Σάββατο 24 | 02 | 2024
MyLook.gr >> Πρόσωπο >> Ωτοπλαστική
Ωτοπλαστική

otoplasty.jpgΤα πεταχτά αυτιά προκαλούν πολλές φορές πρόβλημα τόσο στα παιδιά και στην ομαλή τους κοινωνική ενσωμάτωση (πχ στο σχολείο) όσο και στους ενήλικες στις κοινωνικές και επαγγελματικές τους συναναστροφές. Η ωτοπλαστική είναι μια επέμβαση για τη διόρθωση αυτιών που είναι μεγάλα ή υπερβολικά πεταχτά. Με την επέμβαση αυτή αφαιρείται η μορφοποιείται μέρος του χόνδρου του αυτιού κατά τρόπο ώστε το αποτέλεσμα να είναι αισθητικά όμορφο και ταυτόχρονα λειτουργικό. Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία αφότου επέλθει ο πλήρης σχηματισμός των αυτιών δηλαδή μετά τα 5-6 έτη και γίνεται συχνότερα σε παιδιά ηλικίας από 5 έως 14 ετών.

 

 

Αν σκέφτεστε να προχωρήσετε σε ωτοπλαστική οι παρακάτω πληροφορίες θα σας προσφέρουν μια καλή εισαγωγή στην επέμβαση. Για περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και για τις προσωπικές σας ανάγκες, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν ειδικευμένο γιατρό.


Οι πληροφορίες που παρέχονται στο mylook.gr αποτελούν αποκλειστικά και μόνο την εισαγωγή στην παραπάνω μέθοδο μια και δεν εξασφαλίζουν το αποτέλεσμά της και φυσικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως καταλυτικός παράγοντας για την τελική απόφαση του αναγνώστη. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφασίσει κάποιος είναι η ιατρική συμβουλή ενός έμπειρου και εξειδικευμένου γιατρού που θα είναι σε θέση να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα και να κρίνει αν η μέθοδος ενδείκνυται για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά ή όχι. Οι συντελεστές του mylook.gr δε φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε επιπλοκή μπορεί να προκύψει από την παραπάνω μέθοδο στον ασθενή καθώς και για κανένα λάθος που προέρχεται από ιατρική πράξη.
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας
 

Ποια είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της επέμβασης;

Η ωτοπλαστική μπορεί να επιφέρει μια σημαντική αλλαγή στην όψη του προσώπου απλά διορθώνοντας τα αυτιά που προεξέχουν και κάνοντάς τα να είναι πιο συμμετρικά με το πρόσωπο. Συχνά το πρόβλημα προκύπτει από τον μεσαίο χόνδρο του αυτιού που δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς αλλά υπάρχουν και άλλες δυσμορφίες που καθιστούν αναγκαίο έναν συνδυασμό επεμβάσεων στην περιοχή του αυτιού. Η ωτοπλαστική μπορεί να αναμορφώσει τα αυτιά, να μειώσει το μέγεθός τους, να τα κάνει πιο συμμετρικά και να τα φέρει πιο κοντά στο κεφάλι.

Τι πρέπει να περιμένετε από την πρώτη συνάντηση με το γιατρό;

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη θεραπεία, ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει τις αλλαγές που θέλετε να πραγματοποιήσετε. Θα σας εξηγήσει τις διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις που έχετε, τη μέθοδο της θεραπείας, τους κινδύνους και τους περιορισμούς. Επίσης θα σας αναφέρει το είδος της αναισθησίας που θα χρειαστεί, το μέρος που θα πραγματοποιηθεί η θεραπεία και το κόστος.


Ο γιατρός σας θα ξεκινήσει με ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και θα εξετάσει τη δομή και τη φυσιολογία των αυτιών σας. Ακόμη και αν ένα μόνο αυτί χρειάζεται διόρθωση, η επέμβαση πιθανότατα να γίνει και στα 2 για να επιτευχθεί μια πιο φυσική και συμμετρική εμφάνιση.


Φροντίστε να ρωτήσετε οτιδήποτε σας απασχολεί σχετικό και ζητήστε να δείτε φωτογραφίες από προηγούμενες παρόμοιες επεμβάσεις άλλων ασθενών. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να καταλήξετε με βεβαιότητα στην τελική σας απόφαση είναι να είστε ενημερωμένοι για τις επιλογές που έχετε, τους κινδύνους της επέμβασης και τα πλεονεκτήματα της.

Πως γίνεται η ωτοπλαστική;

Η επέμβαση συνήθως στοχεύει στην αναμόρφωση των χόνδρων που δίνουν σχήμα στο αυτί για να διορθωθεί η αντιαισθητική προεξοχή τους. Η επέμβαση ξεκινάει με μια τομή ακριβώς πίσω από το αυτί στο χόνδρο όπου ενώνει το αυτί με το κεφάλι. Ο γιατρός στη συνέχεια αφαιρεί την ποσότητα του χόνδρου και το περίσσιο δέρμα για να επιτύχει το αποτέλεσμα που επιδιώκει. Σε μερικές περιπτώσεις ο γιατρός θα σμιλέψει το χόνδρο για να του δώσει το σχήμα που θέλει και μετά θα τον στηρίξει στο σημείο που θέλει με ράμματα. Μετά την επέμβαση τοποθετούνται ράμματα στο χόνδρο για να μείνει στη νέα του θέση. Οι τομές και οι ουλές που δημιουργούνται είναι καλά κρυμμένες στο πίσω μέρος του αυτιού ώστε να μην είναι ορατές.

Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Η επέμβαση συνήθως διαρκεί από 1 έως 2 ώρες για κάθε αυτί. Η διάρκεια εξαρτάται από την τεχνική που χρησιμοποιεί ο γιατρός και από το μέγεθος της διόρθωσης που χρειάζεται να γίνει.

Που γίνεται η επέμβαση;

Η επέμβαση συνήθως γίνεται στο νοσοκομείο με τοπική αναισθησία στους ενήλικους και στους εφήβους ενώ στα μικρά παιδιά γίνεται ολική αναισθησία. Μετά την επέμβαση μπορεί ο ασθενής να επιστρέψει στο σπίτι του.

Θα επηρεάσει η επέμβαση την ακοή μου;

Όχι. Η επέμβαση επηρεάζει μόνο το εξωτερικό μέρος του αυτιού και δεν επηρεάζει σε τίποτα το μέσο και εσωτερικό του μέρος.

Θα φαίνονται οι ουλές μετά την επέμβαση;

Στις περισσότερες περιπτώσεις όχι. Οι τομές κρύβονται πίσω από το αυτί και είναι δυσδιάκριτες.

Τι πρέπει να περιμένω μετά την επέμβαση;

Οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν στους ασθενείς τους να τοποθετούν επίδεσμο στην περιοχή για μερικές εβδομάδες. Τα αυτιά μπορεί να πονάνε ή να είναι ιδιαίτερα ζεστά για μερικές ημέρες αλλά με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή τα συμπτώματα αυτά γίνονται πιο ήπια. Μετά από περίπου μια εβδομάδα θα τοποθετηθεί ένας ελαφρύτερος επίδεσμος (σαν κορδέλα) τον οποίο πρέπει να φοράτε ακόμα και στον ύπνο σας για λίγες ημέρες.

Τι γίνεται την περίοδο της ανάρρωσης;

Μπορείτε να επανέλθετε στις περισσότερες καθημερινές σας δραστηριότητες μέσα σε λίγες εβδομάδες αλλά θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί για τουλάχιστον 6 εβδομάδες ή και περισσότερο αν είναι δυνατό. Για να αποφευχθεί η πιθανότητα μόλυνσης ή αιμορραγίας στην περιοχή του αυτιού χρειάζεται πολλή προσοχή και σχολαστική καθαριότητα της περιοχής. Επιπλέον αν το αυτί λυγίσει προς τα εμπρός τους πρώτους μήνες μετά την επέμβαση, μπορεί να καταστρέψει και το καλύτερο χειρουργικό αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και πιστή εφαρμογή των εντολών που σας έχει δώσει ο γιατρός σας.

Ποιο είναι το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα της επέμβασης;

Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα. Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να επανέλθει σταδιακά και σε πολύ μικρό βαθμό το αυτί προς στην αρχική του θέση λόγω της ελαστικότητας του χόνδρου αλλά η αλλαγή θα είναι αισθητικά δυσδιάκριτη.

Ποιος είναι ο ιδανικός υποψήφιος για την επέμβαση;

Παιδί από 4 ετών και πάνω ή ενήλικος

Είναι σε καλή ψυχική και σωματική υγεία

Έχει ρεαλιστικές προσδοκίες

Δεν έχει ιστορικό ουλών, όπως πχ η χηλοειδής

Κατανοεί τους περιορισμούς που απαιτούνται μετά την επέμβαση

Μπορεί και θέλει να ακολουθήσει κατά γράμμα τις οδηγίες του γιατρού μετά την επέμβαση

 

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι ένα μικρό μέρος μόνο από κριτήρια που ο γιατρός σας θα λάβει υπόψη προκειμένου να αποφασίσετε μαζί για την πραγματοποίηση ή όχι της επέμβασης. Καλό είναι και ο ίδιος ο ασθενής να ζητάει τη γνώμη του γιατρού για το κατά πόσο η επέμβαση του ταιριάζει.

 

Κίνδυνοι και περιορισμοί:

Οι κίνδυνοι μετά την ωτοπλαστική είναι πολύ περιορισμένοι σε σχέση με άλλες επεμβάσεις αλλά χρειάζεται προσοχή διότι μια πιθανή μόλυνση ή συγκέντρωση αίματος κάτω από το δέρμα μπορεί να καταλήξει στην παραμόρφωση των χόνδρων του αυτιού. Μερικές φορές παρουσιάζεται λοίμωξη στο χόνδρο που μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό ουλώδους ιστού και αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Σε σπάνιες περιπτώσεις χρειάζεται μια δεύτερη επέμβαση ή η αφαίρεση μόνιμων ραμμάτων που βγαίνουν στην επιφάνεια και γίνονται πλέον ορατά.


Οι παραπάνω κίνδυνοι μειώνονται αν ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας πριν και μετά την επέμβαση. Επίσης σε περίπτωση που παρατηρήσετε οποιαδήποτε αντίδραση της περιοχής για την οποία δε σας έχει προειδοποιήσει ο γιατρός σας, μη διστάσετε να απευθυνθείτε αμέσως σε αυτόν για να σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές.

Άλλα προβλήματα των αυτιών:

Πέρα από τους αισθητικούς σκοπούς που εξυπηρετεί, η ωτοπλαστική μπορεί να γίνει για την αντιμετώπιση διάφορων προβλημάτων και δυσμορφιών των αυτιών όπως:


Η άκρη του αυτιού να είναι διπλωμένη προς τα κάτω και μπροστά

Το αυτί να έχει υπερβολικά μικρό μέγεθος

Η απουσία καμπύλης στο εξωτερικό άκρο

Φυσικές πτυχώσεις και δίπλες που δημιουργούν λειτουργικά προβλήματα

Τέλος, η δημιουργία νέων αυτιών (αποκατάσταση) σε περίπτωση απώλειας τους από τραυματισμό ή εξαιτίας γενετικής ανωμαλίας

Πρέπει να:

Αναφέρετε στο γιατρό σας πιθανές αλλεργίες που έχετε (σε φαγητά, φάρμακα κτλ)

Αναφέρετε στο γιατρό σας οποιαδήποτε λήψη φαρμάκων

Ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες που αφορούν τη διατροφή, το ποτό, το κάπνισμα και τη λήψη βιταμινών που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας

Ενημερώστε το γιατρό σας αν καπνίζετε. Το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες επιπλοκές και σε αργή επούλωση

Αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης για 2 εβδομάδες πριν την επέμβαση

Φροντίσετε τη μεταφορά σας στο σπίτι μετά από την επέμβαση