Παρασκευή 26 | 04 | 2024
MyLook.gr >> Lifestyle >> Η πιτυρίδα και η αντιμετώπισή της
Η πιτυρίδα και η αντιμετώπισή της
29/6/2009


pityrida.jpgΗ πιτυρίδα είναι από τα πιο γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πάνω από το 20% των γυναικών και πάνω από το 30% των ανδρών. Μερικοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι όλοι οι άνθρωποι υποφέρουν λίγο ή πολύ από πιτυρίδα και το θέμα είναι πώς το αντιμετωπίζει ψυχολογικά ο καθένας. Μόνο όταν φαίνεται η πιτυρίδα ή παρουσιάζεται και κνησμός τότε όλοι καταφεύγουν στο δερματολόγο τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
 
Όμως αυτό που πρέπει να διευκρινίσει ο καθένας που έχει αυτές τις ενοχλήσεις είναι αν πρόκειται πραγματικά για πιτυρίδα ή είναι άλλη πάθηση που εκφράζεται με αυτή τη μορφή.

Τι είναι η πιτυρίδα;

Η πιτυρίδα χαρακτηρίζεται από παρουσία στο τριχωτό της κεφαλής διάχυτων ή κατά τόπους μικρών γκριζόλευκων λεπίων που αποπίπτουν μεμονωμένα ή κατά μάζες.

Το δέρμα αποτελείται από τρεις στοιβάδες. Η εξωτερική στοιβάδα του δέρματος είναι η επιδερμίδα η οποία συνέχεια ανανεώνεται. Κατά τη διαδικασία της ανανέωσης, τα κύτταρα της επιδερμίδας ξεκινούν την πορεία τους από τη βάση της, σταδιακά φτάνουν στην επιφάνεια και απομακρύνονται από τον οργανισμό μας. Αυτός ο κύκλος ολοκληρώνεται σε έναν μήνα περίπου. Συνήθως τα κύτταρα απομακρύνονται μεμονωμένα και η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη για την ανανέωσή τους.

Όταν όμως αυτός ο κύκλος της ανανέωσης ολοκληρώνεται σε μικρότερο χρονικό διάστημα τότε έχουμε σαν αποτέλεσμα την πιτυρίδα. Τα κύτταρα, αντίθετα με το φυσιολογικό, απομακρύνονται κατά μάζες και τότε μιλάμε για το πρόβλημα της πιτυρίδας. Ο λόγος για τον οποίο τα κύτταρα συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο (μαζική απόπτωση) δεν είναι ακόμα γνωστός.

Που οφείλεται η πιτυρίδα;

Για την αιτιολογία της πιτυρίδας σήμερα ενοχοποιούνται κυρίως μερικοί μύκητες (pityrosporum ovale & p. οrbiculare). Όμως υπάρχουν μερικοί βοηθητικοί παράγοντες (ανοσολογικοί, μολυσματικοί, τραυματικοί, ψυχολογικοί, κατάχρηση τοπικών καλλυντικών κα) που έχουν ενοχοποιηθεί για την πρόκληση πιτυρίδας.

Πως αντιμετωπίζεται η πιτυρίδα;

Τα σαμπουάν είναι τα πιο γνωστά προϊόντα για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας. Τα καθημερινά σαμπουάν μπορεί να δώσουν αποτελέσματα για δύο ή τρεις ημέρες σε περιπτώσεις ελαφριάς μορφής. Όταν όμως η κατάσταση είναι πιο σοβαρή χρειάζονται σαμπουάν που περιέχουν φάρμακα για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας. Προτιμούνται σαμπουάν με κετοκοναζόλη, πυριθειόνη ψευδαργύρου, σουλφίδιο σελενίου 2,5%, σαλικυλικό οξύ κτλ. Τα προϊόντα αυτά επιφέρουν μείωση του αριθμού των κερατινοκυττάρων και κλινική βελτίωση της πιτυρίδας.

Είναι προτιμότερο να αφήνουμε το σαμπουάν 3-5 λεπτά στο τριχωτό της κεφαλής πριν να το ξεπλύνουμε με νερό και η χρήση του καλό είναι να περιορίζεται σε 2-3 φορές την εβδομάδα. Επίσης πρέπει να εναλλάσσεται με κάποιο άλλο σαμπουάν κατά του ξηρού δέρματος επειδή μερικά από αυτά σε συνεχή χρήση μπορεί να προκαλέσουν τοπικό ερεθισμό και νέα ξηρότητα του τριχωτού της κεφαλής.

Είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι δεν πρόκειται για μια άλλη πάθηση. Όταν έχουμε «βαριά μορφή πιτυρίδας» η συμβουλή του δερματολόγου είναι απαραίτητη. Σε τέτοιες περιπτώσεις συχνά έχουμε να κάνουμε με άλλες δερματοπάθειες όπως σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, ψωρίαση ή έκζεμα. Τότε θα χρειαστεί η ανάλογη θεραπεία μια και τα σαμπουάν δεν μπορούν να προσφέρουν ουσιαστική λύση.


Μιχάλης Νακούτσης
Δερματολόγος
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας
Που μπορώ να απευθυνθώ;

Μιχάλης Νακούτσης

Δερματολόγος

 
Σχετικές Θεραπείες
 
Ρωτήστε περισσότερα...