Τρίτη 16 | 04 | 2024
MyLook.gr >> Laser και Δέρμα >> Δερματολογικά lasers - FAQ's
Δερματολογικά lasers - FAQ's
18/2/2010


Είναι ασφαλή τα LASER;

FAQ_laser.jpgΣτην ελληνική και διεθνή δερματολογική κοινότητα με τους επίσημους ιατρικούς φορείς (ελληνικά - διεθνή πανεπιστήμια και ιατρικές εταιρίες) καθώς και στη διαρκή Ιατρική ενημέρωση και εκπαίδευση (συνέδρια, αρθρογραφία, βιβλιογραφία και κλινικές μελέτες), τα LASER έχουν μελετηθεί και καταξιωθεί εδώ και πολλές δεκαετίες σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών.

Τα δερματολογικά LASER εκπέμπουν φως και όχι ιονίζουσα ακτινοβολία, ραδιενέργεια ή ακτίνες X. Έχουν επιλεκτικότητα και έτσι δρουν μόνο εκεί που θέλουμε χωρίς να επηρεάζουν άλλα σημεία του οργανισμού μας. Έτσι, όταν επιλέγονται από έμπειρους ιατρούς και λαμβάνονται οι κατάλληλες προφυλάξεις (όπως ειδικά προστατευτικά γυαλιά), είναι απολύτως ασφαλή, ακόμα και σε μικρά παιδιά.

Επειδή τα LASER είναι φυσική θεραπευτική επιλογή (χωρίς φάρμακα), μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και στην εγκυμοσύνη, αλλά μακριά από την κοιλιά και αφού προηγηθεί ενημέρωση του μαιευτήρα – γυναικολόγου.

Υπάρχει ερεθισμός μετά την εφαρμογή LASER; Μπορούμε να επιστρέψουμε αμέσως στις δραστηριότητές μας;

Στις περισσότερες εφαρμογές υπάρχει μία ελάχιστη ή μέτρια κοκκινίλα που υποχωρεί σε λίγες ώρες ή σπανιότερα σε 1-2 ημέρες και μπορεί αν χρειάζεται να καλυφθεί με makeup. Μπορούμε άμεσα να επιστρέψουμε στις δραστηριότητές μας αλλά συνήθως χρειάζεται τις πρώτες μέρες να προστατεύουμε τις περιοχές που έγινε η εφαρμογή με τα κατάλληλα αντηλιακά προϊόντα.

Πόση ώρα χρειάζεται;  Πονάει;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η συνεδρία κρατάει μερικά λεπτά και υπάρχει μία μικρή ενόχληση που ποικίλει ανάλογα με την εφαρμογή και την περιοχή του σώματος. Ο δερματολόγος μπορεί να συστήσει όταν χρειάζεται την εφαρμογή αναισθητικής κρέμας πριν την εφαρμογή. Επίσης τα εξελιγμένα και επιλεκτικά LASER με συγχρονισμένο σύστημα ψύξεως περιορίζουν  την ενόχληση αυτή και τον χρόνο που χρειάζεται η θεραπεία.

Πώς να επιλέξουμε το πρόσωπο και το χώρο εφαρμογής δερματολογικού LASER;

Είναι γεγονός ότι ολοένα και περισσότερες συσκευές LASER και φωτόλυσης χρησιμοποιούνται σήμερα στην δερματολογία και την αισθητική, για κάλυψη των αυξανόμενων απαιτήσεων. Όχι σπάνια για διαφημιστικούς και εμπορικούς σκοπούς, οι δυνατότητες των συσκευών αυτών υπερεκτιμώνται και μπορεί να υπάρχει παραπληροφόρηση.

Τα διάφορα αισθητικά προβλήματα όπως για παράδειγμα η έντονη τριχοφυΐα σε μία γυναίκα, μπορεί να χρειάζονται εκτός από LASER και περαιτέρω Δερματολογική εξέταση. Κρίνεται πιο σωστό δερματολόγοι ή πλαστικοί χειρουργοί με εμπειρία στα Δερματολογικά LASER να αναλαμβάνουν σε κάθε περίπτωση τη διάγνωση, την ενημέρωση και την επιλογή της κατάλληλης αντιμετώπισης.

Το σημαντικότερο είναι η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην υποψήφια ή τον υποψήφιο για εφαρμογή LASER και τον Ιατρό που θα αναλάβει τα παραπάνω. Θα πρέπει να απαντηθούν στο βαθμό που είναι εφικτό όλες οι απορίες και να γίνει συζήτηση και ειλικρινής ενημέρωση για τις φορές που θα χρειαστούν, τα αναμενόμενα αποτελέσματα σε σχέση με τις προσδοκίες και το κόστος. Επίσης είναι χρέος του Ιατρού να ενημερώσει τον ενδιαφερόμενο για όλες τις εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές και όταν πρέπει να τον αποτρέψει από περιττές εφαρμογές LASER ή άλλες κοσμητικές παρεμβάσεις.


Παναγιώτα Ρήγα
Δερματολόγος
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας