Πέμπτη 25 | 04 | 2024
MyLook.gr >> Επιστημονικές Μελέτες >> Ελεύθερες ρίζες και γήρανση
Ελεύθερες ρίζες και γήρανση
10/1/2009


free_radicals_article.jpgΕδώ και πολύ καιρό, οι ειδικοί της υγείας ισχυρίζονται ότι οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν την επιτάχυνση της γήρανσης που μπορεί να οδηγήσει σε πολλές ιώσεις και παθήσεις του δέρματος που σχετίζονται με αυτήν.

Ωστόσο, ερευνητές στο Ινστιτούτο του Healthy Aging University College στην Αγγλία αποκάλυψαν πρόσφατα τα νέα τους ευρήματα για τις ελεύθερες ρίζες και υποστηρίζουν ότι τα αντιοξειδωτικά δεν έχουν σημαντική επίπτωση στην αποδόμηση των κυττάρων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Νοεμβρίου 2008 στο περιοδικό Genes & Development και το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι η οξειδωτική ζημιά δε συνδέεται απαραίτητα με τη διαδικασία γήρανσης. Τα πειράματα έγιναν σε νηματώδη σκουλήκια για να ερευνήσουν ποιες διαδικασίες σχετίζονται με την απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών από το σώμα. Η ικανότητα των σκουληκιών να αποβάλλουν τις τοξίνες δεν είχαν καμία επίπτωση στη διάρκεια ζωής τους γεγονός που σημαίνει ότι η μείωση της οξειδωτικής βλάβης πιθανόν να μην είναι τόσο βλαβερή όσο πίστευαν μέχρι σήμερα.

Πολλοί επιστήμονες που ασχολούνται με την αντιγήρανση υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα και οι θεραπείες που περιέχουν αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καθυστέρηση της γήρανσης και μειώνουν τα σημάδια του χρόνου. Καλλυντικά και δερματολογικά προϊόντα διαφημίζουν τις «αντιγηραντικές» τους ιδιότητες χάρη στην πλούσια περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά. Όμως η έρευνα αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα λόγο αμφισβήτησης της άποψης που επικρατεί μέχρι σήμερα. 


Το σίγουρο είναι ότι τα σημάδια γήρανσης είναι αποτέλεσμα γενετικών παραγόντων και lifestyle. Η διατήρηση της υγείας του δέρματος μειώνει τα ορατά αποτελέσματα της γήρανσης, παράγεται περισσότερο κολλαγόνο και προστατεύονται οι πόροι και τα κύτταρα του δέρματος. Το γονίδια ευθύνονται στο μεγαλύτερο βαθμό για την εμφάνιση των ρυτίδων και την σταδιακή καταστροφή του δέρματος.


Απευθυνθείτε σε ειδικό γιατρό για την αντιγήρανση για να διαπιστώσετε την έκταση του προβλήματος του δέρματός σας και να βρείτε τις θεραπείες που σας ταιριάζουν για να καθυστερήσετε τα σημάδια του χρόνου.


(Πηγή:Genes & Development Journal)

Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας