Πολλά γράφονται και λέγονται για τους τρόπους αποτρίχωσης. Οι γυναίκες αλλά και οι άντρες έχουν να αντιμετωπίσουν έναν κυκεώνα πληροφοριών που πολλές φορές τους μπερδεύει. Τελικά ποια είναι η καλύτερη μέθοδος αποτρίχωσης; Και τι σημαίνει πρακτικά το "καλύτερη"; Το laser είναι όντως η καλύτερη; Και το κυριότερο, είναι μόνιμη;
Το παρασκήνιο: Ο κύκλος ανάπτυξης της τρίχας
Υπό φυσιολογικές συνθήκες η τρίχα βρίσκεται σε ένα συνεχή κύκλο ανάπτυξης. Αναπτύσσεται, ηρεμεί για λίγο, πέφτει και στη συνέχεια ξεκινάει η ανάπτυξή της εκ νέου. Τα φαινόμενα αυτά είναι πιο γνωστά σαν τις 3 φάσεις της τρίχας:
-
Αναγενής κατά την οποία η τρίχα μεγαλώνει και είναι πλούσια σε μελανίνη
-
Καταγενής κατά την οποία η τρίχα εξασθενεί, και
-
Τελογενής η οποία είναι η φάση της ηρεμίας που η τρίχα πέφτει αλλά η ρίζα συνεχίζει να υπάρχει. Μετά από κάποιο διάστημα η ρίζα «ξυπνά» και εισέρχεται στο στάδιο της ανάπτυξης
Κατά τη διάρκεια της αναγενούς φάσης παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα μελανίνης με αποτέλεσμα η αποτρίχωση με laser είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Στη συνέχεια η τρίχα σταδιακά εξασθενεί και μαζί και η παραγωγή μελανίνης με συνέπεια το laser σε αυτή τη φάση να μην είναι τόσο αποτελεσματικό όσο παραπάνω (καταγενής φάση). Στην τελογενή φάση όπου η τρίχα πέφτει το laser δεν έχει κανένα αποτέλεσμα.
Γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα παραπάνω; Για να καταλάβουμε ότι η αποτρίχωση με laser και το αποτέλεσμα εξαρτάται από τη ζωή της τρίχας που κάνει κύκλους. Έτσι δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα και τη διάρκειά του. Όμως μετά από μια σειρά συνεδριών, ειδικά κανονισμένες χρονικά για να δράσουν στην αναγενή φάση των τριχών, μπορούμε να επιτύχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Κι ακόμα και αν παρατηρηθεί ανάπτυξη της τρίχας μετά από τη θεραπεία, αυτή θα γίνεται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς και σε μεγαλύτερα χρονικά μεσοδιαστήματα.
Είναι τελικά μόνιμη η αποτρίχωση με laser;
Η επίσημη απάντηση του FDA (Food & Drug Administration) είναι: Όχι. Το FDA έχει θεσπίσει κανονισμό σύμφωνα με τον οποίο οι εταιρίες που παράγουν laser αποτρίχωσης δεν επιτρέπεται να προωθούν τα προϊόντα τους αναγράφοντας ότι έχουν «μόνιμα» αποτελέσματα και ότι είναι «ανώδυνα». Επειδή η θεραπεία «προορίζεται να προσφέρει σταθερή, μεγάλης διάρκειας ή μόνιμη μείωση» των τριχών, το FDA επιτρέπει να αναφέρεται ο όρος «μόνιμη μείωση τριχών».
Ωστόσο η τάση διεθνώς είναι η θεραπεία να αναφέρεται ως μόνιμη. Κι αυτό διότι, σε ρεαλιστική βάση, η «σταθερή, μεγάλης διάρκειας και μόνιμη μείωση» αντικαθιστά το καθημερινό ξύρισμα. Το σίγουρο είναι ότι η αποτρίχωση με laser έχει διαφορετικά αποτελέσματα σε κάθε άτομο και ότι ίσως χρειαστείτε περισσότερες συνεδρίες από κάποιον άλλον για το ίδιο αποτέλεσμα.
Πηγή: American Society of Plastic Surgeons |