Σάββατο 24 | 02 | 2024
MyLook.gr >> Πρόσωπο >> Ρινοπλαστική
Ρινοπλαστική

rinoplastiki.jpgΓια πολλούς ανθρώπους μια πεταχτή, ασύμμετρη ή γενικά ανεπιθύμητη μύτη αποτελεί λόγο να νιώθουν άσχημα για τον εαυτό τους και να ντρέπονται στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Μια από τις πιο συχνές αισθητικές επεμβάσεις είναι η ρινοπλαστική που βοηθάει στη διόρθωση του σχήματος της μύτης τόσο για αισθητικούς όσο και για λειτουργικούς λόγους.

 

 

Αν σκέφτεστε να προχωρήσετε σε ρινοπλαστική οι παρακάτω πληροφορίες θα σας προσφέρουν μια καλή εισαγωγή στην επέμβαση. Για περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και για τις προσωπικές σας ανάγκες, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν ειδικευμένο γιατρό.


Οι πληροφορίες που παρέχονται στο mylook.gr αποτελούν αποκλειστικά και μόνο την εισαγωγή στην παραπάνω μέθοδο μια και δεν εξασφαλίζουν το αποτέλεσμά της και φυσικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως καταλυτικός παράγοντας για την τελική απόφαση του αναγνώστη. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφασίσει κάποιος είναι η ιατρική συμβουλή ενός έμπειρου και εξειδικευμένου γιατρού που θα είναι σε θέση να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα και να κρίνει αν η μέθοδος ενδείκνυται για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά ή όχι. Οι συντελεστές του mylook.gr δε φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε επιπλοκή μπορεί να προκύψει από την παραπάνω μέθοδο στον ασθενή καθώς και για κανένα λάθος που προέρχεται από ιατρική πράξη.
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας
 

Ποια είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της επέμβασης;

Η ρινοπλαστική μπορεί να διορθώσει μια σειρά από προβλήματα που σχετίζονται με το σχήμα της μύτης όπως μια μύτη μεγαλύτερη από το κανονικό, ένα εξόγκωμα στη μέση της μύτης, ένα ανεπιθύμητο σχήμα της ρινικής άκρης ή στενά και υπερβολικά φαρδιά ρουθούνια. Τόσο η μετωπική όσο και η πλάγια όψη της μύτης μπορούν να διορθωθούν για να γίνει η μύτη συμμετρική με το υπόλοιπο πρόσωπο. Η ρινοπλαστική μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την αναπνοή και προέρχονται από στενά ή μερικώς εμποδισμένα ρουθούνια.

Τι πρέπει να περιμένετε από την πρώτη συνάντηση με το γιατρό;

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την επέμβαση, ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει τις αλλαγές που θέλετε να πραγματοποιήσετε. Θα σας εξηγήσει τις διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις που έχετε, τη μέθοδο, τους κινδύνους και τους περιορισμούς. Επίσης θα σας αναφέρει το είδος της αναισθησίας που θα χρειαστεί, το μέρος που θα πραγματοποιηθεί η επέμβαση και το κόστος.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να επισημάνει κι άλλες προβληματικές περιοχές. Για παράδειγμα μερικοί ασθενείς που καταφεύγουν στη ρινοπλαστική έχουν αδύνατα πηγούνια ή επίπεδα ζυγωματικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα ενθέματα για τις περιοχές αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια συμπληρωματική λύση για την καλύτερη εμφάνιση.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα παρθεί ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και θα εξεταστεί τόσο η μύτη σας όσο και τα άλλα τμήματα του προσώπου σας. Η εξέταση θα περιλαμβάνει τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά ζητήματα. Είναι σημαντικό να αναφέρετε στο γιατρό σας οποιοδήποτε τραυματισμό πιθανόν να είχατε στο παρελθόν στη μύτη σας ή αν είχατε στο παρελθόν κάνει επέμβαση στην περιοχή. Πρέπει επίσης να τον ενημερώσετε για οποιαδήποτε εποχιακά προβλήματα αλλεργίας αντιμετωπίζετε.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί από το γιατρό σας σε ειδικές περιπτώσεις όπως πχ την επίπτωση που θα είχε στη φωνή σας η επέμβαση αν τραγουδάτε επαγγελματικά.

Φροντίστε να ρωτήσετε οτιδήποτε σας απασχολεί σχετικό και ζητήστε να δείτε φωτογραφίες από προηγούμενες παρόμοιες επεμβάσεις άλλων ασθενών. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να καταλήξετε με βεβαιότητα στην τελική σας απόφαση είναι να είστε ενημερωμένοι για τις επιλογές που έχετε, τους κινδύνους της επέμβασης και τα πλεονεκτήματα της.

Πως γίνεται η ρινοπλαστική;

Η ρινοπλαστική μπορεί να γίνει με γενική ή με τοπική αναισθησία ανάλογα με την περίπτωση και την επιλογή του γιατρού και του ασθενούς. Οι τομές γίνονται μέσα στα όρια των ρουθουνιών. Μερικές φορές μπορεί να γίνουν και πολύ μικρές και δυσδιάκριτες τομές στην άκρη της μύτης. Οι μαλακοί ιστοί της μύτης στη συνέχεια χωρίζονται και ο χόνδρος και το κόκαλο που προκαλούν την παραμόρφωση αναδιαμορφώνονται. Η ακριβής τεχνική αυτής της «γλυπτικής» εξαρτάται από το συγκεκριμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ασθενής και πρέπει να προαποφασιστεί κατά τη συζήτηση με το γιατρό πριν από την επέμβαση. Αν το μέγεθος της μύτης πρέπει να μειωθεί, τα ρινικά οστά σμιλεύονται προσεκτικά για να δώσει ο γιατρός το τελικό αποτέλεσμα. Ακόμα και τα αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να λυθούν αφαιρώντας τους χόνδρους που εμποδίζουν την αναπνοή. Επίσης κατά τη διάρκεια της επέμβασης μπορεί να διορθωθεί και το φάρδος των ρουθουνιών.

Υπάρχουν 2 τρόποι για να πραγματοποιηθεί η διορθωτική επέμβαση στη μύτη: Η ανοικτή ρινοπλαστική και η κλειστή ρινοπλαστική. Η ανοικτή τεχνική περιλαμβάνει μια τομή που γίνεται στο δέρμα ανάμεσα στα 2 ρουθούνια. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι η δυνατότητα που παρέχει στο γιατρό να απεικονισθούν πλήρως οι εσωτερικές δομές της μύτης και να τοποθετηθούν τα ράμματα στα ακριβή σημεία. Με την τεχνική αυτή το πρήξιμο αργεί σημαντικά περισσότερο να υποχωρήσει και υπάρχει και το ενδεχόμενο ανεπιθύμητης παρέμβασης σε ιστούς που δεν είναι αναγκαία. Η ουλή που σχηματίζεται από την τομή είναι αρκετά μικρή και επουλώνεται γρήγορα. Η κλειστή τεχνική δεν απαιτεί εξωτερική τομή, θεραπεύεται γρηγορότερα και δεν επηρεάζει τους ιστούς τόσο πολύ όσο η ανοικτή τεχνική

Ποια είναι η ιδανική ηλικία για τη ρινοπλαστική;

Η επέμβαση δεν πρέπει να γίνεται σε κορίτσια ηλικίας κάτω των 13 ετών και σε αγόρια ηλικίας κάτω των 15 ετών. Στην ηλικία αυτή η μύτη έχει το 90% του αντίστοιχου μεγέθους που θα έχει όταν το αγόρι ή το κορίτσι ενηλικιωθεί. Όμως δεν είναι καλός υποψήφιος για ρινοπλαστική οποιοσδήποτε έφηβος είναι δυσαρεστημένος με το σχήμα της μύτης του καθώς πολλοί μεγαλώνοντας θα ξεπεράσουν αυτή τη δυσαρέσκεια. Περίπου το 10% των επεμβάσεων γίνονται σε άτομα ηλικίας κάτω των 19 ετών. Στους ενήλικους η διαδικασία γήρανσης συχνά καταλήγει σε επιμήκυνση και πτώση της μύτης καθώς το δέρμα χάνει σταδιακά την ελαστικότητά του. Έτσι η ανόρθωση της ρινικής άκρης μπορεί να προσδώσει μια πιο νεανική εμφάνιση.

Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Η επέμβαση συνήθως διαρκεί από 1 έως 2 ώρες. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.

Που γίνεται η επέμβαση;

Η επέμβαση γίνεται στο νοσοκομείο χωρίς όμως να χρειάζεται εισαγωγή. Λίγες ώρες μετά την επέμβαση μπορεί ο ασθενής να επιστρέψει στο σπίτι του.

Πόσο επώδυνη είναι η επέμβαση;

Ο πόνος που νιώθει ο ασθενής μετά την επέμβαση είναι πολύ λίγος, απόλυτα ανεκτός και συνήθως το μόνο που χρειάζεται είναι κάποια ήπια αναλγητικά για λίγες ημέρες.

Τι πρέπει να περιμένω μετά την επέμβαση;

Αν έχει μειωθεί το μέγεθος της μύτης θα εφαρμοσθεί νάρθηκας για την προστασία της μύτης και θα δεθεί με ιατρική γάζα. Μερικές φορές είναι αναγκαία μόνο η γάζα για την περίοδο της επούλωσης. Τα ράμματα είναι αυτό-απορροφώμενα κι έτσι δε θα χρειαστεί η αφαίρεσή τους. Επίσης τοποθετούνται ρινικά επιθέματα ή μαλακοί πλαστικοί νάρθηκες στα ρουθούνια για να σταθεροποιηθεί το διάφραγμα, το διαχωριστικό «τοίχωμα» μεταξύ των αεραγωγών της μύτης.

Αν έχει γίνει τομή ανάμεσα στα ρουθούνια χρησιμοποιούνται δερματικά ράμματα τα οποία πρέπει να αφαιρούνται κάθε 3 έως 5 ημέρες. Η ανάγκη να γίνει αυτό εφαρμόζεται πρακτικά μόνο στο 5-10% των επεμβάσεων και κατόπιν συνεννόησης με του γιατρού με τον ασθενή.

Θα εμφανιστεί πρήξιμο και ενόχληση στην περιοχή για μερικές εβδομάδες αλλά συνήθως ο ασθενής επανέρχεται σε ήπιες καθημερινές δραστηριότητες μετά από μερικές ημέρες. Θα χρειαστούν 2-3 μήνες έως ότου η μύτη επουλωθεί πλήρως ώστε να επανέλθει ο ασθενής σε όλες του τις δραστηριότητες, ακόμη και στην έντονη σωματική άσκηση.

Τι γίνεται την περίοδο της ανάρρωσης;

Μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας (αν δεν απαιτεί σωματική καταπόνηση) μετά από μερικές ημέρες. Αν και υπάρχει πόνος στις πρώτες 24 ώρες, μετά από αυτές διατηρείται μόνο ένα αίσθημα πίεσης και ενόχλησης. Θα φαίνεται η μύτη σας πρησμένη και φουσκωμένη για αρκετές ημέρες. Θα πρέπει να κρατάτε το κεφάλι σας όρθιο και επάνω από το επίπεδο της καρδιάς για τις πρώτες ημέρες για να μειωθεί το πρήξιμο. Είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν μώλωπες στην περιοχή γύρω από τα μάτια οι οποίοι γίνονται έντονοι μετά από 72 ώρες και υποχωρούν σε 7 έως 10 ημέρες μετά την επέμβαση.

Το πρήξιμο γύρω από τα μάτια μπορεί να υποχωρήσει γρηγορότερα με τη χρήση κρύας κομπρέσας. Επίσης είναι πιθανό να ματώνει λίγο η περιοχή τις πρώτες ημέρες και να χρειάζεται να αλλάζετε 2-3 φορές την ημέρα τη γάζα.

Μέχρι το τέλος της πρώτης ή της δεύτερης εβδομάδας ο νάρθηκας, ο επίδεσμος και τα ράμματα θα έχουν αφαιρεθεί. Θα πρέπει ακόμα να είστε προσεκτικοί και να μη φυσήξετε τη μύτη σας για περίπου 2 εβδομάδες και να αποφύγετε οποιοδήποτε χτύπημα στη μύτη για περίπου 6 εβδομάδες. Αν φοράτε γυαλιά θα πρέπει να δεθούν με ταινία στο μέτωπο από τη γέφυρα της μύτης για τον πρώτο μήνα. Επίσης είναι αναγκαία η καθημερινή χρήση αντηλιακού προσώπου, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν πλένετε το πρόσωπό σας και πρέπει να αποφύγετε την έντονη σωματική δραστηριότητα για περίπου 4 εβδομάδες.

Ποιο είναι το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα της επέμβασης;

Είναι φυσιολογική αντίδραση για κάθε ασθενή να μην αισθάνεται ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της επέμβασης τις πρώτες ημέρες μετά από αυτήν. Η μύτη είναι ακόμη αρκετά πρησμένη και ένα μεγάλο μέρος του τελικού αποτελέσματος της επέμβασης δεν είναι ακόμα ορατό. Ο ασθενής οφείλει να τηρήσει μια στάση αναμονής εφόσον η ελαστικότητα των ιστών, η ροή του αίματος, το πάχος του δέρματος και η εικόνα της μύτης θα αλλάξουν σημαντικά μέσα σε 3 μήνες και οι αλλαγές θα συνεχιστούν ακόμη και μέχρι ένα χρόνο μετά την επέμβαση. Είναι μεγάλο λάθος να καταφύγει κάποιος σε δεύτερη διορθωτική επέμβαση μέσα στον πρώτο χρόνο καθώς το αποτέλεσμα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Οι περισσότεροι ασθενείς αισθάνονται μετά την επέμβαση να αυξάνεται η αυτοπεποίθησή τους και νιώθουν καλύτερα με τον εαυτό τους. Μια αίσθηση προσωρινής μελαγχολίας που έχει παρατηρηθεί ορισμένες φορές οφείλεται κυρίως σε 2 λόγους: στο διάστημα των 6 μηνών που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί το αποτέλεσμα και στο γεγονός ότι η ρινοπλαστική αλλάζει σημαντικά την εμφάνιση που ο ασθενής έχει συνηθίσει να βλέπει κάθε μέρα για χρόνια.

Ποιος είναι ο ιδανικός υποψήφιος για την επέμβαση;

Ιδανικός υποψήφιος για τη ρινοπλαστική είναι ο ασθενής που:

           Είναι γυναίκα πάνω από 16 ετών ή άντρας πάνω από 17 ετών

           Δεν έχει υποβληθεί σε παρόμοια επέμβαση στο παρελθόν

           Έχει ρεαλιστικές προσδοκίες

           Μπορεί να προσαρμόσει τις καθημερινές του δραστηριότητες σύμφωνα με τους περιορισμούς της περιόδου μετά την επέμβαση

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι ένα μικρό μέρος μόνο από κριτήρια που ο γιατρός σας θα λάβει υπόψη προκειμένου να αποφασίσετε μαζί για την πραγματοποίηση ή όχι της επέμβασης. Καλό είναι και ο ίδιος ο ασθενής να ζητάει τη γνώμη του γιατρού για το κατά πόσο η επέμβαση του ταιριάζει

Κίνδυνοι και περιορισμοί:

Η ρινοπλαστική προσφέρει σημαντική βελτίωση στην εμφάνιση της μύτης και γενικότερα του προσώπου για τη μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών που καταφεύγουν σε αυτήν. Οι επιπλοκές είναι σπάνιες και ελεγχόμενες. Ωστόσο υπάρχει η πιθανότητα επιπλοκών όπως λοίμωξη, αιμορραγία από τη μύτη ή αντίδραση στην αναισθησία. Επίσης μετά την επέμβαση μπορεί να εμφανιστούν μικρά αγγεία αίματος στην επιφάνεια της μύτης. Αυτά μπορούν να αντιμετωπισθούν με το laser για να εξαφανισθούν. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις ίσως χρειαστεί και μια δεύτερη επέμβαση για να γίνουν κάποιες διορθώσεις. Υπάρχουν κίνδυνοι και περιορισμοί όπως σε όλες τις επεμβάσεις και πρέπει όλες να τις συζητήσετε με το γιατρό σας προτού καταφύγετε στην επέμβαση.

Πρέπει να:

Αναφέρετε στο γιατρό σας πιθανές αλλεργίες που έχετε (σε φαγητά, φάρμακα κτλ)

Αναφέρετε στο γιατρό σας οποιαδήποτε λήψη φαρμάκων

Ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες που αφορούν τη διατροφή, το ποτό, το κάπνισμα και τη λήψη βιταμινών που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας

Αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης για 2 εβδομάδες πριν την επέμβαση

Φροντίσετε τη μεταφορά σας στο σπίτι μετά από την επέμβαση