Σάββατο 16 | 01 | 2021
MyLook.gr >> Στήθος >> Ανόρθωση Στήθους
Ανόρθωση Στήθους

anorthosi_stithous.jpgΗ ανόρθωση στήθους (ή μαστοπηξία) είναι μια επέμβαση που γίνεται όταν οι γυναικείοι μαστοί είναι πεσμένοι περισσότερο από το φυσιολογικό. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες (απότομη απώλεια βάρους, εγκυμοσύνες, κληρονομικά χαρακτηριστικά) και προκαλεί ένα αισθητικό αποτέλεσμα που δυσαρεστεί πολλές γυναίκες. Για να διορθώσουν αυτό το χαρακτηριστικό τους μπορούν να προχωρήσουν στην ανόρθωση των μαστών και να βελτιώσουν σημαντικά την εμφάνισή τους.


Εάν σκέφτεστε να προχωρήσετε σε ανόρθωση στήθους, οι παρακάτω πληροφορίες θα σας προσφέρουν μια καλή εισαγωγή στην επέμβαση. Για περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και για τις προσωπικές σας ανάγκες, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν ειδικευμένο γιατρό.


Οι πληροφορίες που παρέχονται στο mylook.gr αποτελούν αποκλειστικά και μόνο την εισαγωγή στην παραπάνω μέθοδο μια και δεν εξασφαλίζουν το αποτέλεσμά της και φυσικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως καταλυτικός παράγοντας για την τελική απόφαση του αναγνώστη. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφασίσει κάποιος είναι η ιατρική συμβουλή ενός έμπειρου και εξειδικευμένου γιατρού που θα είναι σε θέση να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα και να κρίνει αν η μέθοδος ενδείκνυται για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά ή όχι. Οι συντελεστές του mylook.gr δε φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε επιπλοκή μπορεί να προκύψει από την παραπάνω μέθοδο στον ασθενή καθώς και για κανένα λάθος που προέρχεται από ιατρική πράξη.
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας
 

Ποια είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της επέμβασης;

Με την ανόρθωση στήθους η γυναίκα αποκτά πιο στητούς και καλύτερα σχηματισμένους μαστούς. Πολλές γυναίκες μετά από την επέμβαση διαπιστώνουν ότι δε χρειάζεται να φορούν στηθόδεσμο όλες τις ώρες της ημέρας και το στήθος τους δείχνει καλύτερο μέσα από τα αγαπημένα τους ρούχα.

Τι πρέπει να περιμένετε από την πρώτη συνάντηση με το γιατρό;

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την επέμβαση, ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει τις αλλαγές που θέλετε να πραγματοποιήσετε. Επειδή η συγκεκριμένη επέμβαση αποτελεί μια προσωπική απόφαση, πρέπει να συζητήσετε διεξοδικά τις επιλογές που έχετε ως προς το είδος της επέμβασης καθώς και το νέο σχήμα που θέλετε να έχει το στήθος σας. Δείξτε στο γιατρό σας φωτογραφίες του σχήματος των μαστών που επιθυμείτε να αποκτήσετε. Επίσης, ενημερώστε το γιατρό εάν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή, καθώς και για την κατάσταση της υγείας σας.

Ο γιατρός θα σας εξηγήσει τις διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις που έχετε. Θα σας εξηγήσει πώς η ηλικία, το μέγεθος και το σχήμα των μαστών σας, καθώς και η κατάσταση του δέρματός σας μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα. Θα συζητήσει μαζί σας λεπτομερώς τη διαδικασία, τους κινδύνους καθώς και τους περιορισμούς. Επίσης θα σας αναφέρει το είδος της αναισθησίας που θα χρειαστεί, το μέρος που θα πραγματοποιηθεί η επέμβαση και το κόστος.

Στη συνέχεια, ο γιατρός θα εξετάσει και θα μετρήσει τους μαστούς σας, θα τους φωτογραφίσει για να έχει σημείο αναφοράς κατά τη διάρκεια της εγχείρησης αλλά και μετέπειτα. Επίσης θα συζητήσει μαζί σας το ακριβές σημείο που θα επανατοποθετηθούν οι θηλές καθώς και το μέγεθος της θηλαίας αλούς και αν το κρίνει απαραίτητο, θα σας ζητήσει να προβείτε και σε μαστογραφία.

Φροντίστε να ρωτήσετε οτιδήποτε σας απασχολεί σχετικό και ζητήστε να δείτε φωτογραφίες από προηγούμενες παρόμοιες επεμβάσεις άλλων ασθενών. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να καταλήξετε με βεβαιότητα στην τελική σας απόφαση είναι να είστε ενημερωμένες για τις επιλογές που έχετε, τους κινδύνους της επέμβασης και τα πλεονεκτήματα της.

Πως γίνεται η επέμβαση ανόρθωσης στήθους;

Χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές για να διορθωθεί η θέση και η εμφάνιση των μαστών ανάλογα με το βαθμό χαλάρωσής τους. Η επέμβαση έχει να κάνει με την αφαίρεση του περιττού δέρματος γύρω από τη θηλή και πιθανόν από το κάτω μέρος του μαστού συρρικνώνοντας έτσι την επιφάνεια του δέρματος και δημιουργώντας χώρο για πιθανή τοποθέτηση ενός ενθέματος που θα δώσει περισσότερο όγκο και θα ανασηκώσει την περιοχή της θηλής προσδίδοντας μια πιο νεανική εμφάνιση.

Ποιες είναι οι τεχνικές που ακολουθούνται;

Οι τεχνικές χωρίζονται σε 2 βασικές κατηγορίες: την ομόκεντρη μαστοπηξία για γυναίκες με μικρό και λιγότερο πεσμένο στήθος και τη μαστοπηξία σε σχήμα άγκυρας.

Ομόκεντρη μαστοπηξία: Σε γυναίκες με μικρό και λίγο πεσμένο στήθος μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η μέθοδος (που απαιτεί λιγότερες τομές) κατά την οποία ομόκεντροι κύκλοι γύρω από τη θηλαία άλω σημειώνονται με ειδικό μαρκαδόρο από το γιατρό και στη συνέχεια γίνονται τομές επάνω στους κύκλους αυτούς. Το δέρμα αφαιρείται, η θηλή και η θηλαία άλως μετακινούνται προς τα πάνω και το εξωτερικό δέρμα ράβεται για να επουλωθούν οι τομές. Μερικές φορές το δέρμα που μένει μπορεί να σχηματίσει ρυτίδες γιατί είναι περισσότερο από όσο χρειάζεται στην περιοχή. Η ρυτίδωση αυτή υποχωρεί μερικές εβδομάδες μετά την επέμβαση καθώς σταδιακά οι ιστοί του δέρματος προσαρμόζονται και η επιφάνειά του συρρικνώνεται. Αν ο γιατρός σας κρίνει ότι η αποκατάσταση αυτή δε θα είναι αρκετή, θα προχωρήσει σε μια τομή που θα ξεκινάει από το κάτω μέρος της θηλής και θα φτάνει μέχρι το κάτω σημείο του μαστού στο σημείο ένωσής του με το θώρακα. Αφαιρείται ένα τμήμα δέρματος και στη συνέχεια οι δυο πλευρές ράβονται για να ενωθούν. Ακόμη και στην περίπτωση αυτή, οι ουλές που μένουν είναι εμφανώς λιγότερες και πιο αχνές από αυτές που δημιουργούνται με τη μέθοδο της μαστοπηξίας σε σχήμα άγκυρας.

Μαστοπηξία σε σχήμα άγκυρας: Για τις γυναίκες με μεγαλύτερους μαστούς και εμφανή πτώση η μέθοδος αυτή είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση. Ο γιατρός θα σχηματίσει μια τομή σε σχήμα άγκυρας επάνω από τη θηλή. Η τομή αυτή δίνει το νέο σχήμα στο μαστό με τη θηλή στη θέση του κύκλου στην κορυφή της άγκυρας και το περίγραμμα του στήθους στην ελλειπτική γραμμή στο κάτω μέρος. Μετά την τομή ο περιττός ιστός, το λίπος και το δέρμα αφαιρούνται, και στη συνέχεια, η θηλή και η θηλαία άλως, μετακινούνται στη νέα τους θέση. Στη συνέχεια ο γιατρός φέρνει το δέρμα κι από τις δύο πλευρές του στήθους γύρω από τη θηλαία άλω, σχηματίζοντας έτσι το νέο περίγραμμα του στήθους. Ο ιστός του μαστού και η θηλή ανεβαίνουν προς τα πάνω και η τομή ράβεται.

Γενικά, όσο μεγαλύτερη ποσότητα ιστού αφαιρείται τόσο μεγαλύτερα περιθώρια έχει ο γιατρός να δώσει στο στήθος το σχήμα που θέλει. Αυτό σημαίνει ότι στις γυναίκες με μεγάλη χαλάρωση, το δέρμα έχει τεντωθεί τόσο πολύ που μια μικρή τομή δε θα επιτρέψει την αφαίρεση αρκετής ποσότητας ιστού για να ανορθωθεί το στήθος. Στις περιπτώσεις αυτές η μεγαλύτερη τομή είναι αναπόφευκτη.

Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Η επέμβαση συνήθως διαρκεί από 1 έως 5 ώρες ανάλογα με την πολυπλοκότητά της και την τεχνική που χρησιμοποιείται.

Θα πρέπει να μείνω στο νοσοκομείο;

Εξαρτάται από την περίπτωση. Τις περισσότερες φορές σας επιτρέπεται να πάτε στο σπίτι λίγες ώρες μετά την επέμβαση. Παρόλα αυτά, εάν έχει αφαιρεθεί ένα μεγάλο ποσοστό μαστικού ιστού, ο γιατρός ίσως σας συστήσει να διανυκτερεύσετε στο νοσοκομείο, όπου ιατρικό προσωπικό θα μπορεί να παρακολουθήσει την αρχική ανάρρωσή σας. Για την επέμβαση συνήθως χρησιμοποιείται ολική αναισθησία. Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε να σας δώσουν ένα καταπραϋντικό (αυτή η εναλλακτική μπορεί να σας φέρει σε λήθαργο χωρίς να προβείτε σε ολική αναισθησία). Συζητείστε τις προτιμήσεις και τις επιλογές που έχετε με το γιατρό σας.

Πόσο επώδυνη είναι η επέμβαση;

Μετά την επέμβαση θα παρατηρήσετε άμεση και εμφανή αλλαγή του σχήματος των μαστών σας. Οι περισσότερες γυναίκες είναι πολύ ευχαριστημένες από το αποτέλεσμα. Το περιορισμένο πρήξιμο της περιοχής για μερικές εβδομάδες ή και μήνες είναι φυσιολογικό. Πρέπει να φοράτε ειδικό στηθόδεσμο που κρατάει το στήθος στη νέα του θέση για μερικές εβδομάδες μέχρι 2 μήνες.

Τι πρέπει να περιμένω μετά την επέμβαση;

Η γάζα που θα σας τοποθετηθεί στην περιοχή αφαιρείται μετά από 2 ημέρες και στη συνέχεια φοράτε τον ειδικό στηθόδεσμο για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται. Τα ράμματα αφαιρούνται 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Οι μαστοί θα είναι ερεθισμένοι και οι θηλές θα είναι μουδιασμένες και θα νιώθετε παροδικούς πόνους. Αυτά τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν σε μερικές εβδομάδες.

Για τις πρώτες ημέρες θα πρέπει να περιορίσετε τις δραστηριότητές σας και τις απότομες κινήσεις για να εξαλείψετε τον κίνδυνο να σπάσουν τα ράμματα και να τραυματιστεί η περιοχή. Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση αλλά πρέπει να αποφεύγουν τις απότομες κινήσεις των χεριών και τις εκτάσεις τους επάνω από το ύψος των ώμων για τις πρώτες εβδομάδες. Ο γιατρός θα σας δώσει οδηγίες για το τι ακριβώς πρέπει να κάνετε και τι να αποφεύγετε.

Τι γίνεται την περίοδο της ανάρρωσης;

Οι επίδεσμοι θα αφαιρεθούν μετά από μια-δυο μέρες, και θα συνεχίσετε να φοράτε το ειδικό στηθόδεσμο για όλη την ημέρα και για αρκετές εβδομάδες, μέχρι να υποχωρήσει το πρήξιμο και τα σημάδια. Τα ράμματα θα αφαιρεθούν σε μια έως τρεις εβδομάδες.

Θα μπορέσετε να ξαναρχίσετε κάποιες ελαφρές δραστηριότητες μέσα σε λίγες μέρες, παρόλα αυτά όμως το στήθος σας θα συνεχίσει να σας πονάει. Θα πρέπει να αποφύγετε και τις σεξουαλικές δραστηριότητες για μια εβδομάδα – ίσως και περισσότερο – εφόσον η σεξουαλική διέγερση μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στις τομές σας. Καθημερινές σωματικές δραστηριότητες και ασκήσεις (ειδικά το σήκωμα πραγμάτων, το τράβηγμα και το σπρώξιμο) πρέπει να αποφευχθούν για τουλάχιστον 6 εβδομάδες. Αυτό θα βοηθήσει στην επούλωση των πληγών.

Ορισμένες γυναίκες βιώνουν ξαφνικούς, έντονους πόνους για λίγους μήνες και ειδικά κατά την περίοδο της εμμηνόρροιας. Να αναμένετε κάποια απώλεια αίσθησης στις θηλές και το δέρμα του μαστού, που προκαλείται από το πρήξιμο, φαινόμενο που συνήθως εξαλείφεται μετά το πέρας των πρώτων εβδομάδων.

Ποιο είναι το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα της επέμβασης;

Μετά την επέμβαση οι μαστοί είναι πιο «γεμάτοι» και έχουν πιο συμμετρικό σχήμα. Η επέμβαση είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι ουλές και πράγματι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι τομές που έγιναν καταλήγουν με την πάροδο του χρόνου σε πολύ αχνές γραμμές που δύσκολα τις ξεχωρίζει κανείς. Ίσως παρατηρήσετε και μια μικρή διαφορά μεγέθους ανάμεσα στους 2 μαστούς. Αυτό είναι λογικό μια και η τέλεια συμμετρία δεν μπορεί σχεδόν ποτέ να επιτευχθεί, ούτε και από την ίδια τη φύση.

Αρκετές γυναίκες που προχωρούν στην αύξηση του στήθους στη συνέχεια προχωρούν και στην ανόρθωσή του για να επιτύχουν το τέλειο αποτέλεσμα. Συζητήστε με το γιατρό σας αυτή την περίπτωση για να καταλήξετε στην ιδανική για εσάς λύση.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα;

Οι μαστοί δε θα παραμείνουν στητοί για πάντα. Δυστυχώς, η βαρύτητα συνεχίζει να υφίσταται, και το στήθος θα «κρεμάσει» ξανά με τον καιρό. Επίσης, ο ιστός θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται όπως όλοι οι ιστοί: θα μεγαλώνει εάν παίρνετε βάρος, ένα παίρνετε ορμόνες, εάν μείνετε έγκυος κτλ.

Ποια είναι η ιδανική υποψήφια για την επέμβαση;

Σε γενικές γραμμές, η ιδανική υποψήφια για την επέμβαση:

Έχει ενηλικιωθεί

Είναι αρκετά ώριμη ώστε να κατανοήσει τη διαδικασία

Έχει μαστούς με μειωμένο όγκο σε σχέση με το παρελθόν

Δεν είναι έγκυος ή λεχώνα

Δεν έχει σκοπό να θηλάσει στο μέλλον

Είναι σε καλή ψυχική και σωματική υγεία

Έχει ρεαλιστικές προσδοκίες

Επιθυμεί να βελτιώσει την εμφάνισή της και να ανακουφιστεί

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι ένα μικρό μέρος μόνο από κριτήρια που ο γιατρός σας θα λάβει υπόψη προκειμένου να αποφασίσετε μαζί για την πραγματοποίηση ή όχι της επέμβασης. Καλό είναι και ο ίδιος ο ασθενής να ζητάει τη γνώμη του γιατρού για το κατά πόσο η επέμβαση του ταιριάζει ή όχι.

Κίνδυνοι και επιπλοκές:

Η ανόρθωση του στήθους είναι αρκετά ασφαλής αλλά δεν παύει να είναι μια επέμβαση με όλους τους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται. Οι πιο συχνές επιπλοκές είναι:

Η καταστροφή του ενθέματος (αν χρησιμοποιηθεί)

Εμφανείς ουλές

Ασύμμετρες θηλές και ασύμμετροι μαστοί

Ευαισθησία και μούδιασμα γύρω από τις θηλές

Έχει γίνει πολύς λόγος για τη σχέση των ενθεμάτων με τις επιπλοκές που μπορούν να παρουσιαστούν μετά την επέμβαση. Το σίγουρο είναι ότι οι πιθανότητες καρκίνου του στήθους εξαιτίας των ενθεμάτων είναι μηδενική. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις πιο συνηθισμένες επιπλοκές που παρουσιάζονται μετά από μια επέμβαση όπως η ελεγχόμενη αιμορραγία στην περιοχή, η μόλυνση ή ακόμα και η αντίδραση του οργανισμού στην αναισθησία. Ίσως ο πιο συνηθισμένος «κίνδυνος» είναι ένα ανεπιθύμητο αισθητικά αποτέλεσμα. Το πιο σημαντικό σε αυτή την επέμβαση είναι ο βαθμός εξαφάνισης των ουλών που έχουν δημιουργηθεί.

Πρέπει να:

Αναφέρετε στο γιατρό σας πιθανές αλλεργίες που έχετε (σε φαγητά ή φάρμακα)

Αναφέρετε στο γιατρό σας οποιαδήποτε λήψη φαρμάκων καθώς και τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό σας

Προσπαθήστε να προγραμματίσετε την επέμβαση σε ημέρα άλλη από την περίοδο της εμμηνόρροιας

Ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες που αφορούν τη διατροφή, το ποτό, το κάπνισμα και τη λήψη βιταμινών που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας

Ενημερώστε το γιατρό σας αν καπνίζετε. Το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες επιπλοκές και σε αργή επούλωση

Αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης για 2 εβδομάδες πριν την επέμβαση

Φροντίσετε τη μεταφορά σας στο σπίτι μετά από την επέμβαση