Δευτέρα 20 | 05 | 2024
MyLook.gr >> Δέρμα >> Υαλουρονικό Οξύ - Fillers
Υαλουρονικό Οξύ - Fillers

emfytevmata.jpgΚαθώς μεγαλώνουμε τα σημάδια γήρανσης (ρυτίδες και πτυχώσεις του δέρματος) γίνονται όλο και πιο εμφανή στο πρόσωπό μας. Με την εξέλιξη της αισθητικής ιατρικής εξελίσσονται και τα εμφυτεύματα που προσθέτουν όγκο στο πρόσωπο και λειαίνουν τις ρυτίδες προσφέροντας μια πιο νεανική και ξεκούραστη εμφάνιση.


Τα πιο συχνά είδη εμφυτευμάτων μέχρι πρόσφατα ήταν το κολλαγόνο και το λίπος ενώ τα τελευταία χρόνια μεγάλη ανάπτυξη έχει το υαλουρονικό οξύ. Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα φυσικό υδρόφιλο συστατικό του δέρματος και η πιο σημαντική λειτουργία του είναι να δέχεται και να συγκρατεί το νερό. Είναι συνήθως προϊόν βιοτεχνολογίας ή λαμβάνεται ως εκχύλισμα φυσικών ουσιών. Έτσι ως φυσικό προϊόν δεν δημιουργεί πρόβλημα αλλεργίας (παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις) ή άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες σε όποια μορφή και αν χρησιμοποιείται. Αποτελεί μια πολύ καλή λύση για την αύξηση του όγκου των χειλιών, των ζυγωματικών καθώς και στο «γέμισμα» των βαθιών ρυτίδων.

Αν σκέφτεστε να προχωρήσετε σε θεραπεία με υαλουρονικό οξύ οι παρακάτω πληροφορίες θα σας προσφέρουν μια καλή εισαγωγή στη θεραπεία. Για περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και για τις προσωπικές σας ανάγκες, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν ειδικευμένο γιατρό.


Οι πληροφορίες που παρέχονται στο mylook.gr αποτελούν αποκλειστικά και μόνο την εισαγωγή στην παραπάνω μέθοδο μια και δεν εξασφαλίζουν το αποτέλεσμά της και φυσικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως καταλυτικός παράγοντας για την τελική απόφαση του αναγνώστη. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφασίσει κάποιος είναι η ιατρική συμβουλή ενός έμπειρου και εξειδικευμένου γιατρού που θα είναι σε θέση να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα και να κρίνει αν η μέθοδος ενδείκνυται για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά ή όχι. Οι συντελεστές του mylook.gr δε φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε επιπλοκή μπορεί να προκύψει από την παραπάνω μέθοδο στον ασθενή καθώς και για κανένα λάθος που προέρχεται από ιατρική πράξη.
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας
 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της θεραπείας;

Αντίθετα με τα υπόλοιπα εμφυτεύματα το υαλουρονικό οξύ είναι προϊόν μη ζωικής προέλευσης γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης αρρώστιας ή αλλεργικής αντίδρασης στο υλικό. Επίσης το υλικό αυτό διαρκεί περισσότερο από το κολλαγόνο η το λίπος καθώς τα αποτελέσματά του διατηρούνται από 8 έως και περισσότερους από 12 μήνες.

Πώς γίνεται η θεραπεία;

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη θεραπεία, ο γιατρός θα σας εξηγήσει τι πρέπει να περιμένετε από τη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ. Θα σας εξηγήσει τις διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις που έχετε, τη μέθοδο της θεραπείας, τους κινδύνους και τους περιορισμούς καθώς και το κόστος.

Παρά το γεγονός ότι δεν είναι απαραίτητο τις περισσότερες φορές το τεστ αλλεργίας πριν τη θεραπεία, πρέπει να αποφύγετε τη χρήση ασπιρίνης, συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε και άλλων φαρμάκων διότι μπορεί να αυξηθεί η τάση του δέρματός σας να ματώσει.

Η θεραπεία είναι σύντομη. Κατά τη διάρκειά της ο γιατρός ενίει με λεπτή βελόνα το υλικό μέσα από την επιδερμίδα δίνοντάς του το σχήμα που θέλει. Στις ρυτίδες αυξάνει τον όγκο κάτω από αυτές με αποτέλεσμα να λειαίνονται και να γίνονται πολύ πιο ήπιες. Στη διόρθωση του προσώπου «γεμίζει» τις περιοχές όπως τα ζυγωματικά και το πηγούνι δίνοντάς τους τον χαμένο όγκο και κάνοντας το πρόσωπο πιο στρογγυλό και πιο συμμετρικό. Στα χείλη τέλος προσδίδει όγκο, διορθώνει το περίγραμμα και τα κάνει πιο όμορφα.

Φροντίστε να ρωτήσετε οτιδήποτε σας απασχολεί σχετικό και ζητήστε να δείτε φωτογραφίες από προηγούμενες παρόμοιες θεραπείες άλλων ασθενών. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να καταλήξετε με βεβαιότητα στην τελική σας απόφαση είναι να είστε ενημερωμένοι για τις επιλογές που έχετε, τους κινδύνους της θεραπείας και τα πλεονεκτήματά της.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία;

Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά μέχρι και μια ώρα, ανάλογα με τις περιοχές που χρειάζονται διόρθωση. Το μεγάλο πλεονέκτημά της είναι ότι αμέσως μετά μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες χωρίς κανέναν περιορισμό και χωρίς τίποτα να προδίδει τη θεραπεία.

Που γίνεται η θεραπεία;

Η θεραπεία γίνεται συνήθως στο ιατρείο και δεν απαιτείται η παραμονή σε νοσοκομείο.

Πόσο επώδυνη είναι η θεραπεία;

Υπάρχει ένας ελαφρύς πόνος κατά τη διάρκεια της συνεδρίας μια και χρησιμοποιείται σύριγγα. Πριν τη συνεδρία τοποθετείται μια αναισθητική κρέμα ή ενίεται τοπική αναισθησία στην περιοχή για να μειωθεί η ενόχληση.

Τι πρέπει να περιμένω μετά τη θεραπεία;

Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι άμεσα ορατά. Οι περιοχές που «γέμισαν» μπορεί να είναι πρησμένες ή κοκκινισμένες αλλά τα φαινόμενα αυτά διαρκούν το πολύ μια με δυο ημέρες. Τα αποτελέσματα διαρκούν περισσότερο από έξι μήνες και δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να μη χρειάζεται επανάληψη της συνεδρίας για έναν χρόνο. Φυσικά ο βαθμός βελτίωσης ποικίλει ανάλογα με την ηλικία του ατόμου, τον τύπο του δέρματος και τις καθημερινές δραστηριότητες. Πολλοί επιλέγουν να επαναλάβουν τη συνεδρία προτού χαθούν τα αποτελέσματα της προηγούμενης για να διατηρήσουν μια μόνιμη βελτίωση και να μην επιστρέψει το πρόσωπό τους στην προηγούμενή του κατάσταση. Συζητήστε με το γιατρό σας πότε πρέπει να σας ξαναδεί για να σας συμβουλέψει για το πότε χρειάζεται επανάληψη της θεραπείας.

Ποιος είναι ο ιδανικός υποψήφιος για τη θεραπεία;

Σε γενικές γραμμές, ο ιδανικός υποψήφιος για τις συνεδρίες με εμφύτευμα είναι το άτομο που:

Είναι σε καλή ψυχική και σωματική υγεία

Επιθυμεί να βελτιώσει τις αναλογίες του στο πρόσωπό του

Έχει βαθιές ρυτίδες, μικρά χείλη ή έχει χάσει το φυσικό λίπος στο πρόσωπό του

Έχει ρεαλιστικές προσδοκίες

Επιθυμεί μια πιο νεανική και δροσερή εμφάνιση

Είναι ενημερωμένο για το αποτέλεσμα που πρέπει να προσδοκά

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι ένα μικρό μέρος μόνο από κριτήρια που ο γιατρός σας θα λάβει υπόψη προκειμένου να αποφασίσετε μαζί για την πραγματοποίηση ή όχι της θεραπείας. Καλό είναι και ο ίδιος ο ασθενής να ζητάει τη γνώμη του γιατρού για το κατά πόσο η θεραπεία του ταιριάζει.

Κίνδυνοι και περιορισμοί:

Οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις που μπορεί να παρατηρηθούν μετά από τη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ μπορούν να είναι:
  • Αιματώματα
  • Χρωματισμός στο σημείο της ένεσης
  • Αλλεργικές αντιδράσεις (κοκκινίλα, ερύθημα)
  • Οίδημα
Οι αντιδράσεις αυτές ενδέχεται να διαρκέσουν μέχρι και μια εβδομάδα μετά την θεραπεία. 

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορούν να παρατηρηθούν επιπλοκές από τη χρήση υαλουρονικού οξέως οι οποίες μπορούν να συνοψίζονται σε:

  • Tyndall Effect
  • Οζίδια - Κοκκιώματα
  • Οξεία/Μακροχρόνιa(Biofilms) λοίμωξη από ενέσιμο εμφύτευμα
  • Βακτήρια/Μικρόβια
  • Και σε σπάνιες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί αγγειακή απόφραξη ή νέκρωση της περιοχής
Σε κάθε περίπτωση φροντίστε να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας προτού προχωρήσετε στη θεραπεία ώστε να σας εξηγήσει τους κινδύνους καθώς και την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιεί. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε επίσης είναι ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές εταιρίες που παράγουν και προμηθεύουν το σκεύασμα. Ρωτήστε για την ασφάλεια του σκευάσματος που χρησιμοποιεί ο ιατρός σας.

Πρέπει να:

Αναφέρετε στο γιατρό σας πιθανές αλλεργίες που έχετε

Αναφέρετε στο γιατρό σας αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή

Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας για το κάπνισμα, τη διατροφή σας και τη λήψη βιταμινών

Αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης για 2 εβδομάδες πριν τη θεραπεία