Τετάρτη 23 | 09 | 2020
MyLook.gr >> Ήλιος και Προστασία >> Αποφύγετε τα ηλιακά εγκαύματα
Αποφύγετε τα ηλιακά εγκαύματα


pos_na_prostateftheite_apo_ta_egkavmata_to_kalokairi.jpgΚατά μέσο όρο κάθε άνθρωπος έχει δεχθεί το 80% του συνόλου της ηλιακής ακτινοβολίας όλης του της ζωής μέχρι τα 18 του χρόνια. Το στατιστικό αυτό στοιχείο κάνει επιτακτική την ανάγκη να προστατεύσουν οι γονείς τα παιδιά και να του περάσουν το μήνυμα ότι η αντηλιακή προστασία είναι πολύ σημαντική. Οι συνήθειες που θα αποκτήσουν τα παιδιά θα τα ακολουθήσουν σε όλη τους την υπόλοιπη ζωή και πιθανό να τα γλυτώσουν από πολλά προβλήματα που μπορούν να προκληθούν από την μακρόχρονη έκθεση του δέρματός τους στον ήλιο.  

Παρακάτω ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για όλους μας:

  • Ο όρος SPF περιγράφει το βαθμό προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας ο ελάχιστος δείκτης προστασίας πρέπει να είναι SPF 15. Χρησιμοποιώντας ένα αντηλιακό με αυτό το δείκτη ένα φυσιολογικό δέρμα που συνήθως καίγεται σε 20 λεπτά κατά την «ώρα αιχμής» (10.00-16.00), προστατεύεται για 15 τέτοια 20λεπτα (σύνολο 300 λεπτά δηλαδή). Φυσικά υπάρχουν και αντηλιακά με μεγαλύτερο δείκτη προστασίας τα οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στα μωρά αλλά και σε δέρματα πιο άσπρα που έχουν ανάγκη μεγαλύτερης προστασίας.
  • Δεν αρκεί μια μόνο εφαρμογή του αντηλιακού για προστασία όλη την ημέρα. Βάλτε αντηλιακό ανά τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε 2 ώρες περίπου) ακόμα και αν έχει συννεφιά ή συχνότερα αν βρίσκεστε εκτεθειμένοι στον ήλιο λόγω κάποιας φυσικής δραστηριότητας (πεζοπορία, κολύμπι, αθλητισμός κτλ).
  • Τα αντηλιακά σήμερα μας δίνουν τη δυνατότητα πολλών επιλογών με ευχάριστα αρώματα και επαρκή προστασία. Πρέπει να διαλέξετε αυτό που ταιριάζει στο δέρμα σας και στη φύση της δραστηριότητάς σας (μεγάλης διάρκειας, αδιάβροχα, σπρέι ή γαλάκτωμα κτλ).
  • Προγραμματίστε τις εξωτερικές σας δραστηριότητες πριν από τις 10.00 ή μετά από τις 16.00. Ακόμα και αν φοράτε ένα κοντομάνικο μπλουζάκι, πάλι η προστασία δεν είναι επαρκής μια και έρευνες έχουν δείξει ότι το ύφασμα προσφέρει όση προστασία και ένα αντηλιακό με δείκτη SPF μόλις 4!
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας