Πέμπτη 28 | 03 | 2024
MyLook.gr >> Το Δέρμα μας ανά 10ετία >> Ηλικίες 20-30 και δέρμα
Ηλικίες 20-30 και δέρμα
2/12/2009


Ακόμη και κατά τη διάρκεια της τρίτης δεκαετίας της ζωής μας είναι δυνατό ν’ αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια γήρανσης. Επίσης, τώρα στην αρχή της ενηλικίωσης, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν κατάλοιπα της εφηβείας, όπως οι ουλές ακμής κι ανεπιθύμητη τριχοφυΐα.

Γι’αυτά τα προβλήματα υπάρχουν θεραπείες οι οποίες μειώνουν ή εξαλείφουν τις ουλές της ακμής και απαλλάσσουν μακροπρόθεσμα απ’την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα. Η έκθεση στον ήλιο, και οι επιλογές του τρόπου ζωής, περιλαμβάνοντας την χρήση αλκοόλ, καπνού και ναρκωτικών ουσιών αποτελούν απειλή στους νέους ενήλικες, όπως και στους έφηβους.

Αυτή η δεκαετία είναι πολύ σημαντική χρονικά για λήψη προληπτικών μέτρων ενάντια στους εξωτερικού βλαπτικούς παράγοντες.

Πρόληψη ρυτίδων

Η εμφάνιση λεπτών γραμμώσεων κι ελαφρά θαμπάδα στο δέρμα δεν είναι ασυνήθη ακόμη και σ’αυτό το νεανικό στάδιο. Σύμφωνα με τον δερματοχειρουργό του Σαν Φρανσίσκο Richard Glocau η ρυτίδα είναι η κοσμητική εμφάνιση μιας πτυχής ή γράμμωσης στο δέρμα που οφείλεται στον συνδυασμό της επερχόμενης γήρανσης και των βλαβών απ’την έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.

«Ουσιαστικά μία ρυτίδα είναι το τελικό αποτέλεσμα των μοριακών αλλαγών που εμφανίζονται στην ελαστικότητα του δέρματός μας και οι οποίες οφείλονται στην καταστροφή των κολλαγόνων κι ελαστικών ινών», εξηγεί ο Dr. Glogau.
Αφήνοντας τα πράγματα στην τύχη τους, είναι δυνατόν να συσσωρευτούν αργότερα, γι’ αυτό καλό είναι να πάρει τώρα μερικά μέτρα αν θέλει να διατηρήσει το πρόσωπο φρέσκο και σφριγηλό για πολλά χρόνια.

Κλινικά ελεγμένες κι εγκεκριμένες κρέμες και λοσιόν μπορεί να προσφέρουν σημαντική βοήθεια. Οι καλύτερες έχουν προληπτική και θεραπευτική αξία και μπορεί να χρησιμοποιηθούν εφ'όρου ζωής. Ακόμη και σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις ρυτίδων κι άλλων ατελειών του προσώπου αυτές οι κρέμες συχνά συνδυάζονται με άλλες θεραπείες για να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητά τους.

Έχει αποδειχθεί ότι με τη χρήση ρετινοϊδών και αλφαυδροξυοξέων είναι δυνατόν να καθυστερήσουμε σ’ ένα βαθμό την αρχόμενη διαδικασία της γήρανσης διεγείροντας την εναπόθεση νέου κολλαγόνου, λέει ο Dr Glocau, καθηγητής της δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. «Τα τοπικά φάρμακα και οι μέθοδοι ανάπλασης βελτιώνουν την εμφάνιση μιας υπάρχουσας ρυτίδας, ενώ τα αντηλιακά και η σωστή προστασία απ’τον ήλιο προλαμβάνουν την ζημιά που προκαλούν οι υπεριώδεις ακτίνες».

Μια άλλη στρατηγική που χρησιμοποιείται στην καταπολέμηση των γραμμώσεων και των ρυτίδων είναι η εφαρμογή των εμφυτευμάτων. Αυτές οι ουσίες χρησιμοποιούνται γενικά για να γεμίσουν ρυτίδες, πτυχές και βαθουλώματα του προσώπου, έτσι ώστε να το κάνουν λείο και σφριγηλό.

Μία πολύ δημοφιλής ουσία κατά των ρυτίδων είναι η Botulinum Toxin Τύπου Α (Botox, Dysport). Αυτή η ουσία χορηγείται σε πολύ μικρές ποσότητες με ενέσιμο τρόπο σε καθορισμένους μυς του προσώπου και τους μπλοκάρει με αποτέλεσμα να σταματήσει τις συσπάσεις τους. Έτσι σταματάει τη ρυτίδωση του δέρματος. Έχει αποδειχθεί ότι είναι μία πολύ ασφαλής και πολύ αποτελεσματική θεραπεία για τις λεπτές ρυτίδες του μετώπου, των φρυδιών, των ματιών και της μύτης, χωρίς να απαιτείται χρόνος ανάρρωσης.

Μια άλλη πολύ αποτελεσματική θεραπεία ανανέωσης του προσώπου είναι το επιφανειακό ή ήπιο χημικό πήλιγκ, το οποίο προσφέρει γενικά ανάπλαση και φρεσκάρισμα στο δέρμα. Σ’ αυτή τη θεραπεία εφαρμόζεται ένα χημικό διάλυμα το οποίο απομακρύνει τις εξωτερικές στοιβάδες του γηρασμένου, με λεκέδες, θαμπού ή με διάφορες ατέλειες δέρματος. Φρέσκο, νεοσχηματισμένο δέρμα το οποίο είναι πιο λείο και ομοιόμορφο στο χρώμα δημιουργεί μια πιο νεανική και δροσερή εμφάνιση.

Ο δερματολόγος σας μπορεί να σας υποδείξει πιο ειδικά πια απ’ αυτές τις μεθόδους ή ποια σειρά μεθόδων θα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για σας.

Η εγκυμοσύνη

Απ’ όλα τα θαύματα της ζωής το πιο αξιοθαύμαστο είναι η δημιουργία μιας ζωής. Συγχρόνως όμως η εγκυμοσύνη είναι μια επιβάρυνση για όλο το σώμα η οποία επιδρά με διάφορους τρόπους στο δέρμα.

Πολλές από τις ραβδώσεις (ραγάδες) που εμφανίζονται κατά την εγκυμοσύνη κάποια στιγμή εξαφανίζονται, ενώ άλλες δεν φεύγουν ποτέ. Οι θεραπείες με Laser, Μικροδερμοαπόξεση, χημικό πήλινγκ  προσφέρουν έναν απλό τρόπο ελάττωσης αυτών των δυσάρεστων σημαδιών.

Επίσης κιρσοί κι ευρυαγγείες συχνά είναι συνυφασμένες με την εγκυμοσύνη κι ευτυχώς υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές που εξαλείφουν αυτά τα προβλήματα.

Στο άρθρο για τις ηλικίες 30-40 (δείτε δεξιά στη σελίδα τα σχετικά άρθρα) θα βρείτε λεπτομερή πληροφόρησης για τη θεραπεία των φλεβών. Ομοίως, ενώ οι πιο πολλές γυναίκες χάνουν το βάρος που πήραν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μετά από 6 με 12 μήνες, μερικές φορές το πάχος ανθίσταται σ’ όλες τις δίαιτες και τις ασκήσεις γυμναστικής. Η λιποαναρρόφηση, μία πολύ ασφαλής μέθοδος , όταν ασκείται από ένα ειδικά εκπαιδευμένο ιατρό, μπορεί να αφαιρέσει το τελευταίο εναπομείναν πάχος μετά την εγκυμοσύνη.

Αυτή η μέθοδος καλύπτεται με περισσότερες λεπτομέρειες στο άρθρο για τις ηλικίες 40-55 (δείτε δεξιά στη σελίδα τα σχετικά άρθρα)

Η εγκυμοσύνη επίσης προκαλεί έναν αριθμό ορμονικών αλλαγών στο γυναικείο σώμα, οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα ανεπιθύμητες επιδράσεις. Αυτές μπορεί να κυμαίνονται από υπερβολική ανάπτυξη τριχοφυΐας μέχρι δυσχρωμίες ή υπέρχρωση του δέρματος, από όψιμη έξαρση ακμής μέχρι απώλεια μαλλιών και μερικές άλλες πιθανόν σοβαρές διαταραχές της υγείας.

Η συμβουλή του γυναικολόγου σας καθώς και του δερματολόγου σας μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τα συμπτώματα και τις αιτίες τους και να καθορίσετε τις καλύτερες μεθόδους για να τις θεραπεύσετε.

Τα αντισυλληπτικά χάπια

Τα αντισυλληπτικά χάπια προκαλούν ορμονικές αλλαγές στο σώμα. Μερικές από τις πιο κοινές ανεπιθύμητες επιδράσεις που σχετίζονται με το δέρμα είναι οι διαταραχές στο χρώμα του δέρματος. Το χημικό πήλινγκ και τα laser είναι θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση αυτών των καταστάσεων.

Ευχαριστούμε τον Ειδικό Δερματολόγο - Αφροδισιολόγο Κο Νικόλαο Καλογερόπουλο για τις πολύτιμες πληροφορίες που παρείχε στους φίλους του mylook.gr. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Κο Καλογερόπουλο πατήστε εδώ
Νικόλαος Καλογερόπουλος
Δερματολόγος
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας