Πέμπτη 05 | 12 | 2024
MyLook.gr >> Δέρμα και Ομορφιά >> Κρύο: SOS για το δέρμα!
Κρύο: SOS για το δέρμα!
1/2/2010


Ο χειμώνας μπήκε για τα καλά και το κρύο είναι πλέον αισθητό. Οι εναλλαγές της θερμοκρασίας στις οποίες εκτίθεται το δέρμα μας (σπίτι – αυτοκίνητο – γραφείο και εξωτερικοί χώροι) το ταλαιπωρούν και γίνονται η αιτία να προκληθούν πολλά προβλήματα όπως το «σκάσιμο» του δέρματος, η ξηρότητα, η ερυθρότητα τοπικά και ένα αίσθημα «καψίματος».

Διαβάστε παρακάτω μερικούς απλούς τρόπους που μπορούμε να εφαρμόσουμε και να προστατέψουμε το δέρμα μας τις κρύες ημέρες της νέας χρονιάς.

Φροντίστε τα χέρια σας


hands.jpgΤα χέρια σας μπορεί να ξεραθούν εύκολα με τον κρύο αέρα του χειμώνα. Το συχνό πλύσιμό τους εξουδετερώνει τα μικρόβια της γρίπης αλλά αυξάνει την ξηρότητα του δέρματος των χεριών. Τα χέρια σας είναι συνήθως εκτεθειμένα πολύ περισσότερο από τα περισσότερα άλλα μέρη του σώματός σας, εκτός και αν φοράτε γάντια κάθε φορά που βγαίνετε έξω. Βοηθήστε τα να παραμείνουν ενυδατωμένα με τη χρήση ενυδατικής κρέμας με γλυκερίνη πριν σηκωθείτε το πρωί από το κρεβάτι σας και επαναλάβετέ το κάθε φορά που τα νιώθετε ξηρά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Προσέξτε τις σκασμένες φτέρνες

fternes.jpgΟι σκασμένες φτέρνες είναι μια συνηθισμένη κατάσταση των γυναικείων ποδιών, ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Συχνά οφείλονται στη ξηρότητα του δέρματος. Η ύπαρξη κάλων γύρω από την περιοχή της φτέρνας κάνει το πρόβλημα ακόμα πιο έντονο. Σε μερικές περιπτώσεις, τα ξηρά και σκασμένα πόδια μπορεί να οδηγήσουν σε μόλυνση ή να κάνουν το περπάτημα επίπονο! Διατηρήστε τα πόδια σας υγιή: εφαρμόστε στις φτέρνες σας βαζελίνη, καλύψτε τις με πλαστικό περιτύλιγμα και φορέστε ένα ζευγάρι κάλτσες κατά τη διάρκεια του βραδινού σας ύπνου. Μετά από τρεις ημέρες θα αρχίσετε να παρατηρείτε σημαντική βελτίωση στις φτέρνες σας. Επίσης χρησιμοποιήστε προϊόντα με μαλακτικά συστατικά όπως shea butter ή γλυκερίνη.

SOS για σκασμένα χείλη


xeili.jpgΚανείς δεν μπορεί να αποφύγει τα ξηρά χείλη το χειμώνα! Υπάρχει όμως τρόπος να το αντιμετωπίσουμε αυτό: Να πίνουμε πολύ νερό για να διατηρούμε ενυδατωμένη την περιοχή και να χρησιμοποιούμε έναν υγραντήρα στο σπίτι. Καλό είναι να εφαρμόζουμε τακτικά στα χείλη μας βαζελίνη. Όταν βγαίνουμε έξω πρέπει να χρησιμοποιούμε lip balm ή κραγιόν με αντηλιακή προστασία. Να αποφεύγουμε να  εκθέτουμε τα χείλη μας για μεγάλο χρονικό διάστημα στον ήλιο και στον αέρα. Δεν πρέπει να τα γλύφουμε – μπορεί στιγμιαία να νιώθουμε ανακούφιση αλλά αυτή η κίνηση χειροτερεύει την κατάσταση των ήδη σκασμένων χειλιών.

Χρησιμοποιήστε λιπαρό σαπούνι

sapouni.jpgΤα ίδια προϊόντα που διατηρούν το πρόσωπό σας φρέσκο και δροσερό την άνοιξη και το καλοκαίρι πιθανόν να σας δημιουργήσουν προβλήματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Επιλέξτε ένα ήπιο, λιπαρό και χωρίς άρωμα σαπούνι (σε μπάρα ή σε υγρή μορφή) για να καθαρίζετε το πρόσωπό σας. Όταν λέμε λιπαρό σαπούνι εννοούμε το σαπούνι που περιέχει έλαια. Συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας για την επιλογή που ταιριάζει στο δέρμα σας. Αν το δέρμα σας είναι ξηρό, χρησιμοποιήστε ενυδατικά προϊόντα που περιέχουν διμεθικόνη (πολυμερές με βάση τη σιλικόνη), γλυκερίνη ή λανολίνη.

Επιλέξτε το σωστό ενυδατικό για το χειμώνα

krema.jpgΧρειάζεται να αλλάξετε την ενυδατική σας κρέμα; Ίσως. Αν χρησιμοποιείτε συνήθως μια ήπια λοσιόν, δοκιμάστε μια πιο δυνατή κρέμα, τουλάχιστον στα σημεία του δέρματός σας που ξηραίνονται πιο εύκολα. Αλοιφές όπως η βαζελίνη είναι πιο λιπαρές από τις κρέμες και τις λοσιόν και ίσως να ενδείκνυνται περισσότερο το χειμώνα, ειδικά για περιοχές όπως τα πόδια και το σώμα γενικότερα. Για να μην το παρακάνετε με τη λιπαρότητα, χρησιμοποιήστε μια πολύ μικρή ποσότητα αρχικά τρίβοντάς την σε ένα συγκεκριμένο σημείο του δέρματός σας. Η ιδανικότερη στιγμή εφαρμογής της είναι μετά από ένα ζεστό μπάνιο.

Απομακρύνετε πρώτα το «νεκρό» δέρμα

scrub.jpgΓια να επωφεληθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο από την ενυδατική δράση των προϊόντων που χρησιμοποιείτε, φροντίστε πριν να κάνετε απολέπιση. Απομακρύνοντας τα «νεκρά» κύτταρα του δέρματος βοηθάτε τα συστατικά των προϊόντων να εισχωρήσουν  ευκολότερα στο δέρμα σας. Ορισμένα απολεπιστικά προϊόντα ίσως ερεθίζουν το δέρμα – ειδικά το χειμώνα – και γι’αυτό καλό είναι να τα δοκιμάσετε πρώτα σε ένα μικρό κομμάτι του δέρματός σας. Αν δείτε ότι το δέρμα σας όντως ερεθίζεται ή ξηραίνει, συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας πριν προχωρήσετε στην απολέπιση.  

Κάντε χειμερινά ντους

ntous.jpgΈνα ντους μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση του σώματός σας, αρκεί να είναι σύντομο και όχι καυτό. Τα ντους που διαρκούν πολλή ώρα και γίνονται με καυτό νερό περισσότερο «τραβούν» νερό από το δέρμα σας. Όσο και αν είναι ευχάριστο ένα καυτό ντους για ένα κρύο πρωινό, προτιμήστε το χλιαρό νερό. Δε θα απομακρύνει τη φυσική λιπαρότητα του δέρματός σας.

«Αιχμαλωτίστε» την υγρασία μετά το ντους

ygrasia.jpgΌταν βγείτε από την μπανιέρα, εφαρμόστε ενυδατική κρέμα στο σώμα σας για να διατηρήσετε την ποσότητα του νερού που μόλις έχει απορροφήσει το δέρμα σας. Μια ενυδατική κρέμα που περιέχει γλυκερίνη ή υαλουρονικό οξύ μπορεί να αυξήσει την ποσότητα του νερού που θα συγκρατηθεί. Το baby oil είναι επίσης μια καλή λύση διότι εμποδίζει την εξάτμιση του νερού από το δέρμα. Αυτό μπορείτε να το επαναλάβετε και κάποια άλλη στιγμή  κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά σε σημεία που πάσχουν από ξηρότητα.

Βάλτε τον υγραντήρα στην πρίζα

ygrantiras.jpgΚάνει κρύο έξω! Έτσι μένετε μέσα με τη θέρμανση αναμμένη. Αυτός ο ζεστός και ξηρός αέρας μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στο δέρμα. Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα για να επαναφέρετε την φυσιολογική υγρασία στον αέρα του σπιτιού σας. Αν έχετε έναν τοποθετήστε τον στο υπνοδωμάτιό σας. Αν έχετε περισσότερους, τοποθετήστε τους στρατηγικά στα δωμάτια που κινείστε περισσότερο για να αποφύγετε τις συνέπειες του ξηρού αέρα στο δέρμα σας όσο βρίσκεστε στο σπίτι σας.

Αφήστε ήσυχο το μαλλί σας…

mallia.jpgΠροστατεύστε τα μαλλιά σας αυτό το χειμώνα λούζοντάς τα κάθε δεύτερη ημέρα αντί για κάθε ημέρα. Τα σαμπουάν όταν χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση απομακρύνουν την υγρασία από την τρίχα και έτσι εμποδίζουν την ενυδάτωσή της. Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό και ένα ήπιο σαπούνι με αντηλιακή δράση. Εφαρμόστε επιπρόσθετα ένα conditioner μαλλιών για να διατηρήσετε την τρίχα ενυδατωμένη, λαμπερή και απαλή. Μην το παρακάνετε με το πιστολάκι για τα μαλλιά και προστατέψτε τα όταν βρίσκεστε έξω με ένα καπέλο.

Το αντηλιακό επιβάλλεται ακόμα και τις πιο κρύες ημέρες!

ilios.jpgΑν θεωρείτε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να καείτε από τον ήλιο το χειμώνα κάνετε μεγάλο λάθος. Οι σκιέρ και όσοι επιδίδονται σε χειμερινά σπορ εκτίθενται στις ηλιακές ακτίνες. Το χειμώνα η βλάβη που μπορούν να προκαλέσουν αυτές είναι μεγαλύτερη από ότι το καλοκαίρι: Το χιόνι αντανακλά περισσότερο από το 80% της ηλιακής ακτινοβολίας σε αντίθεση με το ποσοστό αντανάκλασης στην άμμο (λιγότερο από 20%). Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακού με μεγάλο δείκτη προστασίας όταν εκτίθεστε στον ήλιο αν δε θέλετε να πάθετε εγκαύματα στο δέρμα σας μέσα στο χειμώνα…

Καταπολεμήστε τις «χιονίστρες»

xionistres.jpgΟι χιονίστρες παρουσιάζονται μετά από έκθεση σε παρατεταμένο ψύχος, που όμως δεν προκάλεσε πάγωμα του δέρματος και των ιστών. Είναι μια ελαφρά ανώδυνη κατάσταση που εύκολα αντιμετωπίζεται. Συνήθως εμφανίζεται στο λοβό του αυτιού, στα μάγουλα, στη μύτη, και στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών. Το δέρμα στην περιοχή χλωμιάζει, μουδιάζει και υπάρχει η αίσθηση του «μυρμηγκιάσματος». Καταπολεμήστε τις χιονίστρες με ζεστά ρούχα – συμπεριλαμβάνοντας και σκούφο, προστατευτικά για τα αυτιά και γάντια. Αν παρόλα αυτά δεν προλάβετε το κρύο, η καλύτερη αντιμετώπιση είναι να ξαναζεστάνετε την περιοχή. Παρά το γεγονός ότι οι χιονίστρες δεν είναι ευχάριστες, δεν προκαλούν καμία μόνιμη βλάβη στο δέρμα.

Προσοχή στα κρυοπαγήματα!!

kryopagimata.jpgΤα κρυοπαγήματα είναι η πιο σοβαρή τοπική βλάβη από ψύχος. Το νερό των κυττάρων παγώνει και προκαλούνται σημαντικές αλλαγές στη συγκέντρωση των ηλεκτρολυτών, με αποτέλεσμα τη δημιουργία χημικών μεταβολών στα κύτταρα. Στα κρυοπαγήματα οι ιστοί του δέρματος είναι σκληροί, παγωμένοι και το βάθος της βλάβης ποικίλλει. Το δέρμα σκληραίνει, χλομιάζει και παγώνει. Μπορεί να προκληθεί και φαγούρα αλλά δεν υπάρχει αισθαντικότητα στην αφή. Όταν η περιοχή που έχει υποστεί κρυοπάγημα αρχίζει να ξεπαγώνει, κοκκινίζει και πονάει. Τα πιο «πιθανά» μέρη του σώματος για κρυοπάγημα είναι τα χέρια, τα πόδια, η μύτη και τα αυτιά. Αντιμετωπίστε τη δυσάρεστη αυτή κατάσταση μπαίνοντας όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε ένα ζεστό μέρος, τυλίξτε την περιοχή που έχει παγώσει με καθαρά ρούχα (ξεχωρίστε τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών) και φροντίστε να μεταφερθείτε άμεσα στο νοσοκομείο. Μην ζεστάνετε την παγωμένη περιοχή αν πρόκειται να ξαναπαγώσει.

Αντιμετωπίστε τη φαγούρα του δέρματος

derma.jpgΗ ξηρότητα του δέρματος το χειμώνα μπορεί να προκαλέσει πολύ ενοχλητική φαγούρα. Αντιμετωπίστε την με χλιαρά ντους, ενυδατική κρέμα σώματος και ρούχα που δεν προκαλούν φαγούρα (όπως τα μάλλινα). Αν αυτά δεν είναι αρκετά και η φαγούρα επιμένει σας συμβουλεύουμε να επισκεφτείτε ένα δερματολόγο. Πιθανόν να έχει αναπτυχθεί έκζεμα ή ψωρίαση και να απαιτείται ιατρική αντιμετώπιση.

Δείξτε στο έκζεμα την έξοδο…


ekzema.jpgΤο έκζεμα είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει διάφορες μορφές φλεγμονής του δέρματος. Εμφανίζεται με τη μορφή ξηρότητας, ερυθρότητας του δέρματος και φαγούρας ή αίσθησης καψίματος. Αντιμετωπίστε τις αιτίες που το προκαλούν (κυρίως ξηρότητα και αφυδάτωση του δέρματος) και χρησιμοποιήστε καθημερινά αλοιφή με ενυδατική δράση και δείκτη αντηλιακής προστασίας. Ο ιδρώτας και η μεγάλη ζέστη μπορεί επίσης να προκαλέσουν προβλήματα στο δέρμα γι’ αυτό και φροντίστε να ντύνεστε κατάλληλα. Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας.

Βάλτε την ψωρίαση στη θέση της…


psoriasi.jpgΗ ψωρίαση είναι κάτι περισσότερο από ξηρό δέρμα. Είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση του δέρματος (διαταράσσεται η λειτουργία των κυττάρων) και οφείλεται σε γενετικούς, σε ανοσολογικούς και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι τελευταίοι, που μας απασχολούν εδώ, είναι συνήθως ο ξηρός αέρας, η έλλειψη ηλιοφάνειας και οι χαμηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος. Ακολουθήστε κάποια tips για το ξηρό δέρμα: σύντομα χλιαρά ντους, ενυδάτωση του δέρματος με τις κατάλληλες κρέμες και αλοιφές και υγραντήρες σε κλειστά μέρη που περνάτε πολλές ώρες της ημέρας. Αν η ψωρίαση επιμένει, ρωτήστε το δερματολόγο σας για τους τρόπους θεραπείας και ιατρικής αντιμετώπισης.

Πηγή: webmd.com

Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας