Τρίτη 16 | 04 | 2024
MyLook.gr >> Ακμή και δέρμα >> Μύθοι για την ακμή
Μύθοι για την ακμή
10/11/2009


mythoi_akmis.jpgΜύθος #1: Η ακμή προκαλείται από την ελλιπή καθαριότητα της περιοχής.

Αν πιστέψετε σε αυτό το μύθο και πλένετε το δέρμα σας πολύ έντονα και συχνά το μόνο που θα καταφέρετε είναι να χειροτερέψετε την κατάσταση. Η ακμή δεν εξαρτάται από την καθαριότητα ή τη λιπαρότητα του δέρματος. Παρά το ότι η υπερβολική λιπαρότητα και η καθημερινή συγκέντρωση ρύπανσης στο δέρμα πρέπει να καθαρίζονται, η χρήση σκληρών μεθόδων δεν ενδείκνυται. Η καλύτερη λύση είναι ο απαλός καθαρισμός του δέρματος με ένα ήπιο σαπούνι 2 φορές την ημέρα.

Μύθος #2: Η ακμή οφείλεται στην κακή διατροφή.

Νεότερες μελέτες έχουν αποδείξει ότι δεν υπάρχει κανένας συσχετισμός μεταξύ της διατροφής και της ακμής. Με άλλα λόγια, το φαγητό δεν προκαλεί ακμή είτε πρόκειται για σοκολάτα είτε για τηγανιτές πατάτες είτε για πίτσα. Παρόλα τα ευρήματα των ερευνών ορισμένοι ισχυρίζονται ότι συγκεκριμένες τροφές εντείνουν το πρόβλημα. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να αποφεύγετε τα συγκεκριμένα φαγητά. Άλλωστε μια ισορροπημένη διατροφή πάντα κάνει καλό. Σε κάθε περίπτωση, αν η θεραπεία της ακμής είναι η κατάλληλη, δεν πρέπει να ανησυχείτε για τις διατροφικές σας συνήθειες.

Μύθος #3: Η ακμή οφείλεται στο άγχος.

Το καθημερινό στρες δεν έχει αποδειχθεί ότι επιβαρύνει την ακμή. Σοβαρά προβλήματα στρες συχνά θεραπεύονται με φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν ακμή στα πλαίσια των παρενεργειών. Αν παρατηρείτε συσχετισμό μεταξύ του άγχους και της ακμής συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας.

Μύθος #4: Η ακμή είναι ένα αποκλειστικά αισθητικό πρόβλημα.

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η ακμή επηρεάζει περισσότερο την εμφάνιση του ατόμου χωρίς να συνεπάγεται σοβαρό πρόβλημα υγείας. Παρόλα αυτά η ακμή μπορεί να προκαλέσει μόνιμες ουλές γεγονός που μπορεί να επηρεάσει το γενικότερο τρόπο ζωής του ατόμου κάνοντάς το πιο επιφυλακτικό στον κοινωνικό του περίγυρο και απομονώνοντάς το.

Μύθος #5: Πρέπει να αφήσετε την ακμή να κάνει τον κύκλο της.

Συχνά η ακμή περνάει από μόνη της μετά την πάροδο κάποιου χρονικού διαστήματος. Αλλά αυτό συμβαίνει κυρίως σε ήπιες περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει ο κίνδυνος μόνιμων σημαδιών. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθούν μόνιμες ουλές αν το πρόβλημα είναι έντονο και δε συμβουλευτείτε έναν ειδικευμένο γιατρό.

Μύθος #6: Η ακμή επιδεινώνεται από τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Στην περίοδο της εφηβείας το σώμα υπόκειται σε ορμονικές μεταβολές οι οποίες οδηγούν στην ανάπτυξη και στην ωρίμανση της σεξουαλικότητας. Αυτές οι μεταβολές μπορεί να επηρεάζουν την ακμή και όχι η σεξουαλική δραστηριότητα.

Μύθος #7: Η ακμή εμφανίζεται μόνο κατά την περίοδο της εφηβείας.

Η ακμή μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και στα μωρά. Περίπου το 25% των ατόμων ηλικίας από 25 έως 45 εμφανίζουν κάποια μορφή ακμής. Πολλές ενήλικες γυναίκες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ακμής λόγω ορμονικών διαταραχών στον κύκλο τους ή εξαιτίας της λήψης χαπιών που ρυθμίζουν τη γονιμότητα. Επίσης, ακμή μπορεί να προκληθεί και εξαιτίας ορμονικών μεταβολών κατά την κλιμακτήριο. Τέλος και η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση ακμής σε μερικές περιπτώσεις.

Μύθος #8: Ο ήλιος κάνει καλό στην ακμή.

Είναι αλήθεια ότι οι ηλιακή ακτινοβολία βελτιώνει την κατάσταση των υπαρχόντων στιγμάτων της ακμής αλλά δεν εμποδίζει τη δημιουργία νέων. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα ο ήλιος χειροτερεύει το πρόβλημα της ακμής. Επίσης κάποιες από τις πιο συνηθισμένες θεραπείες της ακμής κάνουν το δέρμα υπερευαίσθητο στον ήλιο και υπάρχει ο κίνδυνος εγκαύματος από εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο. Σε κάθε περίπτωση φροντίστε να προστατεύετε το δέρμα σας από τον ήλιο με μια αντηλιακή κρέμα με δείκτη 15 ή υψηλότερο.

Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας