Η ακμή είναι το συνηθέστερο δερματολογικό πρόβλημα στους εφήβους. Οι περισσότεροι έχουν ακμή σε κάποιο βαθμό και περνάνε μεγάλο μέρος του χρόνου τους αναζητώντας λύσεις και τρόπους περιορισμού ή αισθητικής κάλυψης του προβλήματος.
Άλλοι κάνουν περίεργες δίαιτες πιστεύοντας ότι έτσι θα περιορίσουν το πρόβλημα. Διάφορα περιοδικά δημοσιεύουν τακτικά άρθρα το οποία δεν έχουν επιμεληθεί από κάποιον δερματολόγο, με αποτέλεσμα να επιτείνουν τη σύγχυση και πολλές φορές να περιπλέκουν τα πράγματα.
Η ήπιας μορφής ακμή ίσως να μην αποτελεί δερματολογικό πρόβλημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, είναι όμως ενοχλητική και έχει επιπτώσεις κυρίως στην ψυχολογία των ασθενών, ενώ η σοβαρής μορφής μπορεί να οδηγήσει εκτός από τα παραπάνω και σε μόνιμες ουλές και υπέρχρωση του δέρματος.
Eπιδημιολογία της ακμήςH ακμή κλασικά θεωρείται δερματοπάθεια της εφηβικής και νεαρής ενήλικης ζωής με όργανο προσβολής την τριχοσμηγματογόνο μονάδα (τριχικός θύλακος και σμηγματογόνος αδένας).
Σχεδόν οι μισοί έφηβοι πάσχουν από τη νόσο με ηλικίες αιχμής για τα κορίτσια τα 14-17 χρόνια και για τα αγόρια τα 16-19 χρόνια. Πιστεύεται όμως, ότι κάποια κλινική μορφή της κοινής ακμής μπορεί να εμφανίζει το 75% των ατόμων στις ηλικίες μεταξύ 20 και 35 ετών. Ένα σχετικά μικρό ποσοστό από αυτά (35%) προσφεύγει στο δερματολόγο για θεραπευτική αντιμετώπιση.
Δεν παρατηρείται φυλετική προτίμηση και η κατάσταση εξελίσσεται με περιόδους υφέσεων και εξάρσεων, με προοπτική βελτίωσης και τελικής υποχώρησης περίπου στην ηλικία των 23-25 χρονών. Ένα μικρό όμως ποσοστό (5%) κυρίως γυναικών είναι δυνατόν να πάσχει από κάποια κλινική μορφή της ακμής μέχρι και την τέταρτη δεκαετία της ζωής.
Θεραπεία ακμής χωρίς φάρμακαΌπως ανέφερα και παραπάνω, η ακμή είναι ένα συχνό πρόβλημα που απασχολεί όχι μόνο τους εφήβους, αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, δημιουργώντας αισθητικά και ψυχολογικά προβλήματα. Παρόλο που υπάρχουν πολλές θεραπείες για την ακμή, αυτή μπορεί να αποδειχθεί ένα επίμονο και δυσεπίλυτο πρόβλημα. Οι κλασσικοί τρόποι αντιμετώπισής της βασίζονται κυρίως σε φαρμακευτικές αγωγές με επιπτώσεις που συχνά δεν είναι και τόσο ευχάριστες για τον ασθενή.
Ένα νέο μηχάνημα έρχεται να υποσχεθεί την καταπολέμηση της ακμής χωρίς να χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή: Το BBL της SCITON είναι ένα επαναστατικό σύστημα που εκπέμποντας φως στα 420nm και στο φάσμα της υπεριώδους βοηθά στην αντιμετώπιση της ακμής. Συγκεκριμένα πρόκειται για μια φυσική θεραπεία κατά την οποία το φως που εκπέμπεται ελέγχει τη φλεγμονή που υπάρχει στην ακμή (δηλαδή τα κόκκινα σπυριά με πύον, και τα πιο βαθειά επώδυνα σπυριά). Μετά από μια μόνο θεραπεία μέσα στις επόμενες δυο-τρεις ημέρες βελτιώνονται οι βλάβες κατά 70-80%. Συνήθως χρειάζονται 4 θεραπείες (μια ανά εβδομάδα) για ένα καλό αποτέλεσμα. Ανάλογα με το περιστατικό μπορεί να χρειαστούν μερικές θεραπείες συντήρησης (μια θεραπεία ανά μήνα).
Η θεραπεία αυτή συστήνεται σε ασθενείς που πάσχουν από βλατιδοφλυκταινώδη κοινή ακμή και που δε μπορούν ή δε θέλουν να λάβουν φαρμακευτική αγωγή. Επίσης μπορεί να συνδυαστεί με φαρμακευτική αγωγή επισπεύδοντας το αποτέλεσμα.
Η θεραπεία διαρκεί περίπου μισή ώρα και είναι καλά ανεκτή από τους ασθενείς(μπορεί να αισθανθείτε ένα μικρό κάψιμο). Μετά από τη θεραπεία υπάρχει ένα ήπιο ερύθημα (κοκκινίλα) το οποίο υποχωρεί σε μισή ώρα περίπου.