Τρίτη 19 | 03 | 2024
MyLook.gr >> Μάτια και προστασία >> Αισθητική Χειρουργική Βλεφάρων
Αισθητική Χειρουργική Βλεφάρων
25/6/2010


Το άρθρο επιμελήθηκε ο συνεργάτης του mylook.gr, Κος Γιώργος Χαρώνης, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, εξειδικευμένος στην Αισθητική Οφθαλμολογία

vlefara_xaronis_arthra.jpgΗ αισθητική χειρουργική έχει πλέον μπει βαθιά στη συνείδηση των περισσότερων ανθρώπων και δεν αποτελεί «ταμπού». Η σύγχρονη κοινωνία διαμορφώνει όρους και κανόνες και  η εμφάνιση παίζει ρόλο και αποτελεί εφαλτήριο για επαγγελματική καταξίωση, ενώ η ομορφιά συνδέεται με την προσωπική ευημερία.

Τα μάτια αποτελούν ένα κομβικό σημείο στην αισθητική ολόκληρου του προσώπου. Τα βλέφαρα καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό αυτό που θεωρούμε «όμορφα μάτια»: το σχήμα, το περίγραμμα, η υφή και το ύψος των βλεφάρων διαμορφώνουν ολόκληρη την έκφραση του προσώπου. Ταυτόχρονα τα βλέφαρα αποτελούν μια ενιαία ανατομική οντότητα και δεν μπορούν να εκτιμηθούν ξεχωριστά από το υπόλοιπο πρόσωπο. Τα άνω βλέφαρα έρχονται σε άμεση σχέση με τα φρύδια και το μέτωπο ενώ τα κάτω βλέφαρα επεκτείνονται μέχρι το άνω  χείλος. Ο σημαντικός ρόλος που έχουν τα βλέφαρα αντικατοπτρίζεται και από το γεγονός ότι η βλεφαροπλαστική αποτελεί την συχνότερη αισθητική επέμβαση του προσώπου.


Τα τελευταία χρόνια η φιλοσοφία του επιτυχημένου αποτελέσματος έχει αλλάξει: τα υπερφυσικά, αλλοιωμένα βλέφαρα που δείχνουν αμέσως ότι κάποιος έχει υποβληθεί σε βλεφαροπλαστική δεν είναι πλέον επιθυμητά. Η επιτυχημένη βλεφαροπλαστική αναζωογονεί ολόκληρο το πρόσωπο, προσφέρει  φρεσκάδα και ξεκούραση και γυρίζει το χρόνο αρκετά πίσω χωρίς όμως να φαίνεται κανείς χειρουργημένος.


Απαραίτητη, όμως, προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι η τήρηση από την μεριά του ιατρού συγκεκριμένων κανόνων που συνδυάζουν τη γνώση, την εμπειρία και την ικανότητα να εξατομικεύεται κάθε περίπτωση. Ο αισθητικός χειρουργός των βλεφάρων πρέπει, επίσης, να έχει τις γνώσεις να εξετάζει την κατάσταση του ματιού τόσο πριν όσο και μετά την επέμβαση ώστε να μην κινδυνεύει, σε καμία περίπτωση, η σωστή λειτουργία του. Στη διάθεση του γιατρού υπάρχει ποικιλία τεχνικών και μεθόδων που εφαρμόζονται κατά περίπτωση ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλει κάποιος να πετύχει ή ανάλογα με την επιθυμία που έχει ο υποβαλλόμενος σε αισθητική επέμβαση.

Σε γενικές γραμμές οι σύγχρονες αισθητικές παρεμβάσεις που εφαρμόζονται διακρίνονται σε επεμβατικές και σε ελάχιστα ή μη επεμβατικές. Οι πρώτες αφορούν χειρουργικές τεχνικές που αφορούν στα άνω βλέφαρα, τα κάτω βλέφαρα, το μέτωπο, το φρύδι και το μέσο τριτημόριο του προσώπου. Οι τεχνικές αυτές εξελίσσονται συνεχώς και δίνουν ολοένα καλύτερα και φυσικότερα αποτελέσματα. Γίνονται τις περισσότερες φορές με τοπική αναισθησία χωρίς να είναι απαραίτητη η παραμονή σε νοσοκομείο.

Τέτοιες τεχνικές είναι:

1. Η βλεφαροπλαστική των άνω βλεφάρων

Τα άνω βλέφαρα μπορεί να εμφανίσουν χαλάρωση, σακούλες ή πτώση. Στις περιπτώσεις αυτές αφαιρείται ο χαλαρός ίστος και το υποκείμενο λίπος και τοποθετείται το άνω βλέφαρο στο σωστό ύψος. Η προσπέλαση γίνεται από τομή στο άνω βλέφαρο που δεν είναι εμφανής. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 45 λεπτά και η αποκατάσταση είναι γρήγορη (κατά μέσο όρο 1 εβδομάδα).

2. Η βλεφαροπλαστική των κάτω βλεφάρων

Τα κάτω βλέφαρα μπορούν να εμφανίσουν χαλάρωση, σακούλες, πτώση ή εντυπώματα /βαθουλώματα. Ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να γίνει κανθοπλαστική, αφαίρεση λίπους, ανακατανομή λίπους ή διόρθωση της πτώσης. Σε αρκετές περιπτώσεις απαιτείται συνδυασμός διαφόρων μεθόδων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

3. Η ανόρθωση των μετώπων και των φρυδιών

Σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργείται η εντύπωση χαλάρωσης στα άνω βλέφαρα όταν στην πραγματικότητα υπάρχει πτώση των μετώπων και των φρυδιών. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να θεωρήσει κανείς το άνω βλέφαρο σαν μια ενιαία ανατομική οντότητα με το φρύδι και το μέτωπο. Η ανόρθωση του μετώπου και των φρυδιών γίνεται μέσα από μικρές τομές που κρύβονται μέσα στα μαλλιά.

4. Το lift του μέσου τριτημορίου του προσώπου

Με την πάροδο του χρόνου και την επίδραση της βαρύτητας, οι ιστοί του προσώπου κατεβαίνουν. Αυτό δημιουργεί πτώση του μέσου τριτημορίου του προσώπου και απώλεια της προβολής των ζυγωματικών που αποτελεί δείγμα νεότητας. Μέσω κρυφών τομών κατά μήκος της εσωτερικής επιφάνειας των κάτω βλεφάρων γίνεται ανόρθωση όλου του μέσου τριτημορίου του προσώπου που οδηγεί σε αναζωογόνηση του προσώπου. Τα βλέφαρα δεν κρεμάνε πλέον και τα ζυγωματικά είναι πιο τονισμένα. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία χωρίς να είναι απαραίτητη η παραμονή στο νοσοκομείο.

Οι ελάχιστα ή μη επεμβατικές τεχνικές αφορούν τη χρήση βοτουλινικής τοξίνης (Botox, Dysport) και υαλουρονικού οξέος (Juvederm Ultra) γύρω από τα μάτια. Οι αγωγές αυτές γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς καθ’ ότι είναι σχετικά ανώδυνες, απλές, δεν απαιτούν χειρουργείο και δίνουν άμεσα αποτελέσματα. Μπορούν, επίσης, να συνδυαστούν με βλεφαροπλαστική για καλύτερα αποτελέσματα.

Με τη βοτουλινική τοξίνη χαλαρώνουν οι δυναμικές ρυτίδες στο μέτωπο, στο μεσόφρυο και στην περιοχή στο πλάι των ματιών (το γνωστό «πόδι της χήνας»). Απαιτείται καλή γνώση της ανατομίας και εμπειρία ώστε το αποτέλεσμα να δείχνει φυσικό. Η τεχνική γίνεται στο γραφείο, είναι σχετικά ανώδυνη και διαρκεί λίγα λεπτά. Το αποτέλεσμα φαίνεται σε 4-6 μέρες και διαρκεί κατά μέσο όρο 4-6 μήνες.

Η εφαρμογή υαλουρονικού οξέως στο πρόσωπο είναι, επίσης, πολύ διαδεδομένη. Το υαλουρονικό οξύ αποτελεί φυσικό συστατικό του δέρματος και η ποσότητα που παράγει το σώμα μας μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Η αναπλήρωση του δημιουργεί σημαντική μείωση των στατικών ρυτίδων και προσφέρει μια φρεσκάδα στα βλέφαρα και στο πρόσωπο. Η εφαρμογή γύρω από τα μάτια είναι σχετικά πρόσφατη και τα αποτελέσματα που προσφέρει είναι πολύ ικανοποιητικά.

Βαθουλώματα γύρω από τα μάτια κυρίως στα κάτω βλέφαρα, διορθώνονται ενώ η χρήση στα άνω βλέφαρα και στα φρύδια τονίζουν το περίγραμμα και αναζωογονούν το πρόσωπο. Η εφαρμογή γίνεται στο ιατρείο, είναι ανώδυνη και το αποτέλεσμα άμεσο χωρίς να απαιτείται χρόνος ανάρρωσης. Η διάρκεια του αποτελέσματος είναι κάτι μέσο όρο 9 μήνες με 1 χρόνο. Πολλαπλή δημοσιευμένη ιατρική μελέτη έχει δείξει σε βάθος χρόνου την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των υλικών αυτών.

Ένα, λοιπόν, μικρό ελάττωμα στην περιοχή γύρω από τα μάτια είναι αρκετό για να χαλάσει την αρμονία του προσώπου. Η σύγχρονη αισθητική χειρουργική αναλαμβάνει να απομακρύνει κάθε σας ανασφάλεια και να διατηρήσει τη φρεσκάδα του δέρματος χωρίς και να δημιουργήσει ένα σκληρό, τεχνητό προσωπείο. Έτσι, πλέον, η νεότητα δεν είναι πια προνόμιο μόνο των σταρ!


Γιώργος Χαρώνης
Χειρουργός Οφθαλμίατρος - Αισθητική Οφθαλμολογία
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας