Παρασκευή 19 | 04 | 2024
MyLook.gr >> Επιστημονικές Μελέτες >> Κόπωση επινεφριδίων
Κόπωση επινεφριδίων
6/12/2011


Τι είναι η κόπωση των επινεφριδίων;

fatigue_syndrome_article.jpgΗ συνεχής κούραση και η δυσκολία συγκέντρωσης αποτελούν για πολλούς ανθρώπους μια δυσάρεστη καθημερινότητα. Συχνά τα παραπάνω συνοδεύονται και με χαμηλή λίμπιντο και προβλήματα δυσπεψίας ή συνεχούς πείνας. Τα συμπτώματα αυτά, παρά το γεγονός ότι εκ πρώτης όψεως είναι τελείως άσχετα μεταξύ τους, εντούτοις οφείλονται (τις περισσότερες φορές) σε μια ασθένεια η οποία ονομάζεται κόπωση των επινεφριδίων ή αλλιώς ως το «σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης» ή στα αγγλικά ως “Burnout”.

H κόπωση  των επινεφριδίων είναι μια συλλογή από σημεία και συμπτώματα, που είναι γνωστή ως «σύνδρομο» που προκύπτει, όταν η λειτουργία των επινεφριδίων δεν είναι στο βέλτιστο επίπεδο τους.  Συνήθως,  εκδηλώνεται μετά  από έντονο ή παρατεταμένο stress και  μπορεί επίσης να προκύψει κατά τη διάρκεια ή μετά από οξείες ή χρόνιες λοιμώξεις - κυρίως αναπνευστικές - όπως  γρίπη, βρογχίτιδα ή πνευμονία.

Πώς μπορούμε να ξέρουμε αν πάσχουμε από το σύνδρομο αυτό;


Όπως υποδηλώνει το όνομα, υψίστης σημασίας σύμπτωμα, είναι η κόπωση που δεν αντιμετωπίζεται με τον ύπνο. Ωστόσο, δεν είναι μια ασθένεια  ευκόλως αναγνωρίσιμη: Μπορεί το άτομο που έχει το σύνδρομο να ζει φυσιολογικά και τα επινεφρίδια να βιώνουν κόπωση και μπορεί να μην υπάρχουν  εμφανή σημάδια σωματικής ασθένειας, αλλά  να ζει με μια γενική αίσθηση αδιαθεσίας και ατονίας ή γενικά με μία καταθλιπτική διάθεση.

Οι άνθρωποι  που  τους συμβαίνει αυτό , συχνά πρέπει να χρησιμοποιήσουν  τον καφέ , αναψυκτικά τύπου κόλα και άλλα διεγερτικά για να ξεκινήσουν το πρωί και να τους στηρίξουν κατά τη διάρκεια της ημέρας .

Αν και επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, η συμβατική ιατρική δεν το αναγνωρίζει ακόμη ως  ξεχωριστό σύνδρομο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η δραστηριότητα των επινεφριδίων είναι τόσο μειωμένη που μπορεί να παρατηρηθεί δυσκολία να σηκωθεί κάποιος από το κρεβάτι για μερικές ώρες την ημέρα.

Η μείωση της λειτουργίας των επινεφριδίων επηρεάζει διάφορα όργανα και συστήματα του οργανισμού μας.  Οι αλλαγές μπορεί να συμβούν:

•    Στα επίπεδα των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών
•    Στο μεταβολισμό του λίπους
•    Στο ισοζύγιο των υγρών, των ηλεκτρολυτών και του σακχάρου στο αίμα
•    Στην παραγωγή ενέργειας
•    Στην καρδιαγγειακή λειτουργία
•    Στον ύπνο και την ψυχική διάθεση
•    Στη λίμπιντο
•    Στην εμμηνόρροια και  τα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα

Επίσης, πολλές άλλες αλλαγές μπορούν να παρατηρηθούν στο βιοχημικό και κυτταρικό επίπεδο, για την αντιμετώπιση, και για την αντιστάθμιση  της μείωσης των επινεφριδιακών ορμονών,  που εμφανίζονται με την κόπωση των επινεφριδίων .

Το ανθρώπινο σώμα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αναπληρώσει τα επινεφρίδια που υπολειτουργούν αλλά η προσπάθεια αυτή μπορεί να δημιουργήσει άλλα προβλήματα.

Τι προκαλεί την κόπωση των επινεφριδίων;

Η κόπωση των επινεφριδίων παράγεται όταν τα επινεφρίδια, δεν μπορούν  να ανταποκριθούν επαρκώς στις απαιτήσεις του  stress.

Τα επινεφρίδια κινητοποιούν  τις απαντήσεις του οργανισμού,  σε κάθε είδος stress (είτε πρόκειται για φυσικό, συναισθηματικό ή ψυχολογικό) μέσω ορμονών  που ρυθμίζουν την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, τον  καρδιακό ρυθμό, τον μυϊκό τόνο καθώς και άλλες διαδικασίες που σας επιτρέπουν να αντιμετωπίσετε το άγχος.

Μια συναισθηματική κρίση όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, μια φυσική κρίση,  μια σημαντική χειρουργική επέμβαση και γενικά οποιοδήποτε είδος σοβαρής επαναλαμβανόμενης ή συνεχούς πίεσης στην καθημερινότητα αναγκάζει τα επινεφρίδια να ανταποκριθούν στο stress και τη διατήρηση της ομοιόστασης.  Στην περίπτωση που τα ερεθίσματα είναι αθροιστικά και η απάντησή των επινεφριδίων είναι ανεπαρκής, ενδέχεται να παρουσιαστεί κάποιος βαθμός κόπωσης.

Ποιος τύπος ανθρώπου είναι πιο επιρρεπής στην κόπωση των επινεφριδίων;


Ο καθένας μπορεί να έχει μια εμπειρία  κόπωσης των επινεφριδίων σε κάποια στιγμή της ζωής του. Μια ασθένεια, μια  οικονομική κρίση στη ζωή ή μια συνεχής δύσκολη κατάσταση αποτελούν μερικές αιτίες που μπορεί να αδειάσουν τους πόρους των επινεφριδίων, ακόμη και στα πιο υγιή άτομα.

Ωστόσο, υπάρχουν παράγοντες που μπορεί να σας κάνουν πιο επιρρεπείς  στην  κόπωση των επινεφριδίων.

Αυτοί περιλαμβάνουν συγκεκριμένο τρόπο ζωής (κακή διατροφή,  κατάχρηση ουσιών, πολύ λίγο ύπνο και ξεκούραση, πάρα πολλές πιέσεις), μια χρόνια ασθένεια ή επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, όπως βρογχίτιδα ή πνευμονία, ή κόπωση των επινεφριδίων κατά τη διάρκεια της κύησης.

Πόσο συχνή είναι η κόπωση των επινεφριδίων;


Αν και δεν υπάρχουν τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, ο Dr. John Tinterra, ένας γιατρός που ειδικεύεται σε χαμηλή λειτουργία των επινεφριδίων, δήλωσε το 1969 ότι υπολογίζεται ότι περίπου στο 16% των πολιτών θα μπορούσε η κατάσταση αυτή να χαρακτηριστεί ως σοβαρή, αλλά ότι αν συμπεριληφθούν και τα εργαστηριακά, δηλ. η ένδειξη της χαμηλής κορτιζόλης, το ποσοστό πηγαίνει στο 66%.  Αυτό ήταν πριν από την ακραία πίεση του 21ου αιώνα που ζούμε, και τη σοβαρή οικονομική κρίση που βιώνουμε.

Πώς μπορείτε να πείτε αν είναι κουρασμένα τα επινεφρίδια σας;

Μπορεί να υποφέρουν από κόπωση των επινεφριδίων αν παρατηρήσετε τακτικά ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:
 
•     Αισθάνεστε κουρασμένοι χωρίς λόγο.
•     Έχετε πρόβλημα  να σηκωθείτε το πρωί, ακόμα και όταν πάτε για ύπνο σε μια λογική ώρα.
•     Είστε συναισθηματικά υποβαθμισμένοι ή συγκλονισμένοι.
•     Έχετε δυσκολία να ανακάμψετε  από το άγχος ή την ασθένεια.
•     Μπορεί να θέλετε να τρώτε πολλά αλμυρά και γλυκά σνακ.
•    Αισθάνεστε την ανάγκη για καφέ ή coca cola για να συνεχίσετε την ημέρα.
•    Αδυναμία να αντιμετωπίσετε τις καθημερινές υποχρεώσεις.
•    Αδυναμία να επανέλθετε μετά από ένα stress ή μια αρρώστια
•    Αισθάνεστε αδυναμία να βρείτε χαρά σε οτιδήποτε.
•    Έχετε μειωμένη σεξουαλική επιθυμία

Ένα τεστ σιέλου για ορμόνες επινεφριδίων μπορεί επίσης να είναι ένας χρήσιμος δείκτης.

Υπάρχουν προϋποθέσεις για την υγεία που σχετίζονται με την κούραση των επινεφριδίων;

Στις  διεργασίες που λαμβάνουν χώρα σε κάθε χρόνια νόσο, από την αρθρίτιδα έως τον καρκίνο, τις απαιτήσεις  τις πραγματοποιούν  τα  επινεφρίδια σας.  Ως εκ τούτου, είναι πιθανό, ότι εάν πάσχετε από χρόνια ασθένεια και αισθάνεστε κούραση το πρωί, που είναι ένα από τα συμπτώματά σας, τα επινεφρίδια σας μπορεί να είναι κουρασμένα, σε κάποιο βαθμό. Επίσης, κάθε φορά που μια ιατρική θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση κορτικοστεροειδών, είναι πιθανό να ισχύει μειωμένη λειτουργία των επινεφριδίων.

Όλα τα κορτικοστεροειδή έχουν σχεδιαστεί για να μιμηθούν τη δράση των ορμονών των επινεφριδίων, της κορτιζόλης, και έτσι η ανάγκη γι 'αυτές προκύπτει κυρίως, όταν τα επινεφρίδια δεν παρέχουν τα απαιτούμενα ποσά της κορτιζόλης.
 
Μπορούν οι άνθρωποι με χρόνια κοπωση να την αντιμετωπισουν αποτελεσματικά;

Ναι, με την κατάλληλη προσοχή, οι περισσότεροι άνθρωποι που βιώνουν  την κόπωση  των επινεφριδίων, μπορούν να προσδοκούν ότι θα αισθανθούν  καλά και πάλι.

Με τις συμβουλές για την ρύθμιση του κατάλληλου τρόπου ζωής, με τα κατάλληλα συμπληρώματα  και με τη σωστή διατροφή σε συνδυασμό με τη ρύθμιση της ορμονικής ισορροπίας  με τις βιομιμητικές ορμόνες, ο εξειδικευμένος ιατρός αντι-γήρανσης και προληπτικής ιατρικής,  μπορεί  να σας κάνει να αισθανθείτε ξανά υγιείς και δυνατοί.

Το παραπάνω κείμενο επιμελήθηκε η συνεργάτις του mylook.gr

Κα Νικολέττα Κοΐνη

Ιατρός Αντιγήρανσης

Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας
Που μπορώ να απευθυνθώ;

Κυριάκος Τίγκας

Χειρουργός Γυναικολόγος - Ογκολόγος