Τρίτη 10 | 09 | 2024
MyLook.gr >> Δέρμα >> Χημικό peeling
Χημικό peeling

ximiiko_peeling.jpgΚαθώς μεγαλώνουμε τα αθροιστικά αποτελέσματα της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, της μολυσμένης ατμόσφαιρας, της ακμής και των διαφόρων σημαδιών προκαλούν ζημιά στο δέρμα και το κάνουν να δείχνει γερασμένο. Η ζημιά αυτή στο δέρμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με το χημικό peeling, μια μη επεμβατική μέθοδο ειδικά σχεδιασμένη για να ενισχύσει την ανάπτυξη των κυττάρων και να προσφέρει ένα πιο φρέσκο και νεανικό δέρμα. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται και για τη θεραπεία από τα δερματικά μελάσματα και τους προ-καρκινικούς όγκους του δέρματος. Εφαρμόζεται κυρίως στο πρόσωπο αλλά και στο λαιμό, στο στήθος, στα χέρια και στα πόδια.

 

Αν σκέφτεστε να προχωρήσετε σε χημικό peeling οι παρακάτω πληροφορίες θα σας προσφέρουν μια καλή εισαγωγή στη θεραπεία. Για περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και για τις προσωπικές σας ανάγκες, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν ειδικευμένο γιατρό.


Οι πληροφορίες που παρέχονται στο mylook.gr αποτελούν αποκλειστικά και μόνο την εισαγωγή στην παραπάνω μέθοδο μια και δεν εξασφαλίζουν το αποτέλεσμά της και φυσικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως καταλυτικός παράγοντας για την τελική απόφαση του αναγνώστη. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφασίσει κάποιος είναι η ιατρική συμβουλή ενός έμπειρου και εξειδικευμένου γιατρού που θα είναι σε θέση να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα και να κρίνει αν η μέθοδος ενδείκνυται για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά ή όχι. Οι συντελεστές του mylook.gr δε φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε επιπλοκή μπορεί να προκύψει από την παραπάνω μέθοδο στον ασθενή καθώς και για κανένα λάθος που προέρχεται από ιατρική πράξη.
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας
 

Ποια είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της θεραπείας;

Το χημικό peeling προσφέρει μια πιο νεανική και δροσερή εμφάνιση σε κάθε τύπο δέρματος που έχει ρυτίδες, ευρυαγγείες ή έχει υποστεί έγκαυμα από τον ήλιο. Ωστόσο η θεραπεία δεν μπορεί να σταματήσει τη διαδικασία της φυσιολογικής γήρανσης του δέρματος ούτε να απαλλάξει τον ασθενή από βαθιές ουλές. Συχνά το χημικό peeling πρέπει να συνδυαστεί και με άλλες θεραπείες (laser resurfacing, ΒΟΤΟΧ, lifting προσώπου) προκειμένου να επιτύχετε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε.

Τι πρέπει να περιμένετε από την πρώτη συνάντηση με το γιατρό;

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη θεραπεία, ο γιατρός θα σας εξηγήσει τις αλλαγές που θέλετε να πραγματοποιήσετε. Θα σας εξηγήσει τις διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις που έχετε, τη μέθοδο της θεραπείας, τους κινδύνους και τους περιορισμούς. Επίσης θα σας αναφέρει το είδος της αναισθησίας που θα χρειαστεί, το μέρος που θα πραγματοποιηθεί η θεραπεία και το κόστος.

Ο γιατρός σας θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες για το πως πρέπει να προετοιμάσετε το δέρμα σας πριν από το χημικό peeling. Ίσως σας συστήσει τη λήψη ενός φαρμάκου που περιέχει βιταμίνη Α ή τη χρήση μιας αλοιφής με ΑΗΑ για να γίνει η κατάλληλη προεργασία στο δέρμα σας και να λεπτύνει την επιφανειακή στοιβάδα του ώστε να διευκολυνθεί η θεραπεία και να έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Το στάδιο της προετοιμασίας του δέρματός σας ίσως διαρκέσει ακόμα και έναν μήνα αν κάνετε χημικό peeling με ΑΗΑ ή επιφανειακό peeling με TCA.

Φροντίστε να ρωτήσετε οτιδήποτε σας απασχολεί σχετικό και ζητήστε να δείτε φωτογραφίες από προηγούμενες παρόμοιες θεραπείες άλλων ασθενών. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να καταλήξετε με βεβαιότητα στην τελική σας απόφαση είναι να είστε ενημερωμένοι για τις επιλογές που έχετε, τους κινδύνους της θεραπείας και τα πλεονεκτήματα της.

Πως γίνεται το χημικό peeling;

Κατά τη θεραπεία, ένα χημικό διάλυμα απλώνεται στο δέρμα με σκοπό να προκαλέσει ελεγχόμενο χημικό έγκαυμα και τελικά να το απολεπίσει (να αφαιρέσει δηλαδή τις κατεστραμμένες εξωτερικές του στοιβάδες). Υπάρχουν 3 βασικοί τύποι χημικού peeling ανάλογα με τη δραστικότητα των διαλυμάτων και το βάθος του εγκαύματος που προκαλούν στο δέρμα.

Επιφανειακός (μέχρι την κοκκώδη στοιβάδα και το θηλώδες χώριο) : Χρησιμοποιούνται άλφα – υδροξυοξέα (ΑΗΑ) όπως το γλυκολικό, το γαλακτικό ή τα οξέα φρούτων. Ο τύπος αυτός χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των λεπτών ρυτίδων, της ακμής, της ξηροδερμίας και της ανομοιογένειας στο χρώμα του δέρματος. Προσφέρει ένα λαμπερότερο και πιο απαλό δέρμα. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως προ-θεραπεία για το χημικό peeling με TCA. Χρειάζονται περισσότερες από μια συνεδρίες κατά τις οποίες μπορεί να επιλέγεται κάθε φορά διαφορετικό μείγμα συστατικών για τη βελτίωση του αποτελέσματος. Ο γιατρός θα απλώσει το διάλυμα με ΑΗΑ στο δέρμα σας αφού αυτό πρώτα έχει καθαριστεί καλά. Η εφαρμογή του διαλύματος είναι σύντομη και απλή. Δεν απαιτείται αναισθησία αφού θα νιώσετε ένα ελαφρύ αίσθημα τσιμπήματος. Η διαδικασία δε διαρκεί περισσότερο από 10-15 λεπτά. Ο γιατρός θα αφήσει τα συστατικά αυτά να δράσουν για περίπου 15 λεπτά και στη συνέχεια θα καθαρίσει την περιοχή. Δε θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε αλοιφή ή άλλο καλυπτικό μετά τη θεραπεία. Μερικές φορές ο τύπος αυτός του χημικού peeling μπορεί να γίνει και από τον ίδιο τον ασθενή στο σπίτι του και ύστερα από μερικές εβδομάδες να κρίνει ο γιατρός αν πρέπει να συνεχιστεί η θεραπεία ή αν πρέπει να αλλάξει κάτι.

Μέσου βάθους (μέχρι το άνω δικτυωτό χόριο) : Χρησιμοποιείται τριχλωροξικό οξύ (TCA) σε πολλές συγκεντρώσεις για τη θεραπεία επιφανειακών ρυτίδων, κηλίδων, εγκαυμάτων από τον ήλιο και προβλημάτων δυσχρωματισμού του δέρματος. Η εφαρμογή του TCA σε όλο το πρόσωπο διαρκεί περίπου 15 λεπτά και γίνεται στο ιδιωτικό ιατρείο. Πριν από την εφαρμογή του χημικού αυτού μείγματος ο γιατρός θα καθαρίσει προσεκτικά την περιοχή. Ίσως χρειαστεί και η χρήση μιας καταπραϋντικής αλοιφής αλλά δεν είναι αναγκαία η χρήση αναισθησίας διότι το μείγμα αναισθητοποιεί από μόνο του το δέρμα. Στην αρχή ο ασθενής μπορεί να νιώσει ένα κάψιμο το οποίο θα συνοδεύεται από ένα αίσθημα τσιμπήματος. Ενίοτε χρειάζονται 2 ή περισσότερες συνεδρίες με TCA, με μεσοδιάστημα 1-2 μηνών, για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το TCA μπορεί να διαλυθεί με αρκετούς διαφορετικούς τρόπους και σε μερικές περιπτώσεις ίσως να χρειάζεται να προηγηθεί η λήψη αναισθητικού από το στόμα. Τα αποτελέσματά του είναι εμφανή αλλά δε διαρκούν όσο και του χημικού peeling με φαινόλη (βλ. παρακάτω). Πέρα από το πρόσωπο μπορεί να εφαρμοστεί στο λαιμό ή σε άλλες περιοχές του σώματος και απαιτείται η χρήση αντηλιακής κρέμας για μερικούς μήνες μετά τη θεραπεία. Η επούλωση του δέρματος είναι σχετικά σύντομη.

Βαθύς (μέχρι το μέσο δικτυωτό χόριο) : Χρησιμοποιείται η φαινόλη που είναι το ισχυρότερο από τα χημικά διαλύματα και δίνει ένα βαθύ peeling. Αντιμετωπίζει τις βαθιές ρυτίδες στο πρόσωπο, τις κηλίδες και το κατεστραμμένο δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία. Η φαινόλη πρέπει να χρησιμοποιείται με μεγάλη προσοχή καθώς μπορεί να προκαλέσει το μόνιμο άνοιγμα του χρώματος του δέρματος. Γι’ αυτό και η θεραπεία αυτή αντενδείκνυται για ασθενείς με σκουρόχρωμο δέρμα. Η θεραπεία γίνεται κυρίως στο πρόσωπο. Αν χρησιμοποιηθεί φαινόλη σε άλλη περιοχή, όπως στο λαιμό, μπορεί να προκαλέσει ουλές. Η συνεδρία διαρκεί περίπου 1 με 2 ώρες για όλο το πρόσωπο και περίπου 15 λεπτά για μια μικρή περιοχή του. Συνήθως γίνεται στο ιατρείο ή σε χειρουργικό κέντρο εξωτερικής νοσηλείας και χρησιμοποιείται ενίοτε τοπική αναισθησία για να χαλαρώσει ο ασθενής. Με το πέρας της συνεδρίας ο γιατρός βάζει στην περιοχή βαζελίνη ή αδιάβροχη ταινία για 1-2 ημέρες. Αντίθετα με τις 2 προηγούμενες μεθόδους, η θεραπεία με φαινόλη γίνεται μόνο μια φορά και έχει τα πιο δραστικά αποτελέσματα. Η ανάρρωση είναι αργή και η πλήρης επούλωση μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Για τις προκαρκινικές βλάβες του δέρματος, τις ακτινικές υπερκερατώσεις, πρέπει να συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία;

Τα χημικά peeling με AHA ή TCA για όλο το πρόσωπο διαρκούν περίπου 10-15 λεπτά. Η χρήση της φαινόλης σε όλο το πρόσωπο μπορεί να χρειαστεί 1-2 ώρες ενώ τοπικά σε μια μικρή περιοχή περίπου 15 λεπτά.

Που γίνεται η θεραπεία;

Συνήθως η θεραπεία με ΑΗΑ γίνονται στο ιδιωτικό ιατρείο καθώς προκαλεί μόνο μια ελαφριά αίσθηση καψίματος κατά την εφαρμογή. Τα peeling με TCA γίνονται στο ιδιωτικό ιατρείο ή σε χειρουργικό κέντρο εξωτερικής νοσηλείας. Η θεραπεία με φαινόλη συνήθως γίνεται σε χειρουργικό κέντρο εξωτερικής νοσηλείας και αν συνδυαστεί με μια επέμβαση (πχ το lifting προσώπου) γίνεται στο νοσοκομείο. Δεν απαιτείται αναισθησία για το peeling με φαινόλη ή TCA καθώς το χημικό διάλυμα λειτουργεί ως αναισθητικό.

Πόσο επώδυνη είναι η θεραπεία;

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας οι περισσότεροι ασθενείς νιώθουν ένα ελαφρύ κάψιμο το οποίο ακολουθεί ένα αίσθημα τσιμπήματος. Η αίσθηση ποικίλει ανάλογα με το είδος του peeling και με το αν έχει χρησιμοποιηθεί κάποια αναισθητική μέθοδος. Οι θεραπείες με AHA ή TCA ενοχλούν τον ασθενή μόνο κατά τη διάρκειά τους ενώ η φαινόλη μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις και κατά την περίοδο ανάρρωσης.

Τι πρέπει να περιμένω μετά την θεραπεία;

Μετά το peeling με AHA γίνεται προσωρινή απολέπιση και παρατηρούνται ερυθρότητα και ξηρότητα του δέρματος, φαινόμενα που εξαφανίζονται σταδιακά. Μετά το peeling με TCA και με φαινόλη ο πόνος είναι εντονότερος και ίσως χρειαστεί να πάρετε ένα ήπιο αναλγητικό για να ανακουφιστείτε. Στην περιοχή θα δημιουργηθεί μια λεπτή κρούστα και η ταινία που έχει τοποθετηθεί θα αφαιρεθεί μετά από 1-2 ημέρες. Επίσης μπορεί να προκληθεί οίδημα στο δέρμα και σε περίπτωση χρήσης της φαινόλης έχει παρατηρηθεί και πρήξιμο στα μάτια σε σπάνιες περιπτώσεις. Ίσως ο γιατρός σας συστήσει και δίαιτα μόνο με υγρά για τις πρώτες 1-2 ημέρες. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος ανεπιθύμητων επιπλοκών.

Ποιο είναι το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα της θεραπείας;

Η βελτίωση του δέρματός σας μετά το peeling με ΑΗΑ είναι διακριτική στις πρώτες συνεδρίες και γίνεται πιο εμφανής στη συνέχεια. Το δέρμα γίνεται σταδιακά πιο υγιές και πιο φρέσκο. Το TCA προσφέρει πιο εμφανή και σύντομα αποτελέσματα και το δέρμα ανανεώνεται από πιο βαθιά στρώματα. Τέλος, η φαινόλη προσφέρει άμεσα αποτελέσματα (θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη θεραπεία γίνεται μια μόνο φορά) αλλά έχει και τους περισσότερους κινδύνους να προκαλέσει ζημιά στο δέρμα αν δεν ληφθούν όλες οι αναγκαίες προφυλάξεις.

Ποιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προκύψουν;

Οι σημαντικές παρενέργειες μετά από το χημικό peeling δεν είναι πολύ συχνές. Ωστόσο έχουν παρατηρηθεί:

• Ουλές μετά τη θεραπεία
• Μόλυνση της περιοχής
• Προσωρινός ή μόνιμος αποχρωματισμός του δέρματος
• Κηλίδες στο δέρμα
• Κίνδυνος για τους ασθενείς με ιστορικό καρδιοπάθειας (στη χρήση της φαινόλης)

Φροντίστε να μειώσετε τις πιθανότητες των παραπάνω επιπλοκών ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας και πριν και μετά τη θεραπεία. Είναι σημαντικό επίσης να ζητήσετε από το γιατρό σας να σας εξηγήσει τις περιπτώσεις κατά τις οποίες το χημικό peeling αντενδείκνυται.

Αντενδείξεις για το χημικό peeling:

Το χημικό peeling πρέπει να αποφεύγεται από άτομα που:

• Έχουν υποτροπιάζων έρπη
• Ακολουθούν θεραπεία με ισοτρετινοΐνη παροντικά ή τους τελευταίους 6 μήνες
• Το επάγγελμά τους απαιτεί πολύωρη έκθεσή τους στον ήλιο
• Έχουν υψηλό συντελεστή επικινδυνότητας για την εμφάνιση δυσχρωματισμών στο δέρμα: μελαχρινοί, έγκυες γυναίκες και άτομα που λαμβάνουν φάρμακα που επηρεάζουν τη φωτοευαισθησία του δέρματος
• Έχουν μυρμηγκιές
• Έχουν τραύματα σε επούλωση ή έχουν κάνει πρόσφατη ακτινοθεραπεία
• Έχουν ιστορικό χηλοειδών ή ουλών
• Έκαναν κρυοθεραπεία μέσα στον προηγούμενο από τη θεραπεία μήνα
• Έχουν τοπική δερματίτιδα, αλλεργίες και αυτοάνοσα νοσήματα
• Έκαναν πρόσφατα βλεφαροπλαστική, λιποαναρρόφηση, lifting προσώπου, laser resurfacing ή εμφυτεύματα.

Πρέπει να:

• Αναφέρετε στο γιατρό σας αν έχετε ιστορικό καρδιοπάθειας, τάση για δημιουργία ουλών ή έρπη
• Χρησιμοποιείτε αντηλιακή κρέμα. Μετά από κάθε peeling είναι σημαντικό να προστατεύσετε το δέρμα σας από την ηλιακή ακτινοβολία. Ζητήστε από το γιατρό σας να σας συστήσει το κατάλληλο αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας από τις ακτίνες UVA και UVB και εφαρμόστε την καθημερινά.
• Φροντίσετε τη μεταφορά σας στο σπίτι μετά από τη θεραπεία με φαινόλη ή βαθύ peeling με TCA.