Πέμπτη 05 | 12 | 2024
MyLook.gr >> Ήλιος και Προστασία >> Ήλιος και παιδί
Ήλιος και παιδί


Hlios_kai_paidi.jpgΗ υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει πολλά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα στο δέρμα ενός παιδιού. Παρακάτω ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για να προστατεύσετε το παιδί σας από τον ήλιο:

eu_uv_a_s.jpgΑποφύγετε τις «επικίνδυνες ώρες» του ήλιου: Γενικά να αποφεύγετε τη μακράς διαρκείας έκθεση του παιδιού σας στον ήλιο και ειδικά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα. Αν το παιδί σας βρίσκεται εκτεθειμένο στον ήλιο εκείνες τις ώρες πρέπει να του βάλετε αντηλιακό ακόμα και αν παίζει στην αυλή και δεν είναι στην παραλία. Επίσης μη λησμονείτε να ακολουθείτε τους ίδιους κανόνες και όταν έχει συννεφιά μια και οι βλαβερές ακτίνες του ήλιου δε φιλτράρονται από τα σύννεφα.


eu_uv_c_s.jpgΚαλύψτε το παιδί σας: Σιγουρευτείτε ότι τα ρούχα που φοράει το παιδί σας προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία βάζοντας το χέρι σας μέσα από τη μπλούζα. Αν δε φαίνεται από την άλλη πλευρά του υφάσματος, η προστασία που παρέχει είναι επαρκής. Σε διαφορετική περίπτωση θα χρειαστεί και αντηλιακό. Επειδή τα βρέφη έχουν πιο λεπτό δέρμα και ελάχιστη μελανίνη, το δέρμα τους καίγεται πιο εύκολα από ότι σε πιο μεγάλα παιδιά. Αλλά δεν πρέπει να βάζετε αντηλιακό σε βρέφη κάτω των 6 μηνών. Συνεπώς για τους πρώτους μήνες της ζωής του, φροντίστε να το κρατήσετε καλά προστατευμένο με ρούχα και με ομπρέλα.


eu_uv_d_s.jpgΧρησιμοποιήστε συστηματικά αντηλιακό: Πολλά αντηλιακά παράγονται ειδικά για παιδιά και παρέχουν προστασία ακόμα και αν το παιδί σας βραχεί ή ιδρώσει. Επιλέξτε ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας μεγαλύτερο από SPF 15 και σιγουρευτείτε ότι το εφαρμόζετε 30 λεπτά πριν το παιδί σας βγει στον ήλιο και ότι το ανανεώνετε κάθε 2-3 ώρες. Τέλος, βάλτε αδιάβροχο αντηλιακό στο παιδί σας ακόμα και αν παίζει έξω από το νερό καθώς οι ακτίνες του ήλιου αντανακλώνται σε αυτό και ενισχύονται.


Μάθετε στο παιδί σας να φοράει γυαλιά ηλίου: Η ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί ζημιά και στα μάτια όπως και στο δέρμα. Κάθε ημέρα έκθεσης του ματιού στον ήλιο μπορεί να σημαίνει και την καταστροφή ενός κερατοειδούς χιτώνα ( η εξωτερική μεμβράνη του ματιού). Η αθροιστική έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε καταρράκτη αργότερα. Ο καλύτερος τρόπος προστασίας είναι τα γυαλιά ηλίου.


Ελέγξτε τα φάρμακα που παίρνει το παιδί σας: Μερικά φάρμακα αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος στις ακτίνες UV με αποτέλεσμα το παιδί να παθαίνει ηλιακό έγκαυμα πολύ πιο εύκολα από ότι συνήθως όταν βρίσκεται στο στάδιο φαρμακοληψίας συγκεκριμένων ουσιών (ειδικά αντιβιοτικά και φάρμακα κατά της ακμής). Συζητήστε με το γιατρό σας την περίπτωση αυτή και αν χρειαστεί πάρτε επιπλέον μέτρα προστασίας.


Αν το παιδί σας «καεί»:

Κρατήστε το σε σκιά μέχρι να επουλωθεί η περιοχή, κάντε του συχνά κρύα ντους και βάλτε του δροσερές κομπρέσες, εφαρμόστε ένα gel με aloe vera για να καταπραΰνει τον πόνο και φροντίστε τη συχνή εφαρμογή ενυδατικής κρέμας που θα σας συστήσει ο δερματολόγος σας. Αν το κάψιμο είναι σοβαρό και αναπτυχθούν φουσκάλες καλέστε το γιατρό και πείτε στο παιδί σας να μην ξύνει την περιοχή γιατί μπορεί να εκδηλωθεί μόλυνση.
Αρρώστιες από την έκθεση στον ήλιο: Οι αρρώστιες αυτές (χλώμιασμα, εξάντληση, ηλίαση) μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρές από ένα απλό ηλιακό έγκαυμα. Σε περιπτώσεις όπως υψηλός πυρετός (πάνω από 39), μόλυνσης της περιοχής ή δυσκολίας του παιδιού να βλέπει στο φως πρέπει να συμβουλευτείτε ένα γιατρό. Επείγουσα ιατρική παρακολούθηση χρειάζονται τα συμπτώματα της ναυτίας, του εμετού, της πνευματικής αστάθειας και της διάρροιας.

Και να θυμάστε πάντα: ο ρόλος του γονιού είναι και να αποτελεί πρότυπο προς μίμηση για το παιδί. Ό,τι κάνετε εσείς το μιμείται και το παιδί σας.

Πηγή: kidshealth.org

Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας