Πέμπτη 28 | 03 | 2024
MyLook.gr >> Το Δέρμα μας ανά 10ετία >> Ηλικίες 30-40 και δέρμα
Ηλικίες 30-40 και δέρμα
2/12/2009


30-45.jpgΤο πέρασμα του χρόνου αρχίζει να γίνεται εμφανές σε αυτή τη δεκαετία σε διαφορετικό βαθμό σε κάθε άτομο. Κάποιες βλάβες από την έκθεση στον ήλιο, κάποιες προεξοχές στην κοιλιά και τους μηρούς, κάποιες ρυτίδες στο μέτωπο ή γύρω από τα μάτια και το στόμα, καθώς και ένας αυξανόμενος αριθμός φλεβών στο πρόσωπο και κιρσών και ευρυαγγειών στα πόδια είναι πιθανό να κάνουν την εμφάνισή τους.

Σε αυτό το στάδιο όμως μια έγκαιρη αντιμετώπιση οποιασδήποτε αλλαγής στο δέρμα οδηγεί σχεδόν πάντα σε επιτυχημένο αποτέλεσμα. Επιπρόσθετα, οι επιλογές στον τρόπο ζωής αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία αυτήν την περίοδο. Ιδανικά, η έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να αποφεύγεται όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι εντονότερες, δηλαδή μεταξύ τις 10 π.μ. και της 4 μμ. Αυτές τις ώρες θα πρέπει να χρησιμοποιείται αντηλιακό πριν την έκθεση στον ήλιο. Σε αυτήν την ηλικία είναι καλό να αρχίσει κάποιος να αυτοεξετάζεται μηνιαίως για να ελέγχεται για τυχόν δερματικό καρκίνο.

Αν κάποιος διαπιστώσει ύποπτους σπίλους, σκούρα σημάδια ή ασυνήθεις αλλαγές στο δέρμα, θα πρέπει το συντομότερο να επισκεφθεί τον δερματολόγο του για να τα εξετάσει, γιατί είναι πιθανό να πρόκειται για πρώιμα σημάδια δερματικού καρκίνου.

Κιρσοί και Ευρυαγγείες

Αν και πρωταρχικά αντιμετωπίζονται ως αισθητικό πρόβλημα, οι αγγειακές διαταραχές όπως οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες δε θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ελαφρότητα.

Μπορεί να προκαλέσουν πόνο και κόπωση στα πόδια και σε μερικές περιπτώσεις προκαλούν κυκλοφορικές διαταραχές με ενδεχόμενες σοβαρές επιπλοκές. Το να αντιμετωπίσει κάποιος από νωρίς αυτές τις καταστάσεις αποτελεί έξυπνη κίνηση και από ιατρικής πλευράς αλλά και από πλευράς απλούστευσης της θεραπευτικής διαδικασίας.

Αν και ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί η ακριβής αιτία αυτών των καταστάσεων, υπάρχουν ευχάριστα νέα ως προς την πρόοδο της θεραπευτικής αντιμετώπισής τους. Ο χρυσός κανόνας της θεραπείας παραμένει η σκληροθεραπεία, κατά την οποία γίνεται ένεση ενός διαλύματος απ’ ευθείας μέσα στη φλέβα. Αυτό το φάρμακο προκαλεί τη σκλήρυνση και διάλυση της φλέβας καθώς και την απορρόφησή της από τον οργανισμό.

Επιπρόσθετα όλο και περισσότεροι δερματολόγοι στρέφονται προς νεότερες τεχνολογίες όπως τα laser και τις πηγές παλμικού φωτός. Σε ορισμένους τύπους φλεβικών προβλημάτων μπορούν να εφαρμοστούν εναλλακτικά η παραδοσιακή φλεβοχειρουργική στο νοσοκομείο ή δύο νέες και σε ελάχιστο βαθμό επεμβατικές μέθοδοι: η περιπατική φλεβεκτομή ή η VNUS closure. Με αυτές τις νέες τεχνικές αφαιρείται ή καταστρέφεται η ελαττωματική φλέβα. Είναι επεμβάσεις που γίνονται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο και δεν χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Μη τραυματικές τεχνικές αντιμετώπισης των ρυτίδων

Η μάχη έναντι των ρυτίδων δεν σταματάει ποτέ, και όλα τα προληπτικά και διορθωτικά μέτρα που παίρνουν οι άνθρωποι από την ηλικία των 20 συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά σε όλη τους τη ζωή.

Μια σχετικά νέα ιδέα για την αναγέννηση του προσώπου είναι η χρήση μη τραυματικών τεχνικών για τη διόρθωση ήπιων και μέτριων σημαδιών του δέρματος που δημιουργούνται λόγω της ηλικίας και της έκθεσης στον ήλιο. Το ότι είναι μη τραυματική σημαίνει πως η θεραπευτική δράση συμβαίνει κάτω απ την επιφάνεια του δέρματος και έτσι αποφεύγεται ο τραυματισμός της.

Γενικά οι μη τραυματικές μέθοδοι προσφέρουν το πλεονέκτημα μηδαμινού χρόνου ανάρρωσης, γρήγορης επούλωσης και λιγοστών παρενεργειών. Όμως τα αποτελέσματα είναι λιγότερο εντυπωσιακά σε σχέση με τις κλασσικές τεχνικές αναγέννησης.

Η μη τραυματική θεραπεία με laser είναι ένα πολλά υποσχόμενο παράδειγμα αυτής της νέας προσέγγισης.

Ο ειδικός στα laser Roy G. Geronemus MD εξηγεί πως «αυτή η θερμική επίδραση των laser στις βαθύτερες στοιβάδες του χορίου (στρώμα δέρματος που βρίσκεται κάτω απ την επιφάνεια) διεγείρει το σχηματισμό νέου κολλαγόνου και συσφίγγει το υποκείμενο δέρμα, βελτιώνοντας τις λεπτές ρυτίδες και τονώνοντας το χαλαρό δέρμα χωρίς να προκαλεί επιδερμικό έγκαυμα ή άλλο δερματικό τραύμα».

Ο Dr Geronemus, ο οποίος διευθύνει το Κέντρο Laser και Δερματικής Χειρουργικής στη Νέα Υόρκη, προσθέτει πως «παρά των κάποιων περιορισμών, τα μη τραυματικά laser προσφέρουν πολλές δυνατότητες στους ασθενείς και ιδιαίτερα στους νεότερους ασθενείς που επιθυμούν να προλάβουν ή να καθυστερήσουν πιο επεμβατική χειρουργική».

Μεσοθεραπεία

Ενδοδερμική έγχυση του κατάλληλου για κάθε πρόβλημα σκευάσματος (βιταμινούχου, λιποδιαλυτικού ή αναπλαστικού)  για την πρόληψη και θεραπεία της γήρανσης του δέρματος, δερματικών χαλαρώσεων, κυτταρίτιδας, ατροφικών ραβδώσεων, τοπικού πάχους, τριχόπτωσης.

Μικροδερμοαπόξεση

Μία άλλη μη τραυματική αντιρυτιδική τεχνική ονομάζεται μικροδερμοαπόξεση ή στοιχειακή αναγέννηση. Με τη χρήση ενός ελεγχόμενου κενού αέρος μία δέσμη λεπτών κρυστάλλων (σαν άμμος) κατευθυνόμενη με μεγάλη ακρίβεια διαπερνάει την περιοχή όπου γίνεται η θεραπεία, εξομαλύνει τις επιφανειακές ρυτίδες και εξουδετερώνει τα σημάδια της ηλικίας.

Από την μέχρι σήμερα εμπειρία συμπεραίνεται ότι ένα προοδευτικό μείγμα τεχνικών όπως ο συνδυασμός μη τραυματικού laser με Μικροδερμοαπόξεση και Mesolift, ή με ενέσεις Botulinum Toxin (Botox) αποτελεί μία απλή θεραπευτική μέθοδο, με αποτέλεσμα την σημαντική και μακροπρόθεσμη βελτίωση.

Τριχόπτωση

Πολλοί άνδρες και ορισμένες γυναίκες βιώνουν την τριχόπτωση σε αυτή την ηλικία. Οι τοπικές και από του στόματος φαρμακευτικές θεραπείες προσδίδουν κάποια αναγέννηση τριχών στους ασθενείς ή τουλάχιστον μειώνουν την παραπέρα απώλεια τριχών. Η σημερινή πρόοδος στις τεχνικές της χειρουργικής αποκατάστασης μαλλιών (μεταμόσχευση) προσφέρει διακριτικές, φυσικές και μόνιμες λύσεις σ’ αυτό το πρόβλημα.

Αφαίρεση Τατουάζ

Καθώς οι προτιμήσεις αλλάζουν, πολλοί άνθρωποι βρίσκουν πως το τατουάζ που ήταν τόσο της μόδας κάποτε τους συγκινεί πολύ λιγότερο αργότερα στη ζωή τους.
Ευτυχώς όμως τα δερματολογικά laser που είναι σήμερα διαθέσιμα παρέχουν αφαίρεση των τατουάζ σχεδόν χωρίς να αφήνουν σημάδια.

Ευχαριστούμε τον Ειδικό Δερματολόγο - Αφροδισιολόγο Κο Νικόλαο Καλογερόπουλο για τις πολύτιμες πληροφορίες που παρείχε στους φίλους του mylook.gr. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Κο Καλογερόπουλο πατήστε εδώ
Νικόλαος Καλογερόπουλος
Δερματολόγος
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας