Τρίτη 19 | 03 | 2024
MyLook.gr >> Ήλιος και Προστασία >> Πόσο κακό κάνει ο ήλιος στο δέρμα
Πόσο κακό κάνει ο ήλιος στο δέρμα
6/5/2009


sun.jpgΑν και τα αντιηλιακά φίλτρα προστασίας απορροφούν ή αντανακλούν ένα μέρος της ενέργειας της καταστροφικής υπεριώδους ακτινοβολίας UVA και UVB του ήλιου, ένα ποσοστό της-που είναι αρκετό-«εισβάλει» τελικά στο δέρμα.
Μετά από αρκετά χρόνια έκθεσης στον ήλιο, ακόμη και στην περίπτωση που η έκθεση είναι περιορισμένη, θα προκληθεί καταστροφή στις στοιβάδες του δέρματος και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα ένα λεπτό δέρμα εύθραυστο και τραχύ με ρυτίδες, ευρυαγγείες και δυσχρωμίες.

Ένα δέρμα σε αυτή την κατάσταση δεν μπορεί εύκολα να αντιμετωπίσει πιθανά τραύματα ή μολύνσεις και η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος είναι αρκετά υψηλή.

Ίσως αυτή είναι η εξήγηση των αποτελεσμάτων ερευνών στις οποίες προχώρησαν Βρετανοί επιστήμονες που δείχνουν ότι ακόμη και σε χώρες όπου οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συστηματικά αντιηλιακά προϊόντα ,ο αριθμός περιπτώσεων καρκίνου του δέρματος δεν έχει μειωθεί, όσο ήταν αναμενόμενο.

Είναι ένα ιδιαίτερα περίεργο γεγονός που πρέπει να μας προβληματίζει.

Ti ακριβώς συμβαίνει, λοιπόν;

Η πραγματικότητα είναι ότι ο καρκίνος του δέρματος προκαλείται από μόρια που είναι γνωστά ως ελεύθερες ρίζες.
Οι ελεύθερες ρίζες δημιουργούν καταστροφές στα γονίδια των κυττάρων.

Το DNA,ο γενετικός κώδικας καταστρέφεται.

Η ειρωνεία σε αυτή τη διαδικασία είναι ότι η πιο συνηθισμένη, αλλά και πιο καταστροφική ελεύθερη ρίζα, προέρχεται από το οξυγόνο.

Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτό, όμως όταν η υπεριώδης ακτινοβολία «σπάσει» το μόριο του οξυγόνου (Ο2) σε δύο ελεύθερα μόρια οξυγόνου, αυτά τα ελεύθερα μόρια προκαλούν στο DNA ότι η θάλασσα προκαλεί στα αυτοκίνητα μας: Σκουριά! Η σκουριά στα αυτοκίνητα είναι σαν τον καρκίνο, εάν την παραμελήσουμε δεν σταματά, αλλά εξαπλώνεται .Με το δέρμα συμβαίνει κάτι παρόμοιο.

Διαβάστε στην ενότητα αυτή για τους τρόπους προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία για να γνωρίζετε πως πρέπει να αντιμετωπίσετε και αυτό το καλοκαίρι τον ήλιο.


Αγγελίδης Στέλιος
Δερματολόγος
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας