Κυριακή 23 | 01 | 2022
MyLook.gr >> Δόντια >> Ολιστική Οδοντιατρική
Ολιστική Οδοντιατρική

olistiki_odontiatriki.jpgΗ υγεία του στόματος μπορεί να μας πει πολλά για την εικόνα της συνολικής μας υγείας και ένας οδοντίατρος ίσως να είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα εντοπίσει τα σημάδια μίας νόσου. Το στόμα μας παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για την συνολική εικόνα του οργανισμού μας, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών μας συνηθειών και του επιπέδου στρες.

Ενώ η παραδοσιακή οδοντιατρική εστιάζει στην περιοχή της στοματική κοιλότητας, η ολιστική οδοντιατρική εξετάζει τον ασθενή σαν ένα ολόκληρο σύστημα. Είναι μία εναλλακτική αντίληψη που εστιάζει στη χρήση μη – τοξικών επανορθωτικών υλικών για οδοντιατρικές εργασίες, μη χειρουργικών περιοδοντολογικών επεμβάσεων για τη θεραπεία των ούλων και στις χαμηλής ακτινοβολίας ψηφιακές ακτινογραφίες δίνοντας μεγάλη έμφαση στα συμπτώματα οδοντιατρικών μολύνσεων που οι περισσότεροι από εμάς αγνοούμε τι αντίκτυπο έχουν στη γενικότερη υγεία μας.

Το στρες, οι διατροφικές ανεπάρκειες, ο ζαχαρώδης διαβήτης και οι φλεγμονές μπορούν να εμφανιστούν ως ασθένειες στα ούλα ή στις γνάθους. Μόνο ένας οδοντίατρος μπορεί να διαγνώσει τη σοβαρότητα των περιοδοντικών νόσων. Όσοι πάσχουν από τις νόσους των ούλων (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα) έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να προσβληθούν από έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό και οι έγκυες γυναίκες που πάσχουν από την ουλίτιδα της εγκυμοσύνης έχουν επτά φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα.

Η συνολική υγεία ενός ατόμου επηρεάζει την αντοχή των δοντιών του. Η σωστή διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην υγεία των δοντιών μας. Είναι κοινά αποδεκτό ότι η τερηδόνα δημιουργείται από βακτήρια στο στόμα. Τα βακτήρια παράγουν οξύ το οποίο καταστρέφει τα δόντια. Η έλλειψη ασβεστίου στη δίαιτα ή η παραλειτουργία του παραθυρεοειδούς αδένα που ρυθμίζει την ποσότητα ασβεστίου στο σώμα συμβάλλει στην καταστροφή των δοντιών.

Ο σκοπός της οδοντιατρικής είναι να δημιουργήσει υλικά τα οποία μοιάζουν όσο το δυνατό περισσότερο με τα φυσικά δόντια, τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά. Το αμάλγαμα ( μαύρο σφράγισμα) με τον τοξικό υδράργυρο αντικαταστάθηκε με την συνθετική ρητίνη και την πορσελάνη. Τα τελευταία υλικά ενώνονται με το δόντι προσφέροντάς του την αρχική αντοχή και ομορφιά του.

Διαβάστε παρακάτω για τα υλικά που χρησιμοποιούνται σήμερα στην αισθητική ιατρική


(Ευχαριστούμε θερμά το Χειρουργό Οδοντίατρο Δρ.Παναγιώτη Καρποδίνη για την πολύτιμη συμβολή του στην περιγραφή των θεραπειών της ενότητας αυτής)

Οι πληροφορίες που παρέχονται στο mylook.gr αποτελούν αποκλειστικά και μόνο την εισαγωγή στην παραπάνω μέθοδο μια και δεν εξασφαλίζουν το αποτέλεσμά της και φυσικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως καταλυτικός παράγοντας για την τελική απόφαση του αναγνώστη. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφασίσει κάποιος είναι η ιατρική συμβουλή ενός έμπειρου και εξειδικευμένου γιατρού που θα είναι σε θέση να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα και να κρίνει αν η μέθοδος ενδείκνυται για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά ή όχι. Οι συντελεστές του mylook.gr δε φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε επιπλοκή μπορεί να προκύψει από την παραπάνω μέθοδο στον ασθενή καθώς και για κανένα λάθος που προέρχεται από ιατρική πράξη.
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας
 

Απαλλαγή του χαμόγελού μας από το αμάλγαμα

Είναι σημαντικό ένα αστραφτερό και λαμπερό χαμόγελο, όμως αν ξεχαστούμε και χαμογελάσουμε πλατιά δεν είναι αποκρουστική η εικόνα ενός στόματος γεμάτου με μαύρα σφραγίσματα στα πίσω δόντια;

Το αμάλγαμα χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική (συνεπώς και στην αισθητική οδοντιατρική) πολλές δεκαετίες. Πρόκειται για ένα υλικό το οποίο έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Αμάλγαμα: Είναι οικονομικό, με λειτουργική μακροβιότητα,αντιαισθητικό. Έχει κατηγορηθεί για αλλεργίες, Aλτσχάιμερ. Στην Αμερική η συσκευασία προειδοποιεί να μην χρησιμοποιείται σε έγκυες και παιδιά.
Στην Σουηδία απαγορεύεται η χρήση του εδώ και αρκετά χρόνια. Θεωρείται καταστροφικό για το περιβάλλον,έχει μεταλλική γεύση (το καταλαβαίνετε όταν βάλετε ένα κουτάλι ή ένα πιρούνι και νιώσετε ότι μασάτε αλουμινόχαρτο).

Composites (Ρητίνες): Χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική από το 1970. Οι αρχικές ρητίνες είχαν πολλά προβλήματα όπως αποτριβή, αλλαγή χρώματος, σπασίματα κ.λ.π

Η έρευνα της Οδοντιατρικής στις μέρες μας έχει να μας υποδείξει composites ειδικά σχεδιασμένα για τα πίσω δόντια με άριστη αντοχή στο χρόνο, ελάχιστη αποτριβή, άριστα αισθητικά αποτελέσματα, αφού μιμούνται τα φυσικά δόντια. Τοποθετούνται άμεσα στο ιατρείο και ο ασθενής μπορεί να μασήσει αμέσως μετά την τοποθέτησή τους.

Τα composites χρησιμοποιούνται για μικρές και μεσαίου μεγέθους βλάβες στο δόντι. Όταν η βλάβη είναι μεγάλης έκτασης συνιστάται η χρήση ολοκεραμικών ενθέτων (σφράγισμα με πορσελάνη).

Τα πλεονεκτήματα ενθέτων πορσελάνης είναι:

• Απαιτούνται δύο συνεδρίες: μία για το «τρόχισμα» και τα αποτυπώματα και μία για την συγκόλληση.
• Άριστη αισθητική, που παραμένει στο χρόνο.
• Άριστη αποχή στην αποτριβή.
• Αρκετά ανθεκτικά στη μάσηση.
• Μεγάλη διάρκεια ζωής της εργασίας στο στόμα.

Μειονεκτήματα:

• Υψηλότερο κόστος σε σχέση με τα composites.

Αφαίρεση των μαύρων σφραγισμάτων

Με τα ένθετα πορσελάνης ή γαλβανοπορσελάνης ο υποψήφιος έχει τη δυνατότητα να αλλάξει όλα τα «μαύρα» σφραγίσματα σε μία μεγάλης διάρκειας συνεδρία και στην επόμενη επίσκεψη να τα τοποθετήσει αφού κατασκευαστούν στο εργαστήριο.

Κατά την αφαίρεση του μαύρου αμαλγάματος επειδή έχουμε να κάνουμε με μέταλλο, είμαστε υποχρεωμένοι να το αφαιρέσουμε με τον κλασικό τροχό κατά 99% των περιπτώσεων, χωρίς αναισθησία. Στην αφαίρεση του αμαλγάματος λαμβάνεται μεγάλη πρόληψη ώστε να μην καταπιούμε το υλικό.

Αφαιρούνται από το στόμα αφού απομονωθούν με ελαστικό απομονωτήρα και χρησιμοποιηθεί ισχυρή αναρρόφηση. Εφόσον το δόντι κάτω από την έμφραξη είναι τερηδονισμένο, η τερηδόνα αφαιρείται με laser Er Yag το οποίο δεν προκαλεί πόνο, αποστειρώνει την περιοχή από τα μικρόβια και δεν χρειάζεται να επεκταθεί η κοιλότητα, αφού τόσο και η ρητίνη όσο και η πορσελάνη συγκολλώνται στο δόντι χημικά και όχι μηχανικά, όπως το αμάλγαμα. Αυτό σημαίνει πρακτικά «οικονομία» οδοντικής ουσίας.

Στην περίπτωση που θέλουμε να αντικαταστήσουμε παλιά composites ή να επέμβουμε σε δόντι χωρίς αμάλγαμα χρησιμοποιούμε laser σε ολόκληρη τη διαδικασία.

Το πιο σύγχρονο υλικό εμφράξεων οπίσθιων δοντιών είναι η ζιργονία (τεχνικό διαμάντι) και το σύστημα CAD-CAM. Αφού παρασκευασθούν τα δόντια και φύγουν τα αμαλγάματα, σκανάρονται τα τροχισμένα δόντια και μέσω υπολογιστή κατασκευάζονται ένθετα που στο εσωτερικό τους έχουν το διαμάντι και εξωτερικά την πορσελάνη.

Πρόκειται για υπερβολικά ανθεκτικές κατασκευές στη μάσηση, άριστης αισθητικής, με τέλεια εφαρμογή και άμεση συγκόλληση. Ο χρόνος που απαιτείται για την κατασκευή ενός ολόκληρου στόματος είναι ουσιαστικά δύο συνεδρίες.

Η οδοντιατρική του 21ου αιώνα έχει για συμμάχους της τα λέιζερ, τα composites, τη ζιργονία, την πορσελάνη (όψεις πορσελάνης). Όλα αυτά συνηγορούν στην καλύτερη, πιο άνετη, οδοντιατρική περίθαλψη με αποτελέσματα που θα σας αφήσουν έκπληκτους και σίγουρα ικανοποιημένους με την εμφάνιση των δοντιών σας, ακόμη και των πίσω!

Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι η ολιστική οδοντιατρική δεν αντικαθιστά τη γενική οδοντιατρική, απλά την συμπληρώνει με στόχο πάντα να αντιμετωπίζεται ο υποψήφιος συνολικά και όχι ως ένα σφράγισμα ή μια εξαγωγή.

Εμφράξεις αμαλγάματος (μαύρα σφραγίσματα)

Οδοντίατροι σε όλον τον κόσμο αφαιρούν εκατομμύρια εμφράξεις αμαλγάματος καθημερινά χωρίς να παίρνουν προφυλάξεις για την έκθεση υδραργύρου τόσο στους ίδιους όσο και  στους ασθενείς τους ή στο περιβάλλον. Πολύ συχνά αντικαθιστούν το αμάλγαμα με νέες εμφράξεις αμαλγάματος. Όσοι υποστηρίζουν τις εμφράξεις αμαλγάματος μιλούν για σταθερές εμφράξεις στο χρόνο.

Γνωρίζουμε ότι το αμάλγαμα περιέχει υδράργυρο. Μια νέα έμφραξη αμαλγάματος απελευθερώνει στους 87◦c  43,5 mg υδραργύρου καθημερινά. (Μελέτη του Chew «Long-term dissolution of mercury from a non-mercury-releasing amalgam Clin-Rev Dent 13/3:5-7 (1991).

Εάν κάποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα
www.iaomt.org (international academy of oral medicine and toxicology) θα δει ένα video που περιγράφει χαρακτηριστικά πώς απελευθερώνονται ατμοί υδραργύρου όταν μασάμε ή όταν πίνουμε ένα φλυτζάνι καφέ.

Όταν αφαιρείται μια παλιά έμφραξη αμαλγάματος γίνεται απομόνωση του δοντιού με ελαστικό απομονωτήρα και παράλληλα χρησιμοποιείται ισχυρή χειρουργική αναρρόφηση ώστε να μην καταπίνουμε κάποιο κομματάκι αμαλγάματος ή να μαζέψει όσο το δυνατότερο μεγαλύτερη ποσότητα ατμών υδραργύρου.

Στην συνέχεια χρησιμοποιούμε τον ανιχνευτή τερηδόνας το diagnodent. Είναι ένα ειδικό laser το οποίο εντοπίζει την τερηδόνα, δίνοντας στον θεράποντα γιατρό ένα ηχητικό σήμα για την ύπαρξή της.

Η αφαίρεση της τερηδόνας γίνεται με το ErYag laser, το οποίο αφήνει μια κοιλότητα αποστειρωμένη από μικρόβια. Εάν η κοιλότητα είναι μικρής έκτασης, τοποθετούμε σε ένα ραντεβού έμφραξη από συνθετική ρητίνη. Όταν η κοιλότητα είναι πολύ μεγάλη-λείπουν δηλαδή πολλά τοιχώματα από το δόντι, κατασκευάζουμε στο εργαστήριο inlays ή onlays.( ένθετα πορσελάνης)

Πρόκειται για έμφραξη πορσελάνης σχεδιασμένη να έχει τέλεια εφαρμογή ειδικά για το συγκεκριμένο δόντι. Τόσο τα inlays όσο και τα onlays έχουν διάρκεια ζωής γύρω στα 15 χρόνια.

Παλιά σε τέτοιες εμφράξεις τροχίζονταν τα δόντια για θήκες.Σήμερα προτιμάμε να διατηρούμε έστω και ελάχιστη οδοντική ουσία «γερό τμήμα δοντιού και να αποκαθιστούμε τις βλάβες με ένθετα πορσελάνης».