Πέμπτη 05 | 12 | 2024
MyLook.gr >> Δέρμα και Ομορφιά >> Το δέρμα και οι λειτουργίες του
Το δέρμα και οι λειτουργίες του


derma.jpg

Συνέντευξη του Δερματολόγου - Αφροδισιολόγου Μιχάλη Κακέπη

Mylook.gr: Κύριε Κακέπη, καλωσήρθατε στο mylook.gr. Θα θέλαμε να σας θέσουμε μερικές ερωτήσεις όσον αφορά το δέρμα και τις λειτουργίες του καθώς και το ρόλο της αισθητικής δερματολογίας σήμερα.

Δρ.Κακέπης: Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Είμαι στη διάθεσή σας.

Mylook.gr: Αρχίζω με μια απορία που είμαι σίγουρη ότι απασχολεί πολύ κόσμο: Χρειάζεται το δέρμα μας να το φροντίζουμε καθημερινά;

Δρ.Κακέπης: Φυσικά! Πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Η κύρια λειτουργία του είναι να δρα σαν ασπίδα προστασίας από τους εξωγενείς παράγοντες. Επίσης το δέρμα παίζει σημαντικό ρόλο και στην εμφάνισή μας. Φροντίζοντάς το λοιπόν το βοηθάμε να κάνει τη δουλεία του αλλά και να μας δείχνει και πιο υγιείς.

Mylook.gr: Δηλαδή ποιες είναι οι δουλειές του δέρματος;

Δρ.Κακέπης: Το δέρμα μας έρχεται σε επαφή με εξωτερικές «απειλές» όπως τα βακτήρια και τους ιούς και προστατεύει το σώμα μας από τις βλαβερές τους συνέπειες. Επίσης είναι και ο ρυθμιστής της θερμοκρασίας του σώματος. Όταν χρειάζεται να πέσει η θερμοκρασία, το δέρμα φροντίζει μέσω του ιδρώτα γι’ αυτό. Επίσης προστατεύει και από τις καιρικές συνθήκες: ήλιος, αέρας, ζέστη, κρύο, ρύπανση κτλ.
Το δέρμα μας είναι και ο καθρέφτης της υγείας. Λειτουργεί διαδραστικά με άλλα όργανα του σώματος και προειδοποιεί για πιθανά προβλήματα υγείας στο εσωτερικό του.

Mylook.gr: Άρα αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το φροντίζουμε συχνά για να διεκπεραιώνει σωστά όλες αυτές τις λειτουργίες;

Δρ.Κακέπης: Καθημερινά θα έλεγα. Κάποιοι βασικοί κανόνες φροντίδας του δέρματος είναι:

  • Να χρησιμοποιούμε ήπια καθαριστικά για να απομακρύνουμε τις βλαβερές ουσίες από την επιφάνειά του και να το ενυδατώνουμε με τα κατάλληλα προϊόντα.
  • Να εφαρμόζουμε καθημερινά αντηλιακό στο πρόσωπο και στα σημεία του σώματος που τα βλέπει ο ήλιος (ακόμα και τις ημέρες που έχει συννεφιά), να φοράμε προστατευτικά ρούχα ειδικά το καλοκαίρι και να αποφεύγουμε το τεχνητό μαύρισμα.
  • Να φοράμε προστατευτικά γάντια όταν πλένουμε τα πιάτα ή όταν ερχόμαστε σε επαφή με οποιαδήποτε χημική ουσία.
  • Να εφαρμόζουμε μια συγκεκριμένη φροντίδα του δέρματος καθημερινά μετά από συζήτηση με το δερματολόγο μας για το τι μας ταιριάζει ακριβώς και τι ανάγκες έχει το δέρμα μας.

Mylook.gr: Σε τι μπορεί δηλαδή να μας βοηθήσει ο δερματολόγος όσον αφορά την περιποίηση του δέρματος;

Δρ.Κακέπης: Ο ρόλος του δερματολόγου είναι πολύ ευρύς και δεν περιορίζεται – όπως πολλοί νομίζουν – μόνον στην ίαση κάποιας δερματικής πάθησης. Αντίθετα μέσα στις κύριες αρμοδιότητες ενός δερματολόγου είναι:

  • Η διάγνωση των δερματικών παθήσεων παρατηρώντας τα συμπτώματα και υποδεικνύουν την ασφαλέστερη και καταλληλότερη μέθοδο θεραπείας.
  • Η πρόληψη από βλάβες του δέρματος από τους εξωτερικούς περιβαλλοντολογικούς παράγοντες καθώς και από ενδογενείς αιτίες.
  • Η επεμβατική δερματολογία για την αφαίρεση όγκων, η βιοψία και η διάγνωση.
  • Η διάγνωση και θεραπεία όλων των αφροδισιολογικών προβλημάτων και παθήσεων.
  • Η αισθητική δερματολογία όπου μια σειρά θεραπειών μπορεί να βοηθήσει στην ανανέωση της εμφάνισης όπως το botox, το χημικό peeling, η δερμοαπόξεση, το υαλουρονικό, η αποτρίχωση, η αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, η θεραπεία της ακμής και πολλά άλλα.
     

Mylook.gr: Υπάρχει ένα συγκεκριμένο όριο στην ηλικία κάποιου που πρέπει να αρχίσει να επισκέπτεται το δερματολόγο του;

Δρ.Κακέπης: Όχι. Η ειδικότητα του δερματολόγου απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, από ένα μωρό μέχρι έναν άνθρωπο της τρίτης ηλικίας. Το δέρμα μας εκτελεί τόσες πολλές και πολύπλοκες λειτουργίες που είναι στατιστικά απίθανο ο κάθε άνθρωπος να μην παρουσιάσει ένα δερματολογικό πρόβλημα κατά τη διάρκεια της ζωής του. Επίσης η αισθητική δερματολογία πλέον απευθύνεται σε ένα πολύ μεγάλο κοινό (από 15 μέχρι και 70 ετών) και συνεπώς οι υπηρεσίες του δερματολόγου είναι απαραίτητες σε κάθε ηλικιακή ομάδα.

Mylook.gr: Μιλώντας για αισθητική δερματολογία, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ηλικία που πρέπει κάποιος να κάνει μια από τις θεραπείες που αναφέρατε παραπάνω;

Δρ.Κακέπης: Φυσικά και δεν υπάρχει κάποιο όριο. Η εμφάνιση είναι κάτι τελείως υποκειμενικό και το τι ενοχλεί τον καθένα μας δεν έχει να κάνει με την ηλικία που έχουμε. Μπορεί πολύ εύκολα μια νέα κοπέλα στα 25 χρόνια της να προχωρήσει σε θεραπεία με ΒΟΤΟΧ για να λειτουργήσει προληπτικά και να μην εμφανιστούν ποτέ ρυτίδες στο επάνω μέρος του προσώπου της. Αντίθετα μια άλλη γυναίκα ίσως επιλέξει τη θεραπεία αυτή μετά τα 35 – 40 οπότε και οι πρώτες ρυτίδες θα είναι ήδη γεγονός.
Αυτονόητο είναι ότι δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός για μια αποτρίχωση με ιατρικό laser ή μια αγωγή κατά της τριχώπτωσης. Κάτι ανάλογο ισχύει για όλες τις αισθητικές μεθόδους που χρησιμοποιεί η ιατρική σήμερα.
Αυτό που θέλω να τονίσω εδώ είναι ότι πρέπει πάντα να απευθυνόμαστε σε ειδικά εκπαιδευμένο ιατρό για τις παραπάνω ιατρικές πράξεις γιατί σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θέτουμε σε σοβαρό κίνδυνο, όχι μόνο το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης θεραπείας, αλλά και την ίδια μας την υγεία.

Mylook.gr: Προτού κλείσουμε, θα θέλατε να συμβουλέψετε κάτι άλλο τους φίλους και τις φίλες του mylook.gr ;

Δρ.Κακέπης: Αυτό που θέλω να γίνει κατανοητό είναι ότι δεν είναι όλες οι θεραπείες για όλους τους ανθρώπους. Τα αποτελέσματα που βλέπουμε στον δίπλα μας δεν εξασφαλίζουν και ίδια αποτελέσματα και σε εμάς. Ο καλύτερος και πιο ασφαλής δρόμος για να αποφασίσουμε να προχωρήσουμε σε μια αισθητική θεραπεία είναι να συμβουλευτούμε έναν εξειδικευμένο ιατρό πριν για να αποφύγουμε τις πιθανότητες τα πράγματα να μην εξελιχθούν ακριβώς όπως τα περιμένουμε. Και πάντα να φροντίζουμε για την πολύπλευρη ενημέρωσή μας.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία στο site σας και συγχαρητήρια για τις χρήσιμες πληροφορίες που προσφέρετε.

Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας