Κυριακή 23 | 01 | 2022
MyLook.gr >> Δόντια >> Laser για Όμορφο και Υγιεινό Χαμόγελο
Laser για Όμορφο και Υγιεινό Χαμόγελο

omorfo_kai_ygieino_xamogelo.jpgTα τελευταία χρόνια τα laser παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιατρική επιστήμη. Στην οδοντιατρική και κυρίως στην αισθητική οδοντιατρική, οι συσκευές αυτές βρίσκουν απόλυτη εφαρμογή, αναβαθμίζοντας την παροχή υπηρεσιών που μέχρι τώρα προσέφεραν οι οδοντίατροι με τον τροχό και την ένεση.

Πρόκειται για καθαρό, μονοχρωματικό κι ενισχυμένο φως, συγκεντρωμένο σε μία και μοναδική φωτεινή δέσμη, με τη δυνατότητα να καταστρέφει επιλεκτικά πλέον τη βλάβη-στόχο, χωρίς την προσβολή ιστών της στοματικής κοιλότητας. Ανάλογα με τη θεραπεία που απαιτείται, χρησιμοποιείται και το αντίστοιχο laser.

Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες παρακάτω για τη μέθοδο αυτή.


(Ευχαριστούμε θερμά το Χειρουργό Οδοντίατρο Δρ.Παναγιώτη Καρποδίνη για την πολύτιμη συμβολή του στην περιγραφή των θεραπειών της ενότητας αυτής)

Οι πληροφορίες που παρέχονται στο mylook.gr αποτελούν αποκλειστικά και μόνο την εισαγωγή στην παραπάνω μέθοδο μια και δεν εξασφαλίζουν το αποτέλεσμά της και φυσικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως καταλυτικός παράγοντας για την τελική απόφαση του αναγνώστη. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφασίσει κάποιος είναι η ιατρική συμβουλή ενός έμπειρου και εξειδικευμένου γιατρού που θα είναι σε θέση να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα και να κρίνει αν η μέθοδος ενδείκνυται για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά ή όχι. Οι συντελεστές του mylook.gr δε φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε επιπλοκή μπορεί να προκύψει από την παραπάνω μέθοδο στον ασθενή καθώς και για κανένα λάθος που προέρχεται από ιατρική πράξη.
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας
 

Προβλήματα που ζητούν λύση

Τα laser εφαρμόζονται σχεδόν σε όλους τους τομείς της οδοντιατρικής, αισθητικής, χειρουργικής και γναθοπροσωπικής χειρουργικής. Υπάρχουν διάφοροι τύποι, όπως το KTP laser με τ’ οποίο κάνουμε τη λεύκανση δοντιών κι έχει θεαματικά αποτελέσματα. το laser διοξειδίου του άνθρακα με τ’ οποίο πραγματοποιούμε επεμβάσεις στα ούλα, για τη θεραπεία ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας το Er Yag laser που χρησιμοποιούμε στις εμφράξεις (σφραγίσματα), το διαγνωστικό laser με τ’ οποίο κάνουμε διάγνωση της τερηδόνας και τέλος το διοδικό με τ’ οποίο αποστειρώνουμε τους ριζικούς σωλήνες στις απονευρώσεις.

Προς αναζήτηση ενός αστραφτερού χαμόγελου

Τα laser στον τομέα της αισθητικής οδοντιατρικής είναι το νέο όπλο που έχει στα χέρια του ο σύγχρονος οδοντίατρος για να ξαναχαρίσει το χαμένο λευκό χρώμα των δοντιών. Η λεύκανση με KTP laser χρειάζεται μόλις μια επίσκεψη και γίνεται χωρίς αναισθησία. Η διαδικασία ελέγχεται απ’ το γιατρό κι όχι απ’ τον ενδιαφερόμενο στο σπίτι του, όπως γίνεται με άλλες μεθόδους. Τ’ αποτελέσματα είναι άμεσα, με ελαχιστοποίηση των ευαισθησιών στα δόντια και χωρίς καταστροφή της αδαμαντίνης που πιθανόν να επιφέρει η λεύκανση με νάρθηκες, λόγω της παρατεταμένης χρήσης φαρμάκων που ξεπερνούν πολλές φορές και τις δύο εβδομάδες.

Αντικατάσταση μαύρων εμφράξεων αμαλγάματος με λευκές εμφράξεις συνθετικής ρητίνης ή πορσελάνης

Με το Er Yag laser έχουμε τη δυνατότητα να επεμβαίνουμε τόσο στο δόντι όσο και στ’ οστό. Ο ενδιαφερόμενος δεν είναι πια αναγκασμένος να υποστεί τον τροχό και την ένεση, αφού με το συγκεκριμένο laser ελαχιστοποιείται η χρήση τους. Έτσι τροχίζουμε πια με χειρουργική ακρίβεια κόβοντας μόνο παθολογική οδοντική ουσία, δεν υπάρχει τριβή, κραδασμοί, θόρυβος και θερμότητα κατά την παρασκευή κι ως εκ τούτου καμία ενόχληση κατά τη διάρκεια του σφραγίσματος. Η κοιλότητα που αφήνει το laser είναι πλήρως αποστειρωμένη και δεν υπάρχει μετεχγειρητικός πόνος. Η αποκατάσταση γίνεται είτε με συνθετική ρητίνη, είτε με πορσελάνη.

Το Er Yag laser μπορεί να επέμβει μόνο σε οστούν, δόντι ή λευκό σφράγισμα κι όχι στο αμάλγαμα που είναι μέταλλο. Η αφαίρεση του αμαλγάματος γίνεται παραδοσιακά με τροχό, η τερηδόνα όμως κάτω απ’ την έμφραξη γίνεται με laser.

Ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση)

Για ν’ αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα πρέπει να εντοπίσουμε και την αιτία που το προκαλεί. Στην περίπτωση των απονευρώσεων, η μοναδική αιτία που προκαλεί πόνο κι οίδημα μετά το τέλος της, είναι κάποια μόλυνση που προέρχεται από εναπομείναντα μικρόβια στη ρίζα λόγω της δύσκολης καταστροφής τους με την κλασική μέθοδο.

Με ειδικού τύπου laser, όπως το ΚΤΡ ή το διοδικό, οι ρίζες αποστειρώνονται πλήρως κι έτσι έχουμε άμεση διακοπή του πόνου κι ελαχιστοποίηση της χρήσης αντιβιοτικών κι αναλγητικών.

Η απονεύρωση περιορίζεται σε 1-2 επισκέψεις, κι υπάρχουν πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας διατήρησης του δοντιού.

Επεμβάσεις στους μαλακούς ιστούς (ούλα)

Τα χειρουργικά laser έχουν τη δυνατότητα να κόβουν σα νυστέρι χωρίς να προκαλούν αιμορραγία. Έτσι σ’ επεμβάσεις όπως η αποκάλυψη των εμφυτευμάτων, η χειρουργική θεραπεία της περιοδοντίτιδας ή η ουλοπλαστική, έχουμε ελαχιστοποίηση της μετεγχειρητικής περιόδου, καθώς αποφεύγουμε το οίδημα, ενώ σε μερικές περιπτώσεις δεν έχουμε καν ράμματα όπως στη χαλινεκτομή, κι ο ασθενής μπορεί να πάει άμεσα στη δουλειά του.

Τα ήδη υπάρχοντα χειρουργικά laser έχουν και μία ακόμη δυνατότητα. Εξαλείφουν τις ενοχλητικές άφθες άμεσα, όπως και τα συμπτώματα του επιχειλίου έρπητα.

Διαγνωστικό laser

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν με τη βοήθεια του συγκεκριμένου laser με ασφάλεια, χωρίς πόνο, να νιώθουν σιγουριά για το αν αυτές οι καφέ κηλίδες που βρίσκονται στη μασητική επιφάνεια των πίσω δοντιών κυρίως, είναι τερηδόνα ή χρωστικές. Το σύστημα λειτουργεί ως εξής: μία δίοδος laser παρέχει παλμικό φως, τ’ οποίο κατευθύνεται προς το δόντι. Όταν το φως συναντήσει τερηδόνα, ακούγεται ένα ηχητικό σήμα κι ακολούθως δίδονται κάποιες τιμές, οι οποίες αξιολογούνται από ένα ηλεκτρονικό σύστημα στη μονάδα του laser.

Τα πλεονεκτήματα διάγνωσης της τερηδόνας μ’ αυτό το σύστημα σε σχέση με την κλινική εξέταση του οδοντιάτρου, ή την ακτινογραφία, είναι ότι ακόμα κι οι μικροσκοπικές αλλοιώσεις ανιχνεύονται σε πρώιμο στάδιο, διορθώνεται τοπικά το πρόβλημα κι ο ασθενής δεν ακτινοβολείται. Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι τα laser δεν είναι πανάκεια και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την κλασική οδοντιατρική.

Τα laser είναι απλά ο νέος ασφαλής τρόπος να κάνουμε μία οδοντιατρική πράξη με καλύτερα αποτελέσματα, πιο άνετα, προσφέροντας υψηλότερης ποιότητας παροχές στους ενδιαφερόμενους.

Μπορούν τα laser να χρησιμοποιούνται στα παιδιά;

Στην παιδοδοντία τα laser βρίσκουν απόλυτη εφαρμογή, αφού δε θα γνωρίσουν ποτέ στη ζωή τους τα παιδιά τον τροχό. Δε θ’ ακούν τον έντονο ήχο του τροχού στον οποίο όλοι έχουμε συνηθίσει. Το δόντι δε δονείται, με αποτέλεσμα να μην πονάει. Επίσης σημαντικό πλεονέκτημα για τα παιδιά είναι ότι πλέον μπορούν να κάνουν σφραγίσματα χωρίς ένεση.

Μειονέκτημα των laser

Ως μειονέκτημα μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι τα laser δεν καλύπτουν όλες τις οδοντιατρικές θεραπείες. Το laser dentistlaser04δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό των δοντιών από την πέτρα, διότι είναι μια απίστευτα χρονοβόρα διαδικασία. Επίσης δεν μπορούμε να τροχίσουμε τα δόντια για στεφάνες, καθώς και να αφαιρέσουμε το μαύρο μεταλλικό σφράγισμα. Επιπλέον απαιτείται ειδική εκπαίδευση απ’ τον οδοντίατρο ώστε να μπορεί να χειρίζεται με ακρίβεια κι επιτυχία τις συσκευές υψηλής τεχνολογίας, υπολογίζοντας πάντα και το πολύ ψηλό κόστος αγοράς των μηχανημάτων αυτών.

Ποιοί ασθενείς πρέπει ν’ αποφεύγουν τα laser;

Οι μόνοι ασθενείς που πρέπει ν’ αποφεύγουν τα laser είναι οι φωτοαλλεργικοί, αυτοί δηλαδή που δεν μπορούν να εκτεθούν ούτε στο φως της ημέρας. Όλοι οι υπόλοιποι, φορώντας ειδικά γυαλιά, έχουν απόλυτη ασφάλεια.