Από τα αρχαία χρόνια, η εμφάνιση του δέρματος έπαιζε σημαντικό ρόλο στην κοινωνική καταξίωση και την ψυχική ισορροπία των ανθρώπων. Δεν είναι τυχαίο ότι το δέρμα έχει χαρακτηριστεί ως το καλειδοσκόπιο της ψυχής. Σήμερα σε μια κοινωνία στην οποία ο δυτικός τρόπος σκέψης και ζωής αναζητά την «αιώνια» νεότητα και την εν γένει καλαισθησία το δέρμα κατέχει εξέχουσα θέση στην προσπάθεια αυτή, ούτως ώστε, να επικρατεί το πρότυπο του «baby skin». Ο όρος «baby skin» περιλαμβάνει όλο το σώμα. Δηλαδή τόσο το πρόσωπο όσο και τον κορμό, τη ράχη, τα άνω και κάτω άκρα. Η ανάγκη απόκτησής του επιτείνεται ακόμη περισσότερο κατά τους θερινούς μήνες όπου εκθέτουμε σε μεγαλύτερο βαθμό το σώμα μας.
Σαν «baby skin» δέρμα εννοούμε ένα δέρμα χωρίς:
α) Περιττή τριχοφυΐα, δηλαδή χνούδι / τρίχες στο πρόσωπο ή και στο υπόλοιπο σώμα ( λαιμό, μασχάλες, στήθος, κοιλιά, πλάτη, χέρια, μπικίνι και πόδια), ιδιαίτερα στις γυναίκες. Βέβαια τις τελευταίες δεκαετίες η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα απασχολεί και τους άνδρες (τριχοφυΐα στην πλάτη, στο θώρακα κ.α.). β) Ρυτίδες στο πρόσωπο όπως του μετώπου, των ματιών (πόδι της χήνας), τις ρινοπαρειακές αύλακες, του άνω χείλους (ρυτίδες του καπνιστή), στις γωνίες του στόματος (ρυτίδες κατάθλιψης) κ.α. γ) "Λεκέδες" δηλαδή από κάποιες ελιές, από τις ανοιχτόχρωμες ως και τις πιο σκούρες κηλίδες του προσώπου και του υπόλοιπου σώματος, από αγγειακές βλάβες (από αιμαγγειώματα μέχρι ευρυαγγείες) οι οποίες ανάλογα του μεγέθους, του βάθους, του αριθμού τους και φυσικά της ανατομικής εντόπισή τους, μπορεί να προκαλέσουν αντίστοιχο αισθητικό πρόβλημα. δ) Περιττά κιλά και ατέλειες στο σώμα (κυτταρίτιδα, χαλάρωση κ.α.).
Συμβολή των ενέσιμων εμφυτευμάτων στο «baby skin»:
Σαν γενικό όρο ονομάζουμε εμφυτεύματα τις ειδικά παρασκευασμένες ουσίες που προσθέτουν όγκο σε σημεία που τον έχουν χάσει με την πάροδο του χρόνου. Όσο μεγαλώνουμε τόσο η ατροφία των μυών και του λιπώδους ιστού επιτείνεται με αποτέλεσμα την απώλεια όγκου σε συγκεκριμένες ανατομικές περιοχές του προσώπου και του σώματος. Παλαιότερα η τάση ήταν η χειρουργική αφαίρεση. Σήμερα όμως, αυτό έχει αλλάξει και πλέον η αναπλήρωση του χαμένου όγκου αποτελεί την ιδανική αντιμετώπιση.
Τα εμφυτεύματα τα διακρίνουμε σε μόνιμα, ημιμόνιμα και απορροφήσιμα. Τα πιο δημοφιλή για τα αποτελέσματά τους είναι το υαλουρονικό οξύ και η αυτόλογη μεταμόσχευση λίπους.
Η αυτόλογη μεταμόσχευση λίπους συνίσταται στη μεταφορά λίπους από μία ανατομική περιοχή του σώματος σε κάποια άλλη, στον ίδιο ασθενή φυσικά. Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα διάφανο μη ζωικής προέλευσης κρυσταλλικό gel που αποτελεί κύριο συστατικό του δέρματος. Είναι βιοδιασπώμενο υλικό και αποβάλλεται από τον οργανισμό μετά από κάποιο διάστημα που είναι ανάλογο της ποιότητας του εμφυτεύματος. Συνήθως διαρκεί μέχρι και δεκαπέντε μήνες αλλά κι όσο επαναλαμβάνονται οι συνεδρίες τόσο η διάρκειά του αυξάνεται.
Κλασικά σημεία έγχυσης του υαλουρονικού οξέως είναι:
Ι) Ρυτίδες μετώπου ΙΙ) Ρυτίδες μεσόφρυου ΙΙΙ) Ζυγωματικά ΙV) Ρινοπαρειακές αύλακες V) Ρυτίδες πικρίας VI) Γραμμές Μεριονέτας VII) Περιστοματικές ρυτίδες VIII) Περίγραμμα χειλιών και αύξηση όγκου.
Στο σώμα, το υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιείται προκειμένου να ‘γεμίσει’ μεγάλες επιφάνειες όπως είναι οι γλουτοί ώστε να πετύχουμε την ανόρθωση αυτών, στο στήθος για την ανόρθωση και αύξησή του, στις γάμπες για να βελτιωθεί το σχήμα τους, στα χέρια και ιδιαίτερα στη ραχιαία επιφάνεια των παλαμών ώστε το χέρι να δείχνει πιο νέο. Το ίδιο ισχύει και για τον λαιμό. Χρησιμοποιείται ακόμη και για την αύξηση του μεγέθους του πέους καθώς και στο εφήβαιο της γυναίκας για τη βελτίωση του σχήματός του. Επίσης χρησιμοποιείται για την ‘διόρθωση’ μετεγχειρητικών ουλών και ‘βαθουλωμάτων’ που μπορεί να προκύψουν μετά από λιποαναρρόφηση.
Στην εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέως, ορισμένοι ειδικά εκπαιδευμένοι γιατροί εφαρμόζουν μία τεχνική με κάνουλες με την οποία το ποσοστό εμφάνισης εκχυμώσεων και οιδήματος μετά την εμφύτευση μειώνεται δραματικά. Οι ασθενείς μπορούν το ίδιο βράδυ να εμφανιστούν σε κάποια κοινωνική εκδήλωση χωρίς να είναι πρησμένοι και μελανιασμένοι και φυσικά χωρίς να γίνεται αντιληπτό από τον κοινωνικό περίγυρο. Επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του καλού αποτελέσματος είναι και η χρήση των κορυφαίων προϊόντων που είναι πιστοποιημένα από τους αυστηρότερους διεθνείς οργανισμούς υγείας για τη χρήση τους στον άνθρωπο.
Όλα τα προϊόντα υαλουρονικού οξέως δεν είναι ίδια! Πρέπει να βεβαιώνεστε για την ασφάλεια του υλικού που χρησιμοποιεί ο γιατρός σας!
Τέλος, παραθέτοντας ορισμένα χαρακτηριστικά της θεραπείας καλό είναι να τονίσουμε ότι:
-
Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνιμο.
-
Η διάρκεια του αποτελέσματος είναι ανάλογη της ποιότητας του εμφυτεύματος και ακόμη πιο σημαντικό της τεχνικής του ιατρού.
-
Οι πιο συχνές παρενέργειες είναι το οίδημα, οι εκχυμώσεις και πολύ σπανιότερα η υπερμελάγχρωση και τα κοκκιώματα.
-
Ο πιο σοβαρός κίνδυνος είναι όταν αυτές οι πράξεις γίνονται από μη εκπαιδευμένα χέρια.
Όσον αφορά τα οφέλη των ασθενών, όταν πρόκειται για ιατρικούς λόγους είναι πασιφανή. Οι αισθητικές επεμβάσεις για πολλούς αποτελούν μία μορφή ψυχοθεραπείας. Επομένως και στις δύο περιπτώσεις βελτιώνονται η υγεία, η ποιότητα της ζωής, η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμησή τους.
Για τη συντήρηση του αποτελέσματος στα εμφυτεύματα ανάλογα του προϊόντος χρειάζεται ο ασθενής να έρχεται κάθε 8-15 μήνες. Όσο επαναλαμβάνεται η συνεδρία τόσο το μεσοδιάστημα αυτό μεγαλώνει και ύστερα από 4-5 συνεδρίες το αποτέλεσμα σχεδόν μονιμοποιείται.
Οι μη επεμβατικές αισθητικές αγωγές γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς επειδή είναι πιο γρήγορες , λιγότερο οδυνηρές, με πολύ μικρό βαθμό επικινδυνότητας και αριθμό επιπλοκών από τις πλαστικές επεμβάσεις και φυσικά λόγω του μικρότερου κόστους τους ιδιαίτερα σε μια περίοδο που μαστίζεται από την οικονομική κρίση. Τηλέμαχος Ανθόπουλος Δερματολόγος |