Τετάρτη 08 | 05 | 2024
MyLook.gr >> Δέρμα και Ομορφιά >> Αντιμετώπιση της εποχικής αλλεργίας
Αντιμετώπιση της εποχικής αλλεργίας
19/4/2013


allergy5.jpg
Όταν η άνοιξη ξεκινά, αμέσως μας έρχεται η διάθεση να πάμε μια βόλτα, ή να απολαύσουμε ένα πικ-νικ με τους αγαπημένους μας στην ύπαιθρο, αλλά για πολλούς από μας μια βόλτα στην εξοχή,  μπορεί να μετατραπεί σε ταλαιπωρία,  λόγω των διάφορων αλλεργιών της άνοιξης. Ωστόσο, τα άτομα με αλλεργίες της άνοιξης επιθυμούν να κάνουν όλα τα παραπάνω, χωρίς να έχουν το ενοχλητικό συνάχι, φτέρνισμα, φαγούρα, και να τρίβουν τα μάτια τους.
Οι γιατροί την αποκαλούν εποχική αλλεργική ρινίτιδα. 

Ο κύριος ένοχος; Η Γύρη. 
Και είναι παντού. Τι  μπορείτε να κάνετε;

allergy4.jpg
Λίγο μετά την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, τα αλλεργιογόνα της άνοιξη ξεκινούν την δράση τους, μας λέει ο MD Bradley Becker, καθηγητής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου στο Σεντ Λούις και γιατρός στην Ιατρική Κλινική Παίδων Glennon.

Ποια γύρη ανθίζει - και πότε ακριβώς - εξαρτάται από ποια περιοχή της χώρας ζείτε, λέει ο MD Becker, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργικού Άσθματος και Ανοσολογίας.
Ανεξάρτητα από το πόσο σας ενοχλεί η γύρη, μπορείτε να αποφύγετε τα ενοχλητικά συμπτώματα της άνοιξης με αυτές τις συμβουλές, λένε οι ειδικοί:

• Ενημερωθείτε σχετικά με τα αλλεργιογόνα.
• Μειώστε την έκθεση σας στα αλλεργιογόνα.
• Ενημερωθείτε για τις  θεραπείες της εποχικής αλλεργίας και επισκεφτείτε έναν αλλεργιολόγο για την κατάλληλη αντιμετώπιση και θεραπεία.
• Σκεφτείτε το ενδεχόμενο του τεστ αλλεργίας  ή της ανοσοθεραπείας.

Τι προκαλεί το φτέρνισμα;

allergy6.jpg
Το μέγεθος των κόκκων γύρης - τα μικροσκοπικά κύτταρα που απαιτούνται για να γονιμοποιηθούν τα φυτά - καθορίζει το αν είναι πιθανό να σας κάνει να υποφέρετε, μας λέει η MD Sakina Bajowala,  αλλεργιολόγος στο St Charles, Ιλλινόις, και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργικού Άσθματος & Ανοσολογίας .

Για να προκαλέσει πρόβλημα μια γύρη, πρέπει ο κόκκος της γύρης να είναι πολύ μικρός και ελαφρύς," μας εξηγεί η Δρ Bajowala. Αυτό το είδος της γύρης – που απελευθερώνεται από τα δέντρα, τα χόρτα, και τα ζιζάνια - έχει σχεδιαστεί για να ταξιδεύει στον αέρα.

Έτσι δεν αποτελεί  έκπληξη,  ότι οι ημέρες με περισσότερο αέρα είναι συνήθως χειρότερες για τους πάσχοντες από αλλεργική ρινίτιδα, συγκριτικά με τις πιο ήρεμες ημέρες. Ο άνεμος μπορεί να μεταφέρει τη γύρη, από το σημείο που βρίσκεται, για περισσότερο από 100 μίλια. Διαφορετικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι σε διαφορετικά είδη χορταριών και γύρης των δέντρων, λέει. Η ευαισθησία διαφέρει πάρα πολύ ανάλογα με την τοποθεσία  που ζούμε και τα είδη δένδρων που αναπτύσσονται εκεί.

Πώς να μειώσετε την έκθεση σας στην γύρη

allergy2.jpg
Οι ειδικοί συμφωνούν πως το πρώτο βήμα, για τους πάσχοντες από αλλεργία, είναι η αποφυγή των αλλεργιογόνων - πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη, ειδικά εάν δεν είστε βέβαιοι για το τι ακριβώς τι ενεργοποιεί τα συμπτώματά σας. Παραμένοντας σε εσωτερικούς χώρους μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ., όταν τα ποσοστά γύρης είναι γενικά υψηλότερα, μπορεί να σας βοηθήσει. Επίσης, μπορείτε να  χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό φίλτρο HEPA (υψηλής απόδοσης σωματιδίων αέρα) στις μονάδες θέρμανσης ή κλιματισμού του χώρου σας, λέει η Δρ Bajowala.
Επιπλέον, προγραμματίστε οι δουλειές σας και οι ώρες που θα πάτε για προπόνηση, να είναι αργότερα μέσα στην ημέρα και να αποφεύγετε τις μετακινήσεις τις ημέρες υψηλής γύρης.

Άλλες συμβουλές για την αποφυγή της έκθεσης σας στην γύρη:

• Εάν έχετε ένα κατοικίδιο ζώο που πρέπει να το πάτε περίπατο, σκουπίστε καλά το τρίχωμα του προτού επιστρέψετε μέσα στο σπίτι. Τα κατοικίδια μπορούν να φέρουν τη γύρη σε εσωτερικούς χώρους, μέσα από το τρίχωμα τους.
• Βγάλτε τα παπούτσια σας, πριν μπείτε στο σπίτι, έτσι ώστε να μην μεταφέρετε την γύρη παντού.
• Αποφύγετε να απλώνετε τα ρούχα σας έξω, χρησιμοποιείστε στεγνωτήριο ή αφήστε τα ρούχα απλωμένα να στεγνώσουν μέσα στο σπίτι.
 
Θεραπεία για την εποχική αλλεργία. 

allergy7.jpg
Αν η αποφυγή των αλλεργιογόνων δεν είναι αρκετό για να κρατήσει τα συμπτώματα της εποχικής ρινίτιδας σε ήπια μορφή, μπορείτε να δοκιμάσετε ειδική φαρμακευτική αγωγή με αντισταμινικά για τη θεραπεία των συμπτωμάτων, μας λένε ο Δρ Becker και η Δρ Bajowala.

"Είναι πολύ λογικό να δοκιμάσετε ένα αντισταμινικό με την συμβουλή του ιατρού σας" λέει η Bajowala.  Όταν ο οργανισμός μας εκτεθεί σε αλλεργιογόνα, το σώμα ενός αλλεργικού ατόμου απελευθερώνει ισταμίνες, τα οποία επιτίθενται στα κύτταρα του σώματος, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται διάφορα αλλεργικά συμπτώματα. Τα αντισταμινικά φάρμακα μπορούν να σταματήσουν τα συμπτώματα της αλλεργίας, όπως ο κνησμός της μύτης και του λαιμού και το φτέρνισμα αναστέλλοντας τη δράση της ισταμίνης.

Αν έχετε φαγούρα στα μάτια, κάποιες ειδικές οφθαλμικές σταγόνες μπορεί να σας ανακουφίσουν. Επιπλέον ειδικά αποσυμφορητικά μπορεί να καταπραΰνουν την ρινική συμφόρησης από αλλεργίες. Αυτά τα φάρμακα συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία στις ρινικές διόδους και βοηθούν στην μείωση του πρηξίματος. Οι επιλογές περιλαμβάνουν αγωγή από το στόμα και ρινικά αποσυμφορητικά σπρέι. Οποιαδήποτε και να είναι η περίπτωση των συμπτωμάτων της αλλεργίας που αντιμετωπίζετε χρειάζεται να επισκεφθείτε απαραίτητα τον γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις παρενέργειες, και ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες δοσολογίας σύμφωνα με την οδηγία του ιατρού σας

Αλλεργικό Τεστ 

allergytest.jpg
Αν δεν ξέρετε σε τι είστε αλλεργικοί σε, ένα τεστ αλλεργίας, μπορεί να σας βοηθήσει, σημειώνει η Δρ Bajowala. Στα τεστ αλλεργίας, η δοκιμή στο δέρμα μπορεί να είναι πιο ακριβής στα αποτελέσματα, συγκριτικά με τις εξετάσεις αίματος, σημειώνουν ο Δρ Becker και η Δρ Bajowala. Για εισπνεόμενες ουσίες όπως η γύρη, ο έλεγχος στο δέρμα είναι καλύτερο, λέει ο Δρ Becker. Σε μια δοκιμή του δέρματος, ένας γιατρός εισάγει ένα μικροσκοπικό κομμάτι του αλλεργιογόνου κάτω από το δέρμα. Αν είστε αλλεργικοί στην εν λόγω ουσία, μια ερυθρότητα και ένα σημάδι θα εμφανιστούν στο δέρμα σας μέσα σε λίγα λεπτά.
Οι εξετάσεις αίματος για τον εντοπισμό αντισωμάτων στη γύρη, εφαρμόζονται σε ανθρώπους που δεν ανέχονται τον έλεγχο του δέρματος.

Ποιοι θα πρέπει να εξετάσουν την περίπτωση της Ανοσοθεραπείας;

ALLERGY_Immunotherapy.jpg
Μια άλλη λύση, σε περιπτώσεις οξέων αλλεργικών συμπτωμάτων, είναι η ανοσοθεραπεία για την αντιμετώπιση της αλλεργίας, πιο γνωστό ως ενέσεις αλλεργίας. ''Η ανοσοθεραπεία είναι ουσιαστικά ένας τρόπος επανεκπαίδευσης του ανοσοποιητικού σας συστήματος, ώστε να ανέχεται κάποιο αλλεργικό ερέθισμα που αυτή τη στιγμή προκαλεί υπερβολική αντίδραση", μας λέει η δρ Bajowala. "Αυτό που κάνουμε στην ανοσοθεραπεία είναι εκ νέου εισαγωγή σε μικρές ποσότητες των ουσιών στις οποίες το άτομο είναι αλλεργικό". 

Είναι μια μακροπρόθεσμη μέθοδος: Μπορεί να πάρει ως και έξι μήνες πραγματοποίησης ενέσεων σε τακτικά χρονικά διαστήματα, μέχρις ότου να βρεθεί η σωστή δόση συντήρησης. Μέσα από την συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί να μειωθεί ή να εξαλειφθεί εντελώς η ανάγκη για άλλα φάρμακα αντιμετώπισης της αλλεργίας. Αυτή η δόση συντήρησης μπορεί να συνεχιστεί για τρία έως πέντε έτη, και η διάρκεια της θεραπείας ποικίλλει. Μετά από αυτό, μας λέει η δρ Bajowala, δοκιμάζουμε την διακοπή των ενέσεων για να ελέγξουμε αν τα συμπτώματα θα υποτροπιάσουν. “Κάποιοι ασθενείς βρίσκουν ανακούφιση μετά την ανοσοθεραπεία για έως και 10 χρόνια”, μας αναφέρει. "Η ομορφιά της ανοσοθεραπείας είναι ότι είναι πολύ αποτελεσματική στη μείωση των συμπτωμάτων και παράλληλα της ποσότητας φαρμάκων που χρειάζονται οι ασθενείς για να αντιμετωπίσουν την αλλεργία".  

Ένα άλλο είδος ανοσοθεραπείας που είναι υπό μελέτη, περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός αλλεργιογόνου κάτω από τη γλώσσα και ονομάζεται υπογλώσσια ανοσοθεραπεία (ή σταγόνες αλλεργίας). Αλλά δεν έχει ακόμα εγκριθεί στις ΗΠΑ, μας αναφέρουν ο Δρ Becker και η Δρ Bajowala . 

sping_care150.jpg
Ανάλογα με την κλίμακα οξύτητας των αλλεργικών σας συμπτωμάτων, ο Αλλεργιολόγος θα σας κατευθύνει σχετικά με την πρόληψη και την αγωγή που χρειάζεστε. Η Άνοιξη όσο όμορφη είναι, τόσο μας ταλαιπωρεί συχνά από διάφορες μορφές εποχικής αλλεργίας, ακόμα και σε ήπια μορφή, καλό είναι να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για λάβετε μια συμβουλή αγωγής που θα σας ανακουφίσει από τα συμπτώματα, και θα σας επιτρέψει να απολαύσετε την ομορφιά της άνοιξης άφοβα.

Πηγή: www.WebMD.com
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας