Σάββατο 27 | 04 | 2024
MyLook.gr >> Διατροφή και ομορφιά >> Τόνωση της επιδερμίδας με φρούτα και λαχανικά
Τόνωση της επιδερμίδας με φρούτα και λαχανικά
11/3/2013


eating_fruits_b.jpgΣύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Public Health, η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών μπορεί να αλλάξει τον τόνο του δέρματος και να δώσει μια υγιή λάμψη. Προφανώς, αυτή η βελτίωση οφείλεται στα καροτενοειδή, τις πορτοκαλί-κόκκινες χρωστικές ουσίες που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά.

Ο υπεύθυνος της μελέτης, καθηγητής David Perrett και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι δυο μόλις επιπλέον μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα για έξι εβδομάδες ήταν αρκετές για να πειφέρουν  μια ανιχνεύσιμη αλλαγή στον τόνο του δέρματος.

Για τη μελέτη, επέλεξαν 35  φοιτητές και παρακολούθησαν την διατροφή τους και τις αλλαγές στο χρώμα του δέρματος, για πάνω από 6 εβδομάδες. Παρακολούθησαν επίσης πόσο μια αλλαγή στο χρώμα του δέρματος ήταν ορατή, πριν παρατηρηθεί γενικότερα από τους συμμετέχοντες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες με αυξημένη κατανάλωση σε φρούτα και λαχανικά κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, σημείωσαν μια αλλαγή στο χρώμα του δέρματος, περισσότερο προς την κατεύθυνση μια πιο χρυσής απόχρωσης και λάμψης. Εκείνοι που άνηκαν στην ομάδα με διατροφή που περιείχε λιγότερα φρούτα και λαχανικά, έδειξε μια μείωση στον τόνο του δέρματος.

fruit_snack_plate.jpg

Σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε στα μέσα ενημέρωσης, από τον συγγραφέας της μελέτης, Ross Whitehead, ερευνητής στο St Andrews, δήλωσε: «Οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά έχουν μια χρυσή απόχρωση στον τόνο του δέρματος, κάνοντας το να φαίνεται πιο υγιές και ελκυστικό. Από την τελευταία έρευνά μας διαπιστώθηκε ότι ακόμη και οι μικρές βελτιώσεις στη διατροφή προάγουν ορατά οφέλη στην απόχρωση του δέρματος».

Μάλιστα, δήλωσε πως εξεπλάγην με το πόσο ταχύτατα σημειώθηκε η βελτίωση. Ο Perrett είπε:
«Παρά το γεγονός ότι το χρώμα του δέρματος ποικίλλει σημαντικά σε όλο τον κόσμο, βρίσκουμε παρόμοια αποτελέσματα σε διαφορετικούς πολιτισμούς – τόσο για τους Ασιάτες, όσο και για τους Ευρωπαίους, μια καλή διατροφή συνδέεται με ένα ελκυστικό τόνο του δέρματος».

«Το μήνυμα ότι μια καλή διατροφή βελτιώνει το τόνο της επιδερμίδας θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

eating_fruits.jpgΟι ερευνητές επισημαίνουν ότι το 75% των Βρετανών δεν καταφέρνουν να καταναλώνουν την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα του «5 την ημέρα»: δηλαδή πέντε μερίδες φρούτων ή / και λαχανικών. Λένε ότι αυτό είναι συγκλονιστικό, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς πως η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι χαμηλότερη από εκείνη σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση προτείνει την κατανάλωση του  «13 την ημέρα». Ωστόσο, οι Αμερικάνοι φαίνεται να μην καταφέρνουν και αυτοί να επιτύχουν την ημερήσια συνιστώμενη κατανάλωση, όπως και οι Βρετανοί.

Ίσως είναι καιρός να στηριχθούμε στην ματαιοδοξία, ή σε κάποιο άλλο κίνητρο που θα λειτουργήσει προς όφελος της υγείας, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Ο συγγραφέας Δρ Gozde Ozakinci σε διάλεξη με θέμα «Η Ψυχολογία της Υγείας» στο St Andrews, είπε: «Η εμφάνιση μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο. Χρησιμοποιείται και σε άλλες εκστρατείες για την υγεία για να πείσει τους ανθρώπους να αποφεύγουν το κάπνισμα, την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και την κατανάλωση αλκοόλ και γενικότερα όλα εκείνα τα οποία μπορούν να επιταχύνουν τη γήρανση. Σημεία της έρευνας μας είναι τα διάφορα οφέλη από μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά για μια υγιή εμφάνιση του δέρματος».

scin_care.jpgΟ Whitehead δήλωσε: «Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι πρέπει να τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά, αλλά δεν είναι ισχυρό κίνητρο για να ακολουθήσει πραγματικά κάποιος μια υγιεινή διατροφή. Η στρατηγικές των κυβερνήσεων με στόχο τη βελτίωση της διατροφής συνήθως προσφέρουν μόνο πληροφορίες σχετικά με το γιατί η υγιεινή διατροφή είναι καλό για εμάς. Οι στρατηγικές αυτές, μέχρι στιγμής, δεν είχαν πραγματικό αντίκτυπο στις διατροφικές συνήθειες του έθνους».

«Ελπίζουμε ότι με την προβολή των άμεσων αποτελεσμάτων της υγιεινής διατροφής στην ελκυστικότητα μας, θα έχουμε ένα ισχυρότερο κίνητρο για τους ανθρώπους να τρώνε πιο υγιεινά. Γνωρίζοντας ότι έχουμε την ευκαιρία να δείχνουμε πιο ελκυστικοί μέσα σε λίγες εβδομάδες μπορεί να είναι πιο πειστικό από την υπόσχεση της υγείας", πρόσθεσε.

Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Η προσέγγιση αυτή αποτελεί την είσοδο μιας νέας κατεύθυνσης που είναι δυνητικά κατάλληλη και πιο οικονομική, στη διάδοση του μηνύματος στο κόσμο».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι καταναλώνοντας περισσότερες ποσότητες φρούτων και λαχανικών μπορεί το δέρμα να αποκτήσει μια πιο υγιή λάμψη με μεγάλη διάρκεια.

Επίσης, διεξάγονται δοκιμές στην Σκωτία, για να διερευνηθεί κατά πόσον οι άνθρωποι μπορούν να πεισθούν να αλλάξουν τη διατροφή τους, εφόσον μπορούν να δουν τις θετικές αλλαγές που προέκυψαν.

Πηγή: Medical News Today

Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας