Πέμπτη 30 | 03 | 2023
MyLook.gr >> Δέρμα >> Ευρυαγγείες και laser
Ευρυαγγείες και laser

evriaggeies.jpgΜε τον όρο ευρυαγγείες εννοούμε τα μικρά επιφανειακά αγγεία που καταλήγουν στο δέρμα και είναι ορατά δημιουργώντας ένα αντιαισθητικό αποτέλεσμα. Μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος με συχνότερη εμφάνιση στο πρόσωπο, στους μηρούς, στις γάμπες και στους αστραγάλους. Έχουν διάμετρο από 0,1 μέχρι και 1 mm και έχουν κόκκινο χρώμα οι λεπτότερες και τείνουν προς το μπλε όσο αυξάνεται η διάμετρός τους. Παρά το γεγονός ότι η ακριβής αιτία που τις προκαλεί παραμένει ακόμη άγνωστη, η εμφάνισή τους οφείλεται εν μέρει σε αυξημένη φλεβική πίεση της περιοχής, σε ορμονική προδιάθεση ή σε παθήσεις των τοιχωμάτων των αγγείων.


Οποιαδήποτε κατάσταση ή δραστηριότητα η οποία ασκεί πίεση στις φλέβες των ποδιών (αύξηση του σωματικού βάρους, πολύωρη ορθοστασία κτλ) μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση. Στις γυναίκες οι ευρυαγγείες εμφανίζονται συχνά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στο πρόσωπο ο κύριος παράγοντας που εντείνει την εμφάνιση του φαινομένου είναι η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Από ευρυαγγείες πάσχουν περισσότεροι από 4 στους 10 ενήλικους και η αναλογία αυξάνεται σε άτομα με κυτταρίτιδα και φυσικά με τη φυσιολογική γήρανση.


Η χρήση του laser στη θεραπεία των ευρυαγγειών είναι η πιο συχνή μέθοδος που χρησιμοποιείται σήμερα και μπορεί να αντιμετωπίσει όλο το φάσμα τους, από τις πιο λεπτές μέχρι και ένα πλέγμα ευρυαγγειών που ονομάζεται αιμαγγείωμα.

 

Αν σκέφτεστε να προχωρήσετε στη χρήση laser για τη θεραπεία των ευρυαγγειών οι παρακάτω πληροφορίες θα σας προσφέρουν μια καλή εισαγωγή στη διαδικασία. Για περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και για τις προσωπικές σας ανάγκες, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν ειδικευμένο γιατρό.


Οι πληροφορίες που παρέχονται στο mylook.gr αποτελούν αποκλειστικά και μόνο την εισαγωγή στην παραπάνω μέθοδο μια και δεν εξασφαλίζουν το αποτέλεσμά της και φυσικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως καταλυτικός παράγοντας για την τελική απόφαση του αναγνώστη. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφασίσει κάποιος είναι η ιατρική συμβουλή ενός έμπειρου και εξειδικευμένου γιατρού που θα είναι σε θέση να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα και να κρίνει αν η μέθοδος ενδείκνυται για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά ή όχι. Οι συντελεστές του mylook.gr δε φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε επιπλοκή μπορεί να προκύψει από την παραπάνω μέθοδο στον ασθενή καθώς και για κανένα λάθος που προέρχεται από ιατρική πράξη.
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας
 

Ποια είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της θεραπείας;

Το laser στοχεύει σε συγκεκριμένα σημεία και καταστρέφει το κόκκινο χρώμα των ευρυαγγειών που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος χωρίς να βλάψει τον ιστό του δέρματος. Η διαδικασία είναι σχετικά σύντομη και δεν απαιτείται αναισθησία. Μετά τη θεραπεία το δέρμα είναι πολύ πιο ομοιόμορφο και πιο φυσικό στην όψη του.

Τι πρέπει να περιμένετε από την πρώτη συνάντηση με το γιατρό;

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη θεραπεία, ο γιατρός θα σας εξηγήσει τι πρέπει να περιμένετε από τη θεραπεία με laser. Θα σας εξηγήσει τις διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις που έχετε, τη μέθοδο της θεραπείας, τους κινδύνους και τους περιορισμούς καθώς και το κόστος.

Ο γιατρός σας θα ξεκινήσει παίρνοντας ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και εξετάζοντας την περιοχή που χρειάζεται θεραπεία και το δέρμα σας. Ίσως φωτογραφίσει την περιοχή πριν τη θεραπεία και θα σας δώσει και οδηγίες για τη φροντίδα του δέρματός σας μέχρι την ημέρα της συνεδρίας. Ο γιατρός σας θα αποφασίσει αν η θεραπεία με laser ταιριάζει στην περίπτωσή σας και η απόφαση αυτή θα εξαρτηθεί από τον τύπο και το χρώμα του δέρματός σας διότι η θεραπεία με laser μπορεί να οδηγήσει σε αποχρωματισμό του δέρματος, ειδικά σε ασθενείς με σκούρο δέρμα.

Φροντίστε να ρωτήσετε οτιδήποτε σας απασχολεί σχετικό και ζητήστε να δείτε φωτογραφίες από προηγούμενες παρόμοιες θεραπείες άλλων ασθενών. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να καταλήξετε με βεβαιότητα στην τελική σας απόφαση είναι να είστε ενημερωμένοι για τις επιλογές που έχετε, τους κινδύνους της θεραπείας και τα πλεονεκτήματα της.

Πως γίνεται η θεραπεία των ευρυαγγειών με laser;

Ο γιατρός θα καθαρίσει εξωτερικά την περιοχή όπου υπάρχει το πρόβλημα των ευρυαγγειών και γύρω από αυτές για να φύγει η επιφανειακή λιπαρότητα του δέρματος. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας θα νιώσετε έντονες εκπομπές της ακτίνας laser να διεισδύουν στο δέρμα σας και να εξαφανίζουν τα μικρά επιφανειακά αγγεία με έναν πλήρως ελεγχόμενο βαθμό διείσδυσης. Πιθανόν να δοκιμάσετε μαζί με το γιατρό σας διαφορετικά μήκη κύματος στην ακτίνα του laser σε πολύ μικρά τμήματα του δέρματός σας για να διαπιστώσετε ποιο ταιριάζει περισσότερο στο δέρμα σας. Στην περίπτωση αυτή θα επιστρέψετε στο γιατρό σας μετά από μια εβδομάδα για να διαπιστώσετε τι ακριβώς σας ταιριάζει και να προχωρήσετε στην κανονική θεραπεία. Κατά τη λειτουργία του laser θα υπάρχει μια μυρωδιά καμένου. Μετά τη θεραπεία η περιοχή καλύπτεται με μια αντιβιοτική κρέμα για την εξουδετέρωση των επιφανειακών βακτηρίων.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία;

Η κάθε συνεδρία ποικίλει σε διάρκεια και κυμαίνεται από 15 λεπτά έως και 1 ώρα ανάλογα με την επιφάνεια της περιοχής που θεραπεύεται και την έκταση του προβλήματος. Συνήθως χρειάζονται περισσότερες από μια συνεδρίες για να ολοκληρωθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Που γίνεται η θεραπεία;

Η θεραπεία γίνεται συνήθως στο ιατρείο ή σε ιδιωτική κλινική και δεν απαιτείται η παραμονή σε νοσοκομείο.

Πόσο επώδυνη είναι η θεραπεία;

Υπάρχει ένας ελαφρύς πόνος κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. Η αίσθηση είναι σαν ένα κάψιμο ή ένα τσίμπημα από έντομο. Πριν τη συνεδρία τοποθετείται μια αναισθητική κρέμα ή ενίεται τοπική αναισθησία στην περιοχή για να μειωθεί η ενόχληση.

Τι πρέπει να περιμένω μετά τη θεραπεία;

Η περιοχή πιθανότατα θα έχει κοκκινίσει και θα πρηστεί λίγο. Τα συμπτώματα αυτά θα υποχωρήσουν σταδιακά μέσα σε λίγες ημέρες. Αρχικά τα αγγεία θα πάρουν ένα μοβ χρώμα και θα μοιάζουν με μικρές μελανιές και θα φαίνονται ελάχιστα μετά από 10-15 ημέρες. Για την αντιμετώπιση του πρηξίματος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πάγο στην περιοχή για τις πρώτες ημέρες.

Τι γίνεται κατά την ανάρρωση;

Ο χρόνος επούλωσης του δέρματος ποικίλει και εξαρτάται από τον αριθμό και το βάθος των αγγείων καθώς και από το άτομο. Η κοκκινίλα και η ευαισθησία στην περιοχή μπορεί να διαρκέσουν για αρκετό καιρό και ίσως το δέρμα χάσει το χρώμα του παροδικά. Πρέπει να μην εκτεθεί η περιοχή στις ακτίνες του ήλιου για τον πρώτο καιρό γιατί αυτό θα καθυστερήσει την επούλωση. Το κόκκινο χρώμα σταδιακά υποχωρεί και το δέρμα παίρνει ένα πιο φυσιολογικό χρώμα.

Ποια είναι τα μακροχρόνια αποτελέσματα της θεραπείας;

Παρά το γεγονός ότι η θεραπεία των ευρυαγγειών με laser δεν εξαφανίζει τελείως τα ίχνη των αγγείων, τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά. Μετά τη θεραπεία τα μικρά αγγεία μειώνονται δραστικά και το χρώμα του δέρματος γίνεται πιο φυσιολογικό και πιο ομοιόμορφο. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η θεραπεία αυτή δεν μπορεί να εξαλείψει τα σημάδια της φυσιολογικής γήρανσης ούτε μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση νέων ευρυαγγειών.

Ποιος είναι ο ιδανικός υποψήφιος για τη θεραπεία;

Σε γενικές γραμμές, ο ιδανικός υποψήφιος για τις συνεδρίες με laser είναι το άτομο που:

           Είναι σε καλή ψυχική και σωματική υγεία

           Δεν καπνίζει

           Έχει κατανοήσει τη διαδικασία επούλωσης

           Έχει ρεαλιστικές προσδοκίες

           Έχει αντιαισθητικές ευρυαγγείες από τις οποίες επιθυμεί να απαλλαγεί

           Έχει το κατάλληλο δέρμα και το χρωματικό τόνο για αυτό το είδος της θεραπείας

           Δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ουλών

           Διαθέτει υπομονή και χρόνο μέχρι το τελικό αποτέλεσμα

           Είναι ενημερωμένο για το αποτέλεσμα που πρέπει να προσδοκά

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι ένα μικρό μέρος μόνο από κριτήρια που ο γιατρός σας θα λάβει υπόψη προκειμένου να αποφασίσετε μαζί για την πραγματοποίηση ή όχι της θεραπείας. Καλό είναι και ο ίδιος ο ασθενής να ζητάει τη γνώμη του γιατρού για το κατά πόσο η θεραπεία του ταιριάζει.

Άλλες χρήσιμες πληροφορίες:

Σε μερικές περιπτώσεις η θεραπεία των ευρυαγγειών με laser πρέπει να συνδυαστεί και με σκληροθεραπεία για να ολοκληρωθεί το αποτέλεσμα που επιθυμείτε. Σε συνεννόηση με το γιατρό σας θα αποφασίσετε τον κατάλληλο συνδυασμό των θεραπειών που ταιριάζει στο πρόβλημά σας. Η τεχνολογία των laser έχει αναπτυχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Οι νέες τεχνικές περιλαμβάνουν ψύξη με επαφή με μεταλλικές συσκευές, ψυχρό αέρα ή τη χρήση αζώτου για τη μείωση του πόνου στο ελάχιστο.

Ο ρόλος της διατροφής:

Οι τροφές που περιέχουν τις βιταμίνες Κ ,Ε και Β12 βοηθούν στην αναστολή της εμφάνισης ευρειαγγειών. Η βιταμίνη Κ συμμετέχει στη διεργασία πήξης του αίματος και προστατεύει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων ρυθμίζοντας την διαπερατότητά τους και ενισχύοντας την ανθεκτικότητά τους. Βρίσκεται κυρίως στο κουνουπίδι, στο γάλα, στο σπανάκι, στο λάχανο, στο συκώτι, στον αρακά και στις τομάτες.

Η βιταμίνη Ε εκτός των άλλων προστατεύει από την αρτηριοσκλήρωση. Κυρίως την βρίσκουμε στο ελαιόλαδο, στον αρακά, στο φυστικέλαιο και στα αυγά.

Η βιταμίνη Β12 είναι σημαντικός παράγοντας για τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και βρίσκεται συνήθως στο συκώτι, στον μπακαλιάρο, στις σαρδέλες, στα αυγά, στο γάλα ,το τυρί και στο βοδινό κρέας.

Κίνδυνοι και περιορισμοί:

Με τα σύγχρονα laser οι ουλές είναι σπάνιες αλλά ο παροδικός αποχρωματισμός του δέρματος είναι ένα συχνό φαινόμενο. Επίσης το δέρμα μπορεί και να σκουρύνει αμέσως μετά από τη θεραπεία και ίσως χρειαστεί μια λευκαντική αλοιφή για να επανακτήσει το χρώμα του. Σε περίπτωση αποχρωματισμού του δέρματος μπορεί κάποιος να καταφύγει σε ιατρικό τατουάζ για να αποκαταστήσει την ομοιομορφία της περιοχής. Επίσης η κακή χρήση του laser μπορεί να προκαλέσει μικρές πληγές στο δέρμα.

Για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες να συμβεί κάτι από τα παραπάνω σε εσάς, ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας.

Πρέπει να:

Αναφέρετε στο γιατρό σας πιθανές αλλεργίες που έχετε

Αναφέρετε στο γιατρό αν έχετε εκτεθεί σε οποιοδήποτε είδος ακτινοβολίας, αν έχετε ιστορικό δημιουργίας ουλών ή αν είχατε έρπη στην περιοχή

Αναφέρετε στο γιατρό σας αν έχετε πάρει ισοτρετινοΐνη κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους πριν τη θεραπεία. Η ουσία αυτή μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του δέρματός σας να επουλωθεί μετά το laser

Αναφέρετε στο γιατρό σας αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή

Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας για το κάπνισμα, τη διατροφή σας και τη λήψη βιταμινών

Αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης για 2 εβδομάδες πριν την θεραπεία

Αναφέρετε στο γιατρό σας αν ποτέ στο παρελθόν είχατε κάνει θεραπεία στην περιοχή που έχετε τις ευρυαγγείες