Τρίτη 19 | 03 | 2024
MyLook.gr >> Ήλιος και Προστασία >> Ήλιος - Φερθείτε έξυπνα!
Ήλιος - Φερθείτε έξυπνα!
21/6/2011


sunglasses.jpgΠαρά το γεγονός ότι όλοι γνωρίζουμε τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας για το δέρμα μας, συχνά αγνοούμε κάποιους απλούς κανόνες προστασίας και που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να χαρούμε άφοβα τον ήλιο. Ακολουθούν μερικά συχνά ερωτήματα των οποίων οι απαντήσεις πρέπει να αποτελέσουν τη «βίβλο» για όλο το χρόνο και ιδιαίτερα το καλοκαίρι:

Ποιος πρέπει να χρησιμοποιεί αντηλιακό;


Με μια λέξη: ΟΛΟΙ. Κάθε χρόνο εκδηλώνονται εκατομμύρια κρούσματα καρκίνου του δέρματος σε όλο τον κόσμο. Πολλές μελέτες μιλούν για άμεση σχέση μεταξύ του εγκαύματος στο δέρμα από τον ήλιο και του μελανώματος, της πιο επικίνδυνης μορφής καρκίνου του δέρματος. Το δέρμα χωρίζεται σε 6 τύπους με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά τους:

derma_chart.jpg
Σύμφωνα με τον πίνακα αυτό, πρέπει να επιλέξετε αντηλιακή προστασία που ταιριάζει στο δέρμα σας.

Ανεξάρτητα από τον τύπο δέρματος, η ελάχιστη προστασία που πρέπει να παρέχει ένα αντηλιακό σήμερα πρέπει να είναι SPF 15.

Τι είναι οι ακτίνες UVA & UVB;

Ο δείκτης προστασίας SPF (Sun Protection Factor) στα αντηλιακά χαρακτηρίζει το βαθμό προστασίας που αυτά προσφέρουν από την ακτινοβολία UVB, τις ηλιακές ακτίνες UV με το μικρότερο μήκος κύματος στην οποία οφείλονται τα ηλιακά εγκαύματα και ο καρκίνος του δέρματος. Διαβάστε περισσότερα...

Ποιά είναι η σωστή χρήση του αντηλιακού;

Αντηλιακό πρέπει να βάζουμε πάντα σε κάθε εκτεθειμένο σημείο του σώματός μας ακόμα και αν δε έχουμε σκοπό να κάνουμε ηλιοθεραπεία. Αν και οι ακτίνες UVB δε διαπερνούν το γυαλί, δε συμβαίνει το ίδιο και με τις UVA με αποτέλεσμα το δέρμα μας να εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία ακόμα και μέσα στο αυτοκίνητο. Τις ημέρες που βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο, βάζετε αντηλιακό στα σημεία που δεν καλύπτονται από τα ρούχα (πρόσωπο και άνω και κάτω άκρα). Το αντηλιακό μπορεί να μπει κάτω από το make-up ή να χρησιμοποιήσετε κοσμετικά προϊόντα με αντηλιακή προστασία. Μην παρασύρεστε από τη συννεφιά. Σε μια συννεφιασμένη ημέρα πάνω από το 80% της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιο διαπερνάει τα σύννεφα. Επίσης η άμμος αντανακλά το 25% των ηλιακών ακτινών και το χιόνι το 80%.  

Πόσο αντηλιακό πρέπει να βάζουμε;

Το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται 15-30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο και να καλύπτονται όλες οι εκτεθειμένες περιοχές. Πρέπει να καλύπτεται σωστά η κάθε περιοχή δημιουργώντας ένα στρώμα προστασίας από τον ήλιο (συνήθως βάζουμε μόνο 25-50% την ποσότητας που πρέπει). Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα χείλη μια και αυτά μπορούν να πάθουν έγκαυμα. Το αντηλιακό πρέπει να ανανεώνεται κάθε 2 ώρες ή μετά από κολύμπι στη θάλασσα ή έντονο ιδρώτα. Ακόμα και τα αδιάβροχα αντηλιακά χάνουν τη δραστικότητά του μετά από περίπου 40 λεπτά μέσα στο νερό.

Πως θα ξέρω ότι το αντηλιακό που επέλεξα μου παρέχει προστασία;

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας πρόσφατα κατήρτισε έναν οδηγό που ονομάζεται ADD SEAL OF RECOGNITION και είναι σχεδιασμένος για να βοηθήσει τους καταναλωτές να επιλέξουν προϊόντα που θα παρέχουν προστασία στα οποία περιλαμβάνονται και αδιάβροχα αντηλιακά με δείκτη προστασίας SPF 15 και πάνω.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το αντηλιακό που αγόρασα πέρυσι ή πρέπει να αγοράσω καινούργιο; Χάνεται η δραστικότητά του;

Αν δεν αναγράφεται ημερομηνία λήξης η οποία έχει παρέλθει, το αντηλιακό παραμένει σταθερό στη δράση του για 3 χρόνια. Συνεπώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αλλά να θυμάστε ότι αν χρησιμοποιείτε επαρκή ποσότητα αντηλιακού για να προστατεύσετε το δέρμα σας το μπουκάλι θα πρέπει να τελειώσει σύντομα. Και αυτό διότι πρέπει να δημιουργήσετε σε όλο σας το σώμα ένα στρώμα με αντηλιακό για να προστατευτεί αποτελεσματικά.

Πως μπορώ να αντιμετωπίσω το ηλιακό έγκαυμα;

Το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να είναι επώδυνο και επικίνδυνο. Να γνωρίζετε ότι τα αποτελέσματα της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο δεν εμφανίζονται άμεσα. Μπορεί να περάσουν μέχρι και 24 ώρες για να φανεί όλη η έκταση της ζημιάς στο δέρμα σας.

Υπάρχουν πολλά είδη ηλιακού εγκαύματος. Τα πιο συνηθισμένα είναι αυτά του 1ου και του 2ου βαθμού.
Τα εγκαύματα 1ου βαθμού προκαλούν κοκκινίλες και επουλώνονται, συχνά και με τη βοήθεια ενός peeling, σε μερικές ημέρες. Μπορεί να προκαλέσουν πόνο και αντιμετωπίζονται με κρύα ντους και ενυδατικές κρέμες που θα σας συστήσει ο δερματολόγος σας.

Τα εγκαύματα 2ου βαθμού καταλήγουν στο σχηματισμό «φουσκάλας» στο σημείο που κάηκε και μπορεί να χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα αν η ζημιά είναι εκτεταμένη. Μην σπάτε ποτέ τις φουσκάλες αυτές αφού αποτελούν τον μηχανισμό προστασίας του οργανισμού για την επούλωσή του. Αν τις σπάσετε θα καθυστερήσετε την επούλωση και θα αυξήσετε πολύ την πιθανότητα μόλυνσης της περιοχής. Πρέπει να καταφύγετε σε ιατρική συμβουλή για να σας συστήσει ο δερματολόγος σας τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης αυτής. Όταν το κάψιμο είναι σοβαρό και συνοδεύεται από πονοκέφαλο, πυρετό ή ναυτία, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια.

Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να προστατεύετε πολύ καλά το δέρμα σας από τον ήλιο κατά την περίοδο επούλωσης του εγκαύματος, ανεξάρτητα από το βαθμό ή τη σοβαρότητά του.

Πηγή: http://www.medicalnewstoday.com
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας