Δευτέρα 15 | 04 | 2024
MyLook.gr >> Πρόσωπο >> Βλεφαροπλαστική
Βλεφαροπλαστική

vlefaroplastiki.jpgΗ βλεφαροπλαστική γίνεται για να αφαιρεθεί το συσσωρευμένο λίπος και το περιττό δέρμα που σχηματίζεται στο κάτω μέρος των ματιών με την πάροδο των χρόνων. Πολλοί παράγοντες όπως η φωτογήρανση και η κληρονομικότητα επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία. Αλλά υπάρχουν και ασθενείς που σε νεότερη ηλικία καταφεύγουν σε αυτή την επέμβαση για να απαλλαγούν από τις ενοχλητικές «σακούλες» που σχηματίζονται κάτω από τα μάτια. Η επέμβαση αυτή γίνεται πολλές φορές σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες όπως το lifting προσώπου που συσφίγγει το δέρμα του προσώπου και του λαιμού. Επίσης η εικόνα μπορεί να ολοκληρωθεί με τη θεραπεία με ΒΟΤΟΧ για να εξαλειφθούν οι ρυτίδες έκφρασης γύρω από τα μάτια.


Αν σκέφτεστε να προχωρήσετε σε βλεφαροπλαστική οι παρακάτω πληροφορίες θα σας προσφέρουν μια καλή εισαγωγή στη επέμβαση. Για περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και για τις προσωπικές σας ανάγκες, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν ειδικευμένο γιατρό.


Οι πληροφορίες που παρέχονται στο mylook.gr αποτελούν αποκλειστικά και μόνο την εισαγωγή στην παραπάνω μέθοδο μια και δεν εξασφαλίζουν το αποτέλεσμά της και φυσικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως καταλυτικός παράγοντας για την τελική απόφαση του αναγνώστη. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφασίσει κάποιος είναι η ιατρική συμβουλή ενός έμπειρου και εξειδικευμένου γιατρού που θα είναι σε θέση να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα και να κρίνει αν η μέθοδος ενδείκνυται για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά ή όχι. Οι συντελεστές του mylook.gr δε φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε επιπλοκή μπορεί να προκύψει από την παραπάνω μέθοδο στον ασθενή καθώς και για κανένα λάθος που προέρχεται από ιατρική πράξη.
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας
 

Ποια είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της επέμβασης;

Η βλεφαροπλαστική μπορεί να επιφέρει μια σημαντική αλλαγή στην όψη του προσώπου εξαλείφοντας την κουρασμένη εικόνα του με τις ενοχλητικές «σακούλες». Τα μάτια δείχνουν πιο φρέσκα και νεανικά και τα αποτελέσματα διαρκούν για αρκετά χρόνια. Ο βαθμός βελτίωσης ποικίλει ανάλογα το άτομο.

Σημείωση: Η βλεφαροπλαστική δεν εξαφανίζει τους μαύρους κύκλους και τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια.

Τι πρέπει να περιμένετε από την πρώτη συνάντηση με το γιατρό;

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την επέμβαση, ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει τις αλλαγές που θέλετε να πραγματοποιήσετε. Θα σας εξηγήσει τις διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις που έχετε, τη μέθοδο, τους κινδύνους και τους περιορισμούς. Επίσης θα σας αναφέρει το είδος της αναισθησίας που θα χρειαστεί, το μέρος που θα πραγματοποιηθεί η επέμβαση και το κόστος.

Ο γιατρός σας θα ξεκινήσει με ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και θα εξετάσει το δέρμα και το λίπος που υπάρχει γύρω από τα μάτια. Πιθανό να εξετάσει και την όρασή σας, την περιφερειακή όραση και τους αδένες που μεταφέρουν τα δάκρυα. Πρέπει να αναφέρετε οποιαδήποτε πάθηση του παρελθόντος που σχετίζεται με όλα αυτά όπως ξηροφθαλμία, αλλαγές στην όραση ή πόνο στα μάτια. Επίσης πρέπει να γνωρίζει ο γιατρός σας αν πάσχετε από:

•  Προβλήματα θυροειδούς
•  Αυξημένη αρτηριακή πίεση ή άλλα προβλήματα στο κυκλοφορικό
•  Καρδιοαγγειακά προβλήματα
•  Διαβήτη
•  Άλλες σοβαρές παθήσεις

Φροντίστε να ρωτήσετε οτιδήποτε σας απασχολεί σχετικό και ζητήστε να δείτε φωτογραφίες από προηγούμενες παρόμοιες επεμβάσεις άλλων ασθενών. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να καταλήξετε με βεβαιότητα στην τελική σας απόφαση είναι να είστε ενημερωμένοι για τις επιλογές που έχετε, τους κινδύνους της επέμβασης και τα πλεονεκτήματα της.

Πως γίνεται η βλεφαροπλαστική;

Τα βήματα της βλεφαροπλαστικής έχουν ως εξής:

•  Γίνεται μια τομή κάτω από το βλέφαρο
•  Αφαιρούνται το λίπος, το δέρμα και κομμάτι του μυός που περισσεύουν
•  Χρησιμοποιούνται πολύ λεπτό νήμα για να κλείσει η τομή
•  Τα μόνιμα ράμματα αφαιρούνται 3 έως 5 ημέρες μετά την επέμβαση

Σε περίπτωση νεαρών ατόμων που θέλουν να απαλλαγούν από τις ενοχλητικές «σακούλες» αλλά δεν έχουν περιττό δέρμα προς αφαίρεση, η τομή μπορεί να γίνει στο εσωτερικό του κάτω βλεφάρου ώστε να μην υπάρξει ορατή ουλή. Η τομή κλείνει με τη χρήση πολύ λεπτού νήματος και μερικές φορές μάλιστα επουλώνεται μόνη της χωρίς να χρειάζεται η χρήση του.

Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Η επέμβαση συνήθως διαρκεί από 1 έως 3 ώρες ανάλογα με την πολυπλοκότητά της και την τεχνική που χρησιμοποιείται.

Που γίνεται η επέμβαση;

Η επέμβαση συνήθως γίνεται στο νοσοκομείο. Μπορεί να γίνει τοπική ή ολική αναισθησία. Όσο μεγαλύτερη χρονικά προβλέπεται να είναι η επέμβαση τόσο περισσότερη πιθανή είναι η ολική αναισθησία. Μετά την επέμβαση μπορεί ο ασθενής να επιστρέψει στο σπίτι του μετά από κάποιες ώρες.

Πόσο επώδυνη είναι η επέμβαση;

Αρχικά υπάρχει μια αίσθηση σκληρότητας γύρω από τα μάτια με μια ελαφρά ενόχληση που διαρκεί 1 έως 2 ημέρες. Ίσως χρειαστεί και η λήψη παυσίπονων για λίγες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος επούλωσης είναι πολύ λίγος και φυσικά έχει κάποιες αποκλίσεις από άτομο σε άτομο.

Τι πρέπει να περιμένω μετά την επέμβαση;

Μετά την επέμβαση ο γιατρός θα σας δώσει λιπαντική αλοιφή για την περιοχή των ματιών για να αποφευχθεί η ξηρότητα της περιοχής. Το πρώτο βράδυ μετά την επέμβαση πρέπει να ξεκουράσετε τα μάτια σας σε όρθια η καθιστή στάση. Η εφαρμογή μιας δροσερής κομπρέσας θα μπορούσε να ανακουφίσει από την ενόχληση. Η πίεση του αίματος πρέπει να παρακολουθηθεί για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επιπλοκών που θα επηρεάσουν την όραση. Και παρά την άμεση σχεδόν επούλωση πρέπει τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση να γίνονται προσεκτικά δραστηριότητες που πιθανό να επηρεάσουν την υγεία των ματιών.

Τι γίνεται την περίοδο της ανάρρωσης;

Στην αρχή οι τομές προκαλούν ουλές που έχουν κόκκινο χρώμα και είναι ορατές. Σταδιακά οι ουλές λειαίνονται και τα ράμματα αφαιρούνται μέσα στην πρώτη εβδομάδα. Το πρήξιμο και ο δυσχρωματισμός γύρω από τα μάτια σταδιακά υποχωρούν και σταδιακά θα φαίνεστε και θα νιώθετε καλύτερα. Το πρήξιμο διαφέρει από άτομο σε άτομο και εξαφανίζεται μέσα σε 7 έως 10 ημέρες. Μετά την πρώτη εβδομάδα επιτρέπεται και η χρήση make-up για να καλυφθούν οι ουλές.

Η όραση ίσως να επηρεαστεί για μερικές ημέρες. Τα μάτια έχουν φωτοευαισθησία την πρώτη εβδομάδα και ίσως δακρύσουν ή ξεραθούν περισσότερο από το φυσιολογικό. Τα τεχνητά δάκρυα βοηθούν στην ανακούφιση από τη φαγούρα και το κάψιμο.

Για τις πρώτες 3 με 4 εβδομάδες θα πρέπει να αποφύγετε δραστηριότητες που μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση αίματος στα μάτια όπως το σκύψιμο, το σήκωμα βάρους, το κλάμα και τα σπορ. Ο γιατρός σας θα κρίνει πότε είστε πάλι έτοιμοι για έντονη σωματική άσκηση. Επίσης αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ που οδηγεί σε κατακράτηση των υγρών και καθυστερεί την επούλωση.

Ποιο είναι το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα της επέμβασης;

Η πιο νεανική και δροσερή εμφάνιση που προσφέρει αυτή η επέμβαση διαρκεί για αρκετά χρόνια. Λεπτές ουλές απαλού κόκκινου χρώματος μπορεί να παραμείνουν για περίπου 6 μήνες η οποίες εύκολα καλύπτονται με make-up. Σταδιακά εξαφανίζονται και μετατρέπονται σε ανεπαίσθητες, σχεδόν αόρατες και πολύ λεπτές γραμμές στο χρώμα του δέρματος. Η αφαίρεση του λίπους είναι μόνιμη αλλά η χαλαρότητα του δέρματος της περιοχής και οι λεπτές ρυτίδες ξαναεμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου.

Ποιος είναι ο ιδανικός υποψήφιος για την επέμβαση;

Σε γενικές γραμμές, ο ιδανικός υποψήφιος για την επέμβαση είναι το άτομο που:

• Έχει ενηλικιωθεί
• Είναι σε καλή ψυχική και σωματική υγεία
• Δεν καπνίζει
• Έχει ρεαλιστικές προσδοκίες
• Επιθυμεί να βελτιώσει τις σακούλες κάτω από τα μάτια
• Είναι ενημερωμένο για το αποτέλεσμα που πρέπει να προσδοκά
• Δεν πάσχει από οφθαλμολογικές διαταραχές όπως το γλαύκωμα
• Δεν αντιμετωπίζει προβλήματα υψηλής πίεσης, υποθυροειδισμού η προβλήματα του κυκλοφορικού

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι ένα μικρό μέρος μόνο από κριτήρια που ο γιατρός σας θα λάβει υπόψη προκειμένου να αποφασίσετε μαζί για την πραγματοποίηση ή όχι της επέμβασης. Καλό είναι και ο ίδιος ο ασθενής να ζητάει τη γνώμη του γιατρού για το κατά πόσο η επέμβαση του ταιριάζει.

Κίνδυνοι και περιορισμοί:

Σπάνια παρατηρούνται σοβαρές παρενέργειες μετά από τη βλεφαροπλαστική. Παραμένουν όμως οι πιθανότητες για πιθανή μόλυνση ή αντίδραση στην αναισθησία όπως σε κάθε επέμβαση.

Συνήθεις επιπλοκές που παρατηρούνται είναι:
• Παροδικά προβλήματα με υπερβολική έκκριση δακρύων
• Μειωμένη ευαισθησία του βλεφάρου για την πρώτη εβδομάδα
• Ξηροφθαλμία και κάψιμο των ματιών τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση
• Ασυμμετρία κατά την επούλωση και εμφανείς ουλές λόγω κακής τεχνικής
• Θολή όραση για λίγο καιρό
• Δυσκολία να κλείσουν καλά τα βλέφαρα μέχρι να επουλωθούν οι τομές
• Εκτρόπιο

Οι παραπάνω κίνδυνοι μειώνονται αν ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας πριν και μετά την επέμβαση. Επίσης σε περίπτωση που παρατηρήσετε οποιαδήποτε αντίδραση της περιοχής για την οποία δε σας έχει προειδοποιήσει ο γιατρός σας, μη διστάσετε να απευθυνθείτε αμέσως σε αυτόν για να σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές.

Πρέπει να:

•  Αναφέρετε στο γιατρό σας πιθανές αλλεργίες που έχετε
•  Αναφέρετε στο γιατρό σας οποιαδήποτε λήψη φαρμάκων καθώς και τη χρήση όλων των προϊόντων για τα μαλλιά σας
•  Ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες που αφορούν τη διατροφή, το ποτό, το κάπνισμα και τη λήψη βιταμινών που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας
•  Ενημερώστε το γιατρό σας αν καπνίζετε. Το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες επιπλοκές και σε αργή επούλωση
•  Αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης για 2 εβδομάδες πριν την επέμβαση
•  Φροντίσετε τη μεταφορά σας στο σπίτι μετά από την επέμβαση