Αν είστε έγκυος ή σκοπεύετε να είστε στο μέλλον, σίγουρα γνωρίζετε κάποια χαρακτηριστικά της – κατά τα άλλα πολύ όμορφης – περιόδου της ζωής σας: Αύξηση σωματικού βάρους, περίεργες διατροφικές συνήθειες, πρωινές αδιαθεσίες κτλ. Αυτό που ίσως δε γνωρίζετε είναι ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να παρατηρήσετε περίεργα σημάδια δυσχωματισμού στο πρόσωπό σας. Αν δεν έχετε αντιμετωπίσει ποτέ πριν τέτοια φαινόμενα στο πρόσωπό σας, αυτά μπορεί να αποτελέσουν απλά μια συνήθη κατάσταση του δέρματός σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: το μέλασμα.
Το μέλασμα είναι γνωστό και με κάποιες άλλες ονομασίες όπως χόλασμα ή «μάσκα της εγκυμοσύνης». Αυτή η κατάσταση φυσικά και δεν αποτελεί απειλή για εσάς ή το έμβρυο αλλά είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσετε. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι απαραίτητο να είστε έγκυος ή ακόμα και γυναίκα για να παρατηρήσετε το μέλασμα – πολλοί άντρες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό - η εκδήλωσή του συχνά οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που προκαλούνται κατά την εγκυμοσύνη.
Τι είναι όμως το μέλασμα; Προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μέλας» που σημαίνει σκούρος, μαύρος. Εμφανίζεται συχνότερα στο πρόσωπο (μέτωπο, μάγουλα, μύτη, άνω χείλος, σαγόνι) και επιδεινώνεται με την έκθεση στον ήλιο και την εγκυμοσύνη.
Η μελάγχρωση συνήθως εξελίσσεται γρήγορα, μέσα σε διάστημα εβδομάδων, ιδιαίτερα μετά από έκθεση στις ακτίνες του ηλίου. Οι βλάβες είναι κηλιδώδη μπαλώματα ανοιχτού έως σκούρου καφέ χρώματος ή ακόμα και μαύρα. Το χρώμα είναι συνήθως ομοιόμορφο. Οι βλάβες μπορεί να είναι ανομοιόμορφες ως προς το σχήμα και συχνά συμμετρικές ως προς τη θέση.
Η πάθηση εμφανίζεται σε περιοχές που εκτίθενται στην υπεριώδη ακτινοβολία.Τα 2/3 των περιπτώσεων αναπτύσσονται στο πρόσωπο (μέτωπο, μάγουλα, μύτη, άνω χείλος, σαγόνι).Σε μικρότερο ποσοστό, στις ζυγωματικές ή στις κάτω γναθιαίες περιοχές του προσώπου και περιστασιακά στη ράχη των αντιβραχίων.
Ενώ το μέλασμα μπορεί να οφείλεται και σε μια σειρά άλλων παραγόντων (αλλεργικές αντιδράσεις σε προϊόντα για το πρόσωπο, δυσλειτουργίες θυρεοειδούς, οιστρογονικές / προγεστερονικές θεραπείες ή ακόμα και αποτρίχωση με κερί στην περιοχή του άνω χείλους) η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισής του είναι η καθημερινή χρήση αντηλιακής κρέμας, κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.
Η εφαρμογή μιας καλής αντηλιακής κρέμας που εμποδίζει αποτελεσματικά τις βλαβερές συνέπειες των ακτινών UVA και UVB είναι το κύριο «όπλο» ενάντια στην εμφάνιση του μελάσματος. Ακόμα και αν δε βγαίνετε έξω συχνά, μόλις μερικά λεπτά έκθεσης του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία, όπως όταν στέκεστε μπροστά από ένα παράθυρο, μια δουλειά στην αυλή ή μέσα στο αυτοκίνητο μπορεί να είναι αρκετά για να ευνοηθεί η δημιουργία του μελάσματος.
Προτού προχωρήσει μια έγκυος γυναίκα στην αγορά οποιουδήποτε προϊόντος, πρέπει να συμβουλευτεί το δερματολόγο της για το ποια προϊόντα είναι κατάλληλα και ασφαλή για να τα χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση. Όταν σας υποδείξει ο γιατρός σας τα σωστά προϊόντα, βάλτε στην καθημερινότητά σας τη χρήση τους και φροντίστε να τα εφαρμόζετε αρκετές φορές μέσα στην ημέρα αν η ηλιοφάνεια είναι έντονη. Αν ακολουθήσετε αυτό το πρόγραμμα, το μέλασμα θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά. Προσέξτε μόνο να συνεχίσετε την προστασία του δέρματός σας ώστε τα αποτελέσματα να διατηρηθούν.
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μελάσματος, η ιατρική αντιμετώπισή του περιλαμβάνει κρέμες με στεροειδή, χημικό πήλινγκ, δερμοαπόξεση ή laser. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για κάθε θεραπεία.
Πηγή: medicinenet.com, Health in Plain English |