Ο δείκτης προστασίας SPF (Sun Protection Factor) στα αντηλιακά χαρακτηρίζει το βαθμό προστασίας που αυτά προσφέρουν από την ακτινοβολία UVB, τις ηλιακές ακτίνες UV με το μικρότερο μήκος κύματος στην οποία οφείλονται τα ηλιακά εγκαύματα και ο καρκίνος του δέρματος.
Η προστασία από τις ακτίνες UVB δεν αυξάνεται αναλογικά με την αύξηση του βαθμού προστασίας. Για παράδειγμα ένα αντηλιακό με SPF 30 φιλτράρει το 97% των ακτινών UVB, ένα αντηλιακό με SPF 15 φιλτράρει το 93% των ακτινών UVB και αντηλιακό με SPF 2 φιλτράρει το 50% των ακτινών UVB.
Ο βαθμός SPF υπολογίζεται συγκρίνοντας το χρόνο που απαιτείται για να προκληθεί έγκαυμα σε ένα προστατευμένο με αντηλιακό, δέρμα, με το χρόνο που χρειάζεται να προκληθεί το ίδιο έγκαυμα σε ένα απροστάτευτο δέρμα. Δηλαδή αν ένα αντηλιακό έχει SPF 2 και κάποιος θα κοκκίνιζε φυσιολογικά μετά από 10 λεπτά έκθεσής του στον ήλιο, με τη χρήση του θα χρειαστούν 2x10=20 λεπτά για το αντίστοιχο κοκκίνισμα.
Οι ακτίνες UVA είναι ηλιακές ακτίνες με μεγάλο μήκος κύματος οι οποίες μπορούν να διαπεράσουν το γυαλί και να εισχωρήσουν βαθιά μέσα στο ανθρώπινο δέρμα. Η βλάβη που προκαλούν οι UVA ακτίνες εντοπίζονται κυρίως στην πρόωρη γήρανση του δέρματος και μερικές πρόσφατες μελέτες αναφέρουν και άμεσο συσχετισμό τους με την πρόκληση καρκίνου του δέρματος. Οι ακτίνες UVA υπάρχουν κατά τη διάρκεια όλου του έτους και δεν προκαλούν πόνο ηλιακού εγκαύματος. Οι επιδράσεις στην έκθεσή τους καθυστερούν για 20 ή και περισσότερα χρόνια, ανάλογα με τον τύπο δέρματος του ατόμου και την αθροιστική τους ποσότητα.
Όπως ανέφερε σε μια τελευταία της μελέτη η δερματολόγος Dr.Draelos M.D. «Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ένα αντηλιακό με δείκτη SPF 50 δεν παρέχει τη διπλάσια προστασία από ένα αντίστοιχο προϊόν με δείκτη SPF 25. Ο υψηλός δείκτης SPF μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικός για όσους έχουν πολύ ευαίσθητο δέρμα ή για όσους ταξιδεύουν σε τροπικούς προορισμούς».
Επίσης, σύμφωνα με την Dr.Draelos «Μια πολύ σημαντική εξέλιξη στα προϊόντα αντηλιακής προστασίας είναι η αύξηση της φωτοσταθερότητάς τους». Τα ενεργά συστατικά τους απορροφούν ή αντανακλούν τις ακτίνες UV. Αλλά η δράση τους αυτή εξασθενεί σταδιακά τη δράση τους και τα κάνει λιγότερο αποτελεσματικά μειώνοντας το SPF και τα επίπεδα προστασίας από τις UV ακτίνες. Γι’ αυτό και πρέπει να βάζουμε συχνά αντηλιακό (περίπου κάθε 2 ώρες υπό φυσιολογικές συνθήκες).
Πηγή: modernmedicine.com |