Πέμπτη 18 | 07 | 2024
MyLook.gr >> Δέρμα >> Μεσοθεραπεία
Μεσοθεραπεία

mesotherapy.jpgΤα τελευταία χρόνια η μεσοθεραπεία έχει γίνει η αγαπημένη μέθοδος πολλών ανθρώπων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της γήρανσης του δέρματος, για τη δερματική χαλάρωση, για τις ρυτίδες προσώπου και για άλλα αισθητικά προβλήματα όπως η κυτταρίτιδα, η τριχόπτωση καθώς και για την απώλεια βάρους.


Αν σκέφτεστε να προχωρήσετε σε μεσοθεραπεία οι παρακάτω πληροφορίες θα σας προσφέρουν μια καλή εισαγωγή στη διαδικασία. Για περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και για τις προσωπικές σας ανάγκες, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν ειδικευμένο γιατρό.


Οι πληροφορίες που παρέχονται στο mylook.gr αποτελούν αποκλειστικά και μόνο την εισαγωγή στην παραπάνω μέθοδο μια και δεν εξασφαλίζουν το αποτέλεσμά της και φυσικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως καταλυτικός παράγοντας για την τελική απόφαση του αναγνώστη. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφασίσει κάποιος είναι η ιατρική συμβουλή ενός έμπειρου και εξειδικευμένου γιατρού που θα είναι σε θέση να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα και να κρίνει αν η μέθοδος ενδείκνυται για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά ή όχι. Οι συντελεστές του mylook.gr δε φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε επιπλοκή μπορεί να προκύψει από την παραπάνω μέθοδο στον ασθενή καθώς και για κανένα λάθος που προέρχεται από ιατρική πράξη.
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας
 

Τι είναι η μεσοθεραπεία;

Σε βασικές γραμμές η μεσοθεραπεία περιλαμβάνει μια σειρά μικροενέσεων ενδοεπιδερμικά. Οι ενέσεις αυτές περιλαμβάνουν ένα κοκτέιλ ουσιών από βιταμίνες, μέταλλα, φαρμακευτικές ουσίες και αμινοξέα που ενίονται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα, στο μεσόδερμα. Η θεραπεία αυτή ξεκίνησε το 1958 από το γάλλο Michel Pistor και έκτοτε εμφανίζονται πολλές παραλλαγές στην τεχνική αλλά και στα υλικά που χρησιμοποιούνται.

Οι εγχύσεις ανέκαθεν γίνονταν από το χέρι του γιατρού σε κάθε σημείο και μόλις τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται και ειδικά μηχανήματα (σαν πιστόλια) που λειτουργούν με ηλεκτρισμό και χρησιμοποιούν ένα σωληνάκι και ένα σύστημα με βελόνα. Η μια του άκρη αποτελείται από αποστειρωμένη βελόνα η οποία ενώνεται με το σωληνάκι που είναι γεμάτο με το κοκτέιλ υλικών που χρησιμοποιούνται.

Τι πρέπει να κάνετε πριν από τη θεραπεία;

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη θεραπεία, ο γιατρός θα σας εξηγήσει τις αλλαγές που θέλετε να πραγματοποιήσετε. Θα σας εξηγήσει τις διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις που έχετε, τη μέθοδο της θεραπείας, τους κινδύνους και τους περιορισμούς. Επίσης θα σας αναφέρει το μέρος που θα πραγματοποιηθεί η θεραπεία και το κόστος.

Πριν τη συνεδρία της μεσοθεραπείας δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος περιορισμός στο φαγητό ή το ποτό. Πρέπει όμως να φροντίσετε για κάποια πράγματα τα οποία θα σας εξασφαλίσουν μια ασφαλή για εσάς θεραπεία. Προτού φύγετε από το σπίτι σας για τη θεραπεία φροντίστε να αφαιρέσετε το make up σας, να μη φοράτε άρωμα και γενικά να έχετε το πρόσωπό σας καθαρό (αν η θεραπεία γίνει στο πρόσωπο). Αναβάλλετε τη θεραπεία αν είστε άρρωστοι, έχετε γρίπη, βήχα, εμετό, πονοκέφαλο ή οποιαδήποτε αδιαθεσία. Επίσης σιγουρευτείτε σε συνεννόηση με το γιατρό σας ότι δεν έχετε καμία αλλεργία στα συστατικά του κοκτέιλ που θα χρησιμοποιηθεί.

Φροντίστε να ρωτήσετε οτιδήποτε σας απασχολεί σχετικό και ζητήστε να δείτε φωτογραφίες από προηγούμενες παρόμοιες θεραπείες άλλων ασθενών. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να καταλήξετε με βεβαιότητα στην τελική σας απόφαση είναι να είστε ενημερωμένοι για τις επιλογές που έχετε, τους κινδύνους της θεραπείας και τα πλεονεκτήματα της.

Ποιες είναι οι κυριότερες εφαρμογές της μεσοθεραπείας;

Η μεσοθεραπεία αποτελεί μια πολύ καλή λύση για διάφορα προβλήματα σε πολλά σημεία του σώματος όπως πχ στο πρόσωπο και στο τριχωτό μέρος της κεφαλής, στα χέρια, στα πόδια και στην κοιλιά. Συνήθως στις περιπτώσεις που το πρόβλημα προέρχεται από τραυματισμό χρειάζονται λιγότερες συνεδρίες από ότι σε αυτές που αφορούν τη διόρθωση της κατάστασης του δέρματος. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον αριθμό των συνεδριών είναι το ιατρικό ιστορικό του ατόμου, οι περιοχές του σώματος που χρήζουν θεραπείας και η έκταση της κυτταρίτιδας, του λίπους και του δέρματος της περιοχής.

Μεσοθεραπεία και ρυτίδες προσώπου:

Εφόσον η γήρανση είναι μια διαδικασία που δεν μπορούμε να σταματήσουμε, η εξάλειψη των ρυτίδων αποτελεί τον μόνο τρόπο για να διατηρήσουμε μια νεανική και φρέσκια εμφάνιση. Η μεσοθεραπεία μπορεί να αποτελέσει ένα καλό όπλο είτε για την πρόληψη των ρυτίδων σε νεαρές ηλικίες είτε για την καταπολέμησή τους όταν αυτές έχουν ήδη εμφανιστεί σε μεγαλύτερες ηλικίες. Με το ειδικό «πιστόλι» εγχύεται σε πολλαπλά σημεία σε όλο το πρόσωπο ένα κοκτέιλ από βιταμίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά. Η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου 15 λεπτά και ανανεώνει το δέρμα βοηθώντας το να διατηρήσει ή να επανακτήσει την ελαστικότητά του. Ο συνδυασμός της θεραπείας αυτής με το ΒΟΤΟΧ μπορεί να επιτύχει την εξάλειψη των ρυτίδων και τη διατήρηση ενός νεανικού προσώπου.

Μεσοθεραπεία και κυτταρίτιδα:

Με τον όρο "κυτταρίτιδα" εννοούμε στην εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και την ακριβώς από κάτω στοιβάδα, που συνοδεύεται από μειωμένης ελαστικότητας συνδετικό ιστό και εμφάνιση της χαρακτηριστικής μορφής "ρυτίδων" πάνω στο δέρμα. Μπορεί να εμφανιστεί σε όλο το σώμα και κυρίως στους μηρούς, στους γλουτούς, στις γάμπες, στην κοιλιά και στο εσωτερικό των μπράτσων. Χωρίζεται σε 4 στάδια ανάλογα με το βαθμό εμφάνισής της: στην ασυμπτωματική, στην ορατή όταν τσιμπάμε το δέρμα, στην ορατή όταν το δέρμα είναι σε ηρεμία και στην ορατή όταν στεκόμαστε ή όταν ξαπλώνουμε. Τα αίτια είναι πολλά με κυριότερα την καθιστική ζωή, τη μειωμένη κίνηση και φυσική δραστηριότητα, την κληρονομικότητα, τη διαταραγμένη κυκλοφορία του αίματος, κάποιες ορμονικές διαταραχές, την παχυσαρκία και την κακή διατροφή, το κάπνισμα, τη συχνή και υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και τη δυσκοιλιότητα. Ανεξάρτητα από το στάδιο της κυτταρίτιδας η μεσοθεραπεία αντιμετωπίζει το πρόβλημα στοχεύοντας στα λιπώδη κύτταρα. Το κοκτέιλ από βιταμίνες και αντιδιασταλτικά βελτιώνει εσωτερικά το δέρμα ενισχύει την τοπική κυκλοφορία και βοηθάει στην κινητοποίηση του λίπους. Εφαρμόζεται συνήθως σε 10 συνεδρίες σε διάστημα 3-4 μηνών με αποτέλεσμα μια πιο λεία επιφάνεια με σημαντικά μικρότερο πρόβλημα κυτταρίτιδας.

Μεοσθεραπεία και τοπικό πάχος:

Η μεσοθεραπεία χρησιμοποιείται και για τη σμίλευση περιοχών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα τοπικού πάχους. Η μέθοδος αυτή στοχεύει τους υποδοχείς των λιποκυττάρων όπου γίνεται η παραγωγή και η απώλεια λίπους. Οι υποδοχείς που κάνουν τη λιπόλυση (απώλεια λίπους) είναι γνωστοί ως υποδοχείς Β και αυτοί που κάνουν τη λιπογέννεση (παράγουν λίπος) ως υποδοχείς Α. Και στους άντρες και στις γυναίκες η αναλογία μεταξύ των 2 αυτών υποδοχέων είναι 1/1 επάνω από τη μέση. Κάτω από τη μέση οι γυναίκες έχουν 6 με 8 υποδοχείς Α για κάθε υποδοχέα Β. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που στις γυναίκες υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα να απαλλαγούν από το λίπος κάτω από τη μέση (τα γνωστά «ψωμάκια») και στους γλουτούς. Το σώμα τους είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να γίνεται κατακράτηση του λίπους σε αυτές τις περιοχές. Με τη βοήθεια του γιατρού και μετά από τις κατάλληλες εξετάσεις δημιουργείται ένα μείγμα κατάλληλων συστατικών το οποίο εμποδίζει τη λειτουργία των υποδοχέων Α και ενισχύεται η λειτουργία των υποδοχέων Β. Όταν ενίονται τα συστατικά αυτά στο δέρμα εισχωρούν στις περιοχές που είναι συγκεντρωμένο το λίπος και το διασπούν. Η έκταση της διάσπασης αυτής και το πόσο βάρος θα αφαιρεθεί εξαρτάται από άτομο σε άτομο. 

Μεσοθεραπεία και τριχόπτωση:

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι και των 2 φύλων αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την απώλεια των τριχών του κεφαλιού. Το αδυνάτισμα της τρίχας, η τριχόπτωση και τελικά η δημιουργία φαλάκρας οφείλονται στη συχνότερη διαταραχή της τριχοφυΐας που ονομάζεται αλωπεκία. Με τη βοήθεια της τεχνικής που χρησιμοποιείται στη μεσοθεραπεία ενίεται στο τριχωτό της κεφαλής ένα ειδικό κοκτέιλ ουσιών και βιταμινών που βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή. Η καλύτερη κυκλοφορία επιτρέπει στους θύλακες των τριχών να θρέφονται καλύτερα, γεγονός που ευνοεί την αναδημιουργία τριχών. Με την πάροδο του χρόνου τα συστατικά της μεσοθεραπείας εξουδετερώνουν την ορμόνη DHT (υπεύθυνη για την τριχόπτωση) και επιτρέπουν στην τρίχα να αναπτυχθεί φυσιολογικά. Θα χρειαστούν περίπου 5 συνεδρίες μέσα σε ένα εξάμηνο για να δείτε τα πρώτα αποτελέσματα της θεραπείας (φυσικά ο αριθμός αυτός ποικίλει ανάλογα με το κάθε άτομο και το μέγεθος του προβλήματος). Τέλος είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η θεραπεία αυτή έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν συνδυάζεται με διατροφή απαλλαγμένη από τοξίνες και με σωματική άσκηση.

Τι γίνεται την περίοδο της ανάρρωσης;

Μετά τη θεραπεία ίσως ο γιατρός να σας συστήσει τη λήψη αναλγητικών αν ο πόνος που αισθάνεστε ξεπεράσει τα όρια του ανεκτού. Πέρα από αυτά μπορείτε και μόνοι σας να αντιμετωπίσετε τις εκχυμώσεις και το πρήξιμο στην περιοχή με:

           Σακουλάκια από τσάι: Τοποθετήστε ένα παγωμένο σακουλάκι τσάι επάνω στην εκχύμωση και αφήστε το εκεί για αρκετά λεπτά. Θα βοηθήσει στη γρηγορότερη επούλωσή της.

           Ξύδι: Βρέξτε ένα κομμάτι ύφασμα με άσπρο ξύδι και τοποθετήστε το επάνω στην εκχύμωση για μια ώρα (βρέξτε το ύφασμα με αποσταγμένο νερό αν σας ενοχλεί η μυρωδιά)

           Βιταμίνη Κ: Φάτε πλατύφυλλα πράσινα λαχανικά τις ημέρες πριν από τη θεραπεία. Θα αποκτήσετε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις εκχυμώσεις. Φροντίστε να παίρνετε ημερησίως 60-80 mcg (για παράδειγμα ? της κούπας μπρόκολο περιέχει περίπου 105 mcg και μια κουταλιά μαγιονέζας περιέχει 11 mcg)

Φυσικά υπάρχει πάντα και η παραδοσιακή λύση του πάγου στην περιοχή. Εφαρμόστε παγοκύστη στην περιοχή που θεραπεύτηκε για να μειωθεί η κοκκινίλα και το πρήξιμο.

Ποιο είναι το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα της θεραπείας;

Η μεσοθεραπεία απαλλάσσει από προβλήματα ρυτίδων, τοπικού πάχους, κυτταρίτιδας, τριχόπτωσης και άλλων πολλών ανωμαλιών του δέρματος για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε σημαντικό βαθμό. Αρκεί μετά το πέρας των συνεδριών να ακολουθήσετε μια σωστή διατροφή σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να διατηρήσει το αποτέλεσμα. Συζητήστε με το γιατρό σας τι μπορεί να σας προσφέρει η θεραπεία και αν ενδείκνυται για την περίπτωσή σας.

Ποιος είναι ο ιδανικός υποψήφιος για τη θεραπεία;

Σε γενικές γραμμές, ο ιδανικός υποψήφιος για τη μεσοθεραπεία είναι το άτομο που:

           Είναι σε καλή ψυχική και σωματική υγεία

           Δεν πάσχει από ακμή

           Δεν έχει υποστεί δερματικό έγκαυμα κατά τη διάρκεια παρόμοιας θεραπείας

           Έχει σφιχτό και ελαστικό δέρμα

           Είναι ενημερωμένο για τις διαφορές που μπορεί να παρουσιαστούν στα αποτελέσματα ανάλογα με τον τύπο του δέρματος και το μέγεθος της θεραπείας που επιθυμεί

           Έχει ρεαλιστικές προσδοκίες

           Επιθυμεί να βελτιώσει την εμφάνιση του προσώπου ή του σώματός του

           Δεν είναι αλλεργικό σε κανένα από τα συστατικά του κοκτέιλ που χρησιμοποιείται

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι ένα μικρό μέρος μόνο από κριτήρια που ο γιατρός σας θα λάβει υπόψη προκειμένου να αποφασίσετε μαζί για την πραγματοποίηση ή όχι της θεραπείας. Καλό είναι και ο ίδιος ο ασθενής να ζητάει τη γνώμη του γιατρού για το κατά πόσο η θεραπεία του ταιριάζει.

Κίνδυνοι και περιορισμοί:

Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που συνδέονται με τη μεσοθεραπεία παρουσιάζονται στην περιοχή γύρω από τις εγχύσεις. Το δέρμα μπορεί να αλλάξει χρώμα ή να δημιουργηθούν εκχυμώσεις. Άλλα συμπτώματα όπως το ελαφρύ πρήξιμο, ο πόνος και τα ερυθήματα στην περιοχή είναι φυσιολογικά και θα υποχωρήσουν με την πάροδο του χρόνου. Επίσης πρέπει σε συνεργασία με το γιατρό να εξεταστεί η πιθανότητα αλλεργίας σε κάποιο από τα συστατικά του κοκτέιλ που χρησιμοποιείται για τη μεσοθεραπεία. Τέλος πρέπει να δίνεται προσοχή στην υγιεινή της περιοχής μετά τη συνεδρία ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μόλυνσης. Σε διαφορετική περίπτωση θα χρειαστεί η θεραπεία με αντιβίωση. Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαία η ιατρική συμβουλή για να αποφασιστεί από κοινού με τον ασθενή αν θα προχωρήσει ο τελευταίος στη μέθοδο αυτή.

Πρέπει να:

Αναφέρετε στο γιατρό σας πιθανές αλλεργίες που έχετε (σε φάρμακα, φαγητά κτλ)

Αναφέρετε στο γιατρό σας οποιαδήποτε λήψη φαρμάκων

Αναφέρετε στο γιατρό σας αν καπνίζετε. Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην επούλωση της περιοχής

Ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες που αφορούν τη διατροφή, το ποτό, το κάπνισμα και τη λήψη βιταμινών που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας

Αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης για 2 εβδομάδες πριν τη θεραπεία