Τρίτη 19 | 03 | 2024
MyLook.gr >> Ήλιος και Προστασία >> 3 Μυστικά για τον ήλιο
3 Μυστικά για τον ήλιο
2/6/2009


3_secrets_article.jpgΗ χρήση των αντηλιακών προϊόντων και ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι λίγο πολύ γνωστά θέματα σε όλους. Όμως υπάρχουν και κάποια «μυστικά» για τον ήλιο τα οποία οι περισσότεροι αγνοούν ή δεν τα θεωρούν πολύ σημαντικά:


Μυστικό Νο1: Η ηλικία παίζει ρόλο

Γνωρίζετε ότι από την παιδική ηλικία ενός ανθρώπου μέχρι τα 21 του χρόνια πραγματοποιείται η μεγαλύτερη έκθεση την ηλιακή ακτινοβολία; Αν τα χρόνια αυτά δεν προστατευθούμε σωστά, ακόμα και η καλύτερη φροντίδα δέρματος μετά δεν απαλείφει τελείως τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος. Και αυτό συμβαίνει διότι τα σημάδια του καρκίνου του δέρματος εμφανίζονται μετά από την παρέλευση αρκετών χρόνων και μερικές φορές όταν… είναι πλέον πολύ αργά. Πολλοί κάνουν το λάθος να μη συνειδητοποιούν ότι κάθε φορά που εκτίθενται στον ήλιο απροστάτευτοι κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους, αυξάνουν δραματικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος μετά την ενηλικίωσή τους.

Αν γνωρίζετε ότι δεν προστατέψατε το δέρμα σας όσο θα έπρεπε εκείνα τα χρόνια, να ελέγχετε τακτικά το δέρμα σας και οποιαδήποτε αλλαγή προκύπτει σε αυτό όπως κηλίδες ή μελανώματα και να απευθυνθείτε αμέσως στο δερματολόγο σας.
 
Μυστικό Νο2: Τα μελαχρινά δέρματα χρειάζονται την ίδια αντηλιακή προστασία

Όσοι είναι μελαχρινοί και έχουν σκούρο δέρμα θεωρούν – λανθασμένα – ότι δεν κινδυνεύουν από τον καρκίνο του δέρματος εφόσον δεν είναι εύκολο να πάθουν ηλιακό έγκαυμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη χρησιμοποιούν αντηλιακή προστασία ενάντια στη βλαβερή αντηλιακή ακτινοβολία. Κάνουν μεγάλο λάθος! Παρά το γεγονός ότι όντως τα ανοιχτόχρωμα δέρματα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, αυτό δε σημαίνει ότι τα πιο σκούρα δεν κινδυνεύουν.

Το πιο επικίνδυνο σημείο είναι ακριβώς αυτό, το χρώμα του δέρματος: Εξαιτίας του χρώματος, ο καρκίνος που εκδηλώνεται δεν εντοπίζεται εύκολα στα αρχικά του στάδια με αποτέλεσμα όταν γίνει αντιληπτός να υπάρχει ο κίνδυνος να είναι πια αργά για να αντιμετωπιστεί με απλή αγωγή. Πρέπει όσοι διαθέτουν σκουρόχρωμο δέρμα να λαμβάνουν τα μέτρα τους και να χρησιμοποιούν αντηλιακό ακόμα και αν δεν καίγονται εύκολα. Κανένας δεν έχει ανοσία στον καρκίνο του δέρματος, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός του.
 
 
Μυστικό Νο3: Οι ακτίνες του ήλιου έχουν μεγάλη δύναμη

Οι ακτίνες UV δεν αστειεύονται και εισέρχονται στο δέρμα μας υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας συννεφιασμένης ημέρας, οι ακτίνες του ήλιου περνούν από τα σύννεφα και προκαλούν την ίδια βλάβη στο δέρμα αν δεν είναι προστατευμένο όπως και αν είχε ηλιοφάνεια. Η οδήγηση κατά τη διάρκεια μιας ηλιόλουστης ημέρας σημαίνει ότι οι ακτίνες UV περνούν μέσα από τα τζάμια του αυτοκινήτου και προκαλούν ζημιά στα πρόσωπο, στα χέρια και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος είναι εκτεθειμένο χωρίς προστασία. Ακόμα και ορισμένα ρούχα δε μας προστατεύουν αρκετά από τον ήλιο. Τα πλεκτά σκουρόχρωμα ρούχα προστατεύουν, αντίθετα με τα ανοιχτόχρωμα αραιά υφάσματα από τα οποία ο ήλιος περνάει. Ελέγξτε τα ρούχα σας στον ήλιο: Αν μπορείτε να τον δείτε μέσα από αυτά τότε η προστασία που σας παρέχουν δεν είναι αρκετή αν δεν έχετε βάλει αντηλιακό. Σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιήστε αντηλιακό ακόμα και αν πιστεύετε ότι δε χρειάζεται.

Πηγή: Academy of Dermatology (USA)

Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας