Τρίτη 19 | 03 | 2024
MyLook.gr >> Πλαστική & Αισθητική Χειρουργική >> Παλμική Λιποαναρρόφηση (Power Assisted Liposuction - PAL)
Παλμική Λιποαναρρόφηση (Power Assisted Liposuction - PAL)


palmiki_lipo.jpgΚάθε χρόνο, χιλιάδες άνδρες και γυναίκες επιλέγουν τη λιποαναρρόφηση για να απαλλαγούν από το περιττό λίπος όταν η γυμναστική και η δίαιτα δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.


Μια από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους τα τελευταία χρόνια είναι η μέθοδος tumescent. Κατά την επέμβαση αυτή ενίονται στην περιοχή που έχει συσσωρευμένο λίπος συγκεκριμένες ποσότητες φυσιολογικού ορού, τοπικό αναισθητικό και αδρεναλίνη. Στη συνέχεια το λίπος αφαιρείται με ένα λεπτό όργανο που ονομάζεται κάνουλα. Η κάνουλα εισέρχεται στο λιπώδη ιστό από μικρές τομές που γίνονται σε σημεία που δε φαίνονται. Ο χειρουργός το κινεί με προσεκτικές κινήσεις κάτω από το δέρμα αφαιρώντας το περιττό λίπος. Με τη διαδικασία αυτή αναμορφώνονται οι προβληματικές περιοχές και το σώμα αποκτά πιο συμμετρικές αναλογίες.
Τώρα η λιποαναρρόφηση μπορεί να πραγματοποιηθεί με μια σχετικά νέα τεχνική, την παλμική, η οποία έρχεται να βελτιώσει την τεχνική tumescent.

Τι είναι η παλμική λιποαναρρόφηση (PAL) ;

Η PAL χρησιμοποιεί μια παλλόμενη κάνουλα με διάμετρο περίπου 2 χιλιοστά (ενσωματωμένη σε ένα μηχάνημα που λειτουργεί με ηλεκτρισμό ή με πεπιεσμένο αέρα που δίνει την κίνηση) η οποία κινείται μπρος – πίσω μέσα στο λιπώδη ιστό με πάνω από 5000 παλμούς ανά λεπτό. Η PAL δεν είναι μια μορφή υπερήχων αλλά μια εξέλιξη των μηχανημάτων και αφαιρεί το λίπος με μεγαλύτερη ακρίβεια και σε λιγότερο χρόνο. Δεν παράγεται θερμότητα και έτσι δεν προκαλούνται βλάβες στους ιστούς. Με την τεχνική αυτή χρειάζεται λιγότερη δύναμη για να αφαιρεθεί το λίπος, ειδικά σε περιοχές με ανθεκτικούς ιστούς. Οι οπές που γίνονται στο δέρμα είναι πολύ μικρές και μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία.

Σε μια μελέτη του Δερματολογικού Τμήματος του Tulane University Health Sciences Center οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι με τη μέθοδο PAL αφαιρείται 30% περισσότερο λίπος από ότι με την κλασσική μέθοδο tumescent. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ουλές μειώνονται και ο χρόνος ανάρρωσης περιορίζεται.  

Ποιος μπορεί να επιλέξει τη μέθοδο PAL ;

Άτομα και των 2 φύλων μπορούν να επιλέξουν αυτή τη μέθοδο για να λύσουν το πρόβλημα του τοπικού πάχους. Τα όρια ηλικίας και σωματικού βάρους έχουν αυξηθεί. Οι περισσότεροι ασθενείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα τοπικού πάχους έχουν περίπου 15-20 παραπανίσια κιλά και έχουν σταθερό βάρος για αρκετά χρόνια.

Ποιος είναι ο ιδανικός υποψήφιος για τη μέθοδο PAL;

Ο ιδανικός υποψήφιος είναι το άτομο που:

Έχει σφιχτό και ελαστικό δέρμα
Έχει πριν δοκιμάσει με δίαιτα και γυμναστική να απαλλαγεί από το τοπικό πάχος, χωρίς επιτυχία
Έχει δυσανάλογη κατανομή λίπους στο σώμα του
Έχει ρεαλιστικές προσδοκίες για το αποτέλεσμα που πρέπει να περιμένει μετά την επέμβαση


Σε ποιες περιοχές του σώματος εφαρμόζεται συνήθως η μέθοδος PAL ;

Οι πιο συνηθισμένες περιοχές είναι:

Για τους άνδρες: «σωσίβια» γύρω από τη μέση, στήθος, κοιλιακοί και λαιμός
Για τις γυναίκες: μηροί, γλουτοί, στομάχι, γόνατα, γάμπες, σαγόνι και μάγουλα
Ορισμένες γυναίκες αποφασίζουν μετά την επέμβαση να χρησιμοποιήσουν στο πρόσωπο για αισθητικούς λόγους το λίπος που αφαιρείται από το σώμα τους (πχ για την αύξηση του όγκου των χειλών τους)

Η μείωση του λίπους είναι μόνιμη ;

Αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί με βεβαιότητα. Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, μετά από την εφηβεία δε δημιουργούνται νέα λιποκύτταρα. Όταν αυξάνεται το βάρος μας, διαστέλλονται τα λιποκύτταρα. Η PAL αφαιρεί μόνιμα μια ποσότητα αυτών των κυττάρων. Aν μετά την επέμβαση αυξηθεί πάλι το βάρος μας, διαστέλλονται τα υπάρχοντα λιποκύτταρα που έχουν παραμείνει στο σώμα. Συνεπώς, σύμφωνα με αυτές τις μελέτες, η τοπική συγκέντρωση λίπους που υπήρχε πριν τη λιποαναρρόφηση δεν μπορεί να ξαναδημιουργηθεί στο βαθμό που προϋπήρχε.

Καταπολεμά η μέθοδος PAL την κυτταρίτιδα ;

Παρά το ότι πολλοί ασθενείς παρατηρούν βελτίωση της κυτταρίτιδας αφού αφαιρεθούν τα λιποκύτταρα, η λιποαναρρόφηση δεν αποτελεί λύση του προβλήματος της κυτταρίτιδας αφού αυτή οφείλεται σε διαφορετικούς παράγοντες από την ύπαρξη λίπους (Διαβάστε περισσότερα για την κυτταρίτιδα).

Θα χρειαστεί επανάληψη της επέμβασης ;

Για τους περισσότερους ασθενείς χρειάζεται μόνο μια επέμβαση. Η PAL έχει μειώσει τον αριθμό των ασθενών που χρειάστηκαν επαναληπτική επέμβαση στο μέλλον.
Από αισθητικής άποψης, η επιτυχία της επέμβασης μετριέται σε εκατοστά και όχι σε κιλά. Το βάρος που μειώνεται δεν είναι τόσο σημαντικό όσο η βελτίωση του σχήματος του σώματος.
Οι ρυτίδες και οι ραγάδες που υπάρχουν παραμένουν ίδιες και μετά την επέμβαση. Οι αλλαγές που πραγματοποιούνται στο σώμα είναι οι ίδιες που θα γίνονταν αν μπορούσε κάποιος να απαλλαγεί από ίση ποσότητα τοπικού λίπους με δίαιτα και σωματική άσκηση.

Τι γίνεται κατά την ανάρρωση ;

Επιβάλλεται να φοράτε ελαστικό ένδυμα στην περιοχή που υπεβλήθη στην επέμβαση για μερικές εβδομάδες μετά. Θα επιστρέψετε στο σπίτι σας την ίδια μέρα της επέμβασης και θα χρειαστεί να ξεκουραστείτε για τουλάχιστον 24 ώρες. Στη συνέχεια θα μπορείτε να αυξάνετε σταδιακά τις σωματικές σας δραστηριότητες. Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στην εργασία τους 2 ημέρες μετά την επέμβαση.

Φυσικά η PAL δεν παύει να είναι μια επέμβαση η οποία εμπεριέχει και αυτή μια σειρά πιθανών επιπλοκών. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τις πιθανότητες αυτές προτού αποφασίσετε για το αν θα προχωρήσετε στην επέμβαση.

Σημείωση: Ενώ κάποιοι πλαστικοί χειρουργοί έχουν εκφράσει τον ενθουσιασμό τους για την PAL, άλλοι παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τα πλεονεκτήματα της τεχνικής αυτής. Δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμη αντικειμενικές επιστημονικές μελέτες που να υποστηρίζουν τα πλεονεκτήματα της μεθόδου που περιγράφουν οι κατασκευαστές των μηχανημάτων PAL.


Πηγή: American Society of Plastic Surgeons

Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας