Σάββατο 20 | 04 | 2024
MyLook.gr >> Ιατρική εναντίον Τριχόπτωσης... >> Άτονα μαλλιά;Ρίξτε μια ματιά στο πιάτο σας
Άτονα μαλλιά;Ρίξτε μια ματιά στο πιάτο σας
27/3/2013


healthy_meal.jpgΤο κλειδί είναι η ποικιλία
 
Κανένα τρόφιμο από μόνο του δεν πρόκειται να μετατρέψει τα θαμπά, άτονα μαλλιά σε δυνατά, λαμπερά και πλούσια. Θα πρέπει να τα βάλουμε όλα μαζί. «Τα θρεπτικά συστατικά σε διάφορες τροφές δρουν όλα μαζί συνεργικά», λέει ο Joy Dubost, Ph.D., RD, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας στην Αμερική. «Καταναλώνοντας πολλά διαφορετικά τρόφιμα, δίνουμε την δυνατότητα στα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται σε αυτά, να συνεργαστούν και να κάνουν  τη δουλειά τους, και εάν λείπει κάποιο θρεπτικό συστατικό από την διατροφή σας, τότε είναι που θα αρχίσουμε να βλέπουμε τις επιπτώσεις».

hair_styling.jpgΈτσι, εκτός από την ταλαιπωρία που υπόκεινται τα μαλλιά από τα σκληρά προϊόντα styling ή από τις τεχνικές φορμαρίσματος των μαλλιών, ψήνοντάς τα κυριολεκτικά (επεξεργασία με συχνά ιδιαίτερα υψηλή θερμότητα), το να διασφαλίσετε μια ολοκληρωμένη και ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντικό, για να διατηρήσετε τα μαλλιά σας υγιή.

9 τροφές για υγιή μαλλιά

Στρείδια
 
oysters.jpgΛέγεται ότι έχουν αφροδισιακές ιδιότητες, τα στρείδια είναι από τις καλύτερες διατροφικές πηγές ψευδαργύρου, ένα μέταλλο που  συχνά συνιστάται σε ανθρώπους που έχουν απώλεια μαλλιών. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι χρειαζόμαστε τον ψευδάργυρο για τη φυσιολογική δομή των μαλλιών, καθώς και γιατί όπως μας λέει ο Δρ Dubost «Ο ψευδάργυρος προάγει την αναπαραγωγή των κυττάρων και την ανάπτυξη και επιδιόρθωση των ιστών, όλα εκείνα δηλαδή που είναι σημαντικά για την υγεία των μαλλιών».  Ένα στρείδι παρέχει περίπου 37mg ψευδαργύρου, περισσότερο από ό, τι χρειάζεται ένας ενήλικας σε ημερήσια βάση.

Άλλες καλές πηγές ψευδαργύρου: Κόκκινο κρέας, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, άλλα οστρακοειδή.

Μπύρα
 
beer.jpgΠίσω από τον αφρό της βρίσκεται μια ικανοποιητική ποσότητα πυριτίου, ένα φυσικό στοιχείο που σύμφωνα με έρευνα μπορεί να βοηθήσει στα να πυκνώσει και να ενισχύσει τα μαλλιά. Σε μελέτες επίσης έχει βρεθεί ότι το πυρίτιο μπορεί να βελτιώσει τα μαλλιά που είναι ξηρά και εύθραυστα. Αλλά όταν πρόκειται για αλκοόλ, το πολύ δεν είναι και καλό - η drinkaware.co.uk συνιστά ότι οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν όχι περισσότερο από 1 ποτήρι μπύρας και οι άνδρες εως 2 ποτήρια μπύρας την ημέρα.

Άλλες (μη αλκοολούχες) πηγές του πυριτίου: μπανάνες, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως

Φράουλες
 
strawberries.jpgΗ βιταμίνη C είναι απαραίτητη για να διατηρηθούν τα φυσικά έλαια στο τριχωτό της κεφαλής και για να διατηρηθούν τα μαλλιά λαμπερά, και οι φράουλες είναι ένας καλός τρόπος για να πάρουμε αυτή την βιταμίνη. «Η Βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την ομαλή κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής, βοηθά στο να διατηρεί το δέρμα και τα μαλλιά υγιή», λέει ο Δρ Dubost.

Οι ενήλικες χρειάζονται περίπου 60 έως 100 mg βιταμίνης C την ημέρα - 150 γρ φρέσκες φράουλες μας παρέχουν περίπου 85 mg βιταμίνης C.

Άλλες πηγές βιταμίνης C: μπρόκολο, κόκκινες και πράσινες πιπεριές, χυμός ντομάτας και εσπεριδοειδή.

Αβοκάντο
 
avocado.jpgΈνα αγαπημένο συστατικό σε πολλά μαλακτικά προϊόντα μαλλιών, το αβοκάντο, είναι πλούσιο σε διάφορα θρεπτικά συστατικά, καθώς και σε βιοτίνη, μια βιταμίνη Β που βοηθά στην ανάπτυξη των μαλλιών και ενισχύει την υγεία του τριχωτού της κεφαλής. «Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητα συνένζυμα που ενισχύουν στην αναπαραγωγή υγιή κυττάρων από τον οργανισμό, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τα μαλλιά», λέει ο Δρ Dubost. «Οι βιταμίνες Β και άλλα συνένζυμα διεγείρουν επίσης την ομαλή κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου και του τριχωτού της κεφαλής».

Άλλες καλές πηγές  Βιοτίνης: Κρόκοι αυγών, ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής αλέσεως, κουνουπίδι, μπανάνες.

Μανιτάρια
 
mushrooms.jpgΜια νόστιμη πηγή αντιοξειδωτικών, τα μανιτάρια είναι επίσης πλούσια σε παντοθενικό οξύ, επίσης γνωστό ως βιταμίνη Β5, ένα συνένζυμο. Όπως και άλλες βιταμίνες Β, το παντοθενικό οξύ είναι ένα αγαπημένο συστατικό σε σαμπουάν και είναι απαραίτητο για την ενίσχυση της ομαλής κυκλοφορίας του αίματος και την διατήρηση ενός φυσιολογικού μεταβολισμού, που απαιτούνται από τα θυλάκια του τριχωτού της κεφαλής και των μαλλιών, καθώς και από το υπόλοιπο σώμα. Επίσης, είναι κοινώς διαδεδομένο ότι το παντοθενικό οξύ μπορεί να αντιστρέψει το γκριζάρισμα των μαλλιών ή να βοηθήσει στην πρόληψη της τριχόπτωσης, αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να αποδειχθεί αν είναι αληθές.

Μια μερίδα 35g μανιταριών προσφέρει περίπου το 10 τοις εκατό της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης σε παντοθενικό οξύ για τους ενήλικες.

Άλλες πηγές παντοθενικού οξέος: Δημητριακά ολικής αλέσεως, αστακός, αυγά, καλαμπόκι

Τόνος σε κονσέρβα
 
tuna.jpgΤα λιπαρά ψάρια όπως και ο τόνος σε κονσέρβα,  αποτελούν μια σπουδαία πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. «Βοηθά στη ρύθμιση των φυσικών ελαίων στο τριχωτό της κεφαλής σας, η οποία μπορεί να κρατήσει τα μαλλιά σας α λαμπερά», λέει ο Δρ Dubost. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταναλώνουν αρκετά ω-3 λιπαρά οξέα. Οι διατροφικές οδηγίες συνιστούν ότι οι ενήλικοι πρέπει να εντάσσουν την κατανάλωση λιπαρών ψαριών, μια μερίδα περίπου 120γρ,δύο φορές την εβδομάδα για την διασφάλιση αυτών των απαραίτητων λιπαρών οξέων.

Άλλες πηγές σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: σολομός, σαρδέλες, πέστροφα.

Κουινόα - Quinoa
 
quinoa.jpgΠρόκειται για ένα είδος σιταριού, ανήκει στις φυτικές τροφές και αποτελεί μια πλήρης πηγή πρωτεΐνης, πρόκειται για μια τροφή που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα (η σόγια είναι ένα άλλο). Τα μαλλιά αποτελούνται από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται κερατίνη, και η πρωτεΐνη στη διατροφή σας είναι απαραίτητη για την ομαλή ανάπτυξη και αναπαραγωγή των κυττάρων του τριχωτού της κεφαλής. Η μη επαρκής ποσότητα πρωτεΐνης στη διατροφή σας μπορεί να οδηγήσει σε ξηρά, θαμπά μαλλιά. Σε μια πρόσφατη μελέτη στην Κίνα διαπιστώθηκε ότι τα ζώα που είχαν τραφεί  με μια διατροφή χαμηλή σε πρωτεΐνες,  είχαν λεπτότερο, κοντύτερο και πιο αραιό τρίχωμα, συγκριτικά με τα ζώα που είχαν τραφεί με υψηλότερη σε πρωτεΐνες διατροφή.

Σε μια άλλη μελέτη, γερμανοί ερευνητές διαπίστωσαν διαφορές στην σύνθεση πρωτεΐνης της τρίχας σε άτομα που ήταν χορτοφάγοι και σε εκείνους  που κατανάλωναν κρέας. Οι γυναίκες χρειάζονται περίπου 46 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά ημέρα, ενώ οι άνδρες χρειάζονται περίπου 56 γραμμάρια.

Άλλες εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών: Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, κόκκινο κρέας, ψάρια, πουλερικά.

Σπανάκι
 
spinach.jpgΕίναι ένα εργοστάσιο παραγωγής της βιταμίνης Α, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξη και τη συντήρηση των επιθηλιακών κυττάρων - τα κυτταρικά στρώματα που προστατεύουν το σώμα σας από τον έξω κόσμο. Μια μερίδα 50g μαγειρεμένο σπανάκι ξεπερνά την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης Α που είναι απαραίτητα για τους ενήλικες.

Άλλες πηγές της βιταμίνης Α: Γλυκοπατάτες, καρότο, πεπόνι.

Φασόλια
 
beans.jpgΟποιοδήποτε είδος φασολιού και να σας αρέσει, τα φασόλια είναι καταπληκτική πηγή σιδήρου, ένα μέταλλο που αποτελεί το κλειδί για υγιή μαλλιά. «Η διατροφική ανεπάρκεια σε σίδηρο μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια τριχόπτωση», λέει ο Δρ Sadick. Αρκετές μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της ανεπάρκειας σιδήρου και την τριχόπτωση σε άνδρες και γυναίκες, και πολλοί γιατροί κάνουν εξετάσεις αίματος για να ελέγξουν τα επίπεδα του σιδήρου σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα τριχόπτωσης. Μια ολοκληρωμένη διατροφή που παρέχει επαρκείς ποσότητα σιδήρου μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθούν τα μαλλιά σας υγιή και πυκνά.

Άλλες πηγές σιδήρου: Κόκκινο κρέας, πουλερικά, τόφου.

Πηγή: ivillage.co.uk

Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας
Σχετικές Θεραπείες
 
Ρωτήστε περισσότερα...