Παρασκευή 26 | 04 | 2024
MyLook.gr >> Επιστημονικές Μελέτες >> Το botox καθυστερεί την πτώση των φρυδιών
Το botox καθυστερεί την πτώση των φρυδιών
3/1/2009


botox_frydia_listing.jpgH χρήση του botox για μεγάλο χρονικό διάστημα καταπολεμά τη διαδικασία γήρανσης και πτώσης των φρυδιών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από τον πλαστικό χειρουργό Dr.Ranjiv Grover.

Η πραγματοποίηση της μελέτης πηγάζει από τη μακροχρόνια παρατήρηση πολλών περιστατικών με ασθενείς που ζήτησαν να προχωρήσουν σε δεύτερο lifting προσώπου (αφού μερικά χρόνια πριν είχαν κάνει το πρώτο). Ο Dr.Ranjiv Grover παρατήρησε σημαντικές διαφορές στην κατάσταση του μετώπου των ασθενών ανάμεσα σε αυτούς που έκαναν τακτικά botox και αυτούς που δεν είχαν προχωρήσει στη θεραπεία.

«Οι ασθενείς που έκαναν συστηματικά botox μετά από την πρώτη επέμβαση face lift είχαν πολύ μικρότερες πιθανότητες να χρειάζονται lifting στο μέτωπο σε σχέση με τους υπόλοιπους», σημειώνει ο Dr.Ranjiv Grover. «Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στο κάτω μέρος του προσώπου, ανεξάρτητα αν χρησιμοποιούσαν θεραπείες όπως το υαλουρονικό οξύ ή άλλα δερματικά εμφυτεύματα στην περιοχή των ζυγωματικών, στο σαγόνι ή στο λαιμό».

Αυτό το αρχικό εύρημα οδήγησε τον Dr.Ranjiv Grover να πραγματοποιήσει μια επίσημη μελέτη σε 68 ασθενείς που ζητούσαν να κάνουν ένα δεύτερο face lifting μετά από το πρώτο λίγα χρόνια πριν. Από τους 68 αυτούς ασθενείς, οι 24 έκαναν τη θεραπεία με botox για τις ρυτίδες τους για 9 χρόνια.

Ο Dr.Ranjiv Grover έκανε αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της έρευνας για τη γήρανση και πτώση των φρυδιών με 3 τρόπους:

• Μετρήθηκε η απόσταση των φρυδιών από την κόρη των ματιών
• Χρησιμοποιήθηκε ψηφιακή απεικόνιση για να μετρηθεί πόση πτώση είχαν τα φρύδια με την πάροδο του χρόνου με την ανάλυση και σύγκριση παλιών και πρόσφατων φωτογραφιών των ασθενών
• Αξιολογήθηκε ο βαθμός ανάγκης για ένα δεύτερο face lift

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι ασθενείς που χρησιμοποιούσαν συστηματικά το botox είχαν πολύ μικρότερη πτώση των φρυδιών τους σε σχέση με αυτούς που δεν το χρησιμοποιούσαν με μέση διαφορά τα 3 mm. Η ανάλυση των φωτογραφιών υποστηρίζει το εύρημα αυτό μια και αποδεικνύει ότι η αναπόφευκτη πτώση των φρυδιών, λόγω της βαρύτητας και την κίνησης των μυών με την πάροδο του χρόνου, ήταν πολύ μικρότερη σε αυτούς που είχαν επιλέξει όλα αυτά τα χρόνια να προχωρήσουν σε θεραπεία με botox.

Εξάγοντας αυτά τα συμπεράσματα, ο Dr.Ranjiv Grover κατέληξε ότι η ανάγκη των ασθενών για ένα δεύτερο face lift ήταν αντιστρόφως ανάλογη με τη χρήση του botox. Δηλαδή, μόλις 2 από τους 24 ασθενείς που χρησιμοποιούσαν το botox είχαν πραγματική ανάγκη για το δεύτερο face lift (ποσοστό 8%). Στην άλλη κατηγορία των ασθενών που δε χρησιμοποιούσαν το botox, η ανάγκη για το δεύτερο face lift ήταν επιτακτική σε 24 από τους 44 ασθενείς (ποσοστό 54%).

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη στο είδος της που εξετάζει τα ανατομικά αποτελέσματα της διαδικασίας της γήρανσης για τους μακροχρόνιους χρήστες του botox» καταλήγει ο Dr.Ranjiv Grover. «Με την αναδόμηση των μυών του προσώπου φαίνεται ότι η χρήση του botox μειώνει τις πιθανότητες πτώσης των φρυδιών και του μετώπου με την πάροδο του χρόνου. Ο σκοπός της μελέτης αυτής δεν είναι να προτρέψει κάποιον να προχωρήσει στην μακροπρόθεσμη χρήση του botox σαν ανασταλτικό παράγοντα γήρανσης αλλά να αποτελέσει εφαλτήριο για περαιτέρω επιστημονική ανάλυση για τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της θεραπείας με botox ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των ασθενών».    

Πηγή: aestheticmedicinemagazine.co.uk

Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας