Δευτέρα 27 | 06 | 2022
MyLook.gr >> Δέρμα και Ομορφιά >> Τι είναι η υπεριδρωσία;
Τι είναι η υπεριδρωσία;
3/3/2010


Το άρθρο επιμελήθηκε ο συνεργάτης του mylook.gr Δερματολόγος, Ιωάνννης Παπαγγελόπουλος

yperidrosia.jpgΗ υπεριδρωσία είναι μία παθολογική κατάσταση. Πρόκειται για διαταραχή, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα εφίδρωση που υπερβαίνει τη φυσιολογική ποσότητα που απαιτείται για την διατήρηση σταθερής της θερμοκρασίας του σώματος. Yπολογίζεται ότι περίπου το 1% του πληθυσμού πάσχει από υπεριδρωσία (1). Οι ασθενείς με υπεριδρωσία παράγουν, τόσο μεγάλη ποσότητα ιδρώτα που τους προκαλεί αμηχανία στις κοινωνικές συναναστροφές ή παρεμπόδιση των καθημερινών δραστηριοτήτων τους (2, 3, 4).

Η υπεριδρωσία μπορεί να ταξινομηθεί ως :

  • Εστιακή: περιορίζεται σε συγκεκριμένα ανατομικά σημεία – συνήθως παρουσιάζεται στις παλάμες (παλαμιαία υπεριδρωσία), στις μασχάλες (μασχαλιαία υπεριδρωσία), στο πρόσωπο (προσωπιαία υπεριδρωσία), ή στα πέλματα (πελματιαία υπεριδρωσία)
  • Γενική: Εμφανίζεται σε όλο το σώμα.

Υπάρχουν δύο τύποι υπεριδρωσίας:

  • Η ιδιοπαθής ή πρωτοπαθής υπεριδρωσία. Πρόκειται για υπερβολική εφίδρωση, για την οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί συγκεκριμένη αιτία. Θεωρείται ότι η ιδιοπαθής υπεριδρωσία μπορεί να είναι κληρονομική.
  • Η δευτεροπαθής υπεριδρωσία. Πρόκειται γιαυπερβολική εφίδρωση, η οποία παρουσιάζεται ως σύμπτωμα άλλων ιατρικών καταστάσεων που περιλαμβάνουν μασχαλιαίες διαταραχές, δυσλειτουργία θυρεοειδούς, βλάβη νεύρων, εμμηνόπαυση ή και ανεπιθύμητη ενέργεια φαρμακευτικής αγωγής.

Αιτίες εμφάνισης της υπεριδρωσίας:                

Η υπεριδρωσία είναι το αποτέλεσμα δυσλειτουργίας του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, το οποίο ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος.  
Στους ανθρώπους που πάσχουν από υπεριδρωσία παρατηρείται είτε υπερβολική παραγωγή ενός συγκεκριμένου νευροδιαβιβαστή (ακετυλοχολίνη) από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, είτε υπερβολική αντίδραση των ιδρωτοποιών αδένων ακόμα και σε κανονικά επίπεδα παραγωγής νευροδιαβιβαστή. Σε κάθε όμως περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι η υπερβολική εφίδρωση.

Συνέπειες:

Η υπεριδρωσία προκαλεί ένα μεγάλο εύρος προβλημάτων στη δουλειά και στο σπίτι που περιλαμβάνουν:

  • Σοβαρά συναισθηματικά και κοινωνικά προβλήματα
  • Τάση να λερώνουν τα ρούχα & συνεπώς ανάγκη συχνής αλλαγής
  • Αυξημένο κίνδυνο μολύνσεων του δέρματος

Οι ασθενείς με μασχαλιαία ή παλαμιαία υπεριδρωσία εμποδίζονται σε μια σειρά δραστηριοτήτων στην καθημερινή ζωή και στην εργασία. Αισθάνονται αμηχανία, άγχος και έλλειψη άνεσης. Πρέπει να αλλάζουν ρούχα αρκετές φορές την ημέρα και η κατάστασή τους συχνά τους περιορίζει τόσο κοινωνικά, όσο και επαγγελματικά. Οι ασθενείς που πάσχουν από παλαμιαία υπεριδρωσία αισθάνονται αμηχανία κατά τη χειραψία και συχνά έχουν δυσκολία στο να κρατήσουν αντικείμενα ή να χρησιμοποιήσουν ένα πληκτρολόγιο. 
 
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η γενική επίδραση στην ποιότητα της ζωής μπορεί να είναι παρόμοια ή μεγαλύτερη από αυτή που αναφέρεται για την ακμή ή την ψωρίαση.
 


Παραπομπές:  1. Boni R. in Kreyden OP, Boni R, Burg G (eds): Hyperhidrosis and Botulinum Toxin in Dermatology, Curr Probl Dermatol, Basel, Karger 2002: 30: 44-47. 2. Naumann M, Hamm H, Lowe NJ, Brit J Dermatol, 2002; 147: 1-9. 3. Swartling C et al, Eur J Neurol, 2001; 8: 247-252. 4. Naumann M, Lowe NJ, BMJ, 2001; 323: 596-599. 


Ιωάννης Παπαγγελόπουλος
Δερματολόγος
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας
Που μπορώ να απευθυνθώ;

Παναγιώτα Ρήγα

Δερματολόγος

Ιωάννης Παπαγγελόπουλος

Δερματολόγος

 
Σχετικές Θεραπείες