Τρίτη 19 | 03 | 2024
MyLook.gr >> Δέρμα και Ομορφιά >> Ευρυαγγείες - Κιρσοί
Ευρυαγγείες - Κιρσοί
31/3/2009


kirsoi_listing.jpgΟι ευρυαγγείες και οι κιρσοί είναι δύο προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Αποτελούν παθήσεις των φλεβών και διαφέρουν στη μορφή αλλά και στη φύση τους. Υπολογίζεται ότι σε ηλικίες μετά τα 40 έτη, το 40% των γυναικών και το 30% των ανδρών εμφανίζει κιρσούς σε αρχικό ή προχωρημένο στάδιο. Αντίστοιχα, τα ποσοστά εμφάνισης των ευρυαγγειών είναι 80% -90% για τις γυναίκες και 40% για τους άνδρες.

Πως δημιουργούνται οι παθήσεις αυτές;

Η δημιουργία τους οφείλεται σε δυσλειτουργία της κυκλοφορίας του αίματος προς την καρδιά. Οι αρτηρίες μεταφέρουν το (πλούσιο σε οξυγόνο) αίμα από την καρδιά στα άκρα ενώ η αντίστροφη πορεία (από τα άκρα προς την καρδιά) πραγματοποιείται από τις φλέβες με τη βοήθεια βαλβίδων που ανοίγουν μόνο προς μια κατεύθυνση. Όταν οι βαλβίδες αυτές δυσλειτουργούν τότε το αίμα δεν μπορεί να επιτρέψει σωστά στην καρδιά και οι φλέβες «φουσκώνουν». Οι φουσκωμένες αυτές φλέβες εμφανίζονται επιφανειακά ή πιο βαθιά στο δέρμα και έχουν διάφορα μεγέθη. Οι μικρές ονομάζονται ευρυαγγείες και έχουν χρώμα κόκκινο, μπλε ή ιώδες και βρίσκονται στην ανώτερη στοιβάδα του δέρματος ενώ οι μεγαλύτερες που βρίσκονται πιο βαθιά στο δέρμα ονομάζονται κιρσοί.

Που οφείλονται οι παθήσεις αυτές;

Η κύρια αιτία εμφάνισης των ευρυαγγειών και των κιρσών είναι η κληρονομικότητα. Επίσης οι ορμονικές διαταραχές που συμβαίνουν στις γυναίκες κατά τις περιόδους της εγκυμοσύνης, της εμμηνόπαυσης και της λήψης αντισυλληπτικών αποτελούν έναν ακόμα ιδιαίτερα επιβαρυντικό παράγοντα, κυρίως όταν υπάρχει ήδη η κληρονομική προδιάθεση για την εμφάνιση των ευρυαγγειών. Η κατάσταση μπορεί επίσης να επιβαρυνθεί και από την παχυσαρκία, την καθιστική ζωή, την εργασία που απαιτεί μακρόχρονη ορθοστασία καθώς και το κάπνισμα.

Ευρυαγγείες

Οι ευρυαγγείες είναι οι μικρές φλέβες που έχει αυξηθεί το μέγεθός τους εξαιτίας της αυξημένης φλεβικής πίεσης. Διακρίνονται σε κόκκινες (τηλαγγειεκτασίες) με διάμετρο έως 1 mm και σε μπλε ή πράσινες (δικτυωτές φλεβεκτασίες) με διάμετρο έως και 3 mm. Μπορούν να εμφανιστούν σε όλο το σώμα και κυρίως στα κάτω άρθρα όπου συνήθως υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση λίπους. Η εμφάνιση των ευρυαγγειών στο πρόσωπο είναι επίσης ένα συχνό φαινόμενο σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Η εμφάνιση των ευρυαγγειών προκαλεί μόνο αισθητικά προβλήματα και δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για την υγεία.

Κιρσοί

Οι κιρσοί είναι μεγεθυμένες φλέβες με μπλε σκούρο χρώμα που βρίσκονται κάτω από την επιδερμίδα και δημιουργούνται εξαιτίας της εξασθένισης του φλεβικού τοιχώματος και της δυσλειτουργίας των βαλβίδων των φλεβών όπως εξηγήσαμε και παραπάνω. Διακρίνονται σε επιφανειακούς που βρίσκονται κάτω από το δέρμα και σε κιρσούς εν τω βάθει που αναπτύσσονται σε μεγαλύτερο βάθος. Εντοπίζονται κυρίως στην εσωτερική πλευρά των ποδιών και δημιουργούν οίδημα. Με το δημιουργία των κιρσών μπορεί να δημιουργηθεί μόνο αισθητικό αποτέλεσμα αλλά μπορεί και να προκληθούν σοβαρά συμπτώματα για την υγεία όπως είναι ο πόνος της περιοχής, αίσθημα βάρους στα κάτω άκρα, αιμορραγία του κιρσού, θρόμβωση ή και άτονο έλκος σε μεγάλες ηλικίες. Με άλλα λόγια οι κιρσοί δεν είναι τόσο «αθώοι» και συχνά αποτελούν πρόβλημα υγείας, πέρα από την αντιαισθητική τους εμφάνιση. Για το λόγο αυτό πρέπει σε κάθε περίπτωση και όταν παρατηρήσετε ένα παρόμοιο σύμπτωμα να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο γιατρό για να κάνει τη διάγνωση του προβλήματος και να σας προτείνει τον ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισής του.

Θεραπείες

Ανάλογα με το είδος και το βαθμό του προβλήματος που αντιμετωπίζετε μπορείτε (σε συνεννόηση πάντα με το γιατρό σας) να καταφύγετε σε ιατρική αντιμετώπισή του. Μερικές από τις πιο διαδεδομένες θεραπείες είναι:

• Τα φλεβοτονικά φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση των κιρσών στο αρχικό τους στάδιο.
• Η σκληροθεραπεία που αποτελεί μια θεραπεία που εφαρμόζεται για πολλά χρόνια. Περιλαμβάνει μια σειρά ενέσεων (8-10 ανά συνεδρία) με μείγμα ειδικού σκληρυντικού διαλύματος απευθείας πάνω στις ευρυαγγείες και στους κιρσούς. Κατά την πρώτη έγχυση είναι πιθανή μια παροδική ζαλάδα. Το μείγμα αυτό προκαλεί θρόμβωση στα τριχοειδή αγγεία και πρέπει να γίνονται από εξειδικευμένο γιατρό ώστε να αποφευχθεί η περίπτωση επιπλοκών. Γίνεται στο ιατρείο και δε χρειάζεται νοσηλεία. Μετά από κάθε συνεδρία είναι απαραίτητη η χρήση ειδικού ελαστικού καλσόν για 2-3 ημέρες.
• Το λέιζερ που αποτελεί την πιο πρόσφατη θεραπεία για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών. Με το λέιζερ γίνεται εξάχνωση και «σβήνονται» τα σπασμένα αγγεία. Ο μόνος περιορισμός της θεραπείας αυτής είναι ότι απευθύνεται στις λεπτές μόνο ευρυαγγείες (μέχρι 1mm διάμετρος). Οι ρυθμίσεις του λέιζερ πρέπει να γίνονται από ειδικευμένο γιατρό ώστε να μην προκληθούν εγκαύματα από το λέιζερ στην περιοχή.

Επίσης, πέρα από της παραπάνω ιατρικές μεθόδους, ο τρόπος για να αποφύγουμε τέτοιου είδους προβλήματα είναι η τακτική σωματική άσκηση και το καθημερινό βάδισμα. Πρέπει να αποφεύγεται η πολύωρη ορθοστασία και η καθιστική εργασία για πολλές ώρες χωρίς διάλλειμα.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι η θεραπεία των ευρυαγγειών και των κιρσών με μια από τις παραπάνω μεθόδους δεν αποκλείει την εκ νέου εμφάνισή τους σε άλλα σημεία του σώματος. Για το λόγο αυτό συνίσταται σε όσους αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα ο τακτικός έλεγχος (1 φορά το χρόνο) από το γιατρό τους.


Μιχάλης Νακούτσης
Δερματολόγος
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας
Που μπορώ να απευθυνθώ;

Μιχάλης Νακούτσης

Δερματολόγος

 
Σχετικές Θεραπείες
 
Ρωτήστε περισσότερα...