Σάββατο 23 | 11 | 2024
MyLook.gr >> Δέρμα >> Θεραπεία Ακμής
Θεραπεία Ακμής

therapeia_akmis.jpgΣήμερα αντίθετα με ό,τι συνέβαινε παλαιότερα, η σύγχρονη ιατρική μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε με επιτυχία όλα σχεδόν τα προβλήματα που σχετίζονται με την ακμή. Προτού όμως προχωρήσουμε στην ανάλυση του φαινομένου της ακμής που απασχολεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων και ειδικά των εφήβων, θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι:

 

1. Η θεραπεία αποτελεί μια διαδικασία που απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να αποδώσει.

2. Κάθε θεραπεία δεν ενδείκνυται για όλες τις περιπτώσεις ακμής.

3. Ο δερματολόγος είναι ο πλέον αρμόδιος για να καταλήξει στο είδος της θεραπείας που ταιριάζει καλύτερα σε κάθε περιστατικό.

 

Η θεραπεία χρειάζεται χρόνο: Διάφορες θεραπείες που υπόσχονται «άμεσα» και «θαυματουργά» αποτελέσματα επιδιώκουν να προσελκύσουν κάθε ασθενή που αντιμετωπίζει πρόβλημα ακμής. Παρά όμως τις υποσχέσεις η αλήθεια είναι ότι η ακμή δεν μπορεί να εξαφανιστεί μέσα σε μια νύχτα. Κατά μέσο όρο χρειάζονται 6-8 εβδομάδες προτού αρχίσει να αποδίδει η θεραπεία. Εφόσον η ακμή αρχίζει μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα να βελτιώνεται ή να εξαφανίζεται σταδιακά είναι αναγκαία η συνέχιση της θεραπείας για να μην επανεμφανιστούν τα σημάδια της. Αν μετά από τους 2 μήνες δεν υπάρξει βελτίωση ίσως η θεραπεία να μην ταιριάζει στο συγκεκριμένο περιστατικό και πιθανόν να πρέπει να αλλάξει.

 

Ό,τι είναι αποτελεσματικό για έναν ασθενή μπορεί να μην κάνει τίποτα σε έναν άλλον: Μια θεραπεία που επιτυγχάνει θεαματικά αποτελέσματα σε μια περίπτωση ακμής δεν εγγυάται το ίδιο αποτέλεσμα και για όλες τις περιπτώσεις. Οι αιτίες που προκαλούν την ακμή είναι πολλές και διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Επίσης κάθε ένας από εμάς έχει διαφορετικό τύπο δέρματος και παρουσιάζει διαφορετικά συμπτώματα.

 

Είναι απαραίτητη η βοήθεια από το δερματολόγο: Η ύπαρξη πολλών αιτιών εμφάνιση της ακμής καθώς και πολλών μεθόδων για τη θεραπεία της, καθιστούν πολλές φορές καταλυτική τη βοήθεια από το δερματολόγο. Προτού προτείνει μια θεραπεία είναι αυτός που θα λάβει υπόψη του πολλούς παράγοντες όπως η σοβαρότητα της ακμής, το είδος των σημαδιών, το ιατρικό ιστορικό, την ηλικία και τον τύπο δέρματος του ασθενούς καθώς και τον τρόπο ζωής του και τη διατροφή του.

 

Η εξέταση όλων των παραπάνω παραγόντων επιτρέπει την εξατομίκευση της θεραπείας για την επίτευξη των καλύτερων αποτελεσμάτων σε κάθε περίπτωση. Μερικές φορές μπορεί να επιλεχθεί και ο συνδυασμός 2 ή και περισσοτέρων θεραπειών και να συστηθεί στον ασθενή να χρησιμοποιεί ένα φάρμακο το πρωί και ένα διαφορετικό το βράδυ ή να χρησιμοποιούνται και τα 2 φάρμακα ταυτόχρονα.

 

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γνωρίζουμε ότι η αντιμετώπιση της ακμής είναι πολύ πιο αποτελεσματική αν ξεκινήσει από τα πρώτα στάδια εμφάνισής της προτού δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στο δέρμα.


Οι πληροφορίες που παρέχονται στο mylook.gr αποτελούν αποκλειστικά και μόνο την εισαγωγή στην παραπάνω μέθοδο μια και δεν εξασφαλίζουν το αποτέλεσμά της και φυσικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως καταλυτικός παράγοντας για την τελική απόφαση του αναγνώστη. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφασίσει κάποιος είναι η ιατρική συμβουλή ενός έμπειρου και εξειδικευμένου γιατρού που θα είναι σε θέση να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα και να κρίνει αν η μέθοδος ενδείκνυται για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά ή όχι. Οι συντελεστές του mylook.gr δε φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε επιπλοκή μπορεί να προκύψει από την παραπάνω μέθοδο στον ασθενή καθώς και για κανένα λάθος που προέρχεται από ιατρική πράξη.
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας
 

Τι είναι η ακμή;

Η ακμή είναι η πιο συχνή νόσος του δέρματος. Τις περισσότερες φορές εμφανίζεται κατά την εφηβική ηλικία και χαρακτηρίζεται από βλάβες των τριχοσμηγματικών θυλάκων. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της υπερδραστηριότητας των σμηγματογόνων αδένων και της απόφραξης των πόρων. Αυτοί οι αδένες ελέγχονται από ορμόνες, τα ανδρογόνα, που παράγουν σμήγμα.

Οι συνήθεις ηλικίες που εμφανίζεται η ακμή είναι τα 16-19 χρόνια για τα αγόρια και τα 14-17 χρόνια για τα κορίτσια. Στις περισσότερες περιπτώσεις το φαινόμενο υποχωρεί μετά τα 20 αλλά μπορεί να υφίσταται μέχρι και τα 25 ενώ σε λίγες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί ακμή και σε άτομα ηλικίας 35-40 ετών.

Τι προκαλεί την ακμή;

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει σαφής εξήγηση για την εμφάνιση της ακμής, είναι σίγουρο ότι το πρόβλημα σχετίζεται με μια σειρά από παράγοντες που την προκαλούν ή και την επιδεινώνουν:

• Η αυξημένη παραγωγή σμήγματος από ορμονικές μεταβολές
• Η διαταραχή της παραγωγής κερατίνης (μέσα στον τριχικό θύλακα) από τα επιδερμικά κύτταρα
• Η κληρονομικότητα
• Η λιπαρότητα της επιδερμίδας
• Τα μικρόβια όπως το προπιονοβακτηρίδιο της ακμής που βρίσκεται στον πόρο του δέρματος και παράγει ένζυμα που προκαλούν τοπική φλεγμονή
• Ορισμένα φάρμακα (πχ τα αναβολικά, τα αντισυλληπτικά χάπια κα)
• Η απότομη αύξηση του σωματικού βάρους
• Η χρήση ακατάλληλων καλλυντικών
• Ορισμένοι παράγοντες όπως η διατροφή, το άγχος και η έκθεση στον ήλιο επηρεάζουν ορισμένες φορές με διάφορους τρόπους την εκδήλωση της ακμής χωρίς όμως αυτό να έχει εξακριβωθεί επιστημονικά

Ποιες είναι οι μορφές της ακμής;

Η ακμή ανάλογα με το βαθμό σοβαρότητάς της και τις αιτίες που την προκαλούν χωρίζεται σε 2 βασικές κατηγορίες:

Μη φλεγμονώδεις μορφές στις οποίες περιλαμβάνονται:

• Η φαγεσωρική ακμή που είναι ήπιας μορφής και εμφανίζεται συνήθως στη μύτη, στο μέτωπο και στα αυτιά.
• Η επιφανειακή ακμή που αποτελεί το 20% των περιστατικών.
• Η κοινή ακμή που είναι ο συνηθέστερος τύπος ακμής, εμφανίζεται κατά την εφηβική ηλικία και παρατηρείται συχνότερα στις γυναίκες. Εντοπίζεται κυρίως στο πρόσωπο και πιο συγκεκριμένα στα μάγουλα, στο μέτωπο, στο σαγόνι και πολλές φορές στην πλάτη, στο στήθος και στους ώμους.
• Η νεογνική ακμή που εμφανίζεται συνήθως σε ηλικία 2-3 μηνών αλλά μπορεί να εμφανιστεί και πολύ αργότερα. Οι βλάβες εντοπίζονται στα μάγουλα, στο μέτωπο ή στο πηγούνι, ποτέ όμως σε περιοχή εκτός προσώπου

Φλεγμονώδεις μορφές στις οποίες περιλαμβάνονται:

• Η βλατιδοφλυκταινώδης ακμή που αποτελεί την πιο κοινή μορφή ακμής για τον μεσογειακό τύπο ανθρώπου. Παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία βλαβών, υποτροπιάζει συχνά και έχει απρόβλεπτη διαδρομή.
• Η κυστική ακμή που είναι βαριάς μορφής και υποτροπιάζει συχνά. Αρχίζει περίπου από τα 18 χρόνια και προσβάλλει περισσότερο τους άντρες. Εντοπίζεται συνήθως στο πρόσωπο, στην πλάτη, στους ώμους και στο στέρνο.
• Η προ-εμμηνορυσιακή ακμή ενήλικων γυναικών που εμφανίζεται λίγες ημέρες πριν από την έμμηνο ρύση και βελτιώνεται μετά από αυτήν.
• Το πυόδερμα προσώπου που αποτελεί μια βαριά επιπλοκή της ακμής, μοιάζει με την κυστική ακμή και εντοπίζεται κυρίως στα μάγουλα.
• Η Gram (-) θυλακίτιδα που παρατηρείται στο πρόσωπο αρρώστων που λαμβάνουν μακροχρόνια αγωγή με αντιβιοτικά από το στόμα ή τοπικά.
• Η "ανδρογενετική" ακμή που συναντάται μόνο σε γυναίκες και οφείλεται σε ορμονικά αίτια.
• Η ακμή από τα καλλυντικά που περιέχουν φαγεσωρογόνες πρώτες ύλες και από τις λιπαρές κρέμες τροφής.

Τέλος, υπάρχουν και κάποια άλλα είδη ακμής τα οποία οφείλονται κυρίως σε εξωτερικούς παράγοντες όπως η μηχανική τριβή από το στηθόδεσμο, η τροπική ακμή που οφείλεται σε ζεστές και υγρές καιρικές συνθήκες, η ακμή από ενδοφλέβια υπερσίτιση, η ακμή από ακινησία και άλλες.

Ποιοι είναι οι τρόποι θεραπείας της ακμής;

Παρά το γεγονός ότι η ακμή δεν επηρεάζει τη συνολική υγεία του ατόμου, η επίδρασή της στην ψυχολογία του (ειδικά όταν πρόκειται για έφηβο) είναι καθοριστική και μπορεί να δημιουργήσει άγχος και κατάθλιψη με αποτέλεσμα το άτομο να κλειστεί στον εαυτό του. Είναι λοιπόν κατανοητό ότι η θεραπεία της ακμής διαδραματίζει και σπουδαίο ρόλο στην ψυχολογική ισορροπία του ατόμου, πέρα από την αισθητική βελτίωση που επιτυγχάνεται.

Για να καθοριστεί το είδος της θεραπείας είναι σημαντικό το ατομικό και το οικογενειακό ιστορικό, καθώς και η διάρκεια της νόσου, οι προηγούμενες θεραπείες και η ανταπόκριση του ασθενούς σε αυτές. Το χρώμα του δέρματος επίσης θα παίξει ρόλο στη θεραπευτική απόφαση, καθώς οι ασθενείς με σκουρόχρωμο δέρμα είναι πιο ευπαθείς στην υπερμελάχρωση και έτσι σε αυτούς η θεραπεία πρέπει να είναι πιο επιθετική.

Η θεραπεία της ακμής διακρίνεται σε συστηματική και τοπική. Ανάλογα με τη μορφή της επιλέγεται και το είδος της θεραπείας.

Συστηματική θεραπεία:

• Αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη.
• Ορμονικά σκευάσματα που χορηγούνται στις γυναίκες για να ρυθμίζουν τον όγκο των εκκρίσεων των σμηγματογόνων αδένων.
• Ισοτρετινοΐνη για βαριές περιπτώσεις ακμής.
• Κορτικοστεροειδή (σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις).
• Ηρεμιστικά για να βελτιωθεί η ψυχική κατάσταση του ασθενούς

Τοπική θεραπεία:
• Φαγεσωρολυτικά ή κερατολυτικά ή απολεπιστικά.
• Αντιμικροβιακά ή βακτηριοκτόνα.
• Τοπικά κορτικοστεροειδή (για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα)

Τι μπορώ να κάνω για να αντιμετωπίσω στο σπίτι μου την ακμή;

Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα ακμής μπορείτε να φροντίσετε και οι ίδιοι τον εαυτό σας παράλληλα με την αγωγή που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας. Μερικά από τα πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι:

• Να πίνετε τουλάχιστον 6 ποτήρια νερό την ημέρα
• Να συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας πολλά λαχανικά και φρέσκα φρούτα
• Να πλένετε το πρόσωπό σας 2 φορές την ημέρα με ένα ήπιο σαπούνι με χλιαρό νερό
• Αν βάζετε make-up ή αντηλιακή κρέμα να σιγουρευτείτε ότι δεν προκαλούν ακμή
• Αν χρησιμοποιείτε σπρέι ή τζελ για τα μαλλιά, προστατεύστε το πρόσωπο σας από αυτά
• Αν έχετε μακριά μαλλιά πρέπει να τα λούζετε συχνά για να αφαιρείται η λιπαρότητά τους
• Μετά από κάθε δραστηριότητα που προκαλεί ιδρώτα φροντίστε να πλένετε το πρόσωπό σας

Τι μπορώ να κάνω μετά την ακμή;

Αν η ακμή αντιμετωπιστεί με το σωστό τρόπο δεν αφήνει σημάδια στο δέρμα του ατόμου. Σε αυτή την περίπτωση μετά την ύφεση του φαινομένου χρειάζεται μόνο η προσοχή για να διατηρείται καθαρή η περιοχή με ένα ουδέτερο σαπούνι 1-2 φορές την ημέρα. Αν όμως η αντιμετώπιση της ακμής δεν επιτύχει και έχουν παραμείνει ουλές ή άλλα σημάδια στο πρόσωπο και στο σώμα, υπάρχουν θεραπείες στη σύγχρονη αισθητική ιατρική οι οποίες μπορούν να απαλλάξουν το δέρμα από τα ανεπιθύμητα σημάδια που έχει αφήσει η ακμή. Οι πιο διαδεδομένες θεραπείες είναι:

• Χημικό peeling
• Δερμοαπόξεση (dermabrasion)
• Εμφυτεύματα
• Laser resurfacing, Fractional laser

Ποιοι παράγοντες επιδεινώνουν την ακμή;

Υπάρχουν μερικοί παράγοντες που κάνουν το πρόβλημα της ακμής πιο έντονο. Οι πιο συνηθισμένοι είναι:

• Η πίεση και το σπάσιμο σε σπυράκια και στίγματα μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση και ουλές.
• Σε μερικά άτομα το καθημερινό στρες επιδεινώνει το πρόβλημα, χωρίς αυτό να έχει εξηγηθεί ακόμα επιστημονικά
• Στις γυναίκες ενδέχεται να παρατηρηθεί ξέσπασμα του προβλήματος εξαιτίας ορμονικών αλλαγών κατά τη διάρκεια του κύκλου τους.
• Η υπερβολική παραγωγή ανδρικών ορμονών όπως η τεστοστερόνη
• Η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών ενδέχεται να επηρεάσει την εμφάνιση της ακμής σε ορισμένες γυναίκες
• Η χρήση ορισμένων φαρμάκων όπως πχ η φαρμακευτική αγωγή για την επιληψία ή η χρήση αλοιφών για την αντιμετώπιση του εκζέματος

Σε κάθε περίπτωση, σιγουρευτείτε ότι έχετε συζητήσει με το γιατρό σας όλους τους πιθανούς λόγους επιδείνωσης του προβλήματος αυτού ώστε να γνωρίζεται ακριβώς τι πρέπει να αποφύγετε και τι όχι.