Σάββατο 22 | 06 | 2024
MyLook.gr >> Οδηγός Πλαστικής Χειρουργικής
Ο όρος «πλαστικός» από το ελληνικό ρήμα «πλάθω», χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Γερμανό von Graefe στο σύγγραμμά του «Rhinoplastik» το 1818. Μερικά χρόνια αργότερα, ο Edward Zeiss (1838), χρησιμοποιεί και καθιερώνει πρώτος τον όρο «Πλαστική Χειρουργική» στο βιβλίο του «Handbuch der plastischen Chirurgie». Τις ιστορικές καταβολές της εξειδικευμένης αυτής χειρουργικής θα πρέπει όμως να τις αναζητήσουμε πολλά χρόνια πριν.

Ως τραύμα ορίζεται η βίαιη λύση της συνέχειας ενός ιστού, που οφείλεται σε μηχανικά, θερμικά, χημικά ή ακτινικά αίτια. Η ουλή είναι το τελικό αποτέλεσμα της επούλωσης ενός τραύματος, ακολουθώντας μία διαδικασία που είναι γνωστή ως ουλοποίηση. Διαφορετικοί τύποι τραυμάτων καταλήγουν μέσω αυτής της διαδικασίας σε διαφορετικούς τύπους ουλών.

Με τον όρο ''συγγενής ανωμαλία'' εννοούμε το αποτέλεσμα κάποιας διαμαρτίας στη διάπλαση του εμβρύου, η οποία μπορεί να συμβεί από την 6η ημέρα μέχρι και το τέλος του 7ου μήνα της κύησης. Αιτιολογικά μπορεί να οφείλονται είτε σε χρωμοσωμικές διαταραχές, σε γενετικούς, περιβαλλοντικούς ή άλλους παράγοντες είτε να αποτελούν τυχαία συμβάντα κατά την ενδομήτρια ζωή.

Έγκαυμα   14/10/2009
Το έγκαυμα είναι μία από τις βαρύτερες τραυματικές κακώσεις που μπορεί να υποστεί ο άνθρωπος και για αυτό απαιτεί άμεση αντιμετώπιση από εξειδικευμένη ιατρική ομάδα. Συχνά υποεκτιμάται και αυτό διότι δε γνωρίζουμε ότι το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας, αποτελώντας το 16% του βάρους μας και είναι υπεύθυνο για την διατήρηση της ομοιοστασίας μας. Το δέρμα αποτελεί φραγμό στην απώλεια θερμότητας, ύδατος και ηλεκτρολυτών και αποτελεί κύριο φραγμό των μικροβίων.

Οι όγκοι του δέρματος ταξινομούνται ανάλογα με την προέλευσή τους από την επιδερμίδα, το χόριο (δηλαδή από τα εξαρτήματα του δέρματος) ή από μεσεγχυματικά στοιχεία όπως μυς νεύρα και αγγεία, καθώς και σε μελανοκυτταρικούς και μη μελανοκυτταρικούς ανάλογα με το αν προέρχονται από τα μελανοκύτταρα ή όχι.

Οι όγκοι της κεφαλής και του τραχήλου αποτελούν το 5% όλων των καρκίνων, εμφανίζονται κυρίως μετά την 6η και 7η δεκαετία της ζωής και είναι συχνότεροι στους άνδρες. Η αντιμετώπιση αποσκοπεί στην εξάλειψη του όγκου διατηρώντας όμως ταυτόχρονα, στα μέτρα του δυνατού, τη λειτουργικότητα αλλά και την εμφάνιση της περιοχής.

Χέρι   14/10/2009
Το χέρι, όργανο σύλληψης και αίσθησης, αποτελεί το ακραίο τμήματων άνω άκρων του ανθρώπου. Η αποστολή του χεριού με τα 27 οστά και τις αρθρώσεις του και τους 24 τένοντες του είναι διπλή. Αφενός, είναι το <<όργανον προ οργάνων>> (εργαλείο των εργαλείων), αφετέρου, είναι το όργανο της αφής, της μόνης από τις αισθήσεις που δεν έχει την έδρα της όπως οι άλλες στην κεφαλή και μέσω της οποίας αισθητοποιεί κανείς τη σωματική παρουσία του πλησίον.

«Η επανορθωτική χειρουργική προσπαθεί να αποκαταστήσει το άτομο στο φυσιολογικό. Η αισθητική χειρουργική προσπαθεί να ξεπεράσει το φυσιολογικό»

Tο σώμα είναι μία σειρά από στοιχεία και καμπύλες γραμμές, που συνδυαζόμενα μεταξύ τους δημιουργούν μία ενιαία εικόνα η οποία μπορεί να είναι αισθητικά αποδεκτή ή όχι. Στη σύγχρονη κοινωνία σημαντικό ρόλο παίζει η εξωτερική εμφάνιση και όλο και περισσότεροι άνθρωποι και των 2 φύλων ζητούν τη βοήθεια της αισθητικής χειρουργικής για κοσμητικούς λόγους.

Η λέξη LASER σχηματίζεται από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων «Light Amplification by the Stimulated Emission of Radiation» (Ενίσχυση του Φωτός μέσω Προκλητής Εκπομπής Ακτινοβολίας). Πρόκειται ουσιαστικά για συσκευή που παράγει εξαιρετικά ισχυρή ακτίνα μονοφασματικού φωτός ενός μήκους κύματος.

Για πολλά χρόνια οι χειρουργικές μέθοδοι ήταν ο μόνος τρόπος ανανέωσης του προσώπου, διόρθωσης ατελειών, άμβλυνσης των ουλών, μείωσης ή/και εξάλειψης των ρυτίδων. Την τελευταία 10ετία παρατηρείται διεθνώς μεγάλη αύξηση στον αριθμό των μη χειρουργικών μεθόδων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση όλων αυτών, στο συντομότερο δυνατό χρόνο, με το μικρότερο δυνατό κόστος.
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας