Δευτέρα 15 | 04 | 2024
MyLook.gr >> Πρόσωπο >> Εμφύτευση μαλλιών
Εμφύτευση μαλλιών

emfyteysi_mallion.jpgΑν είστε τυχερός και έχετε πυκνό μαλλί μέχρι τα 50 σας χρόνια, πιθανότατα δε θα το χάσετε ποτέ. Συνήθως όμως σε πολλούς άντρες αλλά και σε γυναίκες, η απώλεια τριχών είναι μια αναπόφευκτη διαδικασία. Σχεδόν το 80% των ανδρών και πάνω από το 40% των γυναικών αντιμετωπίζει την απώλεια ενός περιορισμένου ή εκτεταμένου αριθμού τριχών με αποτέλεσμα την αλλαγή της εμφάνισής τους. Η αιτία της απώλειας των τριχών σπάνια οφείλεται σε κάποια ασθένεια. Τις περισσότερες φορές τα αίτια είναι κληρονομικά. Το φαινόμενο ξεκινάει συνήθως κατά την τρίτη δεκαετία της ζωής αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που αρχίζει να εμφανίζεται και κατά την εφηβεία. Επίσης δεν είναι σίγουρο ότι η επερχόμενη γενιά θα κληρονομήσει τα χαρακτηριστικά της απερχόμενης ούτε και ότι η κληρονομικότητα προέρχεται από τη μεριά της οικογένειας της μητέρας όπως πίστευαν παλιά. Δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα ακριβής επιστημονική απάντηση για τον τρόπο που μεταφέρεται γενετικά.


Υπάρχουν αρκετές θεραπείες και επεμβάσεις που αναλαμβάνουν να επαναφέρουν την φυσική εμφάνιση του τριχωτού μέρους του κεφαλιού. Η πιο διαδεδομένη και αποτελεσματική είναι η εμφύτευση μαλλιών. Κατά τη διαδικασία αυτή, ο γιατρός αφαιρεί από το μέρος του κεφαλιού όπου υπάρχουν τρίχες πολύ λεπτές λωρίδες και τις τοποθετεί στην περιοχή όπου έχει το πρόβλημα. Μικρομοσχεύματα (2-3 τριχών) και μικρά μοσχεύματα (4 ή περισσότερων τριχών) τοποθετούνται πίσω από τη γραμμή του μαλλιού για να δώσουν πυκνότητα.


Αν σκέφτεστε να προχωρήσετε σε εμφύτευση οι παρακάτω πληροφορίες θα σας προσφέρουν μια καλή εισαγωγή στην επέμβαση. Για περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και για τις προσωπικές σας ανάγκες, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν ειδικευμένο γιατρό.


Οι πληροφορίες που παρέχονται στο mylook.gr αποτελούν αποκλειστικά και μόνο την εισαγωγή στην παραπάνω μέθοδο μια και δεν εξασφαλίζουν το αποτέλεσμά της και φυσικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως καταλυτικός παράγοντας για την τελική απόφαση του αναγνώστη. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφασίσει κάποιος είναι η ιατρική συμβουλή ενός έμπειρου και εξειδικευμένου γιατρού που θα είναι σε θέση να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα και να κρίνει αν η μέθοδος ενδείκνυται για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά ή όχι. Οι συντελεστές του mylook.gr δε φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε επιπλοκή μπορεί να προκύψει από την παραπάνω μέθοδο στον ασθενή καθώς και για κανένα λάθος που προέρχεται από ιατρική πράξη.
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας
 

Ποια είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της επέμβασης;

Η εμφύτευση μαλλιών προσφέρει μια νέα και φυσική εμφάνιση του μαλλιού. Παρά το γεγονός ότι δεν προσθέτει στην πραγματικότητα επιπλέον αριθμό τριχών, κάνει το μαλλί να δείχνει περισσότερο και πιο πυκνό.

Τι πρέπει να περιμένετε από την πρώτη συνάντηση με το γιατρό;

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την επέμβαση, ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει τις αλλαγές που θέλετε να πραγματοποιήσετε. Θα σας εξηγήσει τις διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις που έχετε, τη μέθοδο, τους κινδύνους και τους περιορισμούς. Επίσης θα σας αναφέρει το είδος της αναισθησίας που θα χρειαστεί, το μέρος που θα πραγματοποιηθεί η επέμβαση και το κόστος.

Ο γιατρός σας θα ξεκινήσει με ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό. Πιθανόν να σας βγάλει και φωτογραφίες και θα σας δώσει ακριβείς οδηγίες για το πώς θα πρέπει να προετοιμαστείτε για την επέμβαση. Αν είχατε κάνει ξανά τη θεραπεία στο παρελθόν, φροντίστε να το αναφέρετε στο γιατρό σας όπως και αν καπνίζετε, αν παίρνετε κάποια φάρμακα, ακόμα και ασπιρίνη.

Φροντίστε να ρωτήσετε οτιδήποτε σας απασχολεί σχετικό και ζητήστε να δείτε φωτογραφίες από προηγούμενες παρόμοιες επεμβάσεις άλλων ασθενών. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να καταλήξετε με βεβαιότητα στην τελική σας απόφαση είναι να είστε ενημερωμένοι για τις επιλογές που έχετε, τους κινδύνους της επέμβασης και τα πλεονεκτήματα της.

Πως γίνεται η εμφύτευση μαλλιών;

Μικρές λωρίδες ή μικροσκοπικές επιφάνειες από τρίχες αφαιρούνται από το πίσω μέρος του κεφαλιού. Το μαλλί που προέρχεται από την περιοχή αυτή έχει πολύ λίγες πιθανότητες να αδυνατίσει, ανεξάρτητα από το που θα εμφυτευτεί. Επίσης η αφαίρεση τριχών από την περιοχή αυτή δε φαίνεται μια και ακόμη και αν αφαιρεθούν οι μισές τρίχες πάλι η διαφορά θα είναι δύσκολα ορατή. Οι επιφάνειες που έχουν αφαιρεθεί τεμαχίζονται σε μικρότερα τμήματα και μετά «φυτεύονται» στο γυμνό μέρος του κεφαλιού. Οι τρίχες που περιέχονται στα τμήματα αυτά συνεχίζουν να μεγαλώνουν όπως ακριβώς έκαναν και πριν από τη μεταφορά τους. Δε θα αδυνατίσουν και δε θα πέσουν εκτός αν συμβεί κάτι παρόμοιο και στο μέρος του κεφαλιού από το οποίο αφαιρέθηκαν λόγω κάποιας ασθένειας.

Τα μαλλί αφαιρείται με 2 μεθόδους για να εμφυτευτεί. Με την πρώτη μέθοδο μπορεί να αφαιρεθεί σε στρογγυλές περιοχές που η καθεμία θα περιέχει 8 έως 12 τρίχες. Η άλλη μέθοδος είναι η αφαίρεση λωρίδων από το πίσω μέρος κοντά στη γραμμή του μαλλιού. Το πλεονέκτημα της δεύτερης μεθόδου είναι ότι παρέχει στο γιατρό τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει μεγαλύτερο αριθμό τριχών και να τις χωρίσει σε περισσότερες μικρές περιοχές προς εμφύτευση. Χιλιάδες μικρές περιοχές που περιέχουν 2-3 τρίχες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μια λωρίδα.

Στη συνέχεια γίνονται στο γυμνό μέρος του κεφαλιού μικρές τομές είτε με ειδικό εργαλείο είτε με laser. Τα μικρά τριχωτά τμήματα τοποθετούνται προσεκτικά ώστε να επιτρέπουν τη σωστή αιμάτωση της περιοχής και να δημιουργηθούν οι σωστές γωνίες ώστε το αποτέλεσμα να δείχνει απόλυτα φυσικό.

Όταν ολοκληρωθεί και αυτή η φάση της επέμβασης χρησιμοποιούνται πολύ λεπτά ράμματα για την περιοχή από όπου αφαιρέθηκαν οι εμφυτευμένες τρίχες. Με την πάροδο των ημερών το δέρμα από τη φύση του θα τεντώσει ώστε να καλύψει τις ουλές. Δε χρησιμοποιούνται ράμματα στην περιοχή όπου έχουν τοποθετηθεί οι τρίχες. Οι ουλές από τις τομές που έγιναν θα επουλωθούν από μόνες τους σε μικρό χρονικό διάστημα.

Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Οι περισσότεροι γιατροί προχωρούν σε περισσότερες από μια συνεδρίες για να επιτύχουν το τέλειο αποτέλεσμα. Κάθε συνεδρία διαρκεί από 2 έως 4 ώρες ανάλογα με την έκταση της περιοχής.

Που γίνεται η επέμβαση;

Η εμφύτευση μπορεί να γίνει σε μια κλινική ή σε ένα ιδιωτικό ιατρείο. Οι περισσότερες επεμβάσεις γίνονται με τοπική αναισθησία (όπως στον οδοντίατρο) σε συνδυασμό με καταπραϋντικά. Ο ασθενής παραμένει ξύπνιος αλλά σε ηρεμία. Μπορεί να νιώθει μια μικρή ενόχληση κατά τη διάρκεια της επέμβασης αλλά σε καμία περίπτωση πόνο.

Πόσο επώδυνη είναι η επέμβαση;

Το πόσο θα πονέσει η επέμβαση εξαρτάται από τη μέγεθός της καθώς και από τις αντοχές κάθε ατόμου. Αμέσως μετά από την επέμβαση πιθανή είναι μια έντονη ενόχληση η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με παυσίπονα. Πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας τις προσδοκίες σας, το ποσό που είστε διατεθειμένοι να δαπανήσετε και την ανοχή σας στον πόνο ώστε να του δώσετε τη δυνατότητα να καταλήξει στην πιο ενδεδειγμένη λύση και στο συνδυασμό των μεθόδων που σας ταιριάζει.

Τι πρέπει να περιμένω μετά την επέμβαση;

Τις πρώτες 2-3 μέρες μπορεί να νιώσετε ενοχλήσεις τόσο στην περιοχή από όπου αφαιρέθηκαν οι τρίχες όσο και στην περιοχή όπου τοποθετήθηκαν. Ελαφρύς πονοκέφαλος, πρήξιμο και εκχυμώσεις γύρω από τα μάτια είναι συνηθισμένα συμπτώματα. Επίδεσμοι τοποθετούνται στην περιοχή και πρέπει να παραμείνουν το πρώτο βράδυ. Τα ράμματα αφαιρούνται 10 ημέρες περίπου μετά. Ο γιατρός θα σας δώσει οδηγίες για τον τρόπο που πρέπει να λούζεστε κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας. Φυσιολογική είναι η ξηρότητα της περιοχής για τις πρώτες 2 εβδομάδες καθώς και μια ελαφρά αίσθηση μουδιάσματος για 2 έως 3 μήνες. Τέλος για να μην προκληθεί κάποιος τραυματισμός της περιοχής προτού επουλωθούν οι πληγές καλό είναι να αποφευχθεί έντονη σωματική άσκηση για τις πρώτες 2 εβδομάδες.

Ποιο είναι το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα της επέμβασης;

Επειδή η εμφύτευση έχει γίνει από σημεία που οι τρίχες είναι δυνατές και υγιείς το αποτέλεσμα θα είναι μόνιμο. Παρά το γεγονός ότι συμβαίνει μερικές φορές η εμφύτευση σε κάποια σημεία να μην είναι απόλυτα επιτυχημένη, το αποτέλεσμα ικανοποιεί τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των ασθενών.

Τι γίνεται την περίοδο της ανάρρωσης;

Πέρα από τον παροδικό περιορισμό της σωματικής άσκησης, οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες την επόμενη ημέρα μετά την επέμβαση. Μετά τη 2η ημέρα οι τρίχες που έχουν εμφυτευτεί θα αρχίσουν να πέφτουν και η νέα τριχοφυΐα θα είναι πιο αραιή και αδύναμη για μερικούς μήνες. Αυτό είναι φυσιολογικό μια και υπάρχει παροδική μείωση της φυσιολογικής αιμάτωσης της περιοχής λόγω της επέμβασης. Για τον πρώτο ένα – ενάμιση μήνα δε θα φυτρώσουν καθόλου νέες τρίχες. Ωστόσο μέσα σε τρεις μήνες θα εμφανιστούν νέες τρίχες. Μετά από τρεις ακόμα μήνες μπορεί να επαναληφθεί η επέμβαση για να γεμίσουν όποια κενά έχουν εμφανισθεί για μια φυσική εμφάνιση χωρίς άδεια από μαλλί σημεία.

Ποιος είναι ο ιδανικός υποψήφιος για την επέμβαση;

Σε γενικές γραμμές, ο ιδανικός υποψήφιος για την επέμβαση είναι το άτομο που:

           Είναι αρκετά ώριμο για να κατανοήσει πλήρως το σκοπό της

           Γνωρίζει τη διαδικασία

           Είναι σε καλή ψυχική και σωματική υγεία

           Θέλει να βελτιώσει την εμφάνισή του

           Έχει ρεαλιστικές προσδοκίες

           Δεν καπνίζει ή σταματά το κάπνισμα κατά την περίοδο της ανάρρωσης

           Έχει γερό και υγιές μαλλί στα πλάγια και στο πίσω μέρος του κεφαλιού του

           Είναι ενημερωμένο για το αποτέλεσμα που πρέπει να προσδοκά

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι ένα μικρό μέρος μόνο από κριτήρια που ο γιατρός σας θα λάβει υπόψη προκειμένου να αποφασίσετε μαζί για την πραγματοποίηση ή όχι της επέμβασης. Καλό είναι και ο ίδιος ο ασθενής να ζητάει τη γνώμη του γιατρού για το κατά πόσο η επέμβαση του ταιριάζει.

Κίνδυνοι και περιορισμοί:

Οι επιπλοκές είναι σπάνιες όταν η επέμβαση πραγματοποιείται από έναν έμπειρο γιατρό. Για να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι πιθανότητες κάτι να πάει στραβά πρέπει ο ασθενής να ακολουθήσει τις οδηγίες του γιατρού και πριν και μετά από την επέμβαση. Πρέπει να γνωρίζει ότι:

           Μπορεί να δημιουργηθούν ουλές στην περιοχή που έγινε η εμφύτευση η οποίες όμως δε θα φαίνονται καθώς θα φυτρώσουν οι νέες τρίχες

           Επειδή υπάρχει η περίπτωση μόλυνσης της χειρουργημένης περιοχής ίσως ο γιατρός σας συστήσει τη λήψη κάποιας αντιβίωσης πριν την επέμβαση για προληπτικούς λόγους ή μετά από αυτήν αν μολυνθεί η περιοχή

Πρέπει να:

Αναφέρετε στο γιατρό σας πιθανές αλλεργίες που έχετε

Αναφέρετε στο γιατρό σας οποιαδήποτε λήψη φαρμάκων καθώς και τη χρήση όλων των προϊόντων για τα μαλλιά σας

Να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες που αφορούν τη διατροφή, το ποτό, το κάπνισμα και τη λήψη βιταμινών που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας

Να αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης για 2 εβδομάδες πριν την επέμβαση

Να φροντίσετε να έχετε εξασφαλίσει τη μεταφορά σας στο σπίτι μετά από την επέμβαση