Τετάρτη 24 | 04 | 2024
MyLook.gr >> Το Δέρμα μας ανά 10ετία >> Παιδική ηλικία και δέρμα
Παιδική ηλικία και δέρμα
2/12/2009


paidiki_ilikia.jpgΔερματικά προβλήματα εμφανίζονται συχνά κατά τη γέννηση. Συγγενείς δερματικές βλάβες, αιμαγγειώματα και σπίλοι μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους στα νεογνά. «Ιδιαίτερα οι συγγενείς δερματικές βλάβες μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ανησυχία στην οικογένεια που περιμένει ένα τέλειο μωρό», σημειώνει ο δερματολόγος L.F.Eichenfield, MD, Διευθυντής στο τμήμα παιδικής και εφηβικής δερματολογίας του παιδιατρικού νοσοκομείου του Σαν Ντιέγκο και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο. «Αν και ορισμένα αιμαγγειώματα είναι μικρής σημασίας και στερούνται ιατρικών επιπλοκών, άλλα είναι περισσότερο σοβαρά και μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικά ψυχολογικά προβλήματα αλλά και λειτουργικές μειονεξίες».

Ευτυχώς στην αντιμετώπιση των αιμαγγειωμάτων έχουν σημειωθεί μεγάλες αλλαγές, οι οποίες κατά ένα μέρος οφείλονται στην επιστημονική πρόοδο όσον αφορά την κατανόηση της βιολογίας των βλαβών αλλά και στην εξέλιξη της τεχνικής των laser.

Ο Δρ. Eichenfield συμπληρώνει πως «η συνετή εφαρμογή φαρμακευτικής και θεραπευτικής αγωγής μπορεί να έχει θεαματικά και θετικά αποτελέσματα στα βρέφη και στα παιδιά αποτρέποντας μια ζωή με δυσμορφία και ψυχολογικά προβλήματα». Επίσης σημειώνει πως η πρόσφατη πρόοδος στις αναισθητικές κρέμες κάνει τις δερματικές θεραπείες σημαντικά λιγότερο επώδυνες απ’ ότι ήταν στο παρελθόν.

Μεγαλώνοντας

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι δερματικές βλάβες, τα αιμαγγειώματα, ακόμα και η πρώιμη εμφάνιση της ακμής απειλούν το «μαλακό» παιδικό «δερματάκι». Είναι παρήγορο για τα παιδιά και τους γονείς τους να γνωρίζουν πως οι καταστάσεις αυτές αντιμετωπίζονται με άριστα αποτελέσματα. Οι γονείς επίσης θα πρέπει να μεριμνούν ώστε τα παιδιά τους να μην εκτίθενται στον ήλιο για πολλή ώρα χωρίς επαρκή αντηλιακή προστασία καθώς φαίνεται πως η τάση για ανάπτυξη δερματικού καρκίνου σε μεγαλύτερες ηλικίες πηγάζει από την παιδική ηλικία.

Τραύματα και Ουλές

Καθώς η παιδική ηλικία συνοδεύεται από έντονη δραστηριότητα είναι φυσικό τα παιδιά να έχουν την εμπειρία τυχαίων τραυματισμών. Η σωστή περιποίηση της πληγής ευνοεί την επούλωσή της χωρίς να αφήνει ουλή, αναπόφευκτα όμως κάποιοι σοβαρότεροι τραυματισμοί αφήνουν το σημάδι τους στο σώμα. Είναι σημαντικό το ότι, οι νέες τεχνικές laser και τοπικές φαρμακευτικές θεραπείες μπορούν να περιορίσουν σημαντικά αυτές τις ατέλειες.

Ευχαριστούμε τον Ειδικό Δερματολόγο - Αφροδισιολόγο Κο Νικόλαο Καλογερόπουλο για τις πολύτιμες πληροφορίες που παρείχε στους φίλους του mylook.gr. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Κο Καλογερόπουλο πατήστε εδώ
Νικόλαος Καλογερόπουλος
Δερματολόγος
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας