Σάββατο 24 | 02 | 2024
MyLook.gr >> Δέρμα >> Αφαίρεση τατουάζ με laser
Αφαίρεση τατουάζ με laser

Tattoo.jpgΜε την εξάπλωση των τατουάζ τις τελευταίες δεκαετίες, όλο και περισσότεροι ζητούν τη βοήθεια της ιατρικής για να απαλλαγούν από ένα ανεπιθύμητο τατουάζ για διάφορους λόγους. Επειδή τα χρώματα του τατουάζ εκτείνονται μέχρι βαθιά μέσα στο δέρμα, η αφαίρεσή τους με τις κλασσικές μεθόδους (δερμοαπόξεση, χημική αφαίρεση κτλ) πολλές φορές οδηγεί στη δημιουργία μόνιμων ουλών. Σήμερα η νέα γενιά των laser είναι πολύ πιο «ευγενικά» με το δέρμα, πολύ πιο αποτελεσματικά και προκαλούν σαφώς λιγότερες και πιο δυσδιάκριτες ουλές.

Αν σκέφτεστε να προχωρήσετε σε αφαίρεση του τατουάζ με laser οι παρακάτω πληροφορίες θα σας προσφέρουν μια καλή εισαγωγή στη διαδικασία. Για περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και για τις προσωπικές σας ανάγκες, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν ειδικευμένο γιατρό.


Οι πληροφορίες που παρέχονται στο mylook.gr αποτελούν αποκλειστικά και μόνο την εισαγωγή στην παραπάνω μέθοδο μια και δεν εξασφαλίζουν το αποτέλεσμά της και φυσικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως καταλυτικός παράγοντας για την τελική απόφαση του αναγνώστη. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφασίσει κάποιος είναι η ιατρική συμβουλή ενός έμπειρου και εξειδικευμένου γιατρού που θα είναι σε θέση να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα και να κρίνει αν η μέθοδος ενδείκνυται για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά ή όχι. Οι συντελεστές του mylook.gr δε φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε επιπλοκή μπορεί να προκύψει από την παραπάνω μέθοδο στον ασθενή καθώς και για κανένα λάθος που προέρχεται από ιατρική πράξη.
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας
 

Ποια είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της διαδικασίας;

Το laser στοχεύει σε συγκεκριμένα σημεία και καταστρέφει το τατουάζ χωρίς να βλάψει τον ιστό του δέρματος, διαδικασία που μειώνει αισθητά τη δημιουργία ουλών. Τα διάφορα laser έχουν διαφορετικό μήκος κύματος και παλμική συχνότητα. Επίσης διαφορετικού τύπου ακτίνες απορροφώνται από διαφορετικά χρώματα επιτρέποντας έτσι στο γιατρό να εξατομικεύσει τη συνεδρία με τον ιδανικό συνδυασμό ακτινών για το βάθος και το χρώμα για κάθε περίπτωση. Μετά τη διαδικασία αυτή το δέρμα είναι πιο ομοιόμορφο και έχει πιο φυσική εμφάνιση παρά το γεγονός ότι ένας ελαφρύς δυσχρωματισμός της περιοχής είναι αναπόφευκτος.

Τι πρέπει να περιμένετε από την πρώτη συνάντηση με το γιατρό;

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη διαδικασία, ο γιατρός θα σας εξηγήσει τι πρέπει να περιμένετε από το laser. Θα σας εξηγήσει τις διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις που έχετε, τη μέθοδο, τους κινδύνους και τους περιορισμούς καθώς και το κόστος.

Ο γιατρός σας θα ξεκινήσει παίρνοντας ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και εξετάζοντας το τατουάζ και το δέρμα σας. Το μέγεθος, το σχέδιο, το χρώμα και το σημείο που έγινε το τατουάζ καθώς και το χρώμα και η υφή του δέρματός σας είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν το συνδυασμό που πρέπει να γίνει με το laser. Επίσης πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας για το πότε και που κάνατε το τατουάζ διότι και αυτές οι παράμετροι μπορεί να επηρεάσουν το είδος της διαδικασίας.

Φροντίστε να ρωτήσετε οτιδήποτε σας απασχολεί σχετικό και ζητήστε να δείτε φωτογραφίες από προηγούμενες παρόμοιες περιπτώσεις άλλων ασθενών. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να καταλήξετε με βεβαιότητα στην τελική σας απόφαση είναι να είστε ενημερωμένοι για τις επιλογές που έχετε, τους κινδύνους της διαδικασίας και τα πλεονεκτήματα της.

Πως γίνεται η αφαίρεση με laser;

Ο γιατρός θα καθαρίσει την περιοχή όπου έχει γίνει το τατουάζ και γύρω από αυτό για να φύγει η επιφανειακή λιπαρότητα του δέρματος. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας θα νιώσετε έντονες εκπομπές φωτός να διεισδύουν στο δέρμα σας. Θα ακούτε το θόρυβο από τη λειτουργία του laser και θα νιώθετε μια ήπια και πλήρως ανεκτή ενόχληση στην περιοχή.

Πόσο διαρκεί η κάθε συνεδρία;

Κατά μέσο όρο κάθε συνεδρία με laser διαρκεί 10-20 λεπτά. Χρειάζονται μερικές συνεδρίες για να ολοκληρωθεί το αποτέλεσμα και ο ακριβής αριθμός των συνεδριών θα εξαρτηθεί από το βάθος και το χρώμα του τατουάζ και συχνά φτάνουν τις 8 με 10 συνεδρίες στο σύνολό τους. Πρέπει να μεσολαβεί τουλάχιστον ένας μήνας ανάμεσα στις συνεδρίες οπότε πρέπει να προετοιμαστείτε για να διαθέσετε αρκετό χρόνο στη θεραπεία αυτή.

Που γίνεται η συνεδρία;

Η συνεδρία γίνεται συνήθως στο ιατρείο και δεν απαιτείται η παραμονή σε νοσοκομείο.

Πόσο επώδυνη είναι η συνεδρία;

Υπάρχει ένας ελαφρύς πόνος κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. Η αίσθηση είναι σαν ένα κάψιμο ή ένα τσίμπημα από έντομο. Πριν τη συνεδρία τοποθετείται μια αναισθητική κρέμα ή ενίεται τοπική αναισθησία στην περιοχή για να μειωθεί η ενόχληση.

Τι πρέπει να περιμένω μετά τη συνεδρία;

Η περιοχή πιθανότατα θα έχει κοκκινίσει σα να έχει καεί από τον ήλιο για μερικές εβδομάδες. Ίσως δημιουργηθεί και μια πληγή ειδικά αν το τατουάζ έχει γίνει πολύ βαθιά μέσα στο δέρμα. Για τον πρώτο καιρό θα βάζετε αντιβιοτική κρέμα για να μη μολυνθεί το δέρμα και θα σας τοποθετηθεί γάζα ή επίδεσμος στην περιοχή.

Ο χρόνος επούλωσης του δέρματος ποικίλει και εξαρτάται από το πόσο βαθύ ήταν το τατουάζ και από το άτομο. Η κοκκινίλα και η ευαισθησία στην περιοχή μπορεί να διαρκέσουν για αρκετό καιρό και ίσως το δέρμα χάσει το χρώμα του παροδικά. Πρέπει να μην εκτεθεί η περιοχή στις ακτίνες του ήλιου για τον πρώτο καιρό γιατί αυτό θα καθυστερήσει την επούλωση.

Παρά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα από τις συνεδρίες με laser πρέπει να γνωρίζετε ότι το δέρμα στην περιοχή πολύ δύσκολα θα επανέλθει πλήρως στην προ του τατουάζ κατάστασή του.

Ποιος είναι ο ιδανικός υποψήφιος για τη διαδικασία αυτή;

Σε γενικές γραμμές, ο ιδανικός υποψήφιος για τις συνεδρίες με laser είναι το άτομο που:

Είναι σε καλή ψυχική και σωματική υγεία

Δεν καπνίζει

Έχει κατανοήσει τη διαδικασία επούλωσης

Έχει ρεαλιστικές προσδοκίες

Έχει κατανοήσει τους περιορισμούς που θέτει η θεραπεία για λίγο καιρό

Δεν αντιμετωπίζει προβλήματα επούλωσης των ιστών

Δεν έχει κάνει άλλη θεραπεία στην περιοχή

Διαθέτει υπομονή και χρόνο μέχρι το τελικό αποτέλεσμα

Είναι ενημερωμένο για το αποτέλεσμα που πρέπει να προσδοκά

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι ένα μικρό μέρος μόνο από κριτήρια που ο γιατρός σας θα λάβει υπόψη προκειμένου να αποφασίσετε μαζί για την πραγματοποίηση ή όχι της διαδικασίας. Καλό είναι και ο ίδιος ο ασθενής να ζητάει τη γνώμη του γιατρού για το κατά πόσο η συγκεκριμένη διαδικασία του ταιριάζει.

Άλλες χρήσιμες πληροφορίες:

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα της διαδικασίας. Ένα παλιό τατουάζ ή ένα τατουάζ που έχει γίνει από ερασιτέχνη αφαιρείται ευκολότερα από ένα νεότερο ή επαγγελματικό. Μερικά χρώματα ή είδη μελανιών αφαιρούνται ευκολότερα από άλλα. Η εκτίμηση από το γιατρό σας είναι αναγκαία για να γνωρίζετε από την αρχή τι πρέπει να περιμένετε όταν ολοκληρωθούν οι συνεδρίες.

Κίνδυνοι και περιορισμοί:

Με τα σύγχρονα laser οι ουλές είναι σπάνιες παρά το γεγονός ότι η δυσχρωμία του δέρματος είναι συχνό φαινόμενο. Η περιοχή που έγιναν οι συνεδρίες μπορεί να σκληρύνει και το δέρμα μπορεί να γίνει πιο ανοιχτόχρωμο ή πιο σκουρόχρωμο από ότι ήταν πριν. Επίσης μπορεί να εμφανιστούν μικρές κύστες στο δέρμα η οποίες υπάρχει η δυνατότητα να αφαιρεθούν στη συνέχεια. Για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες να συμβεί κάτι από τα παραπάνω σε εσάς, ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας.

Πρέπει να:

           Αναφέρετε στο γιατρό σας πιθανές αλλεργίες που έχετε

           Αναφέρετε στο γιατρό αν έχετε εκτεθεί σε οποιοδήποτε είδος ακτινοβολίας, αν έχετε ιστορικό δημιουργίας ουλών ή αν είχατε έρπη στην περιοχή

           Αναφέρετε στο γιατρό σας αν έχετε πάρει ισοτρετινοΐνη κατά τη διάρκεια του ενάμιση τελευταίου έτους πριν τη θεραπεία. Η ουσία αυτή μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του δέρματός σας να επουλωθεί μετά το laser

           Αναφέρετε στο γιατρό σας αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή

           Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας για το κάπνισμα, τη διατροφή σας και τη λήψη βιταμινών

           Αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης για 2 εβδομάδες πριν την κάθε συνεδρία

           Αναφέρετε στο γιατρό σας αν ποτέ στο παρελθόν είχατε κάνει θεραπεία στην περιοχή που έχετε το τατουάζ

 

Οι πληροφορίες που παρέχονται στο mylook.gr αποτελούν αποκλειστικά και μόνο την εισαγωγή στην παραπάνω μέθοδο μια και δεν εξασφαλίζουν το αποτέλεσμά της και φυσικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως καταλυτικός παράγοντας για την τελική απόφαση του αναγνώστη. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφασίσει κάποιος είναι η ιατρική συμβουλή ενός έμπειρου και εξειδικευμένου γιατρού που θα είναι σε θέση να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα και να κρίνει αν η μέθοδος ενδείκνυται για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά ή όχι. Οι συντελεστές του mylook.gr δε φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε επιπλοκή μπορεί να προκύψει από την παραπάνω μέθοδο στον ασθενή καθώς και για κανένα λάθος που προέρχεται από ιατρική πράξη.