Σάββατο 20 | 04 | 2024
MyLook.gr >> Αισθητική Οδοντιατρική >> Τα 5 tips για το χαμόγελό μας
Τα 5 tips για το χαμόγελό μας
9/11/2009


1) Γιατρέ κάνει κακό στα δόντια η λεύκανση;

Η λεύκανση είναι από τις πλέον ασφαλείς μεθόδους της αισθητικής οδοντιατρικής, εάν ακολουθείται κατά γράμμα το πρωτόκολλο του κάθε συστήματος. Υπάρχουν πολλοί τρόποι, οι οποίοι έχουν εφαρμοστεί κατά καιρούς. Κάποιοι, εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται και κάποιοι εγκαταλείφθηκαν στην πορεία. Οι νάρθηκες, από τις συχνότερες μορφές λεύκανσης, συνήθως δεν εφαρμόζονται σωστά από τους ασθενείς, με αποτέλεσμα να διαβρώνεται η αδαμαντίνη, ή να καταπίνουν μεγάλες ποσότητες οξέων. Τα συστήματα τα οποία εφαρμόζονται στο ιατρείο θεωρούνται πιο ασφαλή, διότι την επιμέλεια και την πρόοδο του περιστατικού, την έχει αποκλειστικά ο γιατρός με κορυφαία φυσικά τα lasers.

2) Θέλω το χαμόγελο των stars αλλά δεν θέλω να τροχίσω τα δόντια μου. Τι λύση υπάρχει;

Μέχρι πριν έξι μήνες θα έλεγα ότι ο μόνος τρόπος αποκατάστασης ενός χαμόγελου με όψεις πορσελάνης ήταν το τρόχισμα ενός χιλιοστού της μπροστινής επιφάνειας των δοντιών. Σήμερα, με χαρά έχουμε υποδεχθεί στα ιατρεία μας τις νέες όψεις διάσημης ελβετικής εταιρίας οι οποίες είναι τόσο λεπτές ώστε δεν απαιτείται τρόχισμα του δοντιού. Το μόνο το οποίο κάνουμε είναι μια αύλακα περιμετρικά στον αυχένα του δοντιού-ούλου ώστε να «σβήνει» φυσιολογικά η όψη και να μη δημιουργεί σκαλοπάτι και κατ’ επέκταση φλεγμονή. Οι νέες όψεις προϋποθέτουν αρμονικά τόξα, ή δόντια που πηγαίνουν προς τα μέσα, ώστε να δοθεί με αυτές ο απαιτούμενος «όγκος» στα δόντια που λείπει και φυσικά να αλλάξουν μόνιμα το σχήμα και το χρώμα του χαμόγελου.

3) Ο οδοντίατρός μου λέει ότι αφού δεν έχουν φύγει τα μαύρα σφραγίσματά μου, να μην τα αλλάξω.

Τα υλικά με τα οποία έχουν αποκατασταθεί τα δόντια, λόγω της μάσησης υφίστανται κόπωση. Αυτό σημαίνει ότι έχουν ημερομηνία λήξης. Όταν περιμένουμε να φύγει ένα παλιό αμάλγαμα από μόνο του, συνήθως 9 στις 10 περιπτώσεις οδηγούμαστε ή σε βαθύτερο σφράγισμα ή σε απονεύρωση και θήκη. Παράλληλα, με τα χρόνια το αμάλγαμα συρρικνώνεται και αφήνει ένα χώρο ανάμεσα στην έμφραξη και στο δόντι, ο οποίος ονομάζεται περιεμφακτικός και από την στιγμή που είναι ορατός με έναν καθρέφτη, φαντάζεστε τι γίνεται με τα μικρόβια κάτω από την έμφραξη. Τέλος, τα αμαλγάματα λόγω του τοξικού υδραργύρου, συστήνεται να τα αφαιρούμε. Τέλος, έχετε παρατηρήσει κάποιους επώνυμους που γελάνε με την καρδιά τους στην τηλεόραση με την αστραφτερή οδοντοστοιχία τους και στο βάθος έχουν μαύρα σφραγίσματα; Εάν βρίσκετε ελκυστικό το θέαμα δεν έχετε παρά να τους μιμηθείτε…

4) Τα λευκά σφραγίσματα σπάνε;

Όταν λέμε λευκά σφραγίσματα, εννοούμε δύο μεγάλες κατηγορίες. Τα σφραγίσματα συνθετικής ρητίνης και τα ένθετα «inlays» πορσελάνης. Ο κανόνας που εφαρμόζω εγώ στους ασθενείς μου, έχει να κάνει με έναν αυστηρό διαχωρισμό του κάθε υλικού για συγκεκριμένη χρήση. Συνθετική ρητίνη χρησιμοποιώ μόνο όταν το σφράγισμα έχει περιμετρικά δόντι και ένθετο χρησιμοποιώ όταν στο σφράγισμα λείπουν πολλά τοιχώματα από δόντι. Οι ρητίνες, αν χρησιμοποιηθούν στα μεγάλα σφραγίσματα, ή σπάνε ή τερηδονίζονται και «χαλάει» γρήγορα το δόντι κάτω από το σφράγισμα. Έτσι βγήκε η φήμη ότι τα άσπρα σφραγίσματα δεν αντέχουν. Συμπέρασμα; Σωστή επιλογή υλικού σημαίνει διάρκεια στο αποτέλεσμα.

5) Τι χρώμα να διαλέξω όταν κάνω όλο το στόμα μου με όψεις πορσελάνης;

Αυτή είναι η συχνότερη ερώτηση των ασθενών μου και δίνω πάντα την ίδια απάντηση. Το νέο χρώμα ενός χαμόγελου εξαρτάται απόλυτα από τον άνθρωπο που έχω απέναντι μου και πόσο μπορεί να το υποστηρίξει. Εξαρτάται άμεσα από το επάγγελμα, το στυλ, την προσωπικότητα, το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών κλπ. Γενικά, σε ανθρώπους που εκτίθενται στα media αποφεύγω τις bleach white αποχρώσεις γιατί «καίγονται» στα φλας και στον φωτισμό. Σε καθημερινούς ανθρώπους διαλέγω από πολύ ήρεμες φυσικές αποχρώσεις που σαφώς προτιμώ, μέχρι ακραία λευκές εάν το έχουν απωθημένο. Σαφώς, η παγκόσμια τάση στην αισθητική οδοντιατρική το 2009 υπαγορεύει φυσικές αποχρώσεις του λευκού στα χαμόγελα.


Παναγιώτης Καρποδίνης
Χειρουργός Οδοντίατρος
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας