Δευτέρα 01 | 03 | 2021
MyLook.gr >> Δέρμα >> Αφαίρεση σημαδιών εκ γενετής
Αφαίρεση σημαδιών εκ γενετής

afairesi_simadion_me_laser.jpgΤα δερματικά σημάδια εκ γενετής έχουν διάφορα μεγέθη, σχήματα και χρώματα (συνήθως ροζ ή κόκκινα) και εμφανίζονται κατά τη γέννηση ή αναπτύσσονται κατά τη βρεφική ηλικία του ανθρώπου. Οφείλονται στη μεγαλύτερη του φυσιολογικού ύπαρξη τριχοειδών αγγείων στο δέρμα. Επειδή τα σημάδια αυτά δεν υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου, αντίθετα ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά επιδεινώνεται μετά την ενηλικίωση του ατόμου, επιβάλλεται η έγκαιρη αντιμετώπισή τους. Μάλιστα προτιμότερο είναι να αντιμετωπιστούν κατά τη βρεφική ή παιδική ηλικία ώστε να προληφθούν οι επιπλοκές και να μην επιβαρυνθεί το παιδί ψυχολογικά κατά τη σχολική και τη μετέπειτα κοινωνική του ζωή. Φυσικά η θεραπεία των σημαδιών μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά αν γίνει σε μικρή ηλικία είναι πιο γρήγορη και πιο αποτελεσματική.


Μέχρι τη δεκαετία του ’90 η ιατρική δεν είχε τα απαραίτητα μέσα για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα σημάδια αυτά. Σήμερα, χάρη στη χρήση νέων μηχανημάτων laser μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα και με ακρίβεια. Εξίσου σημαντικό είναι ότι η χρήση των νέων laser είναι σχεδόν ανώδυνη για τον ασθενή.

 

Αν σκέφτεστε να προχωρήσετε στη χρήση laser για την αφαίρεση των σημαδιών γέννησης για εσάς ή για το παιδί σας, οι παρακάτω πληροφορίες θα σας προσφέρουν μια καλή εισαγωγή στη διαδικασία. Για περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και για τις προσωπικές σας ανάγκες, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν ειδικευμένο γιατρό.


Οι πληροφορίες που παρέχονται στο mylook.gr αποτελούν αποκλειστικά και μόνο την εισαγωγή στην παραπάνω μέθοδο μια και δεν εξασφαλίζουν το αποτέλεσμά της και φυσικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως καταλυτικός παράγοντας για την τελική απόφαση του αναγνώστη. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφασίσει κάποιος είναι η ιατρική συμβουλή ενός έμπειρου και εξειδικευμένου γιατρού που θα είναι σε θέση να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα και να κρίνει αν η μέθοδος ενδείκνυται για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά ή όχι. Οι συντελεστές του mylook.gr δε φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε επιπλοκή μπορεί να προκύψει από την παραπάνω μέθοδο στον ασθενή καθώς και για κανένα λάθος που προέρχεται από ιατρική πράξη.
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας
 

Ποια είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της θεραπείας;

Συχνά ένα σημάδι που έχει ένα παιδί ή ένας ενήλικας εκ γενετής μπορεί να τραβήξει την προσοχή, ειδικά αν βρίσκεται σε σημείο που συχνά είναι εκτεθειμένο όπως το πρόσωπο ή τα χέρια. Το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει αμηχανία και να απομονώσει το άτομο από τον κοινωνικό του περίγυρο. Η σημερινή τεχνολογία με τα laser το απαλλάσσει από αυτό το πρόβλημα και το βοηθάει να τονώσει την αυτοπεποίθησή του αλλά και να του αρέσει καλύτερα ο ίδιος του ο εαυτός.

Τι πρέπει να περιμένετε από την πρώτη συνάντηση με το γιατρό;

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη θεραπεία, ο γιατρός θα σας εξηγήσει τι αλλαγές πρέπει να περιμένετε μετά τη θεραπεία με laser. Θα σας εξηγήσει τις διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις που έχετε, τη μέθοδο της θεραπείας, τους κινδύνους και τους περιορισμούς καθώς και το κόστος.

Ο γιατρός σας θα ξεκινήσει παίρνοντας ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και εξετάζοντας την περιοχή που χρειάζεται θεραπεία και το δέρμα σας. Ίσως φωτογραφίσει την περιοχή πριν τη θεραπεία και θα σας δώσει και οδηγίες για τη φροντίδα του δέρματός σας μέχρι την ημέρα της συνεδρίας.

Φροντίστε να ρωτήσετε οτιδήποτε σας απασχολεί σχετικό και ζητήστε να δείτε φωτογραφίες από προηγούμενες παρόμοιες θεραπείες άλλων ασθενών. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να καταλήξετε με βεβαιότητα στην τελική σας απόφαση είναι να είστε ενημερωμένοι για τις επιλογές που έχετε, τους κινδύνους της θεραπείας και τα πλεονεκτήματα της.

Πως γίνεται η αφαίρεση των σημαδιών εκ γενετής με laser;

Οι συνηθέστερες κατηγορίες των σημαδιών αυτών είναι: μια υπόχρωμη κηλίδα, τηλεαγγειεκτασίες με τη μορφή αραχνοειδούς σπίλου και "port wine stain" που μοιάζει με ερύθημα του δέρματος. Η δράση των laser που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση των σημαδιών συνίσταται στο άνοιγμα του χρώματος συγκεκριμένων περιοχών του δέρματος ώστε να γίνει παρόμοιο με τον τόνο του δέρματος και να κάνει τα σημάδια πολύ λιγότερο ορατά.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία;

Ανάλογα με το μέγεθος και την έκταση του σημαδιού η συνεδρία με το laser μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά μέχρι και 1 ώρα. Ορισμένα σημάδια ίσως χρειαστούν περισσότερες από μια συνεδρίες για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Που γίνεται η θεραπεία;

Η θεραπεία γίνεται συνήθως στο ιατρείο ή σε ιδιωτική κλινική και δεν απαιτείται η παραμονή σε νοσοκομείο.

Πόσο επώδυνη είναι η θεραπεία;

Υπάρχει ένας ελαφρύς πόνος κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. Η αίσθηση είναι σαν ένα κάψιμο ή ένα τσίμπημα από έντομο. Πριν τη συνεδρία τοποθετείται μια αναισθητική κρέμα αν ο ασθενής είναι μικρό παιδί ενώ οι ενήλικες δε χρειάζονται κανένα είδος αναισθησίας καθώς ο πόνος είναι απόλυτα ανεκτός.

Τι πρέπει να περιμένω μετά τη θεραπεία;

Ο χρόνος ανάρρωσης είναι πολύ σύντομος μετά τη θεραπεία. Μπορεί να εμφανιστούν ήπιες εκχυμώσεις ή ελαφρύς πόνοι τις πρώτες ημέρες αλλά τα φαινόμενα αυτά σύντομα θα υποχωρήσουν τελείως μέσα στην πρώτη εβδομάδα.

Τι γίνεται κατά την ανάρρωση;

Ο χρόνος επούλωσης του δέρματος ποικίλει και εξαρτάται από τον αριθμό και το βάθος των αγγείων καθώς και από το άτομο. Η κοκκινίλα και η ευαισθησία στην περιοχή μπορεί να διαρκέσουν για αρκετό καιρό και ίσως το δέρμα χάσει το χρώμα του παροδικά. Πρέπει να μην εκτεθεί η περιοχή στις ακτίνες του ήλιου για τον πρώτο καιρό γιατί αυτό θα καθυστερήσει την επούλωση. Το κόκκινο χρώμα σταδιακά υποχωρεί και το δέρμα παίρνει ένα πιο φυσιολογικό χρώμα.

Ποιος είναι ο ιδανικός υποψήφιος για τη θεραπεία;

Σε γενικές γραμμές, ο ιδανικός υποψήφιος για τις συνεδρίες με laser είναι το άτομο που:

           Είναι σε καλή ψυχική και σωματική υγεία

           Είναι ώριμο αρκετά ώστε να κατανοήσει το όφελος της θεραπείας

           Δεν καπνίζει

           Έχει κατανοήσει τη διαδικασία επούλωσης

           Έχει ρεαλιστικές προσδοκίες

           Έχει αντιαισθητικά σημάδια από τα οποία επιθυμεί να απαλλαγεί

           Έχει το κατάλληλο δέρμα και το χρωματικό τόνο για αυτό το είδος της θεραπείας

           Δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ουλών

           Διαθέτει υπομονή και χρόνο μέχρι το τελικό αποτέλεσμα

           Δεν κάνει υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

           Είναι ενημερωμένο για το αποτέλεσμα που πρέπει να προσδοκά

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι ένα μικρό μέρος μόνο από κριτήρια που ο γιατρός σας θα λάβει υπόψη προκειμένου να αποφασίσετε μαζί για την πραγματοποίηση ή όχι της θεραπείας. Καλό είναι και ο ίδιος ο ασθενής να ζητάει τη γνώμη του γιατρού για το κατά πόσο η θεραπεία του ταιριάζει.

Άλλες χρήσιμες πληροφορίες:

Πρέπει να γνωρίζετε ότι η αφαίρεση των σημαδιών με laser δεν εγγυάται μόνιμα αποτελέσματα. Το laser καταπολεμά το πρόβλημα στην επιφάνεια του δέρματος. Σε μερικούς ασθενείς το πρόβλημα πηγάζει από τις πιο βαθιές στοιβάδες του δέρματος στις οποίες το laser δεν μπορεί να φτάσει. Με την πάροδο των χρόνων λοιπόν μπορεί το πρόβλημα να ξανακάνει την εμφάνισή του και στην περίπτωση αυτή να χρειαστεί νέα θεραπεία για να καταπολεμηθεί.

Κίνδυνοι και περιορισμοί:

Με τα σύγχρονα laser οι ουλές είναι σπάνιες αλλά ο παροδικός αποχρωματισμός του δέρματος είναι ένα συχνό φαινόμενο. Επίσης το δέρμα μπορεί και να σκουρύνει αμέσως μετά από τη θεραπεία και ίσως χρειαστεί μια λευκαντική αλοιφή για να επανακτήσει το χρώμα του. Σε περίπτωση αποχρωματισμού του δέρματος μπορεί κάποιος να καταφύγει σε ιατρικό τατουάζ για να αποκαταστήσει την ομοιομορφία της περιοχής. Επίσης η κακή χρήση του laser μπορεί να προκαλέσει μικρές πληγές στο δέρμα. Για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες να συμβεί κάτι από τα παραπάνω σε εσάς, ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας.

Πρέπει να:

Αναφέρετε στο γιατρό σας πιθανές αλλεργίες που έχετε

Αναφέρετε στο γιατρό σας αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή

Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας για το κάπνισμα, τη διατροφή σας και τη λήψη βιταμινών

Αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης και τα αντιφλεγμονώδη φαρμακευτικά σκευάσματα για 2 εβδομάδες πριν την θεραπεία

Αναφέρετε στο γιατρό σας αν ποτέ στο παρελθόν είχατε κάνει θεραπεία στην περιοχή που έχετε τα σημάδια