Παρασκευή 29 | 03 | 2024
MyLook.gr >> Αντιγήρανση >> Ιατρική Αντιγήρανσης
Ιατρική Αντιγήρανσης

face_sleeve_inside.jpgΜε την πολύτιμη συνεργασία της Κας Νικολέττας Κοΐνη, Δερματολόγου - Αφροδισιολόγου, Ιατρό Αντιγήρανσης:

Η Ιατρική της Αντιγήρανσης (επίσης, γνωστή σαν την Βέλτιστη Ιατρική για την Υγεία ή την Ιατρική της Αναζωογόνησης ή της Μακροζωίας) δρα πριν να είναι πολύ αργά με την πρόληψη ασθενειών και παραγόντων κινδύνου.

Στην πραγματικότητα, η απουσία της ασθένειας δεν σημαίνει ότι βιώνουμε την τέλεια υγεία. Μπορούμε να επιζήσουμε για δεκαετίες με την επίτευξη του βέλτιστου επιπέδου ενέργειας. Πολλά σημάδια ή συμπτώματα, που συχνά παραμελούνται ή παραβλέπονται, είναι η αντανάκλαση κάποιας δυσλειτουργίας στα κύτταρα του εγκεφάλου ή του σώματός μας (π.χ. χρόνιας κόπωσης, πονοκεφάλου, αϋπνίας, αύξησης σωματικού βάρους, υψηλής χοληστερόλης, φουσκώματος μετά τα γεύματα, δυσκοιλιότητας, μειωμένης λίμπιντο, τριχόπτωσης, πρωινής δυσκαμψίας…) πολύ πριν από την προφανή εκδήλωση μιας ασθένειας.

Η βασική αρχή είναι ότι, όταν το σώμα μας δεν λειτουργεί άριστα, όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια της νεότητάς μας (Η γήρανση είναι η συνέπεια της μειωμένης ικανότητας για ανακατασκευή των κατεστραμμένων κυττάρων του οργανισμού μας), αυτό οφείλεται στην ανισορροπία των στοιχείων μέσα μας (π.χ. πρωτεΐνες, απαραίτητα λιπαρά οξέα, βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικα κ.α.) και τα μόρια που ελέγχουν το μεταβολισμό (π.χ. ορμόνες, νευροδιαβιβαστές κ.α.). Οι ορμόνες είναι οι αγγελιαφόροι που δίνουν στα κύτταρα τις οδηγίες για την βέλτιστη λειτουργία (καλύτερη επούλωση, καλύτερη αναζωογόνηση των ιστών, βελτίωση της ροής του αίματος και ενυδάτωση του δέρματος, κάψιμο του λίπους και της κυτταρίτιδας, τριχοφυΐα, κτλ).

Η ιατρική της Αντιγήρανσης ασχολείται με όλες τις διαταραχές και τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας που συνδέονται με το αδυσώπητο πέρασμα του χρόνου, χάρη σε μια βιολογική και επιστημονική προσέγγιση, που χρησιμοποιεί φυσικές ουσίες, απ’ τις οποίες είναι φτιαγμένο το σώμα μας: θρεπτικές ουσίες και φυσικές βιοπανομοιότυπες ορμόνες.


Οι βιοπανομοιότυπες ορμόνες (ή βιολογικά ταυτόσημες με εκείνες όλων των ανθρώπινων όντων) παράγονται από τη γενετική μηχανή ή τα φυτά. Δεν προέρχονται από ζώα ή ανθρώπους όπως γινόταν στο παρελθόν. Παράγονται και ελέγχονται σε εργαστήρια σε φαρμακευτικά εργαστήρια και γίνεται επανέλεγχος από οργανισμούς υγείας.


Με τη βελτίωση της ορθής λειτουργίας των κυττάρων μας αποκτάται περισσότερη σωματική και ψυχική δύναμη. Επιτυγχάνεται αναδιαμόρφωση του οργανισμού μας εσωτερικά ενώ, ταυτόχρονα, ωφελείται και η εξωτερική μας εμφάνιση.
Η αναζωογόνηση των εσωτερικών κυττάρων του σώματός μας ίσως μπορεί να συνδυαστεί με μία θεραπεία όπως η πλαστική επέμβαση ή η αισθητική ιατρική.

Έτσι, η επαγγελματική κοινωνική και προσωπική ζωή μας, γίνεται πιο ευχάριστη και λιγότερο αγχώδης, επειδή λειτουργούμε με ποσοστό ενέργειας και δύναμης πάνω από το μέσο όρο. Η καθημερινή αισιοδοξία για τη ζωή με σωματική και ψυχολογική ευεξία μπορεί να επιτευχθεί μόνον όταν όλα τα κύτταρά μας από το κεφάλι μέχρι τα κάτω άκρα λειτουργούν σωστά.

Η ιατρική της Αντι-γήρανσης αποσκοπεί στη διατήρηση του καλύτερου δυνατού επιπέδου κυτταρικής υγείας και ενέργειας χρησιμοποιώντας ό,τι η φύση παρέχει. Ο σκοπός είναι να επιτευχθεί μια ισορροπία αντισταθμίζοντας την μείωση ή την έλλειψη και την υπέρβαση, έτσι ώστε να μην υπάρχουν παρενέργειες. Η απουσία αντισταθμιστικού παράγοντα από την άλλη, οδηγεί σε ανισορροπία του οργανισμού μας, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στη γήρανση και την ασθένεια.


Οι πληροφορίες που παρέχονται στο mylook.gr αποτελούν αποκλειστικά και μόνο την εισαγωγή στην παραπάνω μέθοδο μια και δεν εξασφαλίζουν το αποτέλεσμά της και φυσικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως καταλυτικός παράγοντας για την τελική απόφαση του αναγνώστη. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφασίσει κάποιος είναι η ιατρική συμβουλή ενός έμπειρου και εξειδικευμένου γιατρού που θα είναι σε θέση να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα και να κρίνει αν η μέθοδος ενδείκνυται για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά ή όχι. Οι συντελεστές του mylook.gr δε φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε επιπλοκή μπορεί να προκύψει από την παραπάνω μέθοδο στον ασθενή καθώς και για κανένα λάθος που προέρχεται από ιατρική πράξη.
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας
 

Τι προτείνει η ιατρική αντιγήρανσης;

Η ιατρική αντιγήρανσης προτείνει έξυπνες, επίκαιρες εξετάσεις με αυστηρότερη ερμηνεία. Μιλάμε για νέες πρωτοποριακές  αλλά και για τις κλασικές συμβατικές εξετάσεις όπως του αίματος κ.λπ. με νέους δείκτες ευαίσθητους, με επίκαιρες παραμέτρους και επίκαιρη ερμηνεία. Έτσι μπαίνουμε στον πυρήνα του προβλήματος. Στις εξετάσεις ενδιαφερόμαστε για τα «ιδανικά» κι όχι απλά για τις ανώτερες και κατώτερες φυσιολογικές τιμές. Μας ενδιαφέρει να ενσωματώσουμε τις νέες γνώσεις που  ξεφεύγουν από τις συμβατικές προσεγγίσεις.

Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η υγεία μας βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ακόμη κι αν  οι τιμές των εξετάσεων που έχουμε κάνει στο ετήσιο τσεκ-απ είναι φυσιολογικές.

Δυστυχώς, συχνά δεν γίνονται οι εξετάσεις που πρέπει, και από αυτές που γίνονται είναι πολύ διαφορετικό το να είναι «φυσιολογικές» από το να είναι «ιδανικές». Υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι ενώ είναι απολύτως τεκμηριωμένοι και θεωρούνται η τελευταία λέξη της Ιατρικής, στην καθημερινή πράξη συχνά  υποτιμούνται.
Σε κάθε περίπτωση, πρώτη προτεραιότητα για τη διάγνωση έχει η καλή κλινική εξέταση του ασθενούς, που με την εικόνα, το ιστορικό, τις απαντήσεις, τα παράπονα και τα συμπτώματά του δείχνει πολλές φορές πράγματα που από μόνες τους οι άλλες εξετάσεις συχνά δεν καταφέρνουν.

Ποιες είναι οι αιτίες της αντιγήρανσης;

Πρώτος υπαίτιος, η ορμονική εκτροπή. Οι καταβολικές ορμόνες που «γκρεμίζουν» επικρατούν πάνω στις αναβολικές που χτίζουν. Σε μεγάλο βαθμό η γήρανση  οφείλεται σε ανεπιθύμητες ορμονικές αλλαγές. Κάθε άνθρωπος έχει τον ορμονικό του τύπο, δηλαδή τα ορμονικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Όλη η υγεία μας (σωματική, ψυχική, διανοητική), η εμφάνιση και το αμυντικό μας σύστημα εξαρτώνται από το αν έχουμε αρκετά ή μας λείπουν θρεπτικά στοιχεία, κορυφαία από τα οποία είναι οι ορμόνες μας. Τα παράπονα, τα συμπτώματα και αυτά που θα δει ο ιατρός αντιγήρανσης πάνω μας δείχνουν σαφώς τα πιθανά ορμονικά μειονεκτήματά μας. Περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις ολοκληρώνουν την εικόνα. Η ορμονική μας ισορροπία μπορεί να αποκατασταθεί συνολικά με φυσικούς τρόπους, ασφαλείς και αποτελεσματικούς.

Δεύτερος υπαίτιος γήρανσης,  η ανεπάρκεια του ανοσολογικού (αμυντικού) μας συστήματος.  Όταν οι άμυνές μας πέσουν, γινόμαστε ευάλωτοι σε επιθέσεις από εξωτερικούς εχθρούς. Επιπλέον, η περίπολος του ανοσολογικού μας συστήματος δεν καταφέρνει έγκαιρα να εντοπίζει, να εγκλωβίζει και να καταστρέφει τα ελαττωματικά καρκινικά κύτταρα που συνεχώς δημιουργούνται μέσα μας. Με φυσικά θεραπευτικά και βελτιώσεις στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μας μπορούμε να ενδυναμώσουμε και να εξομαλύνουμε τους αμυντικούς μας μηχανισμούς.

Τρίτος υπαίτιος γήρανσης, η φθορά της μνήμης και της ευφυϊας μας. Yπάρχουν νέες πρωτοποριακές εξετάσεις που μπορούν να βρουν τη πραγματική ηλικία του νευρικού μας συστήματος. Μπορούμε να προστατεύσουμε τον εγκέφαλό μας και να αυξήσουμε τη μνήμη και την ευφυία μας με μια σειρά από ασφαλή και ιδιαίτερα αποτελεσματικά φυσικά θρεπτικά θεραπευτικά αλλά και με τη φυσική εξισορρόπηση των ορμονών μας που παίζουν ρόλο-κλειδί στην εγκεφαλική λειτουργία.

Ο τέταρτος υπαίτιος γήρανσης είναι η υπερβολική οξείδωση του σώματός μας από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτές είναι ηλεκτρικά φορτισμένες ουσίες που «κλέβουν» συνεχώς ηλεκτρόνια από τις δομές του σώματός μας, αφήνοντας πίσω τους καταστροφές. Οι ελεύθερες ρίζες είναι σαν τις σπίθες στο τζάκι. Θέλεις αρκετές για να έχεις φωτιά αλλά δεν θέλεις να ξεφύγουν από το τζάκι και να σου κάψουν το σπίτι.

Το θέμα της οξείδωσης και των αντιοξειδωτικών είναι παρεξηγημένο και συχνά παρουσιάζεται μονόπλευρα στον κόσμο, κάτι που κρύβει κινδύνους για την υγεία. Χωρίς οξείδωση δεν υπάρχει ούτε ζωή, ούτε αμυντικό σύστημα. Με υπερβολική οξείδωση φθείρεται τόσο γρήγορα όλο το σώμα μας που δεν προλαβαίνει να επιδιορθώσει.
Υπερβολική οξείδωση οδηγεί επίσης σε χρόνια σιωπηλή φλεγμονή.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι, για συγκεκριμένους λόγους, έχουν υπερβολικά λίγες ελεύθερες ρίζες και αν πάρουν υψηλές δόσεις αντιοξειδωτικών, όπως άκριτα τους συστήνεται, θα βλάψουν την υγεία τους.

Από την άλλη, τα υψηλά επίπεδα ελεύθερων ριζών συνηθέστατα οφείλονται σε συγκεκριμένες ορμονικές εκτροπές, οπότε η πραγματικά αιτιολογική θεραπεία δεν είναι το να παίρνουμε απλώς αντιοξειδωτικά αλλά το να διορθώσουμε τις ορμονικές μας ανισορροπίες με φυσικούς τρόπους. Με έξυπνες εξετάσεις μπορούμε να ξέρουμε πόση οξείδωση γίνεται στο σώμα μας  και έτσι να αποκαταστήσουμε την ισορροπία των ελεύθερων ριζών για να αποκτήσουμε ιδανική υγεία.

Ο πέμπτος υπαίτιος γήρανσης είναι ο σιωπηλός πόνος, δηλαδή η χρόνια ανεπαίσθητη φλεγμονή. Φυσιολογικά η φλεγμονή είναι  μια διαδικασία που ξεκινάει το σώμα μας όταν αντιληφθεί κάποιον πραγματικό εχθρό ή κίνδυνο και έχει σαν σκοπό να κινητοποιήσει το αμυντικό/ανοσολογικό μας σύστημα για να επιτεθεί στον εχθρό (πυρπολώντας τον και με ελεύθερες ρίζες!), να τον περιορίσει και να τον εξουδετερώσει.

Φυσιολογικά η φλεγμονή έχει αρχή, μέση και τέλος. Δυστυχώς, σε ένα αμυντικό σύστημα που του λείπουν θρεπτικά στοιχεία –κορυφαία από τα οποία είναι οι ορμόνες- πολλά μπορούν να πάνε στραβά με το μηχανισμό της φλεγμονής. Σε μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας, το ανοσολογικό σύστημα ξεκινάει σιωπηλή (ανεπαίσθητη) φλεγμονώδη αντίδραση χωρίς πραγματική απειλή, συχνά μάλιστα στρεφόμενο εναντίον δομών του ίδιου του σώματος (αυτοάνοσες ασθένειες).

Η υποκλινική αυτή φλεγμονή συνεχίζεται ανεξέλεγκτα και εξαπλώνεται απεριόριστα χωρίς να τελειώνει. Τότε δημιουργείται ένα πολύ επικίνδυνο έδαφος, για καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά, καρκίνος, χρόνιες εκφυλιστικές και αυτοάνοσες ασθένειες, λοιμώξεις, κατάθλιψη, οστεοπόρωση, άνοια κ.λπ.  Χωρίς υπερβολή, όλες οι ασθένειες συναντιούνται στο σταυροδρόμι της φλεγμονής που αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της φθοράς.

Με έξυπνες εξετάσεις μπορεί να ανιχνευθεί έγκαιρα το αν σιγοκαιγόμαστε. Με ορμονικά έξυπνη ζωή και διατροφή και με φυσικά θρεπτικά θεραπευτικά μπορεί να αναστραφεί η χρόνια ύπουλη φλεγμονή  και να ξαναρυθμιστεί το αμυντικό μας σύστημα, ώστε να λειτουργεί ομαλά. Έτσι ακυρώνουμε ίσως τον σπουδαιότερο τελικό μηχανισμό γήρανσης και θεραπευόμαστε.

Έκτη στρατηγική αντιγήρανσης, η ενίσχυση των αγγείων μας. Τα ασθενή, ευάλωτα αγγεία είναι ίσως το πιο υποτιμημένο θέμα στην όλη αντιμετώπιση των εμφραγμάτων, του καρκίνου και των εγκεφαλικών.  Όταν τα αγγεία μας χάσουν τη αντοχή και την ελαστικότητά τους, παθαίνουν εύκολα μικρορήξεις. Αυτές τις καταλαβαίνει το ανοσολογικό (αμυντικό) μας σύστημα και πηγαίνει γρήγορα όπως όπως να τις καλύψει. Κινητοποιείται η διαδικασία της φλεγμονής και μια σειρά από καλυπτήριες ουσίες, μεταξύ των οποίων είναι και η χοληστερίνη.

Το τέλος αυτής της διαδικασίας μπορεί να είναι αίσιο ή όχι. Το αίσιο σενάριο είναι να επικαθήσουν σαν έμπλαστρο στην εστία της ρήξης-φλεγμονής οι καλυπτήριες ουσίες και από πάνω τους να γίνει ασβεστοποίηση της αθηρωματικής αυτής πλάκας. Τότε προκύπτουν οι λεγόμενες σταθερές αθηρωματικές πλάκες. Αυτές προκαλούν πόνο και σφίξιμο του στήθους στην προσπάθεια (σταθερή στηθάγχη), αλλά δεν προκαλούν έμφραγμα. Είναι αυτές οι αθηρωματικές πλάκες που θα δει ο καρδιολόγος σας στις στεφανιογραφίες και στις άλλες απεικονιστικές εξετάσεις της καρδιάς σας και που δεν συνεπάγονται σοβαρό κίνδυνο εμφράγματος.

Υπάρχει και το όχι και τόσο αίσιο σενάριο: Όταν μέσα μας συμβαίνει ανεξέλεγκτη ανεπαίσθητη φλεγμονή δημιουργείται στο σημείο της μικρορήξης του αγγείου μια προσωρινή ευάλωτη αθηρωματική κάψα που, πριν καν προλάβει να καλυφθεί από καλυπτήριες ουσίες όπως η χοληστερίνη, σπάει και εκεί στα γρήγορα σχηματίζεται ένας θρόμβος στην προσπάθεια του σώματος να περιορίσει την αιμορραγία.

Όσο πιο εύκολα πήζει το αίμα μας τόσο πιο εύκολα σχηματίζεται ο θρόμβος. Ο θρόμβος αυτός στην πρώτη ευκαιρία θα φύγει από την αρχική εστία όπου δημιουργήθηκε και θα πάει να σφηνωθεί σε όποιο αγγείο βρει πιο κάτω, και εμφανίζεται το γνωστό σε όλους έμφραγμα!

Αυτό εξηγεί και το γιατί οι μισοί που παθαίνουν έμφραγμα έχουν φυσιολογικές ή χαμηλές τιμές χοληστερίνης.

Από που άρχισαν όλα; Μα από το ευάλωτο αδύναμο αγγείο. Έτσι χάνουν τον πόλεμο της καρδιάς και οι διαβητικοί, λόγω της μικροαγγειοπάθειας. Ίδιος είναι και ο μηχανισμός για τα ισχαιμικά εγκεφαλικά. Στα άλλα, τα αιμορραγικά εγκεφαλικά, υπάρχουν αγγεία που δεν αντέχουν την αύξηση της πίεσης του αίματος και ρήγνυνται.

Ωστόσο, αναφέρθηκε ότι η ποιότητα των αγγείων μας σχετίζεται και με τον καρκίνο, που είναι ο έβδομος υπαίτιος. Ξέρετε, ο πόλεμος με τον καρκίνο χάνεται στο πεδίο των μεταστάσεων. Δηλαδή οι άνθρωποι δεν φεύγουν αδόκητα από τις αρχικές καρκινικές εστίες αλλά από όλα τα προβλήματα που προκαλεί η γενικευμένη διασπορά του καρκίνου παντού στο σώμα.

Όμως για να καταφέρουν τα καρκινικά κύτταρα να ξεφύγουν από την αρχική εστία και να διασπαρούν, πρέπει πρώτα να διατρυπήσουν το συνδετικό ιστό των οργάνων μας, κατόπιν τα αγγεία και να καταφέρουν να μπουν μέσα σε αυτά, οπότε θα κυκλοφορήσουν με το αίμα και θα πάνε να στήσουν αποικίες παντού. Αν ο συνδετικός ιστός και τα αγγεία μας είναι ισχυρά, αυτό δυσκολεύει πολύ τη διέλευση των καρκινικών κυττάρων, και άρα τις μεταστάσεις!  

Τι εξετάσεις χρειάζονται για την ιατρική αντιγήρανσης;

Υπάρχουν έξυπνες εξετάσεις με τις οποίες μπορούμε να γνωρίζουμε όλα όσα αναφέρθηκαν. Μπορούμε με προηγμένη κολλαγονομετρία και μέτρηση ελαστικότητας να δούμε τι ποιότητα έχουν τα αγγεία μας, μπορούμε με προηγμένη μέτρηση του δείκτη στεφανιαίας ασβεστοποίησης να ξέρουμε αξιόπιστα τι έκταση παίρνει η αθηρωμάτωση στα αγγεία μας .

Έχουμε τη δυνατότητα να μετρήσουμε συγκεκριμένους νέους δείκτες στο αίμα μας για να δούμε πόση τάση για φλεγμονή και θρόμβωση υπάρχει στα αγγεία μας, πόσο κακό κάνουν τα τελευταία κακά προϊόντα γλυκοζυλίωσης και να τα αποτρέψουμε, με τελικό σκοπό την προστασία των αγγείων μας.

Τέλος, η επιστήμη μας επιτρέπει να μετρήσουμε με καινούργιες εξετάσεις (π.χ θερμογραφία) χρόνιες  και πρώιμες φλεγμονές σε όλο το σώμα και να προλάβουμε πολύ πιο γρήγορα κάποιον υπαίτιο γήρανσης.

Συμπερασματικά, τι χρησιμοποιεί η αντιγήρανση;

Η ιατρική αντιγήρανσης χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα φυσικών θρεπτικών θεραπευτικών που συμβάλλουν ανυπολόγιστα στην αντοχή και ελαστικότητα των αγγείων μας.

Μέσα στη φύση υπάρχουν καταπληκτικά θεραπευτικά που φροντίζουν ώστε το σώμα να ρυθμίζει μόνο του και να εκτρέπει τις οδούς στη φυσιολογική πορεία. Υπάρχουν  και συγκεκριμένα αντικαρκινικά πρωτόκολλα για να αποτρέπεται αυτός ο φονιάς, με φυσικά θεραπευτικά μέσα και με βιοπανομοιότυπες ορμόνες. Πολύ σπουδαίο ρόλο σε αυτό παίζουν οι ορμόνες που ρυθμίζουν την ανισορροπία στον οργανισμό.

Η ιατρική της αντιγήρανσης χρησιμοποιεί όπως ήδη είπαμε, βιοπανομοιότυπες ορμόνες, δηλαδή ορμόνες  που παράγονται από τη γενετική μηχανή ή τα φυτά. Δεν προέρχονται από ζώα ή από ανθρώπους όπως γινόταν στο παρελθόν. Παράγονται και ελέγχονται σε φαρμακευτικά εργαστήρια, χρησιμοποιούνται εξατομικευμένα  και ρυθμίζουν με τρόπο ασφαλή το ορμονικό χάος  που συμβαίνει με τη γήρανση στο σώμα μας.

Χρησιμοποιείται επίσης όλη η καινούργια ιατρική τεχνολογία ώστε να αξιοποιηθούν οι τελευταίες γνώσεις για βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου, για καλύτερη διαχείριση των ασθενειών σε κυτταρικό επίπεδο, με τελικό σκοπό την υγεία την ουσιαστική, και την αποτροπή των ασθενειών που φέρνει στο πέρασμά του ο αδυσώπητος χρόνος.  

 
Που μπορώ να απευθυνθώ;

Νικολέττα Κοΐνη

Δερματολόγος

 
Ρωτήστε περισσότερα...