Παρασκευή 29 | 03 | 2024
MyLook.gr >> Αισθητική Οδοντιατρική >> Λεύκανση δοντιών
Λεύκανση δοντιών
9/11/2009


lefkansi_dontion-Copy.jpgΑισθητική οδοντιατρική, veneers, λεύκανση από τη μία, ηλεκτρονικό ρετουσάρισμα και photo-shop από την άλλη. Εργαλεία-φετίχ σε μια εποχή που αποθεώνει την αψεγάδιαστη νεότητα ενός αστραφτερού χαμόγελου, ασχέτως αν είναι αληθινό ή όχι.

Είμαστε δέσμιοι της τεχνητής ομορφιάς των μοντέλων. Ακόμη και το πιο λαμπερό χαμόγελο ενός μανεκέν είναι στην πραγματικότητα πολύ λιγότερο όμορφο από όσο φαίνεται στην φωτογραφία ή αν είναι αληθινό σίγουρα δεν έχει επιτευχθεί μόνο με την λεύκανση, αλλά με veneers.

Είμαστε σε συνεχή αναζήτηση μοντέλων ομορφιάς που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα.

Πώς θα το φτάσουμε; Με την βοήθεια ενός αισθητικού οδοντιάτρου και το ποντίκι του υπολογιστή.
Τι κι αν το αποτέλεσμα δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα; Το να φαινόμαστε καλύτεροι απ’ ότι είμαστε δεν είναι πλέον αντιδεοντολογικό, το επιτάσσει η εποχή.

Η λεύκανση των δοντιών είναι η πιο οικονομική και η λιγότερα επεμβατική μέθοδος της αισθητικής οδοντιατρικής.

1. Από τι επηρεάζεται το χρώμα των δοντιών ;


Το χρώμα των δοντιών επηρεάζεται από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες. Οι εξωτερικές χρωστικές δημιουργούνται από τροφές πλούσιες σε τανίνη όπως ο καφές, το τσάι και το κόκκινο κρασί. Το τσιγάρο, η χλωρεξιδίνη (αντισηπτικός παράγοντας που περιέχεται σε πολλά στοματικά διαλύματα) και ο σίδηρος, δημιουργούν έντονες χρωστικές στα δόντια. Οι εσωτερικές χρωστικές δημιουργούνται από νέκρωση του δοντιού μετά την απονεύρωση. Tο δόντι «μαυρίζει» από την τερηδόνα, από το οδοντιατρικό αμάλγαμα (μαύρο σφράγισμα) και από διάφορα αντιβιοτικά.

2. Ποιες είναι οι συνήθεις μέθοδοι λεύκανσης ;

Οι μέθοδοι λεύκανσης των δοντιών που χρησιμοποιεί κάθε οδοντίατρος, χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:
  • Στη χημική λεύκανση
  • Στη φωτοθερμική
  • Στη φωτοχημική
Η χημική λεύκανση γίνεται με τους νάρθηκες (μασελάκια) όπου ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να φορά για κάποιες ώρες της ημέρας ή της νύχτας για διάστημα κάποιων ημερών ή και εβδομάδων ανάλογα με την σοβαρότητα του προβλήματος. Ο λευκαντικός παράγοντας που χρησιμοποιείται είναι το υπεροξείδιο του υδρογόνου ή το πρωτοξείδιο του καρβαμιδίου σε διάφορες περιεκτικότητες, από πολύ ελαφρά σκευάσματα έως πολύ βαριά, πάντα όμως με pH όξινο.

Επειδή η κατάσταση με τις περιεκτικότητες του οξέως έγινε κάποια στιγμή ανεξέλεγκτη σε χώρες όπως η Αγγλία, μπήκε φραγμός και απαγορεύτηκε η θεραπεία με νάρθηκες σε υψηλές περιεκτικότητες.

Παράλληλα, πολλά είναι τα άρθρα που τεκμηριώνουν ότι η κατάποση του λευκαντικού που περιέχεται στους νάρθηκες, δημιουργεί πολλά γαστρεντερολογικά προβλήματα. Στη χώρα μας συνεχίζεται να προτείνεται η θεραπεία ως οικονομική λύση.

Η φωτοθερμική λεύκανση ήταν το επόμενο στάδιο. Οι λευκαντικοί παράγοντες παρέμειναν οι ίδιοι, απλά ενεργοποιούνται με την βοήθεια του φωτός. Οι συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν στην παγκόσμια αγορά ήταν οι συσκευές πολυμερισμού (συσκευές που εκπέμπουν «μπλέ φως» και χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική για τον πολυμερισμό της συνθετικής ρητίνης «λευκό σφράγισμα») και οι πιο σύγχρονες plasma light (ακτινοβολία παρόμοια σε σύνθεση με την ηλιακή).

Στην φωτοχημική λεύκανση ανήκει η θεραπεία με το KTP laser.
Το KTP laser θεωρείται η πιο ασφαλής και τελευταίας τεχνολογίας μορφή λεύκανσης. Επεμβαίνουμε στο χρώμα σε μια επίσκεψη μισής ώρας. Βασικό πλεονέκτημα της μεθόδου έναντι όλων των προηγούμενων είναι ότι το λευκαντικό gel που χρησιμοποιείται έχει βασικό ph (αλκαλικό υπεροξείδιο του υδρογόνου), με αποτέλεσμα να μη δημιουργεί φθορές στην αδαμαντίνη. Παράλληλα με την χρήση του KTP laser δεν ανεβαίνει η θερμοκρασία στα δόντια και δεν πονάμε κατά τη λεύκανση. Έχει εγγυημένα αποτελέσματα και στα πιο σκούρα  χρώματα  στα οποία ίσως χρειαστεί και μια δεύτερη επίσκεψη, ενώ με όλες τις άλλες μεθόδους χρειάζονται εβδομάδες για να επιτευχθεί ο στόχος. Δεν καταπίνουμε λευκαντικά οξέα όπως γίνεται με τους νάρθηκες - μασελάκι - αφού η επέμβαση γίνεται στο ιατρείο από ειδικό και έτσι δεν κινδυνεύει το στομάχι μας από πιθανές διατρήσεις.

Παναγιώτης Καρποδίνης
Χειρουργός Οδοντίατρος
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας