Πέμπτη 05 | 12 | 2024
MyLook.gr >> Δέρμα και Ομορφιά >> Ραγάδες και η αντιμετώπισή τους
Ραγάδες και η αντιμετώπισή τους
17/7/2012


ragades_article.jpgΟι ραγάδες εμφανίζονται όταν συμβαίνουν απότομες μεταβολές στη σωματική διάπλαση, που στις περισσότερες περιπτώσεις συνοδεύονται και από σημαντικές ορμονικές μεταβολές, όπως στις περιπτώσεις της εφηβείας και της εγκυμοσύνης.

Ως επακόλουθο οι ινοβλάστες του δέρματος δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες για παραγωγή κολλαγόνου, με αποτέλεσμα ο συνδετικός ιστός να χάνει τη συνεκτικότητα του.

Μέχρι ενός σημείου ο σχηματισμός των ραγάδων οφείλεται και σε κληρονομική προδιάθεση και αυτό εξηγεί γιατί οι ραγάδες δεν εμφανίζονται σε όλες τις γυναίκες κατά τις αυξομειώσεις του σωματικού βάρους ή κατά τις μεταβολές του ύψους.

Αιτίες που σχετίζονται με τη γενετική προδιάθεση

1) Κακή ποιότητα κολλαγόνου: Αν και με την πάροδο των ετών η ποιότητα του κολλαγόνου πάντα υποβαθμίζεται, σε μερικές γυναίκες, αυτό συμβαίνει νωρίς, δηλαδή πριν από την ηλικία των 35-40 ετών.
2) Πληθωρικό και βαρύ στήθος.
3) Δομική σύσταση στήθους: Ανάλογα με αν το στήθος αποτελείται κατά το μεγαλύτερο μέρος του από λιπώδη ιστό ή από μαζικό αδένα χαρακτηρίζεται αντίστοιχα ως «λιπώδες» ή «αδενικό». Το μέγεθος του αδενικού στήθους επηρεάζεται περισσότερο από τις ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν στον οργανισμό. Αντίθετα το λιπώδες διατηρεί πιο εύκολα τη σφριγηλότητα του και κινδυνεύει λιγότερο να αποκτήσει ραγάδες.

Αιτίες που σχετίζονται με το lifestyle

1) Καθιστική ζωή: Η έλλειψη άσκησης συντελεί στην ταχύτερη δημιουργία ραγάδων (ιδιαίτερα στο μπούστο).
2) Εφαρμογή αυστηρής δίαιτας: Η διαδοχική αύξηση και μείωση του σωματικού βάρους, «ξεχειλώνει» τη σιλουέτα και μαζί την επιδερμίδα.
3) Κακή διατροφή: Οι λιπαρές τροφές λόγω της υψηλής τους θερμιδικής αξίας που επιταχύνει την συσσώρευση περιττών κιλών. Εξίσου βλαβερές είναι οι αλμυρές τροφές που προκαλούν κατακράτηση υγρού στους ιστούς και κατά συνέπεια πρήξιμο. Ωφέλιμες οι τροφές που περιέχουν vit c, η οποία διεγείρει τη σύνθεση κολλαγόνου. Επίσης ωφέλιμα τα τρόφιμα που περιέχουν vit A και vit Ε τά οποία εξασφαλίζουν αντιοξειδωτική προστασία στην επιδερμίδα.
4) Ελλιπής υποστήριξη στήθους: Η επιλογή του κατάλληλου στηθόδεσμου παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της φόρμας του στήθους κατά την εγκυμοσύνη. Οι νέες μητέρες πρέπει να φορούν στηθόδεσμο και κατά τον ύπνο όσο διαρκεί η περίοδος του θηλασμού και μέχρι να επανέλθει το στήθος τους στο φυσιολογικό μέγεθος.

Σημεία εμφάνισης

  • Ευαίσθητη περιοχή στήθους (εγκυμοσύνη, θηλασμός)
  • Κοιλιά - λόγω της πίεσης που ασκεί το έμβρυο καθώς μεγαλώνει στα κοιλιακά τοιχώματα
  • Μηροί - κάτω από τη γραμμή του μπικίνι και στα πλαϊνά των γλουτών
  • Μπράτσα (εσωτερική πλευρά) - έπειτα από αλλεπάλληλες αυξομειώσεις του σωματικού βάρους.

Δραστικές ουσίες

1) Οργανικό πυρίτιο: Έχει την ιδιότητα να διεγείρει τη σύνθεση του κολλαγόνου και της ελαστίνης από τους ινοβλάστες, ενισχύοντας τη συνεκτικότητα της επιδερμίδας.
2) Βιταμίνη Α και τα παράγωγα της (ρετινοϊκό οξύ): Επιταχύνουν το ρυθμό της κυτταρικής ανάπλασης , βελτιώνοντας έτσι σημαντικά τη συνεκτικότητα του δερματικού ιστού.
3) Εκχυλίσματα κισσού: Έχουν συσφικτικές ιδιότητες και βελτιώνουν την ελαστικότητα του δέρματος καθιστώντας πιο ανθεκτικό στο «τράβηγμα» κατά τις αλλαγές της σωματικής διάπλασης.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι οι αιτίες εμφάνισης των ραγάδων ποικίλουν και μπορεί να είναι και περισσότερες από μια για το κάθε άτομο. Η αντιμετώπισή τους αποτελεί ένα δύσκολο έργο και πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι συχνά θα πρέπει να προσδοκούν μια μεγάλη βελτίωση της περιοχής αλλά όχι την πλήρη εξάλειψή τους. 


 


Αγγελίδης Στέλιος
Δερματολόγος
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας