Μύθος: H ακμή εμφανίζεται στους εφήβους Πραγματικότητα: Η ακμή μπορεί να αναπτυχθεί ανά πάσα στιγμή. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι ασθενείς που ακολουθούν θεραπεία για την ακμή είναι μεταξύ των ηλικιών 20 ως και 52. Μύθος: Η ακμή είναι απλά μια φάση Πραγματικότητα: Η ακμή μπορεί να διαρκέσει χρόνια, αν όχι μια ολόκληρη ζωή. Αν αφεθεί και δεν ακολουθηθεί κάποια θεραπεία, μπορεί να επιδεινωθεί, αφήνοντας σημάδια στην επιδερμίδα. Η ακμή είναι θεραπεύσιμη και συνήθως αρχίζει με ήπια μορφή. Μπορεί να θεραπευθεί με διάφορα εξειδικευμένα προϊόντα κατά τις ακμής, αν όμως δεν λειτουργήσουν, ο δερματολόγος σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει θεραπεία με ειδική φαρμακευτική αγωγή. Μύθος: Η ακμή οφείλεται στην κακή διατροφή. Πραγματικότητα: Νεότερες μελέτες έχουν αποδείξει ότι δεν υπάρχει κανένας συσχετισμός μεταξύ της διατροφής και της ακμής. Με άλλα λόγια, το φαγητό δεν προκαλεί ακμή είτε πρόκειται για σοκολάτα είτε για τηγανιτές πατάτες είτε για πίτσα. Παρόλα τα ευρήματα των ερευνών ορισμένοι ισχυρίζονται ότι συγκεκριμένες τροφές εντείνουν το πρόβλημα. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να αποφεύγετε τα συγκεκριμένα φαγητά. Άλλωστε μια ισορροπημένη διατροφή πάντα κάνει καλό. Σε κάθε περίπτωση, αν η θεραπεία της ακμής είναι η κατάλληλη, δεν πρέπει να ανησυχείτε για τις διατροφικές σας συνήθειες.
Μύθος: Η ακμή οφείλεται στο άγχος. Πραγματικότητα:Το καθημερινό στρες δεν έχει αποδειχθεί ότι επιβαρύνει την ακμή. Σοβαρά προβλήματα στρες συχνά θεραπεύονται με φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν ακμή στα πλαίσια των παρενεργειών. Αν παρατηρείτε συσχετισμό μεταξύ του άγχους και της ακμής συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας.
Μύθος: Η ακμή προκαλείται από μη σωστό καθαρισμό Πραγματικότητα: Η ακμή είναι μια σύνθετη κατάσταση του δέρματος που δεν συνδέεται με τους ρύπους – τα βακτήρια είναι ο ένοχος. Ένα είδος βακτηριδίου που ονομάζεται προπιονοβακτηρίδιο ακμής, περνά μέσα στους πόρους, προκαλώντας φλεγμονή που οδηγεί σε σπυράκια. Τα σπυράκια προκαλούνται από την συσσώρευση του σμήγματος - φυσική λιπαρότητα του δέρματος σας - στους πόρους σας. Μύθος: Θα έχετε λιγότερο ακμή αν πλένετε το πρόσωπό σας περισσότερο Πραγματικότητα: Δεδομένου ότι η ακμή δεν προκαλείται από ακαθαρσίες, δεν μπορεί απλά να εξαλειφθεί από την πλύση του προσώπου. Υπάρχουν ειδικά προϊόντα καθαρισμού του προσώπου με συστατικά όπως το υπεροξείδιο του βενζολίου, το σαλικυλικό οξύ και άλλες χημικές ενώσεις του θείου, που μπορεί να βοηθούν στην θεραπεία της ακμής, αλλά ένα απλό σαπούνι δεν θα βοηθήσει στον καθαρισμό της. Τα ιδιαίτερα σκληρά προϊόντα καθαρισμού μπορεί να ερεθίσουν το πρόσωπό σας , αφαιρώντας την φυσική υγρασία του δέρματος, προκαλώντας περισσότερη παραγωγή λιπαρότητας, καθώς το δέρμα σας προσπαθεί να εξισορροπήσει την ξηρότητα. Μύθος: Πειράζοντας τα σπυράκια είναι ένας καλός τρόπος για να απαλλαγούμε από την ακμή Πραγματικότητα: «Σπάζοντας» τα σπυράκια βλάπτετε την ανώτερη στιβάδα του δέρματος και μπορεί να δημιουργηθούν ουλές που συχνά ενδέχεται να είναι και μόνιμες. Αντί να πειράζετε τα σπυράκια, πλύνετε το πρόσωπό σας με ένα απαλό προϊόν καθαρισμού, σκουπίστε απαλά με μία πετσέτα και στη συνέχεια εφαρμόστε τοπικά μια θεραπεία, με ένα προϊόν που περιέχει υπεροξείδιο του βενζολίου ή σαλικυλικό οξύ. Μπορείτε να κάνετε στο σπίτι κάποιες ειδικές μάσκες περιποίησης, αλλά περιορίστε την χρήση τονωτικής λοσιόν, το καλοκαίρι. Μύθος: Δεν μπορείτε να φοράτε μακιγιάζ όταν έχετε ακμή Πραγματικότητα: Αν και είναι αλήθεια ότι μερικοί τύποι των καλλυντικών μπορεί να κάνουν την ακμή χειρότερη, εκείνα που επισημαίνονται ως μη φαγεσωρογόνα (non comedogenic )γενικά δεν επιδεινώνουν την ακμή. Ο δερματολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν πρέπει ή όχι να χρησιμοποιείτε μακιγιάζ και μπορεί επίσης να σας συμβουλεύσει για το τι προϊόν θα πρέπει να επιλέξετε σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες. Υπάρχουν κάποια κονσίλερ που περιέχουν υπεροξείδιο του βενζολίου, ρεσορκινόλη ή σαλικυλικό οξύ, καθώς επίσης και προϊόντα με χρώμα για την κάλυψη της ακμής. Μύθος: Ο Ατμός βοηθά να απαλλαγείτε από την ακμή Πραγματικότητα: Αρκετές μελέτες - συμπεριλαμβανομένης και μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε στην Ινδία στην οποία οι ασθενείς δήλωσαν ότι ακμή τους ήταν χειρότερη το καλοκαίρι - έχουν δείξει ότι η θερμότητα και εφίδρωση κάνει την ακμή χειρότερη. Αποφύγετε την σάουνα και να κρατήσει το δέρμα σας δροσερό.
Μύθος: Το μαύρισμα βελτιώνει την ακμή Πραγματικότητα: Αν και ορισμένες θεραπείες με ειδικό φως μπορεί να βοηθήσουν τη θεραπεία της ακμής, δεν ισχύει γενικότερα για την πλειοψηφία των περιπτώσεων ακμής. Επίσης, το υπεριώδες φως από τον ήλιο (ή του solarium) είναι ακόμα πιο επιβλαβές - εκτός από την αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του δέρματος, δημιουργεί ξηρότητα στο δέρμα και μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση, καθώς και επιδείνωση της ακμής. Ο καλύτερος τρόπος είναι να επισκεφτείτε το δερματολόγο σας για ένα χημικό πίλινγκ που εστιάζει στους φραγμένους πόρους χωρίς να καταστρέφει το δέρμα σας. Πηγή:www.ivillage.com
|