Δευτέρα 01 | 03 | 2021
MyLook.gr >> Στήθος >> Ασυμμετρία Στήθους
Ασυμμετρία Στήθους

asimmetria_stithous.jpgΤο σώμα μας δεν είναι συμμετρικό. Από τον κανόνα αυτό δε θα μπορούσε να ξεφύγει και το γυναικείο στήθος. Πάντα ο ένας μαστός δεν είναι απόλυτα συμμετρικός σε μέγεθος και σχήμα με τον άλλον. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή η ασυμμετρία είναι αμελητέα και δεν ενοχλεί καθώς δε γίνεται αντιληπτή με γυμνό μάτι. Όμως μερικές φορές οι διαφορές μεταξύ των 2 μαστών είναι εξόφθαλμη με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα άσχημο αισθητικό αποτέλεσμα και η γυναίκα να νιώθει άσχημα με την εμφάνισή της, να ντρέπεται να φορέσει ορισμένα ρούχα και μαγιό κτλ. Η λύση στην περίπτωση αυτή είναι η διόρθωση αυτής της ασυμμετρίας με επέμβαση που πραγματοποιείται από εξειδικευμένο γιατρό.

 

Εάν σκέφτεστε να προχωρήσετε σε διόρθωση της ασυμμετρίας του στήθους, οι παρακάτω πληροφορίες θα σας προσφέρουν μια καλή εισαγωγή στην επέμβαση. Για περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και για τις προσωπικές σας ανάγκες, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν ειδικευμένο γιατρό.


Οι πληροφορίες που παρέχονται στο mylook.gr αποτελούν αποκλειστικά και μόνο την εισαγωγή στην παραπάνω μέθοδο μια και δεν εξασφαλίζουν το αποτέλεσμά της και φυσικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως καταλυτικός παράγοντας για την τελική απόφαση του αναγνώστη. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφασίσει κάποιος είναι η ιατρική συμβουλή ενός έμπειρου και εξειδικευμένου γιατρού που θα είναι σε θέση να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα και να κρίνει αν η μέθοδος ενδείκνυται για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά ή όχι. Οι συντελεστές του mylook.gr δε φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε επιπλοκή μπορεί να προκύψει από την παραπάνω μέθοδο στον ασθενή καθώς και για κανένα λάθος που προέρχεται από ιατρική πράξη.
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας
 

Ποια είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της επέμβασης;

Η επέμβαση αυτή προσφέρει βελτιωμένες αναλογίες και συμμετρία στο σχήμα και στο μέγεθος των μαστών κάνοντας την επιλογή ρούχων πιο εύκολη. Η γυναίκα δε χρειάζεται πλέον να καλύπτει το στήθος της με φαρδιά ρούχα και αυξάνεται η αυτοπεποίθησή της.

Τι πρέπει να περιμένετε από την πρώτη συνάντηση με το γιατρό;

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την επέμβαση, ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει τις αλλαγές που θέλετε να πραγματοποιήσετε, πώς η ηλικία, το μέγεθος και το σχήμα των μαστών σας, καθώς και η κατάσταση του δέρματός σας μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα. Θα συζητήσει μαζί σας λεπτομερώς τη διαδικασία, τους κινδύνους καθώς και τους περιορισμούς. Επίσης θα σας αναφέρει το είδος της αναισθησίας που θα χρειαστεί, το μέρος που θα πραγματοποιηθεί η επέμβαση και το κόστος.

Στη συνέχεια θα εξετάσει και θα μετρήσει τους μαστούς σας, θα τους φωτογραφίσει για να έχει σημείο αναφοράς κατά τη διάρκεια της εγχείρησης αλλά και μετέπειτα. Επιπλέον θα σας δώσει και οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε προ-εγχειρητικά όσον αφορά τη διατροφή σας και τη λήψη βιταμινών καθώς και τη φαρμακευτική αγωγή που θα ακολουθήσετε.

Φροντίστε να ρωτήσετε οτιδήποτε σας απασχολεί σχετικό και ζητήστε να δείτε φωτογραφίες από προηγούμενες παρόμοιες επεμβάσεις άλλων ασθενών. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να καταλήξετε με βεβαιότητα στην τελική σας απόφαση είναι να είστε ενημερωμένες για τις επιλογές που έχετε, τους κινδύνους της επέμβασης και τα πλεονεκτήματα της.

Πως γίνεται η επέμβαση ασυμμετρίας στήθους;

Η ασυμμετρία στο στήθος μπορεί να διορθωθεί είτε με αύξηση είτε με μείωση του μεγέθους του ενός από τους δυο μαστούς:

Αύξηση μαστού: Περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας τομής στην κάτω πτυχή του μαστού που ενώνεται με το στήθος, γύρω από τη θηλή, στο εσωτερικό της μασχάλης ή σε σπάνιες περιπτώσεις στον ομφαλό. Στη συνέχεια γίνεται ανόρθωση του ιστού του μαστού και δημιουργείται ένας μικρός χώρος μέσα στο στήθος για να τοποθετηθεί το ένθεμα το οποίο θα περιέχει ένα μαλακό και με φυσική υφή υλικό στο εσωτερικό του. Το ένθεμα μπορεί να τοποθετηθεί είτε κάτω από το θωρακικό μυ είτε ακριβώς πίσω από το μαστό. Εκτός από το μέγεθός του και το σχήμα του (υπάρχουν στρογγυλά ή ανατομικά με το σχήμα του φυσικού στήθους) χωρίζεται και ανάλογα με το υλικό που περιέχει στο εσωτερικό του. Έτσι υπάρχουν ενθέματα που περιέχουν σιλικόνη καθώς και ενθέματα που περιέχουν φυσιολογικό ορό.

Μείωση μαστού: Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει μια τομή σε σχήμα άγκυρας που κυκλώνει την περιοχή γύρω από τη θηλή (θηλαία άλως), επεκτείνεται προς τα κάτω και ακολουθεί τη φυσική καμπύλη της πτυχής κάτω από το στήθος. Ο υπερβολικά μεγάλος ιστός, το λίπος και το δέρμα αφαιρούνται, και στη συνέχεια, η θηλή και η θηλαία άλως, μετακινούνται στη νέα τους θέση. Κατόπιν, ο γιατρός φέρει το δέρμα κι από τις δύο πλευρές του στήθους γύρω από τη θηλαία άλω, σχηματίζοντας έτσι το νέο περίγραμμα του στήθους. Ενίοτε, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τεχνικές που εξαλείφουν το μεγάλο κάθετο μέρος του σημαδιού.

Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Η διάρκεια εξαρτάται από τον τύπο της επέμβασης, την ανατομία των μαστών σας, τις τομές που θα γίνουν και τον τύπο της αναισθησίας που θα επιλέξει ο γιατρός σας.

Θα πρέπει να μείνω στο νοσοκομείο;

Εξαρτάται από το είδος της επέμβασης που θα επιλεγεί. Τις περισσότερες φορές σας επιτρέπεται να επιστρέψετε στο σπίτι λίγες ώρες μετά την αύξηση ή τη μείωση του στήθους. Παρόλα αυτά, εάν έχει αφαιρεθεί ένα μεγάλο ποσοστό μαστικού ιστού, ο γιατρός ίσως προτείνει να διανυκτερεύσετε στο νοσοκομείο, όπου ιατρικό προσωπικό θα μπορεί να παρακολουθήσει την αρχική ανάρρωσή σας.

Πόσο επώδυνη είναι η επέμβαση;

Η αυξητική στήθους τεντώνει τους ιστούς και μπορεί να είναι επίπονη. Αυτό είναι πιο πιθανό όταν το ένθεμα μπει κάτω από το μυ και όταν η επέμβαση γίνεται σε γυναίκες που δεν έχουν τεκνοποιήσει. Ο πόνος είναι περισσότερος τις πρώτες 48 ώρες αλλά σταδιακά ελαττώνεται με τη βοήθεια και κάποιων αναλγητικών φαρμάκων. Τις πρώτες ημέρες όταν ξυπνάτε θα αισθάνεστε ένα αίσθημα κούρασης και γενικά μια δυσκαμψία του κορμού. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε πιστά τη φαρμακευτική αγωγή (παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδη) που σας έχει δώσει ο γιατρός σας.

Στη μείωση στήθους αν και η τομή είναι αρκετά μεγάλη, η επέμβαση δεν είναι πολύ επώδυνη διότι πραγματοποιείται σε περιοχές που δεν είναι πολύ ευαίσθητες. Επιπροσθέτως, δεδομένου ότι τα νεύρα του δέρματος τεντώνονταν για μεγάλο χρονικό διάστημα από το μέγεθος των μαστών, το δέρμα δεν είναι τόσο ευαίσθητο. Έτσι, ο μετεγχειρητικός πόνος αντιμετωπίζεται εύκολα με χορήγηση αγωγής από το στόμα. Αρχικά υπάρχει μια ενόχληση όταν περπατάτε, όταν σηκώνεστε από το κρεβάτι, και σε όλες τις δραστηριότητες που κάνουν το στήθος να κινείται. Τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση μπορεί να έχετε ένα αίσθημα κόπωσης.

Τι πρέπει να περιμένω μετά την επέμβαση;

Το στήθος σας θα τυλιχτεί με γάζα και έναν σφιχτό επίδεσμο για προστασία και υποστήριξη. Πιθανό να χρησιμοποιηθεί τις πρώτες ημέρες και ένα μικρό σωληνάκι για την αποβολή των υγρών που δημιουργούνται μετά την επέμβαση στην περιοχή του στήθους. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τη φαρμακευτική αγωγή που σας έχει συστήσει ο γιατρός. Θα χρειαστεί κάποιος δικός σας να σας μεταφέρει στο σπίτι μετά την επέμβαση και να σας βοηθήσει στο σπίτι τις επόμενες 2-3 ημέρες. Αν το δέρμα της περιοχής του στήθους στεγνώσει μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ενυδατική αλοιφή αλλά να σιγουρευτείτε ότι τα ράμματα θα παραμείνουν στεγνά.

Τι γίνεται την περίοδο της ανάρρωσης;

Αφότου επιστρέψετε στο σπίτι θα πρέπει να προσέξετε μερικά πράγματα για να βοηθήσετε το σώμα σας να επουλωθεί σύντομα και με ασφάλεια. Θα αλλάζετε τις γάζες τακτικά και θα διατηρείτε καθαρές τις περιοχές που έγιναν οι τομές. Θα προσέχετε τη στάση ύπνου και χαλάρωσης, δε θα πρέπει να σηκώνετε τα χέρια σας επάνω από το ύψος των ώμων και καθημερινά θα φροντίσετε να κάνετε ασκήσεις αναπνοής καθώς και ελαφρύ μασάζ στην περιοχή του στήθους.

Είτε γίνει αύξηση είτε μείωση στήθους να έχετε στο μυαλό σας ότι:

           Η ξεκούραση είναι πολύ σημαντική κατά την ανάρρωση. Πιείτε άφθονα υγρά και ακολουθήστε τη φαρμακευτική αγωγή που σας έχει δοθεί.

           Για τις πρώτες 3-5 ημέρες προσπαθήστε να τεντώνετε τα χέρια σας όσο λιγότερο γίνεται. Οι αγκώνες δεν πρέπει να ξεπεράσουν το ύψος των ώμων. Οι ιστοί που επηρεάστηκαν από την επέμβαση θα επουλωθούν γρηγορότερα αν αποφύγετε το τέντωμα των χεριών σας και τη μυϊκή καταπόνηση της περιοχής του στήθους.

           Πιθανότατα θα είστε σε θέση να επιστρέψετε στην εργασία σας (αν δεν περιλαμβάνει σωματική καταπόνηση) μετά από μερικές ημέρες. Πρέπει όμως να αποφύγετε τη σωματική άσκηση για μερικές εβδομάδες σύμφωνα με τις εντολές του γιατρού σας.

           Μετά από 5-7 ημέρες θα αφαιρεθούν οι επίδεσμοι και πιθανότατα να πρέπει να φορέσετε έναν ειδικό στηθόδεσμο που υποστηρίζει και κρατά το στήθος στη θέση του προκειμένου να βοηθήσετε το στήθος σας να διατηρήσει το σχήμα του. Υπάρχει πιθανότητα για τις πρώτες 2-3 ημέρες να μην μπορείτε να κάνετε μπάνιο ανάλογα με το που έχουν γίνει τα ράμματα.

           Τα ράμματα θα βγουν μόνα τους έξω σε 7-10 ημέρες αλλά το πρήξιμο θα παραμείνει για μερικές εβδομάδες. Όσο είναι πρησμένο το στήθος σας θα μοιάζει σκληρό και αφύσικο αλλά όλα αυτά τα φαινόμενα σταδιακά θα υποχωρήσουν και θα εξαφανιστούν.

           Πιθανότατα θα μπορέσετε να επιστρέψετε στην έντονη σωματική άσκηση μετά από 1-2 μήνες όταν το πρήξιμο θα έχει υποχωρήσει. Το χρονικό διάστημα της ανάρρωσης διαφέρει ανά περίπτωση και εξαρτάται από την τεχνική της επέμβασης και από τη φυσική καταπόνηση της περιοχής μετά την επέμβαση. Συζητήστε με το γιατρό σας αναλυτικά τους παραπάνω παράγοντες.

Ορισμένες γυναίκες βιώνουν ξαφνικούς, έντονους πόνους για λίγους μήνες και ειδικά κατά την περίοδο της εμμηνόρροιας. Να αναμένετε κάποια απώλεια αίσθησης στις θηλές και το δέρμα του μαστού, που προκαλείται από το πρήξιμο. Αυτό συνήθως εξαλείφεται με το πέρας των πρώτων εβδομάδων, αλλά συχνά διαρκεί για ένα χρόνο ή και περισσότερο.

Ποιο είναι το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα της επέμβασης;

Η επέμβαση αυτή αυξάνει ή μειώνει το μέγεθος του στήθους και συνεπώς δημιουργεί μια πιο συμμετρική εικόνα του σώματος με τις κατάλληλες αναλογίες. Το ρούχα σας πλέον θα δείχνουν πιο όμορφα πάνω σας και είναι σίγουρο ότι θα τονωθεί η αυτοπεποίθησή σας.

Σημαντικό: Μετά τη μείωση στήθους ο θηλασμός είναι αδύνατος εφόσον κατά την επέμβαση αφαιρούνται πολλοί γαλακτικοί αδένες που καταλήγουν στις θηλές.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα;

Οι μαστοί θα παραμείνουν συμμετρικοί για πάντα και το αποτέλεσμα θα είναι σα να μην είχε γίνει ποτέ η εγχείρηση. Δυστυχώς, η βαρύτητα συνεχίζει να υφίσταται, και το στήθος θα «κρεμάσει» με τον καιρό. Επίσης, ο μαστικός ιστός θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται όπως όλοι οι ιστοί: θα μεγαλώνει εάν παίρνετε βάρος, ένα παίρνετε ορμόνες, εάν μείνετε έγκυος κτλ.

Ποια είναι η ιδανική υποψήφια για την επέμβαση;

Σε γενικές γραμμές, η ιδανική υποψήφια για την επέμβαση:

           Έχει ενηλικιωθεί

           Είναι αρκετά ώριμη ώστε να κατανοήσει τη διαδικασία

           Έχει ψυχολογικό πρόβλημα λόγω της ασυμμετρίας που προκαλεί αντιαισθητικό αποτέλεσμα

           Δεν είναι έγκυος ή λεχώνα

           Δεν έχει σκοπό να θηλάσει στο μέλλον (σε περίπτωση μείωσης)

           Είναι σε καλή ψυχική και σωματική υγεία

           Έχει ρεαλιστικές προσδοκίες

           Επιθυμεί να βελτιώσει την εμφάνισή της και να ανακουφιστεί

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι ένα μικρό μέρος μόνο από κριτήρια που ο γιατρός σας θα λάβει υπόψη προκειμένου να αποφασίσετε μαζί για την πραγματοποίηση ή όχι της επέμβασης. Καλό είναι και η ίδια η ασθενής να ζητάει τη γνώμη του γιατρού για το κατά πόσο η επέμβαση του ταιριάζει.

Κίνδυνοι και επιπλοκές:

Στην αυξητική στήθους έχουν παρατηρηθεί διάφορες επιπλοκές οι οποίες είναι συνήθεις μετά από κάθε επέμβαση. Μερικές από αυτές είναι:

           Η αιμορραγία μετά την επέμβαση που μπορεί να προκαλέσει κάποιο βαθμό οιδήματος και πόνου οπότε μπορεί να χρειασθεί να αφαιρεθεί το συσσωρευμένο αίμα.

           Υπερευαίσθητες ή μουδιασμένες θηλές ή μικρές περιοχές κοντά στις τομές. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου.

           Σπάσιμο ή διαρροή του ενθέματος (σπάνια περίπτωση) μετά από άσκηση υπερβολικής πίεσης στο σημείο. Στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί μια δεύτερη επέμβαση για να αντικατασταθεί το ένθεμα.

           Η συστολή της «κάψας», δηλαδή του λεπτού συνδετικού ιστού που δημιουργείται πάντα γύρω από την επιφάνεια του ενθέματος. Στην περίπτωση αυτή και αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπισθεί με φαρμακευτική αγωγή απαιτείται είτε αφαίρεση είτε επαναδιαμόρφωση του ιστού της ουλής ή ίσως αφαίρεση ή αντικατάσταση του ενθέματος. Η επιπλοκή αυτή ήταν πιο συνηθισμένη με τα παλαιότερα ενθέματα, που είχαν λεία επιφάνεια. Τα τελευταία 10 χρόνια χρησιμοποιούνται ενθέματα με τραχεία εξωτερική επιφάνεια και το φαινόμενο αυτό τείνει να εκλείψει.

           Λοίμωξη γύρω από το ένθεμα. Αυτό μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, αλλά συνήθως παρατηρείται εντός μίας εβδομάδας από την επέμβαση.

Στη μείωση στήθους οι σοβαρές επιπλοκές είναι σπάνιες, αλλά συχνά υπάρχει σημαντική απώλεια αίματος. Επίσης, συνηθισμένες είναι μικρές μολύνσεις στις τομές και οι διαφορές στους χρόνους επούλωσης. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να δημιουργηθούν μικρές φλεγμονές γύρω από τις θηλές, οι οποίες μπορούν να θεραπευθούν με αντιβιοτικές κρέμες. Εάν ακολουθήσετε προσεκτικά όλες τις οδηγίες του γιατρού σας πριν και μετά την επέμβαση οι κίνδυνοι θα μειωθούν. Το κάπνισμα μειώνει τη ροή αίματος στο δέρμα και τους υποδόριους ιστούς (ακριβώς κάτω από το δέρμα) που κάνουν το αίμα να ρέει και αυξάνει τον κίνδυνο δημιουργίας κρούστας αίματος ή και μόνιμων σημαδιών.

Οι παραπάνω κίνδυνοι μειώνονται αν ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας πριν και μετά την επέμβαση. Επίσης σε περίπτωση που παρατηρήσετε οποιαδήποτε αντίδραση της περιοχής για την οποία δε σας έχει προειδοποιήσει ο γιατρός σας, μη διστάσετε να απευθυνθείτε αμέσως σε αυτόν για να σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές.

Πρέπει να:

Αναφέρετε στο γιατρό σας πιθανές αλλεργίες που έχετε (σε φαγητά ή φάρμακα)

Αναφέρετε στο γιατρό σας οποιαδήποτε λήψη φαρμάκων καθώς και τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό σας

Προσπαθήστε να προγραμματίσετε την επέμβαση σε ημέρα άλλη από την περίοδο της εμμηνόρροιας

Ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες που αφορούν τη διατροφή, το ποτό, το κάπνισμα και τη λήψη βιταμινών που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας

Ενημερώστε το γιατρό σας αν καπνίζετε. Το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες επιπλοκές και σε αργή επούλωση

Αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης για 2 εβδομάδες πριν την επέμβαση

Φροντίσετε τη μεταφορά σας στο σπίτι μετά από την επέμβαση